Έξι κακές συνήθειες που σας γερνούν πιο γρήγορα

Οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορούν να κάνουν το δέρμα σας να εμφανίσει φθορές πιο γρήγορα, παρουσιάζοντας έτσι πρόωρη γήρανση.
Έξι κακές συνήθειες που σας γερνούν πιο γρήγορα
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σας που δεν έχετε άλλη επιλογή από το να αποδεχτείτε τα σημάδια της γήρανσης, τα οποία αποτελούν μέρος της βιολογικής πορείας που ακολουθεί το σώμα σας. Ωστόσο υπάρχουν μερικές κακές συνήθειες που σας γερνούν πρόωρα χωρίς να το συνειδητοποιείτε.

Το δέρμα σας, όπως τα άλλα όργανα, υπόκειται σε ορισμένες αλλαγές με τον καιρό. Επομένως είναι φυσιολογικό να αρχίσει να εμφανίζει ρυτίδες γήρανσης και ατέλειες στην ηλικία μεταξύ 45 και 50 ετών.

Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως παραβλέπετε τα πράγματα που βλάπτουν την επιδερμίδα και ίσως αρχίσετε να παρατηρείτε πρόωρες φθορές στο δέρμα που επηρεάζουν την αυτοεκτίμησή σας.

Αν και υπάρχουν πολλά προϊόντα και θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος,  αναπόφευκτα θα προσέξετε κάποια σημάδια γήρανσης, αν δεν αλλάξετε μερικές κακές συνήθειες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση; Πέρα από το να βελτιώσετε τη ρουτίνα περιποίησης της ομορφιάς σας, είναι καλύτερα να διορθώσετε τις κακές συνήθειες που σας κάνουν να γερνάτε πιο γρήγορα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς!

Κακές συνήθειες που σας γερνούν γρήγορα και συνήθως αγνοείτε

Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίζουν να φροντίζουν το δέρμα τους από νεαρή ηλικία. Αν και πολλοί μπορεί να προσπαθούν να καταπολεμήσουν τα σημάδια της γήρανσης όταν αρχίζουν να εμφανίζονται, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τα αποφύγουν είναι να φροντίζουν το δέρμα τους πριν την εμφάνισή τους.

Στο περιβάλλον υπάρχουν πολλές τοξίνες και αιωρούμενα σωματίδια που επηρεάζουν αρνητικά τη δερμίδα σας. Επομένως, αν θέλετε να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση, μείνετε μακριά από αυτά.

Είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα εμφανίζονται ρυτίδες. Όμως ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και παράλληλα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ας δούμε τις κακές συνήθειες που σας γερνούν πιο γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσετε να τις περιορίσετε.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 10 τροφές που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

 

1. Υπερβολική χρήση μακιγιάζ

κακές συνήθειες

Όλες οι γυναίκες χρησιμοποιούν μακιγιάζ για να τονίσουν την ομορφιά τους. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η υπερβολική χρήση μακιγιάζ έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του δέρματος.

Τα κατάλοιπα των προϊόντων μακιγιάζ συσσωρεύονται στους πόρους και οδηγούν στην εμφάνιση πολλών ατελειών. Επιπλέον δεν επιτρέπουν στους ιστούς να οξυγονώνονται σωστά, εφόσον φράσσουν τους πόρους.

Συμβουλές

 • Προσπαθείτε να αποφεύγετε τη χρήση μακιγιάζ όταν δεν είναι απαραίτητο. Το δέρμα σας έχει ανάγκη να αναπνέει φυσικά.
 • Καθαρίζετε το πρόσωπό σας κάθε μέρα για να αφαιρείτε τα κατάλοιπα των καλλυντικών προϊόντων.

2. Κάπνισμα

κακές συνήθειες

Τα τσιγάρα είναι γεμάτα χημικές ουσίες που επηρεάζουν την υγεία του αναπνευστικού συστήματος και προάγουν τη φθορά του δέρματος. Οι τοξίνες παρεμβαίνουν στη διαδικασία οξυγόνωσης των κυττάρων και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπλαση των ιστών.

Από την άλλη πλευρά, το κάπνισμα προκαλεί αφυδάτωση, επομένως μπορεί να ξηράνει και να εξασθενίσει το δέρμα σας. Αυτό προφανώς επιταχύνει την εμφάνιση ρυτίδων και κηλίδων, ακόμα και από νεαρή ηλικία.

Συμβουλές

 • Προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα. Αν και δεν είναι εύκολο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το πετύχετε.
 • Αν δεν καπνίζετε, προσπαθήστε να μην εκτίθεστε στον καπνό του τσιγάρου. Ο καπνός δεν είναι άκακος και περιέχει σωματίδια που βλάπτουν το δέρμα.

3. Δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό

κακές συνήθειες

Η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να προλάβετε την πρόωρη γήρανση. Το αντηλιακό ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις των υπεριωδών ακτίνων στη δερμίδα.

Δεν αρκεί να το χρησιμοποιείτε τις ηλιόλουστες μέρες ή στην παραλία. Οι ακτίνες του ήλιου βρίσκουν πάντα τον τρόπο να περνούν, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα χωρίς εξαιρέσεις.

Συμβουλές

 • Εφαρμόστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο πριν εκτεθείτε άμεσα σε ηλιακό φως.
 • Ως συμπληρωματικό μέτρο, χρησιμοποιείτε ρούχα και αξεσουάρ που προστατεύουν το δέρμα σας από τις ακτίνες του ήλιου: μακρυμάνικα πουκάμισα, γυαλιά ηλίου κ.ο.κ..

4. Κοιμάστε πολύ λίγο

κακές συνήθειες Γυναίκα που κοιτάζει το ξυπνητήρι

Ο ύπνος κακής ποιότητας οδηγεί σε ορατές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του δέρματός σας. Όταν κοιμάστε, εκτελούνται διεργασίες που συνεισφέρουν στη μείωση των δερματικών βλαβών. Το να κοιμάστε λιγότερο από εφτά ώρες τη μέρα επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και οδηγεί στην εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων, σε μαύρες σακούλες κάτω από τα μάτια και σε πλαδαρότητα του δέρματος.

Συμβουλές

 • Προσπαθείτε να κοιμάστε και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες για να μη διακόπτετε τους κύκλους ύπνου σας.
 • Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να βρείτε την αιτία της αϋπνίας σας και να την αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 4 φυσικές συνταγές για υγιές δέρμα.

 

5. Κακή διατροφή

κακές συνήθειες Ανθυγιεινές τροφές

Πρόκειται για την κακή συνήθεια που σας γερνάει πιο γρήγορα από όλες. Οι θρεπτικές ουσίες που λαμβάνετε από την τροφή είναι ουσιαστικές για υγιές και νεανικό δέρμα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι πιο πιθανό να έχετε ατέλειες στο δέρμα αν δεν τρώτε σωστά.

Η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών και ζάχαρης καθώς και η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων επηρεάζουν την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου και επιταχύνουν τη γήρανση. Δυστυχώς πολλά προϊόντα διατροφής είναι επίσης γεμάτα τοξίνες και βλαβερά χημικά συστατικά. Η κατανάλωση αυτών των τροφών επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζοντας έτσι την οξυγόνωση.

Συμβουλές

 • Προσπαθείτε να τρώτε περισσότερες οργανικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά και άπαχα κρέατα.
 • Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα και τα προϊόντα αρτοποιίας όσο μπορείτε.
 • Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ποτά με νερό.

6. Καθιστικός τρόπος ζωής

κακές συνήθειες άνδρας με τα πόδια πάνω στο τραπέζι

Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει πολλές συνέπειες για την υγεία. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι επηρεάζει επίσης την υγεία του δέρματος.

Πρέπει να ασκείστε για να έχετε ωραίο και τονωμένο σώμα. Όταν ασκείστε καθημερινά, αποβάλλετε πολλές από τις τοξίνες που μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση.

Συμβουλές

 • Να ασκείστε για τουλάχιστον τριάντα λεπτά τη μέρα.
 • Αν αντιμετωπίζετε σωματικούς περιορισμούς, δείτε έναν ειδικό για να μάθετε ποια είναι η ιδανική δραστηριότητα για σας.

Τώρα που γνωρίζετε τις κακές συνήθειες που σας γερνούν πιο γρήγορα, προσπαθήστε να ζείτε με πιο υγιεινό τρόπο. Αυτό οπωσδήποτε θα προάγει την ευεξία σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.