8 συμβουλές για ένα βαθύ καθαρισμό του σπιτιού σας

Ο βαθύς καθαρισμός του σπιτιού είναι δύσκολο να γίνεται κάθε μέρα. Υπάρχουν όμως καθημερινές συνήθειες που εξοικονομούν χρόνο.
8 συμβουλές για ένα βαθύ καθαρισμό του σπιτιού σας
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαρτίου, 2023

Το ξεσκόνισμα, το πλύσιμο των πιάτων και το σκούπισμα είναι όλες εφικτές δουλειές που μπορούν να γίνουν μέσα στην ημέρα καθώς δεν είναι τόσο χρονοβόρες και εξαντλητικές όσο όταν κάνετε ένα βαθύ καθαρισμό του σπιτιού. Αυτός περιλαμβάνει εργασίες που απαιτούν σχολαστικότητα, οπότε θα χρειαστούν ώρες, ακόμη και ημέρες, αν θέλετε να κάνετε το σπίτι σας να λάμπει.

Για να εκτελέσετε αυτού του είδους τον καθαρισμό χρειάζεστε κάτι περισσότερο από μια σκούπα και ένα ξεσκονόπανο. Δεν μιλάμε μόνο για τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε αλλά για υπομονή και αντοχή, επειδή η σωματική δραστηριότητα που συνεπάγεται η τακτοποίηση του σπιτιού είναι συγκρίσιμη με την άσκηση. Ας μάθουμε περισσότερα.

Γιατί να κάνουμε βαθύ καθαρισμό στο σπίτι

Ο στόχος στο βαθύ καθαρισμό είναι να απολυμανθεί το σπίτι και να απαλλαγούμε πλήρως από τη βρωμιά που εισβάλλει στις γωνιές και τις σχισμές του σπιτιού. Διαφέρει από την καθημερινή καθαριότητα, επειδή περιλαμβάνει πολύ περισσότερα: πόρτες, παράθυρα και υδρορροές, για παράδειγμα.

Για τον βαθύ καθαρισμό πρέπει να προετοιμαστείτε με προϊόντα, εργαλεία και, πάνω απ’ όλα, να οργανώσετε το χρόνο σας. Θα ξοδέψετε μια ολόκληρη μέρα κυλώντας αντικείμενα, πετώντας ό,τι δεν χρησιμοποιείτε, επισκευάζοντας ό,τι έχει υποστεί ζημιές και, γενικά, κάνοντας περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι περιλαμβάνει συνήθως ο συμβατικός καθαρισμός.

Η διαδικασία καλύπτει όλα τα δωμάτια και ορισμένα απαιτούν περισσότερη δουλειά από άλλα. Όσο κουραστικό κι αν φαίνεται, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε καθαρισμούς αυτού του τύπου τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ειδικά αν πάσχετε από αλλεργίες ή ζείτε με κάποιον που πάσχει.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η εν λόγω παθολογία αποτελεί την έκτη κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και όπως αναφέρει το Clínica Universidad de Navarra (CUN), ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε αυτές τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να αποφύγετε την επαφή με το αλλεργιογόνο.

Στην περίπτωση αυτή, οι ουσίες αυτές υπάρχουν στη σκόνη του σπιτιού, στα ακάρεα της σκόνης, στους μύκητες και στη μούχλα. Όλα αυτά τα στοιχεία καταπολεμούνται μέσω του καθαρισμού.

Οφέλη του βαθύ καθαρισμού στο σπίτι

Όταν καθαρίζετε σε βάθος, εγγυάστε ένα αισθητικά ευχάριστο σπίτι και, μέσω της τάξης, δημιουργείτε μια αίσθηση γαλήνης. Συμβάλλετε επίσης στη σωματική και ψυχική υγεία.

Όσον αφορά την πρώτη, το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα διαπίστωσε σε ερευνητική μελέτη ότι η κατάσταση της κατοικίας οδηγεί στη σωματική δραστηριότητα. Με γνώμονα τη διατήρηση του σπιτιού σε τάξη, οι άνθρωποι ασκούνται με συγκεκριμένους τρόπους.

Όσον αφορά την ψυχική υγεία, το περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin ανέφερε σε ανάλυση ότι ο τρόπος που περιγράφει κάποιος το σπίτι του αντανακλά το αν ο χρόνος που περνάει εκεί είναι αναζωογονητικός ή αγχωτικός. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία σε στρεσογόνα σπίτια ανέφεραν καταθλιπτική διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, όσες σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία σε καθαρό σπίτι παρουσίασαν μειωμένη καταθλιπτική διάθεση.

Αν η επιστήμη το υποστηρίζει, γιατί να αμφισβητήσετε τα οφέλη του βαθύ καθαρισμού για το σπίτι και τη συνολική ευεξία;

Συμβουλές για βαθύ καθαρισμό του σπιτιού σας χωρίς να ξοδέψετε πολλές ώρες

Κατανοώντας τη σημασία ενός πεντακάθαρου σπιτιού, ας αναλάβουμε δράση. Για να συμμορφωθείτε με όλα όσα περιλαμβάνει η σχολαστική υγιεινή του σπιτιού και να μην χρειαστείτε πολύ χρόνο για να το κάνετε, το κλειδί είναι να κάνετε λίγα πράγματα κάθε μέρα: σκουπίστε τα χαλιά και τα έπιπλα, μην αφήνετε βρώμικα πιάτα, σκουπίστε τα δωμάτια.

Αν διατηρείτε πάντα την τάξη και εφαρμόζετε τις συστάσεις που θα σας αποκαλύψουμε σύντομα, όταν φτάσει η ημέρα καθαρισμού θα ξοδέψετε λιγότερο χρόνο.

8 συμβουλές για ένα βαθύ καθαρισμό του σπιτιού σας
Η βοήθεια των μελών της οικογένειας διευκολύνει το έργο του βαθύ καθαρισμού.

1. Το θέμα είναι η οργάνωση, πρώτα απ’ όλα

Φτιάξτε μια λίστα με τις δραστηριότητες ανά δωμάτιο, ώστε να διαγράφετε τις εργασίες καθώς τις ολοκληρώνετε. Μπορείτε να ορίσετε μια προθεσμία για την ολοκλήρωση κάθε εργασίας.

Αν χρειάζεστε επιπλέον χρόνο και αν το επιτρέπει το πρόγραμμά σας, μην αναβάλλετε την εργασία. Θα συσσωρευτεί για την επόμενη ημέρα και θα επιδεινώσει τις συνθήκες των δωματίων.

Είναι σημαντικό να ιεραρχείτε τις δραστηριότητες και τα δωμάτια που απαιτούν την περισσότερη καθαριότητα.

2. Δώστε προτεραιότητα στα δωμάτια υψηλής συχνότητας

Η κουζίνα, τα μπάνια και ο διάδρομος είναι δωμάτια που χρησιμοποιούνται συνεχώς στο σπίτι και επομένως, τείνουν να είναι πιο βρώμικα. Σε αυτά πρέπει να δίνεται επαρκής προσοχή στον βαθύ καθαρισμό και να φροντίζετε για τον τακτικό καθαρισμό τους.

Το ίδιο ισχύει και για τα αντικείμενα συχνής χρήσης: τα παιχνίδια των παιδιών, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, τα χερούλια και οι εστίες της κουζίνας. Τα φυσικά ή εμπορικά απολυμαντικά που απλώνετε με ένα πανί σε αυτές τις επιφάνειες τις κάνουν σαν καινούργιες.

3. Κρατήστε την κουζίνα τακτοποιημένη

Μην πάτε για ύπνο χωρίς μια καθαρή κουζίνα. Αυτή η συνήθεια σας γλιτώνει ώρες εργασίας όταν καθαρίζετε σε βάθος, γιατί αδειάζετε μόνο τα ράφια και απολιπαίνετε, χωρίς να χάνετε λεπτά πλένοντας τα πιάτα.

4.Έστω και μία φορά το μήνα, κυλήστε τα έπιπλα

Το κλειδί για το βαθύ καθάρισμα είναι η απομάκρυνση της βρωμιάς από τα έπιπλα, ειδικά από εκείνα που δεν μετακινείτε ποτέ. Κυλήστε τα συχνά για τη σκούπα και την ηλεκτρική σκούπα. Κάτω από αυτά τα αντικείμενα, τα μικρόβια βρίσκουν ιδανικό βιότοπο.

5. Για μια μέρα, αδειάστε το ψυγείο

Δεν μπορείτε να ξεχάσετε τα ψυγεία κατά τη διάρκεια ενός βαθύ καθαρισμού. Για να καθαρίσετε το ψυγείο, αποσυνδέστε το από την πρίζα και βγάλτε όλα όσα αποθηκεύετε σε αυτό, στη συνέχεια βουτήξτε ένα πανί σε 1 λίτρο ζεστό νερό σε συνδυασμό με λεμόνι και μαγειρική σόδα- αυτό εξαλείφει τις κακές οσμές. Τέλος, ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε πριν επαναφέρετε τα τρόφιμα στη συσκευή.

Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να ελέγχετε κάθε εβδομάδα τι δεν χρειάζεται στο ψυγείο, δηλαδή να επισημαίνετε τι έχει λήξει και να το πετάτε. Μερικές φορές κρατάτε τρόφιμα ή ποτά με τη σκέψη ότι θα τα καταναλώσετε αργότερα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ και καταλήγουν κατεστραμμένα, καταλαμβάνοντας χώρο, φιλοξενώντας βακτήρια που θα μπορούσαν να μολύνουν τα υπόλοιπα προϊόντα του ψυγείου.

6. Η ντουλάπα είναι μέρος του βαθύ καθαρισμού του σπιτιού

Η ντουλάπα είναι ένας από τους χώρους του σπιτιού που προσφέρεται για τη συσσώρευση ρούχων και σκόνης. Απαλλαγείτε από τα ρούχα που δεν φοράτε και πλύνετε εκείνα που μυρίζουν σαν να έχουν μπει στην αποθήκη.

Όπως προτείνει η μέθοδος οργάνωσης, το να αφιερώνετε μια μέρα την εβδομάδα για να επιθεωρείτε την ντουλάπα σας βοηθάει να έχετε λιγότερα να κάνετε όταν έρθει η ώρα για βαθύ καθάρισμα.

7. Καθαρίστε το μπάνιο τακτικά

Βρύσες, ντους και τουαλέτα- ολόκληρο το μπάνιο πρέπει να παραμένει υγιεινό. Είναι περιττό να πούμε ότι αποτελεί θέμα υγείας, λόγω του πολλαπλασιασμού των μικροβίων που μπορεί να προκύψουν σε αυτά τα μέρη.

Όταν έρθει η ώρα για βαθύ καθαρισμό, χάνετε λιγότερο χρόνο αν τα αναφερόμενα μέρη είναι καθαρά, γιατί το μεγάλο βάρος θα είναι στην απολύμανση των τοίχων και του δαπέδου.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 7 τρόποι για μια ωραία εμφάνιση χωρίς μακιγιάζ

8. Καθαρίστε τοίχους και οροφές

Ο βαθύς καθαρισμός δεν είναι μόνο για τα δάπεδα, τα κρεβάτια ή τα ντουλάπια. Οι τοίχοι και οι οροφές είναι τα σημεία όπου πλέκονται οι ιστοί αράχνης, συγκεντρώνεται η σκόνη και εγκαθίσταται η υγρασία. Δουλέψτε τα από κάτω προς τα πάνω, φτάνοντας μέχρι τους ανεμιστήρες και τα φωτιστικά που είναι ενσωματωμένα σε αυτά.

Σφουγγαρίστε με ένα υγρό σφουγγάρι και υγρό σαπούνι και νερό. Αν καθαρίζετε συχνά τους τοίχους, όταν έρθει η ώρα για το “μεγάλο καθάρισμα”, η αγγαρεία θα μειωθεί.

Πώς να κάνετε βαθύ καθαρισμό στους τοίχους
Οι τοίχοι χρειάζονται προσοχή. Ειδικά εκείνοι του μπάνιου που υποφέρουν από τις συνέπειες της συνεχούς υγρασίας.

Αν το χρειάζεστε, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια για τον βαθύ καθαρισμό του σπιτιού

Δεν είναι αδύνατο για ένα άτομο να κάνει τον βαθύ καθαρισμό μόνο του. Ωστόσο, μερικές φορές είναι σκόπιμο να ζητήσετε υποστήριξη, καθώς οι εργασίες είναι πάρα πολλές, το σπίτι είναι πολύ μεγάλο ή υπάρχει κάποια πάθηση ή εμπόδιο υγείας που δυσχεραίνει τη διαδικασία.

Όταν στην οικογένεια δεν υπάρχουν τόσα πολλά μέλη ή είναι πολύ μικρά, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσλάβετε επαγγελματική βοήθεια.

Υπάρχουν εταιρείες αφιερωμένες σε αυτή τη δουλειά που εργάζονται με τον κατάλληλο εξοπλισμό και με προσωπικό προετοιμασμένο για βαθύ καθαρισμό σε χρόνο ρεκόρ. Έτσι, αν έχετε τον προϋπολογισμό, δεν θα ήταν κακό να συμβουλευτείτε τις υπηρεσίες τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.