5 λευκές τροφές που δηλητηριάζουν την υγεία

Πέρα από το ότι η λευκή ζάχαρη δεν σας προσφέρει καμία θρεπτική ουσία, περιέχει κενές θερμίδες που προκαλούν αύξηση του βάρους. Θα πρέπει πάντα να επιλέγετε καστανή ζάχαρη, μέλι ή στέβια ως εναλλακτική.
5 λευκές τροφές που δηλητηριάζουν την υγεία
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 05 Νοεμβρίου, 2020

Γνωρίζατε ότι πιθανώς καταναλώνετε πέντε χημικά λευκές τροφές που δηλητηριάζουν την υγεία σας; Στη λίστα περιλαμβάνονται το επιτραπέζιο αλάτι, η λευκή ζάχαρη, το αγελαδινό γάλα, το επεξεργασμένο αλεύρι και η μαργαρίνη.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε γιατί οι τροφές αυτές είναι τόσο βλαβερές και θα προτείνουμε μερικές υγιεινές εναλλακτικές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας.

5 λευκές τροφές που δηλητηριάζουν την υγεία

Επιτραπέζιο αλάτι

Συνήθως μιλάμε απλώς για το αλάτι γενικά, όμως σήμερα είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι, όπως ακριβώς υπάρχει λευκή και καστανή ζάχαρη, το αλάτι διακρίνεται σε ραφιναρισμένο και σε φυσικό. Το ραφιναρισμένο αλάτι είναι συνηθέστερα γνωστό ως επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι απλώς το χλωριούχο νάτριο που έχει υποστεί επεξεργασία. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται η οποιαδήποτε θρεπτική ουσία. Επίσης συχνά περιέχει πρόσθετα για να μην δημιουργούνται σβώλοι (αντισυσσωματικές ουσίες).

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι αναμφίβολα μια ανθυγιεινή επιλογή για τη διατροφή σας. Επιπλέον, η συχνή του χρήση μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει πραγματική βλάβη στον οργανισμό σας. Αντί αυτού επιλέγετε φυσικά θαλασσινά αλάτια που εξακολουθούν να περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, επειδή δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Το ευρύτερα γνωστό φυσικό αλάτι -το θαλασσινό αλάτι- είναι σχετικά οικονομικό, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές (κελτικό αλάτι κ.λπ.).

τροφές που δηλητηριάζουν αλάτι

Λευκή ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη δεν σας εξασφαλίζει καμία θρεπτική ουσία, ενώ πολλοί διατροφολόγοι τη θεωρούν δηλητήριο. Περιέχει κενές θερμίδες που συνεισφέρουν στην αύξηση του βάρους και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να βλάψει τα δόντια σας. Μπαίνοντας στην κυκλοφορία του αίματος, η οξύτητα της λευκής ζάχαρης κλέβει μέταλλα όπως το ασβέστιο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να υπάρξει φθορά σε δόντια και οστά.

Δεν είναι όμως απαραίτητο να  αφαιρέσετε τα γλυκά από τη διατροφή σας. Αντικαταστήστε τη λευκή ζάχαρη με καστανή ζάχαρη, μελάσα, ή φυσικά σιρόπια φρούτων.

Αγελαδινό γάλα

Πολλοί διατροφολόγοι δεν συνιστούν την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος μετά τους πρώτους μήνες της ζωής, επειδή το σώμα χάνει το ένζυμο που είναι γνωστό ως λακτάση, το οποίο επιτρέπει τη σωστή πέψη της λακτόζης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος να αφομοιώνει μόνο το ανθρώπινο γάλα και όχι το γάλα άλλων ζώων. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη χωρίς να το γνωρίζει, ενώ συνεχίζουμε να πίνουμε γάλα επειδή δεν παρουσιάζουμε συμπτώματα αυτής της δυσανεξίας.

Παρουσία της δυσανεξίας, το αγελαδινό γάλα είναι από τις χημικά λευκές τροφές που βλάπτουν την υγεία σοβαρά, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, φούσκωμα, τυμπανισμό, κοιλιακό πόνο ή κολικούς.

Παρά το γεγονός ότι το γάλα αποτελεί μια ιδιαίτερα πλήρη και θρεπτική τροφή, δεν περιέχει ίνες, σίδηρο ή βιταμίνη C.

Έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα όπως η γαστρική οξύτητα, οι φλεγμονώδεις νόσοι, η αναιμία, η καρδιαγγειακή νόσος και η παχυσαρκία.

Υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν ότι το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, καρκίνου των ωοθηκών και λεμφώματος.

Φυσικότερες εναλλακτικές αποτελούν τα φυτικά γάλατα από βρώμη, ρύζι, φαγόπυρο, αμύγδαλο κ.λπ.. Υπάρχει επίσης γάλα χωρίς λακτόζη και γάλα από άλλα ζώα, γάλατα που είναι περισσότερο εύπεπτα και λιγότερο βλαβερά.

τροφές που δηλητηριάζουν φυτικό γάλα

Επεξεργασμένο αλεύρι

Όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές, όμως γνωρίζουμε ότι όλα τα δημητριακά που δεν περιέχουν ίνες έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τη διατροφική τους αξία.

Το επεξεργασμένο αλεύρι μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, να αυξήσει την κατακράτηση υγρών και να συνεισφέρει στην αύξηση του βάρους. Αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, επειδή το παχύ έντερο χρειάζεται πολλές ίνες για να παραμείνει υγιές.

Στην κατηγορία αυτή δεν ανήκουν μόνο τα δημητριακά και το αλεύρι, αλλά και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά και περιλαμβάνονται συνήθως στην καθημερινή διατροφή μας: ζυμαρικά, ψωμιά, γλυκά, κέικ, μπισκότα και άλλα.

τροφές που δηλητηριάζουν λευκό ψωμί

Μαργαρίνη, από τις λευκές τροφές που δηλητηριάζουν την υγεία

Το βούτυρο αποτελεί μια φυσική τροφή που παράγεται από αγελαδινό γάλα και καταναλώνεται εδώ και αιώνες. Η μαργαρίνη αντίθετα αποτελεί ένα τεχνητό προϊόν των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο βασίζεται σε φυτικά έλαια αμφίβολης ποιότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν περάσει από διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας για να αποκτήσουν στερεή υφή και ανοιχτότερο ή πιο κίτρινο χρώμα, για προσθήκη γεύσης και για τη διατήρησή τους. Επιπλέον, οι βιταμίνες που υποστηρίζεται ότι περιέχει η μαργαρίνη προστίθενται τεχνητά.

Η μαργαρίνη περιέχει επίσης πολύ περισσότερες θερμίδες από το βούτυρο καθώς και τρανς λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το σώμα, ενώ έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αν και η μαργαρίνη δεν περιέχει χοληστερίνη λόγω της φυτικής της βάσης, το βέβαιο είναι ότι τα τρανς λιπαρά προκαλούν αύξηση στα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στον οργανισμό. Η μαργαρίνη είναι και αυτή από τις χημικά λευκές τροφές που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fundación Española de la Nutrición. Sal y su consumo. https://www.fen.org.es/index.php/firma/la-sal-y-su-consumo
  • Sociedad Española de la Nutrición. (2012). Relación entre consumo de sal e hipertensión arterial. https://secardiologia.es/blog/4240-relacion-entre-consumo-de-sal-e-hipertension-arterial
  • Valdés Stromilli Gloria. Sal e Hipertensión Arterial. Rev Chil Cardiol  [Internet]. 2009  Abr [citado  2021  Ene  29] ;  28( 1 ): 107-114.
  • Johnson RJ, Sánchez-Lozada LG, Andrews P, Lanaspa MA. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):412-422.
  • van den Heuvel EGHM, Steijns JMJM. Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev. 2018 Dec;31(2):164-178.
  • Lisbona Catalán Arturo, Palma Milla Samara, Parra Ramírez Paola, Gómez Candela Carmen. Obesidad y azúcar: aliados o enemigos. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2013  Jul [citado  2021  Ene  29] ;  28( Suppl 4 ): 81-87

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.