Αναγνωρίστε τις τοξικές φιλίες και μείνετε μακριά τους

Αν και μπορεί να μοιάζει κάπως εγωιστικό, πρέπει να σκέφτεστε τον εαυτό σας πάνω απ'όλα και να αποστασιοποιείστε από τις τοξικές φιλίες που ανατρέπουν τη συναισθηματική ισορροπία σας και διαταράσσουν την ευημερία σας.
Αναγνωρίστε τις τοξικές φιλίες και μείνετε μακριά τους

Τελευταία ενημέρωση: 24 Ιανουαρίου, 2019

Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους κοινωνικά όντα και αυτό εξηγεί γιατί οι φιλίες είναι τόσο σημαντικές στη ζωή μας. Όμως, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μπουν στη ζωή σας φέρνοντας τοξικές φιλίες, οι οποίες επηρεάζουν το περιβάλλον και τα συναισθήματά σας. Δημιουργούν χάος, το οποίο πολλές φορές δεν μπορείτε να εξηγήσετε.

Είτε μοιράζονται ευχάριστες στιγμές, είτε μυστικά, είτε χαίρονται ο ένας τη συντροφιά του άλλου, οι φίλοι εξασφαλίζουν μια αίσθηση συναισθηματικής ισορροπίας που οι άλλοι άνθρωποι μερικές φορές δεν μπορούν να δώσουν.

Οι φίλοι ασκούν μεγάλη επιρροή και οι τοξικές φιλίες σπαταλούν την ενέργειά σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Περιορίζουν όσα θέλετε να κάνετε και δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, κατάθλιψη και αγωνία. Στις τοξικές επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης αναφέρεται το άρθρο των Cacioppo, J. T., & Cacioppo, S.

Μάθετε πότε οι φίλοι επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή σας και προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε από αυτούς για να παραμείνετε συναισθηματικά ισορροπημένοι. Παρακάτω θα σας βοηθήσουμε να αναγνωρίσετε αυτά τα άτομα.

1. Ο παθητικοεπιθετικός τύπος τοξικής φιλίας

Αναγνωρίστε τις τοξικές φιλίες και μείνετε μακριά τους

Οι φίλοι αυτού του τύπου δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Δεν μπορούν να πουν ευθέως όσα σκέφτονται, αλλά καταλήγουν να μιλούν αόριστα γι’αυτά με έμμεσες αναφορές ή με υπαινιγμούς.

Γενικά παραμένουν σιωπηλοί και συμπεριφέρονται παράξενα, έτσι οι άλλοι άνθρωποι σπαταλούν το χρόνο τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τους φίλους αυτού του τύπου. Γενικά ενοχλούνται εύκολα, παρόλο που δεν το δείχνουν.

Μερικές φορές η κακή τους διάθεση συσσωρεύεται και τελικά γίνονται επιθετικοί, κάτι που θα μπορούσε να έχει δυσάρεστη κατάληξη.

2. Ο ανταγωνιστικός τύπος τοξικής φιλίας

Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, θέλουν να είναι καλύτεροι από σας. Αν τους πείτε ότι σας έγινε μια εξαιρετική επαγγελματική πρόταση, θα σας πουν ότι δέχτηκαν κάτι καλύτερο. Αν τους πείτε ότι πονάτε, θα σας πουν ότι χτες τη νύχτα πονούσαν το ίδιο ή περισσότερο.

Οι φίλοι αυτού του τύπου περιμένουν να αποτύχετε έτσι ώστε να μπορέσουν να αισθανθούν ανώτεροι.

Συνηθίζουν να επικρίνουν τους φίλους τους πίσω από την πλάτη τους, ειδικά εκείνους που είναι όλα όσα δεν είναι οι ίδιοι: τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από αυτούς, που είναι γεμάτοι ζωή και αγάπη για τους άλλους ανθρώπους.

 

Διαβάστε επίσης: 7 σημάδια ότι πρέπει να δώσετε τέλος σε μια φιλία

3. Ο δραματικός τύπος τοξικής φιλίας

Αναγνωρίστε τις τοξικές φιλίες

Η στήριξη των φίλων σας σε δύσκολες στιγμές είναι ένα πράγμα, αλλά το να πρέπει συνεχώς να τους στηρίζετε σε μερικές φορές ατελείωτα δράματα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Οι φίλοι αυτοί χρησιμοποιούν τους άλλους ως ψυχοθεραπευτές, όμως σχεδόν ποτέ δεν τους επιτρέπουν να τους βοηθήσουν. Μιλούν πάντα για τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, όμως αδυνατούν να δεχτούν συμβουλές και μερικές φορές ακόμα και ενοχλούνται.

Δεν τους νοιάζει αν οι φίλοι τους επίσης περνούν δύσκολες στιγμές, επειδή οι ίδιοι βρίσκονται πάντα σε χειρότερη θέση και τα προβλήματά τους είναι σημαντικότερα.

Επίσης μπορούν να είναι τόσο έντονοι που τελικά εξαντλούν, αναστατώνουν ή αγχώνουν τους άλλους. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί φίλοι τούς δίνουν συνετές συμβουλές, όμως εκείνοι βρίσκουν πάντα ένα “αλλά”.

4. Ο πικρόχολος τύπος τοξικής φιλίας

Οι φίλοι αυτοί πάντα παραπονιούνται επειδή τίποτα δεν πάει καλά. Βλέπουν την κακή πλευρά των πραγμάτων ακόμα και όταν όλα πάνε καλά.

Τα παράπονα τους έχουν γίνει συνήθεια, γι’αυτό τον περισσότερο καιρό μοιάζουν, ή είναι, θυμωμένοι.

Γενικά οι φίλοι αυτοί δεν διαθέτουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και θυμώνουν όταν βλέπουν τους άλλους να είναι ευτυχισμένοι.

Δείτε σχετικά: Μην επενδύετε σε όσους διαψεύδουν τις προσδοκίες σας

5. Οι χειριστικοί φίλοι

τοξικές φιλίες -  χειρισμός

Προσοχή, μην είστε υπερβολικά καλοί! Οι χειριστικοί φίλοι γενικά εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν την αντιπαράθεση ή τους ανθρώπους που δέχονται εύκολα να κάνουν χάρες και δεν λένε ποτέ όχι.

Επιθυμούν πάντα αυτά που έχετε και γι’αυτό προσπαθούν να σας ελέγξουν με το θυμό ή με τον οίκτο.

6. Ο φθονερός τύπος

Προσοχή με αυτούς τους φίλους! Δεν έχουν ποτέ τίποτα καλό να πουν για τους άλλους. Θυμώνουν όταν τα πράγματα πάνε καλά για τους άλλους ανθρώπους, όταν τους συμβαίνει κάτι θετικό ή όταν τους ευνοεί η τύχη.

Δεν αναγνωρίζουν ποτέ τις επιτυχίες των άλλων και προσπαθούν να διαδώσουν κουτσομπολιά για να τους απαξιώσουν.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι υποκριτές και απεχθάνονται την ευτυχία των άλλων. Θα προσπαθήσουν να μεταδώσουν τον αρνητισμό τους όποτε είναι δυνατόν.

Αποστασιοποιηθείτε λίγο από τις τοξικές φιλίες!

Υπάρχουν τοξικές φιλίες στη ζωή σας; Αν ναι, ίσως πρέπει να αρχίσετε να αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε μια φιλία αυτού του είδους ή να αποστασιοποιηθείτε έτσι ώστε να μην επηρεάζει πλέον τη ζωή σας.

Μερικές φορές, απλά πράγματα όπως το να λέτε “ΟΧΙ” όταν χρειάζεται, να θέτετε όρια στην εμπιστοσύνη σας και να διακόπτετε τις αρνητικές συζητήσεις, μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε μακριά από τον αρνητισμό του συγκεκριμένου ατόμου.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα και το άτομο αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει, απλώς απομακρυνθείτε και προσπαθήστε να γεμίσετε το χρόνο σας με ανθρώπους που φέρνουν καλά πράγματα στη ζωή σας.

Σταματήστε να κουβεντιάζετε με τους αρνητικούς ανθρώπους, πείτε τους ότι δεν έχετε χρόνο ή βρείτε κάποια δικαιολογία έτσι ώστε να καταλάβουν ότι δεν θέλετε να βρίσκεστε μαζί τους.

Όπως λέμε εδώ… “όταν αποστασιοποιείστε από τις τοξικές φιλίες, ακόμα και η υγεία σας βελτιώνεται”.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.