11 Τρόποι να καθαρίσετε το σπίτι σας με σόδα μαγειρικής

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε 11 χρήσεις της σόδας μαγειρικής για να καθαρίσετε το σπίτι σας και γιατί πρέπει να την έχετε σύμμαχό σας στο καθάρισμα.
11 Τρόποι να καθαρίσετε το σπίτι σας με σόδα μαγειρικής

Έχει γραφτεί από Jose Popoff

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σόδα μαγειρικής; Μπορεί να γνωρίζετε ότι είναι μια ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα καλλυντικά, για να φτιάξετε διάφορα φαγητά, στη φαρμακευτική βιομηχανία. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε είναι ότι η σόδα μαγειρικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να καθαρίσετε το σπίτι σας.

Η σόδα μαγειρικής αντιδρά πολύ καλά όταν συνδυάζεται με άλλες ουσίες, δίνοντας σας έτσι τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Για παράδειγμα, όταν έρθει η ώρα να καθαρίσετε, μπορείτε να την αναμείξετε με λίγο χυμό λεμόνι ή νερό. Μπορείτε, επίσης, να την προσθέσετε σε ένα απορρυπαντικό για να ενισχύσετε την καθαριστική του δύναμη.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορείτε να κάνετε με τη μαγειρική σόδα!

σόδα μαγειρικής χρήσεις

Βασικές χρήσεις της σόδας μαγειρικής

Όσο αφορά την καθαριότητα του σπιτιού σας οι χρήσεις της σόδας επικεντρώνονται στην εξαφάνιση των λεκέδων και την συσσώρευση λίπουςΔείτε παρακάτω τι άλλο μπορείτε να κάνετε με τη μαγειρική σόδα:

  • Είδος πρώτων βοηθειών: για να θεραπεύσετε ένα όξινο έγκαυμα
  • Προσωπική υγιεινή: οδοντόπαστες και στοματικό διάλυμα
  • Εντομοκτόνο (ιδανικό για τις κατσαρίδες) και μυκητοκτόνο
  • Αυξάνει την αλκαλικότητα, κάνοντάς τη ένα ιδανικό στοιχείο για να προσθέσετε στο νερό της πισίνας
  • Σβήνει φωτιές, ειδικά φωτιές τύπου C (αυτές που προκαλούνται από τον ηλεκτρισμό)

Χρήσεις της σόδας μαγειρικής για την καθαριότητα του σπιτιού

Όπως βλέπετε, η μαγειρική σόδα έχει πολλές χρήσεις. Σήμερα, θα επικεντρωθούμε στο πώς να τη χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το σπίτι σας. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τη χρησιμοποιήσετε ως καθαριστικό, το οποίο δε θα σας απογοητεύσει.

1. Καθαρίστε τα πατώματα

Διαλύστε μισή κούπα σόδας σε έναν κουβά με ζεστό νερό. Σφουγγαρίστε το πάτωμα και ξεβγάλτε. Το πάτωμα σας θα είναι καθαρό και λαμπερό με ελάχιστη προσπάθεια.

μαγειρική σόδα πάτωμα

 

2. Πλύνετε τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα πιάτα με σόδα μαγειρικής

Προσθέστε μερικές κουταλιές σούπας από τη μαγειρική σόδα στο σαπούνι για να πλύνετε τα πιάτα σας και να απομακρύνετε τα λίπη εύκολα. Αν τα λίπη ή τα υπολείμματα από το φαγητό είναι αρκετά σκληρά, αφήστε το πιάτο να μουλιάσει μέσα στο νερό με το απορρυπαντικό για τα πιάτα και τη σόδα. Μετά, προσθέστε λίγο από το μείγμα σε ένα νωπό σφουγγάρι για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.

3. Καθαρίστε τις επιφάνειες

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε εφαρμόζοντάς τη επάνω σε ένα νωπό σφουγγάρι και απλώνοντάς την στα πλακάκια, το νεροχύτη, τη μπανιέρα, κλπ. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα από σόδα μαγειρικής και το συνηθισμένο καθαριστικό σας. Απλώστε το μείγμα στις περιοχές που θέλετε και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά. Έπειτα, ξεπλύνετε με νερό.

4. Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων με σόδα μαγειρικής

Αυτή η συσκευή έχει συνήθως πολλούς λεκέδες από υπολείμματα φαγητού. Απλώστε τη σόδα επάνω σε ένα σφουγγάρι για να καθαρίσετε το εσωτερικό. Βρέξτε το σφουγγάρι και σκουπίστε.

5. Καθαρίστε το φούρνο

Ο φούρνος συνήθως συγκεντρώνει υπολείμματα φαγητών. Για να τα αφαιρέσετε, απλώστε σόδα μαγειρικής στο φούρνο. Ψεκάστε με νερό και αφήστε να δράσει όλη νύχτα. Το πρωί σκουπίστε με ένα σφουγγάρι. Η βρωμιά και οι μουντζούρες θα βγουν αμέσως και δε θα χρειαστεί καθόλου να ξύσετε.

6. Καθαρίστε τα έπιπλα με σόδα μαγειρικής

Οι λεκέδες από μπογιές μπορούν να εξαφανιστούν όταν σκουπίσετε την επιφάνεια ή τον τοίχο χρησιμοποιώντας ένα νωπό σφουγγάρι με μαγειρική σόδα.

7. Καθαρίστε την κουρτίνα του μπάνιου

Στις κουρτίνες του μπάνιου συνήθως παραμένουν τα υπολείμματα του σαπουνιού. Για να τα εξαφανίσετε, απλώστε σόδα επάνω σε ένα σφουγγάρι και καθαρίστε προς τα κάτω τις κουρτίνες. Έπειτα, ξεβγάλτε τες.

8. Καθαρίστε τις κούπες του καφέ και του τσαγιού

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη σόδα για να εξαφανίσετε τα σημάδια του καφέ και του τσαγιού από τα λευκά και ανοιχτόχρωμα ρούχα σας, καθώς και τις μυρωδιές από τις κούπες. Αν ο λεκές είναι σκληρός, εφαρμόστε απευθείας επάνω του με ένα σφουγγάρι.

9. Ενισχύστε το υγρό απορρυπαντικό σας με σόδα μαγειρικής

Η μαγειρική σόδα είναι ιδανική για να ισορροπήσει το pH του νερό, το οποίο βοηθάει να κάνει τα ρούχα σας πιο φρέσκα, καθαρά και πιο λαμπερά.

  • Προσθέστε 1/2 κούπα στο υγρό απορρυπαντικό σε κάθε πλυντήριο.
απορρυπαντικό σε πλυντήριο

10. Αφαιρέστε τους λεκέδες από λάδι

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψεκάσετε την περιοχή και να την καθαρίσετε με μια βούρτσα. Τόσο εύκολο!

11. Απομακρύνετε τις μυρωδιές από τα σφουγγάρια

Ετοιμάστε ένα συμπυκνωμένο διάλυμα μαγειρικής σόδας και μουλιάστε τα σφουγγάρια για να απομακρύνετε τις βρωμιές και τις μυρωδιές. Αν θέλετε, πείτε μας κι εσείς μερικούς άλλους τρόπους που χρησιμοποιείτε το προϊόν αυτό για να καθαρίσετε το σπίτι σας. Είμαστε σίγουροι ότι έχετε κι εσείς μια φόρμουλα που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας!

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Huacasi-Supo V, Jinéz-Mamani W, Durand-Zea E, et al. Efectos del colutorio de bicarbonato de sodio sobre el pH salival y la microflora oral. Vive Revista de Salud. 2021; 4(11): 141-149.
  • Normas Oficiales Mexicanas SCT2. Norma oficial mexicana, detección, identificación, prevención y sistemas contra incendio para embarcaciones que transportan hidrocarburos, químicos y petroquímicos de alto riesgo. Diario Oficial de la Federación Fecha de publicación: 21 de Diciembre de 1998. NOM-025-SCT4-1995.
  • Navarrete N. Prevención de quemaduras por ácido tricloroacético durante el tratamiento de condilomas acuminados: neutralización con bicarbonato de sodio. Rev. chil. Dermatol. 2005; 21(2): 145-146.
  • Velázquez Peña, S. Desinfección del agua a través de métodos electroquímicos. Ciencia Ergo-Sum. 2017; 24(2): 145-151.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.