Όποιος κρίνει το μονοπάτι μου, πρέπει να το περπατήσει

Μην αφήνετε τις γνώμες των άλλων να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζείτε τη ζωή σας. Αν και η εποικοδομητική κριτική μπορεί να σας βοηθήσει να εξελιχθείτε, πρέπει να μάθετε να αγνοείτε εκείνους που το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να σας πληγώσουν.
Όποιος κρίνει το μονοπάτι μου, πρέπει να το περπατήσει

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου, 2019

Πόσες φορές έπρεπε να αντιμετωπίσετε κριτική από άλλους ανθρώπους; Μερικές φορές ίσως να μην είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε το μονοπάτι που έχετε επιλέξει για την καθημερινή σας ζωή, όμως εξακολουθείτε να ανέχεστε τις γνώμες τρίτων σχετικά με αυτά που κάνετε ή δεν κάνετε. Συνήθως όποιος κρίνει τις επιλογές σας είναι ανασφαλής και με τις δικές του.

Θα ήταν ανειλικρινές να πείτε ότι δεν σας επηρεάζουν ποτέ.

Το να αγνοείτε τα σχόλια εκείνων που κρίνουν τις πράξεις σας σαν να είχαν το δώρο της θείας πρόνοιας δεν είναι πάντα εύκολο -ειδικά αν προέρχονται από το στόμα κάποιου σημαντικού προσώπου στη ζωή σας: ένα μέλος της οικογένειάς σας, κάποιο φίλο...

Φυσικά κανένας πραγματικός φίλος δεν θα τολμούσε να σας κάνει κριτική χωρίς να έχει επίγνωση των συναισθημάτων σας και των εμπειριών που έχετε πάνω στην πλάτη σας και μέσα στην καρδιά σας.

Ζητήστε τους να μπουν στη θέση σας για μία μέρα, επειδή κανένας άλλος πέρα από εσάς δεν μπορεί να γνωρίζει το οδυνηρό μονοπάτι που έχετε ήδη ακολουθήσει, τους ποταμούς που έχετε διασχίσει χωρίς να ζητήσετε βοήθεια από κανέναν… Στο σημερινό άρθρο σάς προσκαλούμε να σκεφτείτε λίγο περισσότερο πάνω σε αυτό το θέμα.

Το μονοπάτι που έχουμε επιλέξει και τα ίχνη που έχουμε αφήσει μας καθορίζουν

Δεν είστε απλώς η γυναίκα/ο άντρας που βλέπετε στον καθρέφτη. Αυτά που φοράτε, που λέτε ή κάνετε για τους άλλους ανθρώπους δεν σας καθορίζουν.

Είστε ένα έργο εν εξελίξει και όλες οι εμπειρίες της ζωής σας σχηματίζουν τη βάση αυτού που είστε… Αυτά τα πράγματα που δεν γνωρίζει και δεν επιθυμεί κανένας άλλος εκτός από εσάς.

Κανένας δεν περιπλανιέται πάνω σε αυτή τη γη μιλώντας αδιάκοπα για όσα έπρεπε να ξεπεράσει, κανένας δεν πρέπει να παραπονιέται για τις απογοητεύσεις, τις ήττες ή ακόμα και τις νίκες του. Λοιπόν… γιατί μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να τολμούν να κρίνουν τους άλλους χωρίς να τους γνωρίζουν πραγματικά;

Όποιος κρίνει τις επιλογές σας το κάνει γι’αυτούς τους λόγους

 • Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κρίνουν τους άλλους τείνουν να είναι οι πιο απογοητευμένοι.
 • Μερικοί άνθρωποι είναι συχνά πολύ δυστυχισμένοι με τον εαυτό τους, έτσι με τη σειρά τους προβάλλουν την ανάγκη τους για έλεγχο και παρέμβαση στις ζωές των άλλων ανθρώπων.
 • Η κριτική από κάποιο μέλος της οικογένειας είναι κάτι συνηθισμένο: “αυτό που σου συμβαίνει, συμβαίνει επειδή έχεις υπερβολική σιγουριά” ή “ξεκίνησες λάθος από την αρχή νομίζοντας ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, ενώ δεν μπορείς“.
 • Κρίνουν με την πρόθεση να βοηθήσουν ή να σας μάθουν κάτι. Όμως βαθιά μέσα τους θέλουν να σας ελέγξουν και να σας παγιδέψουν στο τρόπο σκέψης τους, στους δικούς τους κανόνες.
 • Μερικές φορές όποιος κρίνει το μονοπάτι σας στη ζωή προσπαθεί να δικαιολογήσει το δικό του δυσφημώντας το μονοπάτι των άλλων. Δεν πρόκειται για ασυνήθιστο φαινόμενο.

 

 

 

 • Μάλιστα, όταν κάποιος σας κάνει κριτική, δεν έχει καλά επιχειρήματα που εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Πρόκειται σχεδόν πάντα για τη δικαιολογία για μια επίθεση, μια προσβολή ή για απλή περιφρόνηση. Η εκλογίκευση είναι πολύ αδύναμη.
 • Έλλειψη αυτοκριτικής. Το συγκεκριμένο άτομο δεν μπορεί να αξιολογήσει ποιος έκανε λάθη, ποιος έκανε περισσότερο κακό. Περιορίζεται στην προστασία του εαυτού του από την κριτική των άλλων.
 • Συνήθως όποιος σας κρίνει δεν έχει συνήθως ολοκληρωμένη ζωή με χόμπι και ασχολίες που τον ενθουσιάζει, που βοηθούν να βλέπει τα πράγματα πιο σχετικά και να σταματήσει να εστιάζει τόσο πολύ στους άλλους.
όποιος κρίνει το μονοπάτι μου πρέπει να το περπατήσει

Πώς να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας απέναντι στην κριτική των άλλων

Μερικές φορές λέμε στον εαυτό μας: “αυτό δεν ισχύει για μένα”. Και μπορεί να ισχύει, εφόσον η κριτική προέρχεται από κάποιο άτομο με το οποίο δεν έχετε ισχυρό συναισθηματικό δεσμό. Μπορείτε να την αγνοήσετε και να την ξεχάσετε.

Όμως… τι γίνεται όταν η κριτική προέρχεται από το/τη σύντροφό σας, ένα φίλο ή κάποιο συγγενή;

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο συνηθισμένο να αισθάνεστε θιγμένοι ή ακόμα και πληγωμένοι. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να μείνετε ήρεμοι.

Εστιάστε σε δηλώσεις όπως οι εξής:

“Ξέρω ποιος είμαι, ξέρω τι έχω ξεπεράσει και είμαι υπερήφανος/η για κάθε βήμα που έχω κάνει και για ό,τι έχω μάθει από τα λάθη μου” ή  “Όποιος με κρίνει για τις επιλογές μου δεν έχει κανένα δικαίωμα να έχει άποψη, επειδή μόνο εγώ ξέρω τι αισθάνομαι και πόσο ευχαριστημένος είμαι από τη ζωή μου και από τα πράγματα που έχω”.

 • Κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις δηλώσεις και προστατέψετε την αυτοεκτίμηση σας. Έπειτα προσπαθήστε να αποφύγετε τις αντιδράσεις που περιλαμβάνουν σχόλια που πληγώνουν. Αν δείξετε θυμό ή περιφρόνηση, τα συναισθήματα χρειάζονται περισσότερο καιρό να ξεθυμάνουν και απλώς καταλήγετε να προκαλέσετε περισσότερη ζημιά.
 • Δείξτε ξεκάθαρα την απογοήτευσή σας. Εξηγήστε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σας κρίνει και ότι αυτό απλώς δείχνει ότι οι άλλοι δεν σας γνωρίζουν. Επομένως, σας έχουν απογοητεύσει.
 • Όποιος τολμάει να κρίνει τη ζωή σας και όσα έχετε βιώσει στην πορεία, είναι ένα άτομο που δεν είναι καλός συνταξιδιώτης. Δεν έχει σημασία αν είναι η μητέρα, τα αδέλφια ή ο/η σύντροφός σας.
 • Όποιος δεν δέχεται ότι μερικές φορές κάνετε λάθη και σας κρίνει γι’αυτό, είναι κάποιος που έχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Κάποιος που πιστεύει ότι δεν λαμβάνει ποτέ λανθασμένες αποφάσεις ή ότι δεν κάνει λάθη είναι ένα άτομο που δεν έχει την ικανότητα να κάνει κριτική στον εαυτό του και να δείχνει ενσυναίσθηση προς τους άλλους.

 

 

 

όποιος κρίνει το μονοπάτι μου πρέπει να το περπατήσει

Αν σας κρίνουν κάθε μέρα οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν, στο τέλος θα αισθάνεστε δέσμιοι των απόψεών τους. Μην επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως πρέπει να αποστασιοποιηθείτε από τους ανθρώπους που δεν αναγνωρίζουν πόσο αξίζετε. Όσοι δεν μπορούν να δουν το φως που λάμπει μέσα σας δεν έχουν θέση στη ζωή σας.

 

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.