5 ερωτήσεις για να βρείτε το δρόμο σας όταν αισθάνεστε χαμένοι

Αισθάνεστε χαμένοι στον λαβύρινθο της ζωής; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια πράγματα διατίθεστε να εγκαταλείψετε και ποια χρειάζεστε για ν' ακολουθήσετε το μονοπάτι σας. Να γνωρίζετε το τίμημα που προτίθεστε να πληρώσετε για τα όνειρά σας.
5 ερωτήσεις για να βρείτε το δρόμο σας όταν αισθάνεστε χαμένοι
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς θα λέγατε ότι αισθάνεστε σήμερα; Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, τότε ίσως αισθάνεστε χαμένοι και μπερδεμένοι ή ίσως αισθανθήκατε έτσι τον τελευταίο καιρό.

Πρώτα απ’ όλα μην ανησυχείτε. Δεν είναι τόσο σπάνιο όσο μπορεί να πιστεύετε.

Όλοι περάσαμε στιγμές κατά τις οποίες ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ποια ήταν η διαδρομή μας. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν έχετε την καλύτερη οικογένεια, τους καλύτερους φίλους ή τη δουλειά που πάντα ονειρευόσασταν.

Αν περνάτε κάτι τέτοιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συνειδητοποιήσετε πως πρόκειται στην πραγματικότητα για κάτι καλό.

Ίσως αυτή να είναι μια καλή στιγμή να σταματήσετε και αναλογιστείτε. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπ’ όψιν ότι μάλλον ξεχνάτε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή σας: εσάς.

Δώστε απάντηση σ’ αυτές τις ερωτήσεις όταν αισθάνεστε χαμένοι. Θα σας βοηθήσουν να βρείτε το μονοπάτι για να προχωρήσετε.

1. Πώς μπορώ να κάνετε πιο ευτυχισμένη τη ζωή σας όταν αισθάνεστε χαμένοι;

Κάποιες φορές αισθανόμαστε χαμένοι επειδή εγκλωβιζόμαστε στις ευθύνες μας και στο τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς.

Αυτό δεν είναι κάτι κακό. Απλώς μη ξεχνάτε ότι θα πρέπει να βρίσκετε ευτυχία και διασκέδαση στη ζωή σας.

Επιτρέπεται να ανησυχείτε λίγο για όσα είναι στο χέρι σας ν’ αλλάξετε. Πριν από αυτό ωστόσο, σιγουρευτείτε ότι βάζετε χαρά και διασκέδαση στη ζωή σας κάθε μέρα. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα και το πώς σας κάνει να αισθάνεστε.

Οι επιλογές σας είναι αμέτρητες. Να θυμάστε όμως πως τα μικρά πράγματα στη ζωή είναι εκείνα που μετρούν πραγματικά και συνεισφέρουν στη διάθεσή μας. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να διαθέσετε λίγο χρόνο για την αγαπημένη σας ασχολία, να ακούσετε λίγη καλή μουσική ή να προσθέσετε ένα αστείο στην καθημερινή σας ζωή.

2. Ποιο είναι το τίμημα που προτίθεμαι να πληρώσω για ν’ ακολουθήσω τα όνειρά μου;

αισθάνεστε χαμένοι;

Αν αισθάνεστε χαμένοι μπορεί να οφείλεται στο ότι δουλεύετε πολύ σκληρά για ένα σχέδιο ή ένα όνειρο. Ίσως και να έχετε σκεφτεί να τα παρατήσετε.

Πριν το κάνετε όμως, είναι σημαντικό να σταματήσετε και να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν όντως το κάνετε.

Δε λέμε πως δεν θα πρέπει ποτέ να παρατήσετε κάποιο στόχο. Αντιθέτως, είναι καλό όταν αντιλαμβάνεστε ότι δε το θέλετε πραγματικά. Ωστόσο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε τι σημαίνει για εσάς να παρατήσετε ένα όνειρό σας.

Σκεφτείτε αρκετά ποιο είναι το τίμημα που προτίθεστε να πληρώσετε για το όνειρό σας. Κάποιες φορές απλά σας δημιουργεί στρες. Κάποιες φορές όμως, σας δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις και τη δουλειά σας. Το αξίζει στ’ αλήθεια;

Μονάχα εσείς μπορείτε να το αποφασίσετε αυτό. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε τις συνέπειες και να αποφασίσετε αν το αξίζει πραγματικά.

3. Ποιο είναι το τίμημα που προτίθεμαι να πληρώσω για να συνεχίσω ν’ ακολουθώ το όνειρό μου;

Αυτή η ερώτηση πάει μαζί με την προηγούμενη. Θα πρέπει να είναι πάντα μία από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνετε στον εαυτό σας όταν αισθάνεστε χαμένοι.

Κάποιες φορές το ν’ ακολουθείτε ένα όνειρο σημαίνει παραπάνω άγχος και κούρασηΜπορεί επίσης να σημαίνει πως πρέπει να πάρετε κάποιες δύσκολες αποφάσεις τις οποίες δεν θέλετε πάρετε.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλή ιδέα να ζυγίσετε τα υπέρ και κατά του να σταματήσετε ή να συνεχίσετε.

Όταν κάνετε αυτή την ανάλυση, προσπαθήστε να είστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται. Σκεφτείτε επίσης πώς θα επηρεάσουν οι αποφάσεις σας τους φίλους σας, την οικογένειά σας και όσους βρίσκονται γύρω σας.

Τέλος, θυμηθείτε ότι είναι δική σας η απόφαση. Ωστόσο, είναι καλύτερο να την πάρετε όσο έχετε πλήρη επίγνωση του τι υπονοεί. Αυτό απαιτεί πολλή σκέψη. Σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και ήρεμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

4. Τι μπορώ να κάνω για να γίνω καλύτερος άνθρωπος; Μήπως αισθάνεστε χαμένοι;

Είναι πιθανό ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε χαμένοι να είναι ότι οι πράξεις σας και οι αξίες σας, δε συμβαδίζουν.

Πιθανόν να ξεγελάσατε τον εαυτό σας στο να πάρει κάποιες αποφάσεις. Είτε πιθανόν να αναγκάσατε τον εαυτό σας να ενεργήσει με κάποιον τρόπο που να μην σας απασχολεί.

Μπορεί να είναι επίσης ότι συγκεντρωθήκατε απόλυτα στους στόχους σας και ξεχάσατε όλα τα υπόλοιπα.

Σ’ αυτή την περίπτωση σκεφτείτε για ένα λεπτό τι μπορείτε να κάνετε για να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι. Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνάμεις σας και το πάθος σας, ώστε να βοηθήσετε τον κόσμο να γίνει ένα καλύτερο μέρος;

Θα εκπλαγείτε με το αίσθημα πληρότητας που θα νιώσετε όταν γίνετε καλύτεροι άνθρωποι και αρχίσετε να βοηθάτε περισσότερο τους άλλους.

5. Πώς αισθάνομαι για τον εαυτό μου;

Γυναίκα νάρκισσος, κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη

Όταν αισθάνεστε χαμένοι, μπερδεμένοι ή δεν ξέρετε πώς να προχωρήσετε, αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι περίπλοκη. Όμως είναι επίσης το κλειδί για να γνωρίσετε ποια διαδρομή πρέπει ν’ ακολουθήσετε.

Ξεχάστε για μια στιγμή τι αισθάνεστε, τι χρειάζεται να κάνετε και τις γνώμες των άλλων.

Όταν κάνετε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας θα πρέπει να συγκεντρωθείτε μονάχα σε εσάς. Είστε περήφανοι για ό,τι κάνετε; Πιστεύετε ότι επιστρέφετε κάτι σε αυτούς που είναι κοντά σας;

Κάποιες φορές, κάτι βαθιά μέσα σας, σας λέει πως δεν κάνετε το σωστό για τη ζωή σας. Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα αισθανθείτε άσχημα με τα αποτελέσματα. Πολλές φορές αυτό γίνεται επειδή προσπαθείτε να ξεγελάσετε τον εαυτό σας.

Με αυτές τις πέντε ερωτήσεις κατά νου, ξέρουμε πως θα είναι ευκολότερο να βρείτε το μονοπάτι που πρέπει ν’ ακολουθήσετε. Πρέπει μόνο να έχετε υπομονή. Παρ’ ότι φαίνονται εύκολες ερωτήσεις, σας αναγκάζουν να κάνετε μια βαθιά ενδοσκόπηση και αυτό θα σας πάρει χρόνο.

Το σημαντικότερο είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να μην τον κρίνετε. Απλώς ακούστε τον και ανακαλύψτε τι πραγματικά θέλετε.  


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.