5 συμβουλές για ανακούφιση από τη διανοητική κόπωση

Για να ανακουφιστούμε από τη διανοητική κόπωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι χρειάζόμαστε χρόνο για τον εαυτό μας. Ένας περίπατος μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες μας και να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, από μια πιο χαλαρή προοπτική.
5 συμβουλές για ανακούφιση από τη διανοητική κόπωση

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2019

Ποιος δεν έχει αντιμετωπίσει διανοητική κόπωση κάποια στιγμή; Είναι αυτή η πίεση στους κροτάφους, όπου συγκεντρώνονται χίλιες έγνοιες, χίλιαδες προβλήματα που πρέπει να λυθούν και μια ανησυχία που μας δημιουργεί ταχυπαλμία.

Είναι αυτή η καθημερινή κατάρα από την οποία είναι τόσο δύσκολο να ξεφύγουμε, να απελευθερωθούμε… Τι μπορούμε να κάνουμε; Το πρώτο πράγμα είναι να τη συνειδητοποιήσουμε. Να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτήν τη διανοητική κόπωση σαν σύννεφο πάνω από το κεφάλι μας· δεν είναι υγιές. Για το λόγο αυτό θέλουμε να σας παρουσιάσουμε πέντε απλές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ. Κρατήστε σημειώσεις!

1. Απλές ασκήσεις στα σημεία πίεσης για τη διανοητική κόπωση

Διανοητική κόπωση - Πίεση σημείων χεριού

Έχουμε μιλήσει ξανά για τα πλεονεκτήματα της πιεσοθεραπείας στο ιστολόγιό μας -για το πώς, για παράδειγμα, βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Έχει όμως πράγματι αποτέλεσμα; Ναι! Θα εξηγήσουμε πώς πρέπει να ασκείτε πίεση σε αυτά τα σημεία, για ανακούφιση από τη διανοητική κόπωση που αισθάνεστε όταν αυτή σας καταβάλλει και όταν είστε πολύ φορτισμένοι.

Κοιτάξτε την παραπάνω φωτογραφία. Αυτό πρέπει να κάνετε: χρησιμοποιήστε απλώς δύο δάχτυλα, το δείκτη και τον αντίχειρα και πιέστε με κάποια δύναμη στο συγκεκριμένο σημείο του χεριού. Υπάρχουν σε αυτό νευρικές απολήξεις που, όταν διεγείρονται, δημιουργούν ανακούφιση. Είναι πολύ εύκολο και αποτελεσματικό.

Υπάρχει ένα άκόμα μαγικό σημείο που είναι πολύ κατάλληλο για την εξασφάλιση ανακούφισης και χαλάρωσης. Βρίσκεται στη βάση της γέφυρας της μύτης, ακριβώς στη μικρή κοιλότητα ανάμεσα στα μάτια. Το βρήκατε; Πολύ ωραία, τώρα με το δείκτη και τον αντίχειρά σας κάντε μασάζ στην περιοχή για τριάντα δευτερόλεπτα. Θα δείτε πόσο σας χαλαρώνει.

2. Σταματήστε για λίγο και απλώς αναπνεύστε

Διανοητική κόπωση - Γυναίκα αναπνέει με ανοιχτά τα χέρια

Μόλις τελειώσατε τη δουλειά αλλά συνεχίζετε να σκέφτεστε τι πρέπει να κάνετε αύριο. Με το μυαλό σας συνεχίζετε να είστε δέσμιοι των των σφαλμάτων και των συζητήσεων της ημέρας στη δουλειά. Φτάνετε στο σπίτι και εκεί σας περιμένει κι άλλη δουλειά: τα παιδιά, τα ψώνια, το μαγείρεμα… Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τη διανοητική κόπωση;

  • Συνειδητοποιήστε ένα πράγμα: έχετε ανάγκη από χρόνο για τον εαυτό σας, τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα για να είστε με τον εαυτό σας, για να εξασφαλίσετε προσωπικό χώρο. Δεν πρόκειται για παραξενιά, κάθε άλλο. Είναι στην πραγματικότητα μια βασική αναγκαιότητα για την ψυχική υγεία, επομένως σταματήστε για λίγο την καθημερινή ρουτίνα που μερικές φορές σας κάνει να νιώθετε σαν να σέρνεστε.
  • Αναζητήστε ένα γαλήνιο και χαλαρωτικό μέρος. Εκεί θα αισθανθείτε καλύτερα.
  • Τώρα, αδειάστε το νου σας από τις έγνοιες και αναπνεύστε βαθιά. Έπειτα εκπνεύστε αργά. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία πέντε φορές, προσπαθώντας πραγματικά να μη σκέφτεστε τίποτα.
  • Μετά από αυτήν την απλή, χαλαρωτική άσκηση, κάντε κάτι που σας ικανοποιεί. Πηγαίνετε μια βόλτα, διαβάστε, κάντε ένα μπάνιο.

3. Βρείτε καταφύγιο στη φαντασία σας

Κρεβάτι σε λίμνη

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι είστε στη δουλειά: στο γραφείο σας, στο μαγαζί σας ή στο χώρο όπου πηγαίνετε κάθε μέρα για να εργαστείτε και εκεί όπου συνήθως δέχεστε τη μεγαλύτερη πίεση. Πώς μπορείτε, οποιαδήποτε στιγμή, να ανακουφιστείτε αποτελεσματικά από τη διανοητική σας κόπωση;

  • Θα χρειαστείτε μόνο πέντε λεπτά. Πηγαίνετε σε ένα ήσυχο μέρος ή μείνετε στο γραφείο σας, αν είναι ήσυχα εκεί.
  • Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο ή κάπου που είναι γαλήνια. Μην κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή.
  • Τώρα εισπνεύστε και εκπνεύστε ήρεμα και συνειδητά.
  • Και τώρα τι κάνετε; Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Φανταστείτε κάτι που θεωρείτε ευχάριστο, ένα μέρος όπου θα θέλατε να ταξιδέψετε, για παράδειγμα. Σκεφτείτε την παραλία στην οποία συνήθως περπατάτε με ηρεμία. Φανταστείτε τη ζεστή αύρα να σας χαϊδεύει, τη ζεστασιά της άμμου. Ταξιδέψτε στη φαντασία σας όπου όλα είναι γαλήνια και δεν υπάρχει πίεση. Χαλαρώστε εκεί και αποσυνδεθείτε λίγο από όλες τις πιέσεις.

4. Έγχυμα από τριαντάφυλλο, γλυκολέμονο και λεμονοβάλσαμο για τη διανοητική κόπωση

Ρόφημα τριαντάφυλλου

Το έγχυμα από τριαντάφυλλο, γλυκολέμονο και λεμονοβάλσαμο είναι το πιο κατάλληλο για την αντιμετώπιση επεισοδίων μέτριου άγχους και μέτριας ανησυχίας. Είναι γευστικό, ελαφρύ και πολύ χαλαρωτικό. Είναι ιδανικό για ανακούφιση από τη διανοητική κόπωση.

Θα χρειαστείτε περίπου 10 γραμμάρια φύλλα τριαντάφυλλου, 10 γραμμάρια λεμονοβάλσαμο και 5 γραμμάρια γλυκολέμονο. Προσθέστε τα παραπάνω υλικά σε ένα ποτήρι νερό και βάλτε το να βράσει. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέστε λίγο μέλι.

Πίνετε το έγχυμα αργά και χαλαρά, μόνοι σας, ήσυχα. Απολαύστε αυτή τη στιγμή χωρίς να σκέφτεστε τίποτα. Δώστε στον εαυτό σας είκοσι λεπτά ανάπαυσης.

5. Οι ωφέλειες ενός περιπάτου

Άτομο περπατά στη φύση

Λίγα πράγματα είναι τόσο χαλαρωτικά και απελευθερωτικά όσο ένας περίπατος. Θα χρειαστείτε μόνο μισή ώρα. Φορέστε ένα ζευγάρι καλά παπούτσια, αν θέλετε φορέστε στο σκύλο σας το λουρί του και βγείτε να περπατήσετε. Το γρήγορο βήμα αυξάνει πάντα την κυκλοφορία του αίματος και κάνει την καρδιά σας να δουλεύει.

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο εξασφαλίζετε οξυγόνο στο σώμα σας αλλά απελευθερώνετε το νου σας και αναζωογονείσθε σε πολλά επίπεδα. Χαμηλώνετε την αρτηριακή πίεση, μειώνετε τις έγνοιες και βλέπετε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία, από μια χαλαρότερη προοπτική.

Αφήστε το αεράκι να ανακατέψει τα μαλλιά σας και να αναζωογονήσει το νου σας. Η διανοητική κόπωση θα αρχίσει να χάνει την έντασή της και θα βρείτε ανακούφιση. Ίσως, αυτές είναι οι στιγμές που θα αρχίσετε να σκέφτεστε για το αν θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας, να θέσετε προτεραιότητες και να σκεφτείτε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας.

Αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι και να απαλλαγείτε από κάποια βάρη που κουράζουν το νου σας. Γιατί δεν ξεκινάτε από σήμερα;


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.