10 συμβουλές για να σας βοηθήσει να αποφύγετε τους κιρσούς

Η σωματική άσκηση, καθώς και η διατήρηση της σιλουέτας σας και η διασφάλιση της γενικότερης υγείας σας, σας βοηθούν να αποφεύγετε το υπερβολικό βάρος και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος ώστε να επιτυγχάνεται η πρόληψη των κιρσών.
10 συμβουλές για να σας βοηθήσει να αποφύγετε τους κιρσούς
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θέλετε να αποφύγετε τους κιρσούς; Οι κιρσώδεις φλέβες θεωρούνται ένα από τα κυριότερα αισθητικά προβλήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες. Αυτές οι φουσκωμένες φλέβες πορφυρού χρώματος τείνουν να είναι εμπόδιο όταν θέλετε να ντυθείτε με ορισμένα είδη ρούχων με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Ωστόσο, πέρα ​​από την εμφάνισή τους, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι μπορούν να αποτελούν προειδοποίηση για προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος. Αν και δεν είναι πάντα μια σοβαρή ένδειξη, μερικές φορές μπορούν να υποδεικνύουν άλλες επιπλοκές για την υγεία σας.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε υγιείς συνήθειες, τόσο για την πρόληψη των κιρσών όσο και για την αντιμετώπισή τους. Παρόλο που ορισμένοι παράγοντες είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας, αυτό μειώνει σημαντικά τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτούς.


Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι διατμημένες φλέβες με μια στριφοειδής εμφάνιση που αναπτύσσονται λόγω της εξασθένησης των μονοκατευθυντικών βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος.

Οποιαδήποτε από τις φλέβες μπορεί να υποφέρει από κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι εκείνες που βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματος που τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο, δεδομένου ότι στην περιοχή αυτή μπορεί να επέλθει η υπερφόρτωση λόγω ορισμένων στάσεων του σώματος.

Οι κιρσώδεις φλέβες έχουν κοκκινωπό ή πορφυρόχρωμο χρώμα, το οποίο είναι εύκολα εμφανές στο δέρμα, γι ‘αυτό θεωρούνται αισθητικό πρόβλημα.

πώς να αποφύγετε τους κιρσούς

Το πρόβλημα αυτό συχνά επηρεάζει τα πόδια και τα άκρα των ποδιών, επειδή το κάτω μέρος του σώματος πρέπει να χειρίζεται την πίεση του βάρους του σώματος και της βαρύτητας.

Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και εμφανίζονται πιο συχνά στους ενήλικες. Μερικοί από τους παράγοντες που τους επηρεάζουν είναι:

 • Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία
 • Εγκυμοσύνη
 • Οικογενειακό υπόβαθρο
 • Κακή στάση του σώματος όταν περπατάτε ή κάθεστε
 • Ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος

Συμπτώματα των κιρσών

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πρησμένες φλέβες είναι το μόνο σύμπτωμα αυτού του προβλήματος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημάδια που υποδηλώνουν επιπλοκές:

 • Διογκωμένες φλέβες
 • Αίσθηση πόνου και βαρύτητας στα πόδια
 • Κάψιμο, κράμπες και οίδημα στα κάτω άκρα
 • Αιμορραγία των κιρσών
 • Αλλαγές στο δέρμα ή σκλήρυνση των φλεβών

Οι 10 καλύτερες συμβουλές για να αποφύγετε τους κιρσούς

Η βελτίωση του τρόπου ζωής σας και ο περιορισμός της προσκόλλησής σας σε ορισμένες ανθυγιεινές συνήθειες είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης ή καθυστέρησης της εμφάνισης των κιρσών. Σημειώστε αυτές τις συμβουλές!


1. Αποφύγετε να μένετε για πολλή ώρα στην ίδια στάση για να αποφύγετε τους κιρσούς

οχι σταυροπόδι για να αποφύγετε τους κιρσούς

Εάν για οποιονδήποτε λόγο ξοδεύετε πολύ χρόνο όρθιοι ή καθιστοί, προσπαθείτε να αλλάζετε τη στάση του σώματός σας για τουλάχιστον λίγα λεπτά.

Η παραμονή στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει την κυκλοφορία και συμβάλλει στην εμφάνιση κιρσών.


2. Κάνετε κρύα ντους για να αποφύγετε τους κιρσούς

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να κάνετε κρύα ντους είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για να διατηρείτε την κυκλοφορία σας ενεργή. Ενώ ένα καυτό ντους χαλαρώνει περιστασιακά, οι χλιαρές και χαμηλές θερμοκρασίες προσφέρουν περισσότερα οφέλη.


3. Φοράτε ρούχα που σας ταιριάζουν

Όταν φοράτε ρούχα που είναι πολύ σφιχτά, ειδικά τζιν, εμποδίζετε την φλεβική επιστροφή και αυξάνετε την πιθανότητα εμφάνισης κιρσών.

 • Επιλέξτε χαλαρά ρούχα που δεν ασκούν πίεση στο σώμα σας.

4. Να απομακρύνεστε από πηγές θερμότητας

γυναικεία πόδια σε παραλια

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή σε άλλες πηγές θερμότητας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κυκλοφορίας και κατακράτηση υγρών.

Εάν θέλετε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα αισθητικής, προσπαθήστε να προστατευθείτε από τον ήλιο και να αποφύγετε την κεντρική θέρμανση.


5. Χρησιμοποιήστε τις κάλτσες πίεσης για να αποφύγετε τους κιρσούς

Οι κάλτσες πίεσης είναι ένα θεραπευτικό είδος ρουχισμού που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα σας για την πρόληψη των προβλημάτων κυκλοφορίας που εμφανίζονται με αυτή την κατάσταση.


6. Περιορίστε τη χρήση των ψηλών τακουνιών

Είναι όμορφα και σας βοηθούν να φανείτε πολύ ελκυστικές. Ωστόσο, η χρήση υψηλών τακουνιών για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα πόδια και αυξάνει τις πιθανότητες σπασμένων αγγείων και κιρσών.

 

7. Κάνετε σωματική άσκηση για να αποφύγετε τους κιρσούς

γυναικα που γυμνάζεται

Οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας έχει οφέλη για την κυκλοφορία. Για το λόγο αυτό, για να αποφύγετε να υποφέρετε από κιρσούς, υιοθετήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης, είτε στο σπίτι είτε στο γυμναστήριο.


8. Βελτιώστε τη διατροφή σας

Το να έχετε μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητο προκειμένου να απολαύσετε τη βέλτιστη κυκλοφορία του αίματος, ακόμη και με τα χρόνια που περνούν.

 • Η κατανάλωση βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων συμβάλλει στη δημιουργία ισορροπίας σε όλο το καρδιαγγειακό σύστημα.

9. Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος

Εάν έχετε προβλήματα με το υπερβολικό βάρος, είναι πολύ σημαντικό να πάρετε τις συμβουλές ενός διατροφολόγου για να εντοπίσετε την καλύτερη διατροφή για εσάς.

 • Αποφύγετε τις δημοφιλείς ‘δίαιτες-θαύμα’, καθώς αυτές μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές.


10. Πίνετε εγχύματα για να αποφύγετε τους κιρσούς

Οι εγχύσεις με φαρμακευτικά φυτά και μπαχαρικά μπορούν να δώσουν ώθηση στα λεμφικά και κυκλοφορικά συστήματα για την απομάκρυνση των τοξινών που συσσωρεύονται στο σώμα.

Αυτό, βεβαίως, βοηθά στην πρόληψη των κιρσών.

Η κατανάλωση βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων συμβάλλει στη δημιουργία ισορροπίας σε όλο το καρδιαγγειακό σύστημα.

Λάβετε υπόψη ότι, όπως και όλες οι συμβουλές που αναφέραμε σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μια σειρά από εξωτερικές θεραπείες που βοηθούν στην ηρεμία των προβλημάτων φλεγμονής και κυκλοφορικής.

Το πιο σημαντικό είναι να αναλάβετε δράση γρήγορα ώστε να μην οδηγηθείτε σε σοβαρότερα προβλήματα.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.