5 λόγοι για να τρώτε συχνά κόκκινα σταφύλια

Στο παρακάτω άρθρο θα εξηγήσουμε πέντε καλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συμπεριλάβετε τα κόκκινα σταφύλια στη διατροφή σας.
5 λόγοι για να τρώτε συχνά κόκκινα σταφύλια

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2022

5 λόγοι για να τρώτε κόκκινα σταφύλια. Μεταξύ των πολλών ωφελειών της κατανάλωσης κόκκινων σταφυλιών ξεχωρίζει η δράση μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που είναι γνωστή ως ρεσβερατρόλη. Συμβάλλει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και επιβραδύνει την κυτταρική βλάβη.

Τα κόκκινα σταφύλια είναι συνώνυμα της καλής υγείας. Αν και είναι αλήθεια ότι τα κίτρινα σταφύλια επίσης ωφελούν την ευεξία μας, τα πιο σκούρα σταφύλια διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν διακρίνουν τις διαφορές στη γεύση ανάμεσα σε διαφορετικά σταφύλια. Εκείνοι που καταλαβαίνουν τη διαφορά εκτιμούν ένα τσαμπί κόκκινα σταφύλια περισσότερο από όλα τα άλλα είδη.

Η υπέροχη τραγανή υφή μιας ρόγας σταφυλιού στο στόμα, μαζί με τη φλούδα του, αφήνει έναν συνδυασμό ξινής και γλυκιάς γεύσης στον ουρανίσκο μας. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία από τις πιο ωραίες αισθήσεις όταν έρχεται η εποχή των σταφυλιών.

Όπως πάντα, όταν μιλάμε για διατροφή, το κλειδί είναι η ισορροπία. Η κατανάλωση των σταφυλιών στη φυσική τους μορφή, σε όλη τη διάρκεια της μέρας, προλαμβάνει τη γήρανση και προάγει την καλή υγεία.

Στο παρακάτω άρθρο θα εξηγήσουμε πέντε καλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να συμπεριλάβετε τα κόκκινα σταφύλια στη διατροφή σας.

Τα κόκκινα σταφύλια και η ρεσβερατρόλη

Τα σταφύλια αυτά περιέχουν ρεσβερατρόλη (φυτοαλεξίνη) και στη φλούδα και στα κουκούτσια τους. Η ουσία αυτή είναι συνήθως γνωστή ως “μόριο της νεότητας”.

 • Η ρεσβερατρόλη προστατεύει το σταφύλι λειτουργώντας ως φραγμός απέναντι σε εξωτερικές απειλές.
 • Λόγω των ιδιοτήτων της ρεσβερατρόλης, η φαρμακοβιομηχανία πάντα ενδιαφερόταν για αυτή.
 • Τα κόκκινα σταφύλια μάς βοηθούν να προλάβουμε την πρόωρη γήρανση χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
 • Για να ωφεληθείτε στο μέγιστο από τα σταφύλια, φτιάξτε ένα φυσικό ρόφημα που περιλαμβάνει τη φλούδα, τη σάρκα και τα κουκούτσια τους.
 • Το κυκλοφορικό σύστημα ωφελείται από τον φυσικό χυμό των κόκκινων σταφυλιών.
 • Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ρεσβερατρόλη καταπολεμά τη φλεγμονή και συνεισφέρει στην αποβολή των παθογόνων από το αίμα.

Ανακαλύψτε οχτώ θεραπευτικές ωφέλειες των κουκουτσιών του σταφυλιού.

 

Τσαμπί σταφύλι κόκκινα σταφύλλια

 

Τρώτε κόκκινα σταφύλια για να μειώσετε την υπέρταση

Το κάλιο καθώς και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες στα κόκκινα σταφύλια κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, χάρη στο κάλιο, τα σταφύλια συνιστώνται ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση.

 • Αν καταναλώσουμε από 15 ως 20 ρόγες σταφυλιού, μειώνουμε τα επίπεδα του νατρίου μας.
 • Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε κόκκινο σταφύλι στη σαλάτα σας, μια γευστική ιδέα για το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα.

Πείτε αντίο στη δυσκοιλιότητα

Τα κόκκινα σταφύλια μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 • Όταν τρώγονται στο πρωινό γεύμα, συγκαταλέγονται στα καλύτερα υπακτικά.
 • Χάρη στα οργανικά οξέα, στο σάκχαρο και στην κυτταρίνη που περιέχουν, συνεισφέρουν στην τόνωση των μυών του στομάχου και των εντέρων.
 • Αν τρώμε σταφύλια τακτικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα και τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, αν υποφέρετε από διάρροια, είναι καλύτερα να αποφεύγετε τα σταφύλια.

Χυμός σταφυλιού Τσαμπί σταφύλι κόκκινα σταφύλλια

Κόκκινα σταφύλια και Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή “Όρος Σινά” στη Νέα Υόρκη, η ρεσβερατρόλη μπορεί να μας βοηθήσει να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 • Η αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχουν τα κόκκινα σταφύλια ενισχύουν τη μνήμη και μας προστατεύουν από τη νόσο.
 • Η ρεσβερατρόλη μειώνει την επίδραση της γνωστικής εκφύλισης που παρουσιάζεται στην αρχή της νόσου.
 • Ελέγχει επίσης τον οξειδωτικό μεταβολισμό στα πλαίσια της νόσου, σε τέτοιο βαθμό που είναι πιο αποτελεσματική από το πράσινο τσάι.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 λόγοι για να τρώτε κουκούτσια σταφυλιού.

Οι ειδικοί μάς λένε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και κόκκινων σταφυλιών βελτιώνει σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία.

Προλάβετε τον καρκίνο τρώγοντας κόκκινα σταφύλια

Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης κόκκινων σταφυλιών παρουσιάζουν ενδιαφέρον αναφορικά με διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού και ο ορθοπρωκτικός καρκίνος.

 • Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο έχει διεξάγει ενδιαφέρουσες μελέτες σχετικά με αυτό.
 • Είναι γνωστό ότι οι ανθοκυανίνες και οι προανθοκυανιδίνες στα κόκκινα σταφύλια επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
 • Οι πολυφαινόλες, όπως και η ρεσβερατρόλη, είναι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που επιβραδύνουν τις κυτταρικές βλάβες που προκαλεί ο καρκίνος.
ροζ κορδέλα

Τα κόκκινα σταφύλια έχουν επίσης πολύ αποτελεσματική δράση για τους ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία.

 • Ο χυμός του σταφυλιού χαρίζει ενέργεια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συνεισφέρει στη θεραπευτική αγωγή.
 • Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, καταπραΰνει τις παρενέργειες που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι θα ήταν ωφέλιμο να αξιοποιήσουμε την εποχή των κόκκινων σταφυλιών και να τα τρώμε καθημερινά.

Αν και δεν πρόκειται για φάρμακο, μπορούν να ενισχύσουν την υγεία και την ευεξία μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.