8 βασικές συμβουλές για μια ευτυχισμένη ζωή

2 Ιανουαρίου 2019
Μπορούμε να πούμε ότι η ευτυχία είναι το ικανοποιητικότερο συναίσθημα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, κάτι που μας συνοδεύει στις καλές και στις κακές στιγμές και μας δίνει καλή ενέργεια.

Μπορείτε να αποκτήσετε μια ευτυχισμένη ζωή; Μπορούμε να πούμε ότι η ευτυχία είναι το ικανοποιητικότερο συναίσθημα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, κάτι που μας συνοδεύει στις καλές και στις κακές στιγμές και μας δίνει καλή ενέργεια. Στην αυθεντική ευτυχία αναφέρεται σε άρθρο του ο Seligman, M. E. P.

Αρχικά να πούμε ότι είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν στιγμές που αισθάνεστε λυπημένοι ή καταβεβλημένοι, όμως  η δυνατότητα να είστε ενεργητικά και ευτυχισμένα άτομα βρίσκεται στα χέρια σας. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για ευτυχισμένη ζωή που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε προκειμένου να απολαμβάνετε τη ζωή περισσότερο.

Εξερευνήστε καινούργια πράγματα

Είναι φυσιολογικό να γίνονται πληκτικές οι δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεστε κάθε μέρα και να μη βρίσκετε πλέον χαρά σε αυτές. Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, μπορείτε να αλλάξετε το περιβάλλον σας. Ξεκινήστε κάποιο άθλημα, εξερευνήστε καινούργια μέρη, αλλάξτε τον κύκλο των φίλων σας ή επισκεφθείτε ανθρώπους που δεν έχετε δει για καιρό.

8 βασικές συμβουλές για μια ευτυχισμένη ζωή

Κάντε μια αλλαγή που θα σας ανανεώσει. Καινούργια ρούχα, ένα κούρεμα ή ένα χρώμα μαλλιών που διαφέρει από αυτό που πάντα έχετε. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι η ιδέα δεν είναι το να κάνετε κάποια αλλαγή για να ευχαριστήσετε όλους τους άλλους, αλλά το να σκεφτείτε πραγματικά πώς εσείς θέλετε να βλέπετε τον εαυτό σας, έτσι ώστε να αισθάνεστε ασφαλείς και όμορφοι και αυτό θα αντικατοπτριστεί εύκολα στην εμφάνισή σας.

Η δική σας κρίση

ευτυχισμένη ζωή - κρίση

Παρόλο που μια κοινωνία χρειάζεται κανόνες  για την καλύτερη συνύπαρξη των μελών της, εσείς έχετε τις δικές σας αντιλήψεις για ένα ορισμένο θέμα ή τρόπο ζωής, χωρίς να αγνοείτε όσα ή όσους ακολουθούν πιστά τις πεποιθήσεις αυτές. Να θυμάστε ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι το να είστε ευτυχισμένοι και συχνά αυτό δεν επιτυγχάνεται ακολουθώντας ό,τι κάνουν οι άνθρωποι γύρω σας. Να έχετε πίστη στον εαυτό σας. Προφανώς, μερικές φορές οι φίλοι και οι συγγενείς σας θα σας δώσουν συμβουλές επειδή θέλουν το καλύτερο για σας. Ωστόσο είναι ουσιαστικό να βασίζεστε πάντα στη δική σας κρίση.

Αποδεχτείτε τους ανθρώπους γι αυτό που είναι

ευτυχισμένη ζωή - αποδοχή

Μερικές φορές οι άνθρωποι υιοθετούν μια στάση που μας αποθαρρύνει ή μας ενοχλεί ή που είναι δύσκολο να αποδεχτούμε. Αν υπάρχει κάποιο άτομο στον κύκλο των φίλων σας, στη δουλειά ή στην οικογένειά σας, η ανεκτικότητα είναι η σημαντικότερη αρετή. Βρίσκεστε σε συνεχή αναζήτηση της ευτυχίας και το να γεμίζετε θυμό ή αγανάκτηση θα σας απομακρύνει από αυτή.

Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσετε ότι όλοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Προσπαθείτε να δίνετε έμφαση και να εστιάζετε στις θετικές στάσεις ή ιδιότητες των ανθρώπων γύρω σας.  Και να μην πικραίνεστε για πράγματα που δεν είναι καν σημαντικά.

Μην κρατάτε πικρία

ευτυχισμένη ζωή - συναίσθημα

Το μίσος και τα αρνητικά συναισθήματα απλώς βλάπτουν το σώμα και το πνεύμα σας. Κρατήστε τα μακριά από τη ζωή σας, μην αφήνετε τίποτα να παραμένει μέσα σας. Και μείνετε μακριά από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύετε ότι σας βλάπτουν. Είναι απλώς ένα εμπόδιο που μπορείτε εύκολα να ξεπεράσετε για να πετύχετε τους στόχους σας.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει όταν φεύγετε τελικά από μια τοξική σχέση

Κάντε σχέδια για μια ευτυχισμένη ζωή

ευτυχισμένη ζωή - σχέδια

Είστε άνθρωπος που αφήνει τις μέρες να περνούν περιμένοντας να του συμβούν καλά πράγματα από το πουθενά; Τότε θα είναι δυσκολότερο να έχετε μια ευτυχισμένη ζωή. Πρέπει να θέτετε στόχους, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Σκεφτείτε τι θέλετε από τη ζωή, πού και πώς θέλετε να είστε σε μερικά χρόνια από επαγγελματική, οικονομική και προσωπική άποψη.

Γελάστε!

ευτυχισμένη ζωή - γέλιο

Το να ζείτε χαρούμενα είναι το σημαντικότερο πράγμα για να είστε ευτυχισμένοι. Όταν γελάτε, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται.

Να χαίρεστε όλες τις ξεχωριστές στιγμές στη ζωή σας. Να χαίρεστε για την επιτυχία των άλλων. Να βλέπετε τη θετική πλευρά των καταστάσεων. Να δίνετε αξία στα όμορφα πράγματα που σας προσφέρει η ζωή.

Δείτε το άρθρο: Πώς να προσελκύσετε θετική ενέργεια στη ζωή σας

Να απολαμβάνετε στο 100% αυτά που σας ευχαριστούν

ευτυχισμένη ζωή - άπόλαυση

Να έχετε υπόψη σας ότι ευτυχία δεν είναι μόνο τα χρήματα, τα ταξίδια και οι ανέσεις. Η ζωή περιλαμβάνει μικρές λεπτομέρειες που σας δίνουν ικανοποίηση. Απολαύστε το φαγητό που αγαπάτε, μια καλή ταινία, το κρασί σας, τον περισσότερο χρόνο που περνάτε με την οικογένειά σας… Με λίγα λόγια, υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορούν να σας δείξουν ότι η ζωή σας είναι καλύτερη από ό,τι νομίζετε.

Τρώτε ελαφριά

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φούσκωμα ή να έχετε δυσπεψία, κάτι που θα σας δημιουργήσει άγχος και θα αυξήσει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε κάποια χρόνια νόσο. Ταυτόχρονα, θα μειώσει πιθανώς την επίδοσή σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

  • Margot, J.-P. (2007). La felicidad. Praxis Filosófica. https://doi.org/10.1161/01.RES.72.5.1082
  • Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. Byblos. https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2012.08.020
  • Russell, B. (2003). La conquista de la felicidad. Clásicos del sigloXX. https://doi.org/10.1126/science.1251178