7 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ

Το να μην επιλέγετε τις σωστές τροφές για να φάτε το βράδυ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας και να προκαλέσει ακόμη και παλινδρόμηση και άλλες πεπτικές ενοχλήσεις. Σας αναφέρουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε αυτή την ώρα της ημέρας.
7 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Το δείπνο είναι ένα από τα κύρια γεύματα της ημέρας. Ως εκ τούτου, η καλύτερη επιλογή δεν είναι να το εξαλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με ανθυγιεινά τρόφιμα. Επιπλέον, αν δεν θέλετε να αισθάνεστε πολύ βαριά πριν από τον ύπνο και θέλετε να κοιμάστε καλά, υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ.

Αν και αυτό το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει πράγματι να είναι πιο ελαφρύ από τα άλλα γεύματα, η κατανάλωση του δείπνου είναι σημαντική, επειδή επηρεάζει πολλές διεργασίες που εκτελεί ο οργανισμός κατά την περίοδο ανάπαυσης. Παρακάτω, θα σας πούμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Επτά τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ

Τα θρεπτικά συστατικά που δίνουμε στο σώμα μας τη νύχτα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, την πέψη και τη σωματική και πνευματική μας ενέργεια την επόμενη μέρα. Ωστόσο, μερικές φορές είναι δύσκολο να επιλέξουμε τις σωστές τροφές για να αποφύγουμε την υπερφόρτωση και τη δυσφορία του οργανισμού.

Το να τρώμε οτιδήποτε είναι εύκολο να ετοιμαστεί μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας, ακούγεται εύκολο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει διάφορες μεταβολικές και πεπτικές συνέπειες.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συχνότητα καρδιαγγειακής νοσηρότητας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, παχυσαρκίας, γνωστικών προβλημάτων και επαγγελματικών ατυχημάτων.

Πώς μπορείτε λοιπόν να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας ενθαρρύνει έναν καλό ύπνο; Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να γνωρίζετε ποιες τροφές δεν συνιστάται να τρώτε τη νύχτα. Ανακαλύψτε τις εδώ!

1. Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ: Ζυμαρικά

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα ζυμαρικά είναι το πρώτο από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ. Δεδομένου ότι τα ζυμαρικά είναι μια σημαντική πηγή υδατανθράκων, είναι ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας που το σώμα και ο εγκέφαλος υποτίθεται ότι είναι πολύ δραστήρια. Για το λόγο αυτό, είναι πάντα προτιμότερο να τα τρώτε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Η κατανάλωση ζυμαρικών τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει ένα δυσάρεστο αίσθημα βάρους που σας εμποδίζει να ξεκουραστείτε σωστά. Ταυτόχρονα, λόγω της πρόσληψης θερμίδων, μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας και, κατά συνέπεια, το βάρος σας.

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ
Τα ζυμαρικά είναι ένα τρόφιμο με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ως εκ τούτου, δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή για ένα ελαφρύ δείπνο.

2. Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ: Παγωτό

Όπως πιθανώς φαντάζεστε, η κατανάλωση παγωτού κατά τη διάρκεια του δείπνου ή για να κατευνάσετε τις νυχτερινές λιγούρες δεν είναι επίσης καλή επιλογή. Αν και είναι χορταστικό και νόστιμο, περιέχει κορεσμένα λίπη, σάκχαρα και πρόσθετες ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου και να αυξήσουν το βάρος.

3. Τυρί

Το τυρί, και φυσικά τα πιάτα που το περιέχουν μεταξύ των συστατικών τους, πρέπει να αποφεύγονται τόσο στο δείπνο όσο και πριν από τον ύπνο. Αν και τα τυριά δεν είναι εντελώς βλαβερά, μπορεί να προκαλέσουν βάρος στο στομάχι και προβλήματα ύπνου, ειδικά σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

4. Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ: Πικάντικα καρυκεύματα

Τα μπαχαρικά και οι πικάντικες σάλτσες έχουν μια γεύση που δίνει μια ιδιαίτερη νότα στα πιάτα. Αν και σίγουρα δεν είναι ανθυγιεινό να τα τρώτε τακτικά, είναι καλύτερο να τα εντάξετε στη διατροφή σας σε γεύματα εκτός του δείπνου.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Current Medicinal Chemistry, τα πικάντικα μπαχαρικά ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στομάχου και αυξάνουν την τάση να υποφέρετε από ξινίλες και βαριά πέψη. Ως εκ τούτου, η κατανάλωσή τους στο φαγητό σας πριν πάτε για ύπνο μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέων, καούρα και πόνο στο στομάχι.

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ
Τα πικάντικα καρυκεύματα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως η παλινδρόμηση οξέων, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας.

5. Κουνουπίδι

Αυτό το λαχανικό είναι γνωστό για το γεγονός ότι είναι μια πολύ υγιεινή, χαμηλής θερμιδικής αξίας τροφή. Ωστόσο, παρά τις ιδιότητες αυτές, η κατανάλωσή του τη νύχτα δεν συνιστάται, καθώς ορισμένες από τις ιδιότητές του αυξάνουν την παραγωγή αερίων.

Η κατανάλωσή του για βραδινό, ή ακόμα και αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο, μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία της πέψης και να αυξήσει το αίσθημα βάρους, το οποίο παρεμποδίζει την ανάπαυση.

6. Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα: Μαύρη σοκολάτα

Οι θρεπτικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας της έχουν επιτρέψει να θεωρείται ως υγιεινή τροφή. Ωστόσο, η κατανάλωσή της πριν από τον ύπνο, ακόμη και αν οι μερίδες είναι μέτριες, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου σας.

Από την άποψη αυτή, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cureus υποδεικνύει ότι η τροφή αυτή περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, οι οποίες διεγείρουν το νευρικό σύστημα και διατηρούν τον εγκέφαλο ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μπορεί να σας αρέσει: Κιρκάδιοι ρυθμοί: Πώς επηρεάζουν την υγεία μας;

7. Περισσότερες τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ: Κόκκινο κρέας και λουκάνικα

Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση λουκάνικων και κρέατος θα πρέπει να είναι μέτρια, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, καθώς οι τροφές αυτές περιέχουν κορεσμένα λίπη και πρόσθετες χημικές ουσίες.

Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες θα μπορούσε να παρεμποδίσει το πεπτικό έργο, γι’ αυτό και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση κρέατος. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Aging and Disease, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Carnes rojas y embutidas
Γενικά, κάθε ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιορίζει την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων από ένα άτομο.

Ποιες τροφές συνιστώνται πριν από τον ύπνο;

Για να αποφύγετε τις πεπτικές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, είναι καλύτερο να τρώτε ισορροπημένα και ελαφριά πιάτα που περιέχουν κοτόπουλο ή ψάρι και δημητριακά, φρούτα ή όσπρια. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να μην υπερβάλλετε στις μερίδες και, κυρίως, να μην τρώτε βραδινό λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Επίσης, μην ξεχνάτε να επιλέγετε το νερό ως ρόφημα της επιλογής σας και να αποφεύγετε τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι, καθώς και τα ζαχαρούχα ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά. Αυτά μπορούν να διεγείρουν το νευρικό σύστημα και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Evans J, Richards JR, Battisti AS. Caffeine. [Updated 2021 Dec. 4]. In: StatePearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2022 Jan.
 • Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J., & Froy, O. (2013). High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. http://doi.org/10.1002/oby.20460
 • Kumar Chattu V, Manzar D, et al. The global problem of insufficient sleep and its serious public health implications. Healthcare. Marzo 2019. 7 (1): 1.
 • Ladero, V., Fernández, M., Cuesta, I., & Alvarez, M. A. (2010). Quantitative detection and identification of tyramine-producing enterococci and lactobacilli in cheese by multiplex qPCR. Food Microbiology. http://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.026.
 • Lana, A., Struijk, E. A., Arias-Fernandez, L., Graciani, A., Mesas, A. E., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2019). Habitual meat consumption and changes in sleep duration and quality in older adults. Aging and Disease. https://doi.org/10.14336/AD.2018.0503.
 • Nisar, M., Mohammad, R. M., Arshad, A., Hashmi, I., Yousuf, S. M., & Baig, S. (2019). Influence of Dietary Intake on Sleeping Patterns of Medical Students. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.4106
 • Pérez-Guisado, J. (2009). Importancia del momento en que se realiza la ingestión de los nutrientes. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Fisica y Del Deporte.
 • Schellack, G. (2012). Caffeine: the “good”, the “bad” and the “ugly.” Prof Nurs Today.
 • Sleep Foundation. Caffeine and sleep. Octubre 2021.
 • Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10).
 • Surdea Blaga T, Negrutiu D. E, et al. Food and gastroesophageal reflux disease. Current Medical Chemistry. 2019. 26 (19): 3497-3511.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.