Ποια είναι τα 5 λάθη που προκαλούν αϋπνία;

Όταν πηγαίνετε για ύπνο, προσπαθήστε να αλλάξετε τη συνήθεια του να διαβάζετε τα email σας στο κινητό σας τηλέφωνο και αντί αυτού να διαβάζετε ένα καλό βιβλίο ή ένα περιοδικό για να αποφεύγετε την υπερβολική διέγερση του εγκεφάλου σας.
Ποια είναι τα 5 λάθη που προκαλούν αϋπνία;

Τελευταία ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου, 2019

Πόσες φορές κάθε μήνα δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Είναι η επαναλαμβανόμενη αϋπνία ένα πρόβλημα στη ζωή σας; Προκαλεί η έλλειψη ύπνου προβλήματα στις καθημερινές σας δραστηριότητες; Αν ναι, δείτε τα λάθη που ενδεχομένως κάνετε και προκαλούν αϋπνία και… αναλάβετε δράση.

Ο βαθύς και ξεκούραστος ύπνος βελτιώνει την ποιότητα ζωής σας και σας δίνει την ενέργεια που χρειάζεστε για να περάσετε την ημέρα. Όμως μερικές φορές είναι εύκολο να κάνετε λάθη χωρίς να το γνωρίζετε διεγείροντας υπερβολικά τον εγκέφαλο και το σώμα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεστε αρκετά τη νύχτα. Περισσότερα στοιχεία για την χρόνια αϋπνία αναφέρουν σε δημοσίευσή τους οι Varkevisser, M., van Dongen, H. P. A., van Amsterdam, J. G. C., & Kerkhof, G. A.

Στο σημερινό άρθρο σάς προσκαλούμε να μάθετε μερικές από τις κακές συνήθειες που μπορούν να προκαλούν αϋπνία. Μην τις παραβλέπετε!

1. Πρέπει να κοιμηθώ, πρέπει να κοιμηθώ…

λάθη που προκαλούν αϋπνία;

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και είναι κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη. Θα ξεκινήσουμε δίνοντάς σας ένα απλό παράδειγμα έτσι ώστε να καταλάβετε τι εννοούμε. Επιστρέφετε στο σπίτι αργά από τη δουλειά και έχετε φτιάξει μια λίστα αμέτρητων πραγμάτων που πρέπει να έχετε κάνει μέχρι το τέλος της ημέρας. Όταν έχετε τελειώσει τα πάντα, ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι η ώρα είναι πολύ περασμένη.

Πέφτετε στο κρεβάτι και κλείνετε τα μάτια σας λέγοντας: “πρέπει να αποκοιμηθώ αμέσως, διαφορετικά δεν θα ξεκουραστώ αρκετά ώστε να αντιμετωπίσω τη μέρα αύριο”. Ξέρετε τι συμβαίνει κάθε φορά που το κάνετε αυτό; Μένετε ξύπνιοι για ώρες.

Ο εγκέφαλός σας πρέπει να  μπορεί να “σβήνει” και να χαλαρώνει τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Όταν εστιάζετε την προσοχή σας σε κάτι, αυτό μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του άγχους σας εμποδίζοντάς σας να χαλαρώσετε.

Ποια είναι η λύση; Προσπαθείτε να μην κάνετε πράγματα που σας προκαλούν άγχος πριν πάτε για ύπνο. Τελειώστε την εργασία σας δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο και μετά διαβάστε ένα καλό βιβλίο για να αποσπάσετε την προσοχή σας. Ο ύπνος θα έρθει με φυσικό τρόπο.

2. Τα ακατάστατα ωράρια μπορούν να προκαλούν αϋπνία

Ποια είναι τα 5 λάθη που προκαλούν αϋπνία;

Το σώμα σας χρειάζεται ρουτίνες και συνήθειες, τρόπους να ρυθμίζει τις βασικές του ανάγκες, όπως η κατανάλωση τροφής και οι κύκλοι του ύπνου. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορείτε να πάτε στο κρεβάτι στις 22:00 σήμερα και στις 02:00 αύριο. Προσπαθείτε να ακολουθείτε μια σειρά και ένα πιο σταθερό πρόγραμμα.

Ιδανικά θα πρέπει να τρώτε το βραδινό σας δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο, δίνοντας στο σώμα σας χρόνο να χωνέψει. Αυτή είναι επίσης η στιγμή που ο εγκέφαλός σας πρέπει να αρχίσει να ξεκουράζεται.  Μπορείτε ταυτόχρονα να χαλαρώσετε τους μυς σας κάνοντας ένα ζεστό ντους. Η καλύτερη ώρα για να πάτε για ύπνο είναι πάντα μεταξύ 10:30 και 11:00 μ.μ.. Περιστασιακά μπορείτε να μένετε ξύπνιοι μέχρι λίγο πιο αργά.

Δείτε επίσης: 6 παλιά γιατροσόφια για να απαλλαγείτε από την αϋπνία

3. Οι ηλεκτρονικές συσκευές προκαλούν αϋπνία

λάθη που προκαλούν αϋπνία - κινητό

Όλοι το κάνουν. Πώς μπορείτε να το αποφύγετε; Πώς μπορείτε να μη διαβάσετε τα email σας, να μη ρίξετε μια ματιά στο Facebook και στο Instagram; Γίνεται να μη στείλετε μερικά μηνύματα ή να μην παρακολουθήσετε κάποια ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή; Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Όμως θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών υπερδιεγείρουν τον εγκέφαλο με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, επομένως είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπία.

Η τηλεόραση δεν προκαλεί τόσα προβλήματα με τον ύπνο όσα ένα κινητό τηλέφωνο, ένα tablet ή ένα laptop, για παράδειγμα. Γιατί όχι; Συνήθως βλέπετε τηλεόραση από απόσταση, έτσι ο εγκέφαλος δεν διεγείρεται το ίδιο. Ανεξάρτητα από αυτό, ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τις αιτίες που προκαλούν αϋπνία είναι να σβήσετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σας και να πάρετε ένα βιβλίο (ναι, ένα βιβλίο!) ή ένα περιοδικό.

4. Τι τρώτε το βράδυ;

λάθη που προκαλούν αϋπνία - φαγητό

Πολλοί άνθρωποι γυρίζουν στο σπίτι πολύ πεινασμένοι μετά από μια ατελείωτη μέρα στη δουλειά και συνηθίζουν να φτιάχνουν βραδινά γεύματα τα οποία το στομάχι χρειάζεται υπερβολικά πολύ χρόνο για να χωνέψει. Μπορεί να θεωρείτε ότι πρόκειται για το κλείσιμο της ημέρας σας, όμως αυτό που κάνετε στην πραγματικότητα είναι να δίνετε στο σώμα σας ένα “επιπλέον” έργο να ολοκληρώσει ενώ κανονικά θα έπρεπε να κοιμάστε.

Προσπαθείτε να φτιάχνετε πιο ελαφριά βραδινά γεύματα που περιέχουν κάποια πρωτεΐνη αλλά τα οποία επίσης χωνεύονται εύκολα και δεν περιέχουν λιπαρά. Οι σούπες, βρασμένα στον ατμό λαχανικά, τα ψάρια που είναι πλούσια σε λιπαρά Ωμέγα-3 και τα εγχύματα αποτελούν πάντα θαυμάσιες επιλογές.

Προσοχή στα προμαγειρεμένα φαγητά. Όλοι ξέρουμε ότι είναι εύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία όταν επιστρέφετε στο σπίτι και δεν έχετε όρεξη να μαγειρέψετε. Όμως συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες συντηρητικών και επεξεργασμένων συστατικών.  Αυτά αποτελούν εχθρούς της υγείας σας και απλώς ενισχύουν την αϋπνία σας.

Διαβάστε σχετικά: Συμβουλές για να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε ανανεωμένοι

5. Οι έγνοιες στο μυαλό σας

Το άγχος και η ανησυχία που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας τείνουν να αναδύονται ειδικά τη νύχτα, όταν πέφτετε στο κρεβάτι και ξαφνικά περιβάλλεστε από τη σιωπή. Τότε είναι που η εσωτερική φωνή εμφανίζεται σχεδόν βασανιστικά, θυμίζοντάς σας όλες σας τις έγνοιες. Θα αρχίσετε να τις σκέφτεστε για ώρες ενώ αντί αυτού θα έπρεπε να κοιμάστε.

Η διαχείριση του άγχους είναι κάτι πολύπλοκο και όχι πάντα εύκολο. Όμως είναι σημαντικό να θέτετε προτεραιότητες και να βεβαιωθείτε ότι τα προβλήματά σας δεν θα γίνουν το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σας. Ξεσπάστε, αναπνεύστε βαθιά και πηγαίνετε για ύπνο απαλλαγμένοι από τα σύννεφα στο μυαλό σας. Έτσι ώστε, όταν κλείσετε τα μάτια σας, το μόνο που θα δείτε θα είναι οι σκιές πίσω από τα βλέφαρά σας.

Εφαρμόστε τις παραπάνω συμβουλές και τελικά θα ξεπεράσετε την αϋπνία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Varkevisser, M., van Dongen, H. P. A., van Amsterdam, J. G. C., & Kerkhof, G. A. (2007). Chronic insomnia and daytime functioning: An ambulatory assessment. Behavioral Sleep Medicine. https://doi.org/10.1080/15402000701557425
  • Krakow, B., Ulibarri, V., Melendrez, D., Kikta, S., Togami, L., & Haynes, P. (2008). A daytime, abbreviated cardio-respiratory sleep study (CPT 95807-52) to acclimate insomnia patients with sleep disordered breathing to positive airway pressure (PAP-NAP). Journal of Clinical Sleep Medicine.
  • S. D., S. (2012). Stress management through ‘yoga practices’ in the corporate sector. AFRICAN JOURNAL OF BUSINESS MANAGEMENT. https://doi.org/10.5897/AJBM11.314

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.