Τρία βότανα που καταπολεμούν την τριχόπτωση

Για να δυναμώσετε τα μαλλιά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιποιήσεις με βότανα που συμπληρώνουν τη συνηθισμένη ρουτίνα φροντίδας των μαλλιών σας.
Τρία βότανα που καταπολεμούν την τριχόπτωση
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουνίου, 2020

Οι θεραπείες με βότανα για τις οποίες θα σας μιλήσουμε σήμερα καταπολεμούν την τριχόπτωση και μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν. Όλοι κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με την τριχόπτωση, είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Ωστόσο, μερικές φορές είναι σοκαριστικό να βλέπουμε πόσες τρίχες πέφτουν λόγω κάποιας αλλαγής στο κλίμα, επειδή είμαστε αγχωμένοι ή εξαιτίας μεταβολικών ή ορμονικών αλλαγών. Τι μπορείτε να κάνετε γι’αυτό; Η καλή διατροφή είναι πάντα ουσιαστική -ειδικά η εξασφάλιση μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!

Οι καλύτερες θεραπείες με βότανα που καταπολεμούν την τριχόπτωση

Περιστασιακά μπορεί να έχετε χαμηλό σίδηρο, για παράδειγμα. Αυτή είναι μια συνηθισμένη αιτία τριχόπτωσης. Άλλες φορές η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στο μεταβολισμό, σε ασθένειες ή καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, η κληρονομικότητα ή ακόμα και το πέρασμα του χρόνου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δυσκολεύουν τη διατήρηση πυκνών, όμορφων μαλλιών. Και πρέπει να τους έχετε υπόψη σας όταν αναζητάτε κάποια λύση.

Μπορούν όμως πραγματικά να βοηθήσουν οι θεραπείες με βότανα; Προφανώς, τις παρουσιάζουμε εδώ ως συμπληρωματικές λύσεις -μπορούν να φανούν χρήσιμες αλλά δεν πρόκειται να κάνουν τα μαλλιά σας πυκνότερα από μόνες τους. Ωστόσο, αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να διεγείρουν και να θρέψουν τους θύλακες των τριχών. Μπορούν επίσης να φροντίσουν και να αποκαταστήσουν τα μαλλιά, εξασφαλίζοντάς τους πολλές ωφέλειες. Αξίζει να τις δοκιμάσετε, κρατήστε λοιπόν σημειώσεις.

1. Κρέμα από δεντρολίβανο και τσουκνίδα

Βότανα που καταπολεμούν την τριχόπτωση - Τσουκνίδα

Η θεραπεία αυτή είναι πραγματικά απίθανη. Πρόκειται για μια κλασική θεραπεία που χρησιμοποιούν οι άνδρες για να καταπολεμούν την τριχόπτωση εδώ και αιώνες -η ρίζα της τσουκνίδας εμποδίζει την παραγωγή της ορμόνης που είναι γνωστή ως DHT, η οποία είναι υπεύθυνη για τη φαλάκρα ανδρικού τύπου. Πώς φτιάχνετε αυτή την κρέμα; Είναι πραγματικά απλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρείτε μερικές ρίζες τσουκνίδας και δύο κλωνάρια δεντρολίβανο και να τα βράσετε σε δύο φλιτζάνια νερό. Μόλις το έγχυμα είναι έτοιμο, αφήστε το να κρυώσει και έπειτα απλώστε το υγρό σε βρεγμένα μαλλιά, κάνοντας απαλό μασάζ. Έπειτα ξεβγάλτε με ζεστό νερό.

Για τη δύναμη του δεντρολίβανου σχετικά με την απώλεια μαλλιών έχει πραγματοποιήσει έρευνα το Πανεπιστήμιο Κίνκι της Ιαπωνίας, ενώ για την τσουκνίδα και το ρόλο της στο μπλοκάρισμα της DHT έχει εκπονήσει αναλυτική μελέτη ο Δρ. Hamid Reza Moradi.

2. Περιποίηση με εκουιζέτο και γεράνι

Βότανα που καταπολεμούν την τριχόπτωση - Γυναίκα ξεπλένει τα μαλλιά της

Σας εκπλήσσει αυτός ο συνδυασμός; Είναι πραγματικά χρήσιμος. Η αποτελεσματικότητά του οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι το εκουιζέτο περιέχει κυστεΐνη, σελήνιο και πυρίτιο, ουσίες που όλες δυναμώνουν τα μαλλιά και ενισχύουν την ανάπτυξή τους. Όταν συνδυάζεται με το γεράνι, θρέφει επίσης τους θύλακες των τριχών και ενισχύει την παραγωγή νέων τριχών. Μια από τις μελέτες για το γεράνι σε σχέση με την ενδυνάμωση των μαλλιών έχει δημοσιεύσει ο William A. Boisvert από το Πανεπιστήμιο της Χονολουλού.

Για να φτιάξετε το μείγμα, το μόνο που χρειάζεται είναι να βράσετε ένα τέταρτο νερό και να προσθέσετε 7 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο εκουιζέτο και 5 φύλλα από γεράνι. Τόσο εύκολο. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει πριν το απλώσετε σε υγρά μαλλιά. Κάντε έντονο μασάζ και μην ξεβγάλετε -επίσης μη χρησιμοποιήσετε σεσουάρ, αφήστε τα μαλλιά να στεγνώσουν φυσικά. Αν κάνετε αυτή τη θεραπεία τρεις φορές την εβδομάδα, θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.

3. Μηλόξυδο και έγχυμα φασκόμηλου, από τα βότανα που καταπολεμούν την τριχόπτωση

Βότανα που καταπολεμούν την τριχόπτωση - Μηλόξυδο σε μεζούρα

Αυτή είναι η τρίτη περιποίηση με βότανα που καταπολεμούν την τριχόπτωση την οποία θα πρέπει να δοκιμάσετε. Το μηλόξυδο περιέχει θείο, το οποίο αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο των υγιών μαλλιών. Όταν συνδυάζεται με τις ισχυρές ιδιότητες του φασκόμηλου, θρέφει το τριχωτό της κεφαλής και διεγείρει την παραγωγή νέων τριχών. Πρέπει απλώς να φτιάξετε ένα έγχυμα με τρεις κουταλιές της σούπας αποξηραμένο φασκόμηλο σε δύο φλιτζάνια βραστό νερό. Αφήστε το στην άκρη και προσθέστε μισό φλιτζάνι μηλόξυδο. Και πάλι κάντε μασάζ με αυτό το μείγμα σε βρεγμένα μαλλιά και έπειτα ξεβγάλτε με ζεστό νερό, πριν λουστείτε όπως συνήθως. Και μην ανησυχείτε -τα μαλλιά σας δεν θα μυρίζουν ξύδι. Αντί αυτού, τα μαλλιά σας θα λάμπουν και θα έχουν πολύ ομορφότερη όψη. Το δοκιμάζουμε λοιπόν;

Να θυμάστε πως δε θα πρέπει να υπερβάλλετε με καμία από τις θεραπείες καθώς η υπερβολική τους χρήση μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες. Να συμβουλεύεστε πάντα ένα γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Shen, Y.-L., Li, X.-Q., Pan, R.-R., Yue, W., Zhang, L.-J., & Zhang, H. (2018). Medicinal Plants for the Treatment of Hair Loss and the Suggested Mechanisms. Current Pharmaceutical Design. https://doi.org/10.2174/1381612824666180911114810
  • Lourith, N., & Kanlayavattanakul, M. (2013). Hair loss and herbs for treatment. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12051
  • Pekmezci, E., Dündar, C., & Türkoğlu, M. (2018). A proprietary herbal extract against hair loss in androgenetic alopecia and telogen effluvium: A placebo-controlled, single-blind, clinical-instrumental study. Acta Dermatovenerologica Alpina, Pannonica et Adriatica. https://doi.org/10.15570/actaapa.2018.13
  • Murata, K., Noguchi, K., Kondo, M., Onishi, M., Watanabe, N., Okamura, K., & Matsuda, H. (2013). Promotion of hair growth by rosmarinus officinalis leaf extract. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.4712

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.