5 λόγοι για να κάνετε κάμψεις κάθε μέρα

Αν το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο στις πολλές κάμψεις, προσπαθείτε να μην πιέζεστε πολύ στην αρχή. Ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά τις επαναλήψεις σας.
5 λόγοι για να κάνετε κάμψεις κάθε μέρα

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιουλίου, 2019

Εσείς κάνετε κάμψεις κάθε μέρα; Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κάψετε πολλές θερμίδες, να χάσετε βάρος και να τονώσετε τους μυς σας μέχρι να έχετε τη σιλουέτα που επιθυμείτε.

Όμως δεν περιλαμβάνουν όλες οι ασκήσεις το σύνολο των μυϊκών ομάδων του σώματος και, στις περισσότερες ρουτίνες ασκήσεων, πρέπει να συνδυάζετε μια αεροβική ρουτίνα με μια ρουτίνα ενδυνάμωσης για να γυμνάσετε διαφορετικά σημεία.

Ευτυχώς, όμως, οι κάμψεις είναι μία από τις ασκήσεις του τύπου “όλα σε ένα”, οι οποίες ωφελούν πολλά μέρη του σώματός σας, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε νέες κινήσεις στη ρουτίνα σας ή εντατικότερη προσπάθεια.

Αν και η συμπλήρωση των κάμψεων με άλλες ασκήσεις συνεχίζει να αποτελεί μια καλή ιδέα, ακόμα και αν κάνετε μόνο κάμψεις θα δείτε μεγάλη αλλαγή στη σιλουέτα σας.

Για την ενδυνάμωση του άνω μέρους του σώματος μπορείτε να κάνετε κάμψεις

Αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των κάμψεων που κάνετε καθημερινά θα δυναμώσετε το άνω μέρος του σώματός σας χωρίς να προσθέσετε μεγάλο μυϊκό όγκο.

Αυτή η απλή άσκηση γυμνάζει το στήθος και τους ώμους σας, βοηθώντας σας να αναπτύξετε ένα δυνατό και καλλίγραμμο άνω μέρος του σώματος.

Γυμνάστε τους κοιλιακούς σας

κάνετε κάμψεις - λεπτή μέση

Αν και θεωρητικά οι κάμψεις είναι μια άσκηση για το άνω μέρος του σώματος, όταν γίνονται σωστά γυμνάζουν και άλλες μυϊκές ομάδες. Όταν κρατάτε την κοιλιά σας σε ευθεία γραμμή ενώ κάνετε την άσκηση, σταθεροποιείτε τη σπονδυλική σας στήλη.

Αυτό με τη σειρά του δυναμώνει και σφίγγει την κοιλιά σας, παρόλο που η άσκηση δεν εστιάζει στους κοιλιακούς σας.

Αυξήστε τα επίπεδα ενέργειάς σας

Αν και η άσκηση μοιάζει να είναι ο χειρότερος τρόπος ανακούφισης από την κόπωση ή την αδυναμία, μερικές κάμψεις μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν την ενέργειά σας.

Η συγκεκριμένη κίνηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, δημιουργεί θερμότητα στο σώμα και κάνει τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί αποδοτικότερα.

Το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να κάνετε κάμψεις σχεδόν οπουδήποτε -είναι πάντα διαθέσιμες σε σας για μια γρήγορη επαναφόρτιση χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε ενεργειακά ποτά ή χάπια.

Αύξηση της οστικής πυκνότητας

κάνετε κάμψεις - δυνατοί ώμοι

Καθώς το σώμα σας μεγαλώνει, η οστική σας πυκνότητα μειώνεται, κάτι που κάνει τα οστά σας ευάλωτα σε κατάγματα. Οι ασκήσεις με βάρη αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα για γερά οστά και αυτό είναι κάτι που επίσης εξασφαλίζετε στον εαυτό σας κάνοντας κάμψεις.

Όταν εκτελείτε αυτή την ολοκληρωμένη άσκηση, γυμνάζετε διαφορετικές μυϊκές ομάδες πέρα από τους καρπούς και τους αγκώνες, ενισχύοντας έτσι τα οστά σας και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αυξήστε το βασικό μεταβολικό ρυθμό

Όταν κάνετε κάμψεις, το σώμα σας πρέπει να χρησιμοποιήσει αρκετές διαφορετικές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Αυτό κάνει την καρδιά σας να δουλεύει περισσότερο για να αντλήσει αίμα και η αναπνοή σας επιταχύνεται.

Η συνολική ωφέλεια είναι μια αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού σας, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αδυνάτισμα και στη βελτίωση της γενικής υγείας. Με μία μόνο κίνηση εξασφαλίζετε διπλή ωφέλεια, επειδή οι κάμψεις παίζουν ρόλο και αεροβικής και ενδυναμωτικής άσκησης.

Πώς κάνετε κάμψεις;

κάνετε κάμψεις

Τώρα που έχετε μερικούς πειστικούς λόγους για να αρχίσετε να κάνετε κάμψεις καθημερινά, αναμφισβήτητα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να ασκείστε.

Αν θέλετε να αποκτήσετε μυϊκή μάζα, να κάψετε λίπος και να βελτιώσετε τη γενική φυσική σας κατάσταση, δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε την άσκηση σωστά.

  • Ξαπλώστε μπρούμυτα στο πάτωμα ή σε ένα χαλάκι για γιόγκα. Κρατήστε τα πόδια σας ενωμένα και αισθανθείτε το βάρος του σώματός σας πάνω στο στήθος σας.
  • Τοποθετήστε τις παλάμες σας πλάι σας στο πάτωμα, περίπου στην απόσταση των ώμων.
  • Λυγίστε τα δάχτυλα των ποδιών σας έτσι ώστε να αγγίζουν το έδαφος.
  • Σπρώξτε το σώμα σας προς τα πάνω με τη βοήθεια των βραχιόνων σας, στηρίζοντας το βάρος σας πάνω στα χέρια σας και στα δάχτυλα των ποδιών σας. Το κεφάλι σας θα πρέπει να παραμείνει σε ευθεία γραμμή με τις φτέρνες σας.
  • Ισιώστε τους βραχίονές σας και μείνετε σε αυτή τη θέση. Έπειτα κάμψτε τους βραχίονές σας και επιστρέψτε στην αρχική θέση.

Στην αρχή κάντε όσες κάμψεις μπορείτε, αλλά μην πιέζεστε υπερβολικά αν δεν είστε συνηθισμένοι στην άσκηση. Μόλις αισθανθείτε ότι χρειάζεστε μια παύση, ξεκουραστείτε και αρχίστε ξανά μόλις είστε έτοιμοι.

Μπορείτε να κάνετε μερικά σετ επαναλήψεων και να αυξάνετε το συνολικό αριθμό τους καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται.

Μια καλή ιδέα είναι να προσθέτετε δύο κάμψεις την ημέρα, όμως είναι επίσης σημαντικό να δίνετε στο σώμα σας χρόνο να ξεκουραστεί.

Στο τέλος θα μπορείτε να κάνετε όλες τις κάμψεις σε ένα σετ χωρίς να σταματάτε. Ένας απλός στόχος για αρχάριους είναι 12 κάμψεις για τρεις ημέρες και αύξηση των επαναλήψεων από τότε και μετά.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.