6 ασκήσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές

Πολλά παιδιά έχουν γλωσσικές διαταραχές που δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε μόνιμα προβλήματα ομιλίας στην ενήλικη ζωή τους. Υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να ξεπεράσουν αυτού του είδους τις δυσκολίες. Βρείτε τες σε αυτό το άρθρο.
6 ασκήσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια από έναν επαγγελματία και από τους γονείς τους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί ένα τέτοιο παιδί με την πάροδο του χρόνου.

Μην αφήνετε ένα παιδί κοντά σας να εκφοβίζεται για τις γλωσσικές ικανότητές του.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, στα παιδιά, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της γλώσσας δεν συνεπάγεται προβλήματα σε άλλες πτυχές της ανάπτυξής τους.

Το γεγονός ότι ένα παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να μιλήσει δεν το καθιστά λιγότερο ευφυή ή ανίκανο. Επίσης, είναι πιθανό τέτοιου είδους γλωσσικές διαταραχές να εμφανίζονται μόνο κατά την παιδική ηλικία.

Παρόλο που μπορεί να σας φανεί δύσκολο να το πιστέψετε, οι έφηβοι και οι ενήλικες με εξαιρετικές δεξιότητες ομιλίας θα μπορούσαν να είχαν διαταραχές της γλώσσας όταν ήταν μικροί. Ωστόσο, αυτό δεν περιορίζει την ανάπτυξή τους ή δεν τους εμποδίζει να έχουν μια εντελώς φυσιολογική ενηλικίωση.

Το κλειδί είναι να γνωρίζετε πώς να βοηθήσετε τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές.

 


Τι είδους ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές;


1. Κάρτες

παιδικά χέρια σε παιχνίδι, γλωσσικές διαταραχές

Πρώτα απ ‘όλα, οι κάρτες που αναφέρονται σε ήχους μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές να μάθουν να προφέρουν κάθε συλλαβή σωστά.

  • Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μετατραπεί αυτή η άσκηση σε ένα παιχνίδι και να ανταμείβεται το παιδί κάθε φορά που προφέρει κάποιο σωστό ήχο.

 

2. Ασκήσεις με τον καθρέφτη

Στη συνέχεια, οι ασκήσεις με τη βοήθεια ενός καθρέφτη είναι πολύ χρήσιμες για τα παιδιά που έχουν προβλήματα με την προφορά λέξεων και ήχων. Ο καθρέφτης βοηθά να διδαχθούν τον σωστό τρόπο να μετακινούν το στόμα τους και να αρθρώνουν τους ήχους κάθε λέξης.


3. Επανάληψη

Η επανάληψη λέξεων ξανά και ξανά είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές.

  • Ωστόσο, οι επαναλήψεις θα πρέπει να γίνονται αργά.
  • Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα μπορέσει να ξεχωρίσει και να ακούσει όλα τα φωνήματα.

4. Μιλήστε στα παιδιά


μητέρα που κρατάει από τα χέρια ένα μωρό, γλωσσικές διαταραχές

Οι γονείς και τα άλλα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να επικοινωνούν συχνά με παιδιά που έχουν μια καθυστέρηση στη γλώσσα. Αυτό προωθεί τη λεκτική επικοινωνία, δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να ακούσει νέες λέξεις, να τις μάθει και να επικοινωνεί σωστά.

 

5. Ενισχύστε την ομιλία τους

Για να ενισχυθούν οι γλωσσικές δεξιότητες των μικρών παιδιών, είναι καλύτερο να τους δώσετε ό,τι ζητούν μόνο αν λένε τη σωστή λέξη και όχι αν καταφεύγουν σε χειρονομίες. Αυτό παρακινεί το παιδί να βρει τρόπους χρήσης της γλώσσας για να πάρει αυτό που θέλει.


6. Ανάγνωση


μητέρα που διαβάζει με την κόρη της στο κρεβάτι, γλωσσικές διαταραχές

Στη συνέχεια, η ανάγνωση αποτελεί κατάλληλη πηγή για την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών. Εξάλλου , με την ανάγνωση, αναπτύσσουν νέο λεξιλόγιο. Με την ανάγνωση, μαθαίνουν να αρθρώνουν τις φράσεις καλύτερα και να προφέρουν τις λέξεις που βρίσκουν πιο δύσκολες. Οι ιστορίες, για παράδειγμα, βοηθούν επίσης στο να τονώσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

 

 


Πώς γίνεται η διάγνωση των διαταραχών της γλώσσας;

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι το να εντοπίσουν εάν τα παιδιά τους έχουν γλωσσικές διαταραχές και αν χρειάζονται την υποστήριξη ενός ειδικού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κάθε παιδί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες στην ανάπτυξη του λόγου.

Ορισμένες από τις καταστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν να εντοπιστεί το αν ένα παιδί έχει γλωσσικά προβλήματα περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των παρακάτω:

  • Εάν μέχρι 18 μηνών, ένα παιδί δεν έχει πει ούτε μία λέξη, δεν δείχνει αντικείμενα και δεν δείχνει ενδιαφέρον ή κάποια πρόθεση επικοινωνίας.
  • Ένα παιδί ηλικίας 18 μηνών δεν κατανοεί απλές οδηγίες με μέγιστο αριθμό τριών λέξεων.
  • Αν στα 2, ένα παιδί μόνο επαναλαμβάνει αυτό που ακούει και δεν μπορείτε να καταλάβετε τι του λένε.
  • Αν στα 3, το παιδί δεν σχηματίζει τον πληθυντικό ή χρησιμοποιεί αντωνυμίες.
  • Αν στα 4, το παιδί προφέρει εσφαλμένα τα σύμφωνα, κάνει ρινικούς ήχους ή δεν κλίνει τα ρήματα όταν μιλάει.

Συστάσεις για γονείς παιδιών με γλωσσικές διαταραχές

Πρώτα απ ‘όλα, οι γονείς πρέπει να έχουν κατά νου ότι τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα μέσω της μίμησης και ακούγοντας τους γύρω τους. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μιλάτε πολύ μαζί τους. Κάντε το αυτό χρησιμοποιώντας απλή και σαφή γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στη λεκτική επικοινωνία με τα παιδιά. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να διδάσκετε τη νοηματική γλώσσα και τη μίμηση των ήχων και των χειρονομιών.

Ομοίως, από τους 6 μήνες και μετά, οι γονείς πρέπει να διαβάζουν καθημερινά στα παιδιά τους. Οι ιστορίες με εικόνες είναι ιδανικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης της γλώσσας.

Επωφεληθείτε από το χρόνο που τα κάνετε μπάνιο ή αλλάζετε τα ρούχα τους για να ενισχύσετε την ομιλία και τη γλώσσα τους. Αυτές είναι ιδανικές καταστάσεις για την ονομασία αντικειμένων, ειδών ένδυσης και μέρη του σώματος.

Τέλος, οι γονείς και οι άλλοι γύρω από τα παιδιά δεν πρέπει να στοχοποιούν τα λάθη τους. όπως έιναι φυσικό, η κοροϊδία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ψυχολογική ζημιά στα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.