Φυσικοί τρόποι να βελτιώσετε τη ζωή σας εάν πάσχετε από ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστη ανάπτυξη ιστού στο ενδομήτριο και έξω από την κοιλότητα της μήτρας και πλήττει εκατομμύρια γυναίκες. Ενώ δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για αυτή την ασθένεια, υπάρχουν μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας εάν υποφέρετε από αυτήν. Μάθετε για αυτούς τους τρόπους παρακάτω.
Φυσικοί τρόποι να βελτιώσετε τη ζωή σας εάν πάσχετε από ενδομητρίωση
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Φεβρουαρίου, 2019

Μήπως πάσχετε από ενδομητρίωση; Η ενδομητρίωση, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια χρόνια ασθένεια.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία που να μπορεί να αντιμετωπίσει κατάλληλα αυτή την ασθένεια που επηρεάζει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού.

Παρομοίως, οι αιτίες αυτής της νόσου, που χαρακτηρίζονται από την ασυνήθιστη ανάπτυξη ιστού στο ενδομήτριο, ακόμη και έξω από την κοιλότητα της μήτρας, είναι επίσης αβέβαιες.

Η ενδομητρίωση είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα και οι γυναίκες που την βιώνουν βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να επηρεάζεται πολύ.

Στην πραγματικότητα, είναι ένας σιωπηλός πόνος του οποίου ο αντίκτυπος εξαρτάται πάντα από τη θέση του ιστού της ενδομητρίωσης. Μπορεί ακόμη και να φτάσει μέχρι τα έντερα και την ουροδόχο κύστη.

Υπάρχουν ασθενείς που βιώνουν πολύ επίπονες καταστάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν μέχρι και νεαρά κορίτσια που χρειάζονται έναν καθετήρα για να μπορούν να ουρούν χωρίς πόνο. Άλλες γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε μια ολόκληρη σειρά πολύπλοκων επεμβάσεων για την επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο, αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις ποτέ δεν ξεφορτώνονται πραγματικά τον πόνο.

Η θεραπεία που σχετίζεται με την ενδομητρίωση σχεδόν πάντα περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις και ορμονικές θεραπείες που ρυθμίζουν την παραγωγή οιστρογόνων.

Ωστόσο, κάτι που αξίζει να θυμόσαστε είναι ότι δεν θα πρέπει ποτέ να μένετε με μια μόνο επιλογή όταν αντιμετωπίζετε μια χρόνια ασθένεια.

Η πολυδιάστατη προσέγγιση, η οποία συνδυάζει ιατρικές θεραπείες με φυσικές και ακόμη και ψυχολογικές θεραπείες, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Στο σημερινό άρθρο συνιστάται να δοκιμάσετε εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες σας εάν έχετε ενδομητρίωση.

Παρακάτω, θα αναφέρουμε 5 φυσικούς τρόπους που μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Φυσικοί τρόποι να βελτιώσετε τη ζωή σας εάν πάσχετε από ενδομητρίωση

1. Βελτιώστε τη διατροφή σας με τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου

Πάσχετε από ενδομητρίωση - Παπάγια

Πρώτον, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών δεν θα οδηγήσει από μόνη της στη θεραπεία της ενδομητρίωσης.

Αυτό που μπορείτε να επιτύχετε με την κατανάλωση των σωστών τροφών είναι το μειωμένο πρήξιμο, η ελεγχόμενη παραγωγή οιστρογόνων και το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Λάβετε υπόψιν σας τις παρακάτω συμβουλές:

 • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών.
 • Μειώστε την κατανάλωση ανθυγιεινών λιπών, αλλά αυξήστε την κατανάλωσή σας σε υγιή λιπαρά όπως το ωμέγα 3.

Επιπλέον, φροντίστε να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα τρόφιμα στην κανονική διατροφή σας:

 • Σολομός
 • Ξηροί καρποί
 • Ελαιόλαδο
 • Αβοκάντο
 • Κονσέρβες σαρδέλας
 • Λιναρόσπορος
 • Μπρόκολο

Θα πρέπει να καταναλώνετε βιολογικά προϊόντα και η διατροφή σας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσική. Θυμηθείτε να:

 • Μειώσετε την κατανάλωση γλουτένης.
 • Αντικαταστήσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών με χυμούς λαχανικών.

Άλλα τρόφιμα που μπορεί να σας βοηθήσουν είναι:

 • Σκόρδο
 • Εσπεριδοειδή
 • Σπανάκι
 • Πικραλίδα
 • Μάραθος
 • Μηλόξυδο
 • Λαχανικά (κρεμμύδι, αγγούρι, καρότο)
 • Κινόα
 • Παπάγια

2. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης D

Για την πλειοψηφία των ασθενών με ενδομητρίωση συνταγογραφούνται φάρμακα για τη ρύθμιση της παραγωγής οιστρογόνων.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει έλλειμμα ασβεστίου όπως αναφέρει και η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανκόνα εδώ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας για την ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

3. Κρατήστε ημερολόγιο των συμπτωμάτων σας

Πάσχετε από ενδομητρίωση - Γυναίκα γράφει σε τετράδιο

Το σώμα μιας γυναίκας ακολουθεί έναν κύκλο και η ενδομητρίωση, κατά μέσο όρο, είναι τακτική στα συμπτώματά της.

Προκειμένου να προβλέψετε ορισμένα συμπτώματα, είναι πολύ χρήσιμο να έχετε ένα ημερολόγιο ή ένα σημειωματάριο όπου θα καταγράφετε τι αισθάνεστε, τι σας πονάει και τι σας ανησυχεί.

Θα γνωρίσετε σταδιακά λίγο περισσότερο την ασθένειά σας και αυτό θα σας δίνει πάντα ένα πλεονέκτημα.

4. Ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο που σχετίζεται με την ενδομητρίωση

Πάσχετε από ενδομητρίωση - Γυναίκα περπατά ξυπόλητη

Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη αν πάσχετε από ενδομητρίωση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε μερικά πράγματα στο μυαλό σας:

 • Κάντε την άσκηση που σας αρέσει ή που ωφελεί την υγεία σας περισσότερο. Αυτό έχει σημασία κυρίως επειδή ο στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή ενδορφινών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιλέξετε μια άσκηση που δεν θα σας εξαντλήσει, αλλά θα την απολαύσετε.
 • Ασκηθείτε για όχι περισσότερο από 10 συνεχόμενα λεπτά. Αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να είναι μέτριας δυσκολίας. Θα πρέπει επίσης να σας βοηθούν τόσο να χαλαρώνετε όσο και να ιδρώνετε.
 • Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα, να χορέψετε ή να κολυμπήσετε: η καρδιά σας χρειάζεται να λειτουργεί σωστά προκειμένου να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.
 • Η τακτική άσκηση θα μειώσει επίσης την ποσότητα των οιστρογόνων που παράγει το σώμα σας.

5. Να ξεκουράζεστε τακτικά

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει πολλ ούς τομείς της ζωής σας. Για παράδειγμα, μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά, συναισθηματικά, επαγγελματικά και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη σεξουαλική σας ζωή.

Είναι περίπλοκη, ευαίσθητη και, πάνω απ ‘όλα, ενοχλητική με πολλούς τρόπους.

Υπάρχουν γυναίκες που αισθάνονται παρεξηγημένες, οι οποίες δεν έχουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται από το περιβάλλον τους, την οικογένειά τους και ακόμη και από την εργασία.

Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σταδιακά και ότι η κοινωνία θα καταλαβαίνει περισσότερο όσες πάσχουν από αυτήν την ασθένεια. Στο μεταξύ όμως, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα και να φροντίσετε τον εαυτό σας εάν πάσχετε από ενδομητρίωση. Να θυμάστε:

 • Παράγοντες όπως το άγχος, η κούραση και οι ημέρες όπου φαίνεται ότι δεν μπορείτε να εκπληρώσετε τις ευθύνες σας είναι εξαντλητικές.
 • Όταν είστε σε υπερένταση και κουρασμένες, θα πρέπει να αποσυνδέεστε και να ξεκουράζεστε. Δώστε στον εαυτό σας κάποιο χρόνο για τον ίδιο.
 • Είναι σημαντικό να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να βγαίνετε έξω. Μπορείτε να αξιοποιείτε αυτό τον χρόνο για να επαναφορτίζεστε, ώστε να αντιμετωπίζετε ακόμα καλύτερα τον πόνο.

Εάν πάσχετε από ενδομητρίωση, τώρα γνωρίζετε και εσείς τους φυσικούς τρόπους για να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Η κεντρική εικόνα είναι ευγενική χορηγία του © wikiHow.com


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Covington, M. B. (2004). Omega-3 fatty acids. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/B978-0-9531949-3-3.50014-6
 • Bulun, S. E. (2018). Endometriosis. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology: Physiology, Pathophysiology, and Clinical Management: Eighth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47912-7.00025-1
 • Dunselman, G. A. J., Vermeulen, N., Becker, C., Calhaz-Jorge, C., D’Hooghe, T., De Bie, B., … Nelen, W. (2014). ESHRE guideline: Management of women with endometriosis. Human Reproduction. https://doi.org/10.1093/humrep/det457
 • Attaman, J. A., Stanic, A. K., Kim, M., Lynch, M. P., Rueda, B. R., & Styer, A. K. (2014). The Anti‐Inflammatory Impact of Omega‐3 Polyunsaturated Fatty Acids During the Establishment of Endometriosis‐Like Lesions. American Journal of Reproductive Immunology, 72(4), 392-402.
 • Harris, H. R., Chavarro, J. E., Malspeis, S., Willett, W. C., & Missmer, S. A. (2013). Dairy-food, calcium, magnesium, and vitamin D intake and endometriosis: a prospective cohort study. American journal of epidemiology, 177(5), 420-430.
 • Marziali, M., Venza, M., Lazzaro, S., Lazzaro, A., Micossi, C., & Stolfi, V. M. (2012). Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms?. Minerva chirurgica, 67(6), 499-504.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.