5 σημάδια ότι είστε τοξικό άτομο. Εσείς τα ξέρετε;

Αν στη ζωή σας συνεχίζονται να επαναλαμβάνονται τα ίδια σχήματα σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους, πρέπει να αναρωτηθείτε αν το πρόβλημα δεν είναι εκείνοι αλλά εσείς. Μήπως είστε τοξικό άτομο;
5 σημάδια ότι είστε τοξικό άτομο. Εσείς τα ξέρετε;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως πρέπει να αναρωτηθείτε αν το πρόβλημα δεν είναι οι άλλοι άνθρωποι αλλά εσείς; Μήπως είστε τοξικό άτομο;

Έχουμε ήδη μιλήσει στο ιστολόγιό μας για το τι σημαίνει να είναι κανείς τοξικό άτομο και ποια είναι η συμπεριφορά του. Επίσης σας έχουμε ήδη πει να μένετε μακριά από τοξικούς ανθρώπους. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί αν είστε ένας από αυτούς; Πώς ξέρετε αν είστε τοξικό άτομο;

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια θέτουμε στον εαυτό μας ερωτήματα όπως αυτό σκεφτόμενοι όλα όσα το συνοδεύουν. Όμως είναι σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο.

Σκεφτείτε τι είναι σημαντικό, επειδή οι διαπροσωπικές σας σχέσεις δίνουν νόημα στη ζωή σας.

Το πρόβλημα είναι ότι, αν είστε τοξικό άτομο, θα βρίσκεστε σε συγκρουσιακές σχέσεις που δεν φέρνουν ευτυχία ή ασφάλεια στη ζωή σας.

Τώρα που το γνωρίζετε αυτό, είναι καιρός να μάθετε ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσετε για να διαπιστώσετε αν είστε τοξικό άτομο.

1. Κακολογείτε τους άλλους αν είστε τοξικό άτομο

Ένα τοξικό άτομο κακολογεί τους άλλους

Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι είστε τοξικό άτομο είναι το ότι αντλείτε ιδιαίτερη ευχαρίστηση κακολογώντας ή κρίνοντας τους άλλους.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε επικοινωνιακοί από τη φύση μας. Στην πραγματικότητα, πρέπει να συνομιλούμε συχνά μεταξύ μας.

Όμως, όταν αυτό παίρνει τη μορφή κουτσομπολιού, δεν είναι υγιές ούτε θετικό. Αναρωτηθείτε τα εξής:

  • Κρίνετε πάντα τους ανθρώπους;
  • Μιλάτε αρνητικά για τους άλλους και δεν βλέπετε ποτέ τα καλά τους;
  • Επινοείτε πράγματα απλώς για να έχετε κάτι να πείτε;

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι θα μάθουν να μη σας εμπιστεύονται, ακόμα και αν αυτό δεν έχει σημασία για σας.

Με τον καιρό οι άνθρωποι θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε σας βλέποντάς σας να κακολογείτε τους άλλους. Τελικά θα αποστασιοποιηθούν από σας.

Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, σταματήστε να λέτε συνεχώς αρνητικά πράγματα για τους άλλους. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές είναι καλύτερα να μην πείτε τίποτα, αν πρόκειται να πληγώσετε τους άλλους.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Κριτική: οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ποτέ δεν σχολιάζουν τους άλλους.

 

2. Βλέπετε τη ζωή αρνητικά

Ένα άλλο σημάδι ότι είτε τοξικό άτομο είναι ότι είστε συνεχώς αρνητικοί. Βλέπετε την αρνητική πλευρά σε κάθε κατάσταση και έχετε πάντα έναν λόγο για να είστε στενοχωρημένοι ή θυμωμένοι.

Αν όλην την ώρα είστε σαρκαστικοί, παραπονιέστε για τα πάντα ή είστε λυπημένοι, τελικά κανένας δεν θα θέλει να είναι κοντά σας.

Μην παρεξηγείτε το παραπάνω. Μερικές φορές υπάρχουν λόγοι για να είστε στενοχωρημένοι.

Όμως το να περνάμε χρόνο με κάποιον που δεν βλέπει ποτέ τα πράγματα θετικά αποστραγγίζει όλη μας την ενέργεια. Αν σας φαίνεται ότι αυτός ο κάποιος είστε εσείς, είναι καιρός να καταλάβετε γιατί το κάνετε αυτό.

Οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές νοητικές στάσεις. Αν φέρεστε έτσι χωρίς φανερό λόγο, πρέπει να αναλύσετε τα κίνητρά σας ή αυτό που κρύβεται πίσω από τον αρνητισμό σας.

3. Περιμένετε υπερβολικά πολλά από τους άλλους

Τοξικό άτομο και προσδοκίες από τους άλλους

Το να περνάτε χρόνο με τους φίλους, την οικογένεια ή τον/τη σύντροφό σας θα πρέπει να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σας. Εξάλλου, οι σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους είναι μέρος της ταυτότητάς σας και της ευτυχίας σας.

Ωστόσο, αν έχετε υπερβολικές προσδοκίες από τους αγαπημένους σας ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε τοξικό άτομο. Πρέπει να θυμάστε ότι, ακόμα και αν είστε μέρος της ζωής τους, δεν μπορείτε να μονοπωλείτε όλη την προσοχή τους.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν να κάνουν με το να δίνετε και να δέχεστε χρόνο, χώρο, συντροφιά κ.λπ..

Όμως, αν απαιτείτε χρόνο και προσοχή όποτε το θελήσετε αλλά δεν είστε εκεί για τους αγαπημένους σας ανθρώπους, θα αισθανθούν ότι τους χρησιμοποιείτε.

Αν πιστεύετε ότι έχετε κάνει αυτό το σφάλμα, αφιερώστε μια στιγμή για να αναλογιστείτε αν δίνετε στους αγαπημένους σας ανθρώπους όσα ζητάτε από αυτούς.

Δεν μιλάμε για χρήματα, αλλά για ένα απόγευμα, ένα βράδυ στο σινεμά, έναν καφέ, ή μια συζήτηση. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τις απαιτήσεις σας και όσα ζητάτε από αυτούς.

4. Είστε η βασίλισσα (ή ο βασιλιάς) του δράματος

Ένα άλλο σημάδι ότι είστε τοξικό άτομο είναι ότι πάντα υπερβάλλετε όταν πρόκειται για αρνητικές καταστάσεις.

Ένα άτομο που δραματοποιεί τα πράγματα τελικά φθείρει τις σχέσεις του, κουράζοντας και ενοχλώντας τους άλλους.

Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι πραγματικά λατρεύουν τα δράματα, για παράδειγμα:

  • Υπερβάλλουν όσον αφορά στα προβλήματα.
  • Κάνουν σκηνές ζήλιας
  • Καβγαδίζουν και φιλονικούν συνεχώς.

Σας φαίνονται γνώριμα τα παραπάνω; Αν ναι, σκεφτείτε να απαλλαγείτε από αυτές τις νοητικές στάσεις ή τουλάχιστον να τις αλλάξετε σταδιακά.

Το να περνάτε όλη σας τη ζωή μέσα σε ένα δράμα σταματάει να είναι συναρπαστικό κάποια στιγμή. Επιπλέον, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να απομακρύνονται από σας, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Αναγνωρίστε τις τοξικές φιλίες και αποστασιοποιηθείτε από αυτές.

 

5. Λέτε ψέματα συνεχώς

Ένα τοξικό άτομο λέει ψέματα

Τα ψέματα δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, ακόμα και όταν λέγονται με τις καλύτερες προθέσεις. Αν λέτε ψέματα συνεχώς, αυτό οπωσδήποτε δείχνει ότι είστε τοξικό άτομο.

Ξέρουμε ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια όταν αυτή περιλαμβάνει πόνο ή ντροπή, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον που αγαπάμε πολύ.

Σε αυτήν την περίπτωση, πέρα από το ότι τα ψέματα πληγώνουν και πρέπει να αποφεύγονται, είναι ακόμα πιο σημαντικό να σκεφτείτε αν λέτε ψέματα μονάχα για να “καλύψετε τα νώτα σας”.

Πρέπει να σκεφτείτε γιατί λέτε ψέματα και τι προσπαθείτε να επιλύσετε.

Αν το να λέτε ψέματα αποτελεί συνήθεια χωρίς πραγματικό λόγο, προσπαθήστε να αναζητήσετε βοήθεια, επειδή δεν πρόκειται για υγιή συνήθεια.

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.