5 λαχανικά που μπορείτε εύκολα να ξαναφυτέψετε

Ψάχνετε για κάποια λαχανικά που μπορείτε εύκολα να ξαναφυτέψετε; Μην ψάχνετε άλλο! Δείτε αυτά τα πέντε φανταστικά λαχανικά!
5 λαχανικά που μπορείτε εύκολα να ξαναφυτέψετε

Τελευταία ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου, 2018

Ποια είναι τα λαχανικά που μπορείτε εύκολα να ξαναφυτέψετε; Η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών είναι μια συνήθεια που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε πολλές πτυχές της υγείας σας.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πρέπει να περιλαμβάνονται στις περισσότερες τακτικές δίαιτες των ανθρώπων.

Δεν θα τα βρείτε πάντοτε φρέσκα στο κατάστημα, ωστόσο, και μερικές φορές οι τιμές μπορεί να είναι τόσο υψηλές ώστε να τα αφήσετε στο ράφι και να αναζητήσετε άλλες επιλογές.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι πολλά λαχανικά μπορούν να ξαναφυτευτούν στο σπίτι χρησιμοποιώντας μερικά απλά κόλπα με τα κομμάτια που διαφορετικά θα θεωρούσατε ότι είναι απόβλητα.

Επειδή αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίπλοκο για σας, σήμερα θέλουμε να σας δείξουμε ποια λαχανικά μπορείτε να ξαναφυτέψετε και πώς να το κάνετε εύκολα.

Μάθετε ποια είναι!

Λαχανικά που μπορείτε εύκολα να ξαναφυτέψετε

1.Μαρούλι

πράσινη σαλάτα- λαχανικά που μπορείτε εύκολα να ξαναφυτέψετε

Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι μια καλή πηγή που παρέχει στο σώμα σας βασικά θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξει τη λειτουργία του μεταβολισμού, των νεφρών και της καρδιάς σας.

Με μόνο ένα μικρό στέλεχος από αυτό το φυτό, μπορείτε να έχετε ένα άλλο φρέσκο ​​κεφάλι μαρούλι, ιδανικό για να το προσθέσετε στις σαλάτες και τα smoothies.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Πάρτε ένα κομμάτι 2,5 εκατοστών από τη βάση ενός φύλλου μαρουλιού και βάλτε το σε ένα μπολ με νερό.
 • Μόλις εμφανιστούν οι ρίζες, περιμένετε αρκετές ημέρες έως ότου παρατηρήσετε μια μικρή αύξηση στα φύλλα στην κορυφή.
 • Μεταφέρετέ το σε μια γλάστρα ή στον κήπο σας και αφήστε το να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάπτυξης.

 

Δείτε αυτό το άρθρο:5 χυμοί και smoothies για την καταπολέμηση της αϋπνίας

2.Σέλινο, από τα λαχανικά που μπορείτε εύκολα να ξαναφυτέψετε

Το σέλινο είναι ένα λαχανικό που προσθέτει μια γευστική πινελιά και θρεπτικά συστατικά σε πολλά από τα πιάτα που ετοιμάζετε σε καθημερινή βάση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιούς βλαστούς σέλινου για να τα φυτέψετε στο σπίτι και να τα απολαύσετε 100% φρέσκα και βιολογικά.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Κόψτε ένα κομμάτι 2,5 εκατοστών από το κάτω μέρος του στελέχους του σέλινου και βάλτε το σε ένα μπολ, με την κομμένη πλευρά στραμμένη προς τα επάνω.
 • Προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψετε το κάτω μέρος.
 • Αποθηκεύστε το δοχείο σε ένα ηλιόλουστο μέρος και ποτίστε το τακτικά μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται οι ρίζες.
 • Μόλις παρατηρήσετε ότι έχουν εμφανιστεί, μεταφέρετέ το στο έδαφος ή σε μια γλάστρα και περιμένετε έως ότου μεγαλώσει το πλήρες φυτό.

3.Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι εύγευστα, χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους  και πάνω απ ‘όλα είναι υγιεινά.

Αυτός ο λεπτός μίσχος έχει γίνει πολύ δημοφιλής, όχι μόνο επειδή είναι μια σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών, αλλά και επειδή βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Παρόλο που μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα από τους σπόρους, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε μια καλή συγκομιδή σπαραγγιών εάν φυτέψετε τα ώριμα στελέχη σας.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Πάρτε λίγα στελέχη από τα ώριμα σπαράγγια και φυτέψτε τα σε κάποιο χαλαρό έδαφος.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα ποτίζετε τακτικά και προσεκτικά, αποφεύγοντας να είναι πολύ υγρό το έδαφος, επειδή αυτό θα μπορούσε να κάνει τις ρίζες να σαπίσουν.
 • Το φυτό αυτό απαιτεί μερικό ηλιακό φως και το έδαφος πρέπει να τρέφεται με οργανικά λιπάσματα.
 • Ένα με δύο χρόνια μετά τη φύτευση, θα λάβετε την πρώτη σοδειά σας.

4.Βασιλικός

Ο βασιλικός χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για το μαγείρεμα καθώς και για την προετοιμασία των φυσικών θεραπευτικών προϊόντων.

Ακριβώς όπως το σέλινο, είναι ένα εύκολο βότανο για να φυτευτεί στο σπίτι και δεν χρειάζεστε περισσότερα από μερικά κομμάτια των στελεχών.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Πάρτε μερικά εκατοστά από τα στελέχη του φυτού και βάλτε τα σε ένα φλιτζάνι με νερό.
 • Τοποθετήστε τα σε ένα μέρος με άμεσο ηλιακό φως και αφήστε τα βυθισμένα μέχρι να εμφανιστούν οι ρίζες.
 • Μόλις συμβεί αυτό, μεταφέρετέ τα σε μια γλάστρα όπου θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν.

 

 

5.Καρότα, από τα λαχανικά που μπορείτε εύκολα να ξαναφυτέψετε

λαχανικά που μπορείτε εύκολα να ξαναφυτέψετε - καροτα

Μπορείτε να ξαναφυτέψετε αυτό το δημοφιλές λαχανικό που βρίσκεται σε τόσες πολλές συνταγές χρησιμοποιώντας τα μέρη που σχεδόν σίγουρα απορρίπτετε.

Αν και δεν θα ξαναφυτευτεί ένα εντελώς νέο καρότο, ένα μεγάλο μέρος του λαχανικού θα επανεμφανιστεί.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Κόψτε 2,5 εκατοστά από την κορυφή του καρότου και βάλτε μερικές οδοντογλυφίδες γύρω του για να αναρτηθεί στην κορυφή ενός ποτηριού.
 • Προσθέστε νερό μέχρι το σημείο όπου είναι η βάση της κοπής.
 • Βάλτε το ποτήρι σε ένα μέρος όπου θα έχει άμεσο ηλιακό φως και προσθέστε περισσότερο νερό όταν χρειαστεί.
 • Μόλις παρατηρήσετε ρίζες να εμφανίζονται, φυτέψτε το σε μια γλάστρα.

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές στο σπίτι; Τώρα που ξέρετε ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από τα απόβλητα των λαχανικών για να έχετε νέες καλλιέργειες, θυμηθείτε αυτά τα κόλπα και θα απολαύσετε φρέσκα λαχανικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Negi, J., Singh, P., Joshi, G., Rawat, M., & Bisht, V. (2010, July). Chemical constituents of Asparagus. Pharmacognosy Reviews.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.