Συμπτώματα που προειδοποιούν για εντερικά προβλήματα

Μήπως έχετε εντερικά προβλήματα; Μάθετε ποια είναι μερικά από τα περίεργα συμπτώματα που προειδοποιούν για εντερικά προβλήματα και τι πρέπει να κάνετε αν παρουσιαστούν.
Συμπτώματα που προειδοποιούν για εντερικά προβλήματα
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Δεκεμβρίου, 2018

Γνωρίζετε τα συμπτώματα που προειδοποιούν για εντερικά προβλήματα; Εξάλλου, τα προβλήματα που συνδέονται με το εντερικό σας σύστημα δεν είναι πάντα τόσο απλά όσο το κλασικό σημάδι που όλοι γνωρίζουμε: η δυσκοιλιότητα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε επίγνωση των πολλών σημαντικών σωματικών λειτουργιών που εκτελούν τα έντερα.

Χάρη στα έντερα μπορούμε να απορροφούμε τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνουμε, καθώς και το νερό, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία. Επιπλέον, τα έντερα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Τα μικρόβια που καλύπτουν τα τοιχώματα των εντέρων είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Καταπολεμούν πολλές ασθένειες και μας επιτρέπουν να διατηρούμε την εσωτερική ισορροπία που οδηγεί στην ποιότητα ζωής που αξίζουμε όλοι.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το εντερικό σύστημα δεν είναι απλώς ένα όργανο. Χωρίζεται σε αρκετά μέρη, ένα από τα οποία είναι το παχύ έντερο.

Επομένως, η διατήρηση μιας καλής εντερικής υγείας είναι στην ουσία συνώνυμη της διατήρησης της γενικής ευεξίας μας. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να το έχουμε καθημερινά υπόψη μας.

Όταν κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας, είναι σημαντικό να μην το παραμελούμε. Εξάλλου, θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ενός προβλήματος με τα έντερά μας.

Για αυτόν τον λόγο σας συνιστούμε να λαμβάνετε υπόψη σας όσα συμβαίνουν στο σώμα σας. Το να γνωρίζετε τα παρακάτω συμπτώματα που προειδοποιούν για εντερικά προβλήματα αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την εξασφάλιση καλής εντερικής υγείας.

Περίεργα σημάδια που προειδοποιούν για εντερικά προβλήματα

1. Αδύναμα οστά

Φανταστείτε ότι μια μέρα βγαίνετε για έναν υγιεινό περίπατο στο βουνό με έναν φίλο. Ξαφνικά, σκοντάφτετε σε μια πέτρα και πέφτετε, με αποτέλεσμα να σπάσετε τον γοφό σας.

Δύο πράγματα μπορεί να ευθύνονται για ένα τέτοιο σοβαρό συμβάν: εκείνη η καταραμένη πέτρα ή η κλασική και τρομερή οστεοπόρωση, που είναι τόσο συνηθισμένη στις γυναίκες.

Φανταστείτε τώρα ότι τον επόμενο μήνα σπάζετε κάτι άλλο. Αυτήν τη φορά πρόκειται για τον καρπό, την κνήμη ή τον ώμο σας.

Κάτι συμβαίνει εδώ και είναι σημαντικό να μάθετε τι είναι.

Μερικές φορές, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι το στομάχι σας παράγει υπερβολική ποσότητα οξέων. Αυτό σημαίνει ότι τα μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο δεν απορροφώνται σωστά από τα έντερά σας.

Μια άλλη σημαντική πτυχή σε αυτό το πρόβλημα είναι η βιταμίνη Κ, που παράγεται από τα έντερα.

Αν τα έντερα δεν λειτουργούν σωστά, τελικά θα υπάρξει έλλειψη σε αυτήν την απαραίτητη βιταμίνη. Φυσικά αυτό αποτελεί πρόβλημα, επειδή η βιταμίνη Κ είναι κλειδί για τον σχηματισμό και τη διατήρηση γερών, υγιών οστών.

2. Περίοδοι μεγάλης ανησυχίας και μεγάλου άγχους

Γυναίκα με πονοκέφαλο ξαπλωμένη στο κρεβάτι- εντερικά προβλήματα

Όταν υπάρχει ανισορροπία στη μικροβιακή χλωρίδα των εντέρων σας, θα εκπλαγείτε από το πού αυτό φαίνεται πρώτα: στην ψυχική σας διάθεση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι υπάρχει ένα νεύρο που συνδέει απευθείας τα έντερα με τον εγκέφαλο. Έτσι, τα σήματα κυκλοφορούν συνεχώς ανάμεσα σε αυτά τα δύο ζωτικά όργανα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, η μικροβιακή χλωρίδα στα έντερα θα επιβαρυνθεί. Στη συνέχεια, αυτό θα έχει άμεση επίδραση στα συναισθήματα και στην ψυχική σας διάθεση.

Για να το αποφύγετε αυτό, ακολουθούν μερικές απλές διατροφικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε:

 • Αυξήστε την ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε.
 • Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό.
 • Κάντε το κεφίρ μέρος της διατροφής σας. Πρόκειται για μια εκπληκτική υπερτροφή με ιδιότητες που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας σας.

Διαβάστε περισσότερα: Δίαιτα για να καθαρίσετε το συκώτι σας

3. Ο κνησμός στο δέρμα και η περίεργη σχέση του με τα έντερά σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα σύμπτωμα που προκαλεί έκπληξη. Όταν έχετε κνησμό, συνήθως τον αποδίδετε σε κάποια απλή αλλεργία. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί σαφές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα έντερά σας.

Για παράδειγμα, αν το λεπτό σας έντερο είναι υπερβολικά διαπερατό, σωματίδια τροφών που δεν έχουν χωνευτεί σωστά μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον, αν υπάρχουν υπερβολικά πολλές τοξίνες στο σώμα σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα αντιδράσει αρνητικά. Στη συνέχεια θα καταπολεμήσει τις τοξίνες με κνησμό, φλεγμονή και φούσκωμα. Μάθετε περισσότερα στην έρευνα των Δρ. Mowat et. al. εδώ.

Αν προσέξετε αυτού του είδους τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

4. Αδύναμα νύχια

Νύχια χεριών- εντερικά προβλήματα

Τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια αποτελούν σαφές σημάδι που δείχνει ότι δεν απορροφάτε σωστά τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνετε.

Η φράση “είστε ό,τι τρώτε” είναι ευρέως γνωστή. Ωστόσο, ίσως είναι πιο ακριβές να πούμε “είστε ό,τι απορροφούν τα έντερά σας”.

Αν τα έντερά σας δεν είναι υγιή και αν η μικροβιακή χλωρίδα που ζει εκεί είναι περιορισμένη ή σε κακή κατάσταση, δεν μπορείτε να χωνέψετε αποτελεσματικά τις τροφές που καταναλώνετε. Έτσι, είναι αδύνατον για το σώμα σας να απορροφήσει τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που τα νύχια σας -και το σώμα σας γενικά- χρειάζεται για να είναι γερά και υγιή. Διαβάστε σχετικά την έρευνα των Δρ. Bischoff et al. εδώ.

5. Φούσκωμα

Μερικές φορές κοιτάζουμε την κοιλιά μας και αναρωτιόμαστε πώς καταφέραμε να πάρουμε τόσο βάρος τόσο γρήγορα.

Ωστόσο το φούσκωμα στην κοιλιά δεν οφείλεται σε λίπος -πρόκειται για παγιδευμένα αέρια. Αυτό αποτελεί σαφές σημάδι ότι τα έντερά σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Μπορεί να μην οφείλεται στο ότι δεν τρώτε υγιεινά. Στην πραγματικότητα, μια κρυμμένη τροφική αλλεργία μπορεί να αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος.

Έχετε υπόψη σας ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα συγκαταλέγονται στα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα στη διατροφή μας. Επιπλέον, συχνά βρίσκονται πίσω από το διαδεδομένο πρόβλημα του φουσκώματος.

6. Λευκά κόπρανα, ένα από τα σημάδια για τα εντερικά προβλήματα

εντερικά προβλήματα

Αν προσέξετε ότι τα κόπρανά σας έχουν λευκό χρώμα, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Αν παρουσιάζετε αυτό το σύμπτωμα, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική ιατρική βοήθεια όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Το πρόβλημα αυτό συνήθως εμφανίζεται όταν πάσχουμε από ερεθισμό στα έντερα. Επίσης μπορεί να συνοδεύεται από ενοχλητικές κρίσεις διάρροιας.

Εξάλλου, μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα σας και σε φλεγμονή των εντέρων. Ωστόσο, έχει επίσης συνδεθεί με πιο σοβαρά προβλήματα με το συκώτι, που απαιτούν μια ειδική και πολύ διαφορετική πορεία θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Όπως βλέπετε, πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα που προειδοποιούν για εντερικά προβλήματα καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.

Αν έχετε αμφιβολίες, η καλύτερη οδός είναι να αναζητάτε πάντα τη συμβουλή και τη βοήθεια ενός επαγγελματία γιατρού που εμπιστεύεστε.

Αντιμετωπίστε σήμερα τα εντερικά προβλήματα!

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Guzmán Calderón E, Montes Teves P, Monge Salgado E. Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta méd. peruana, Lima 2012;29 (2) http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009
 • Martín Jiménez JA, Consuegra Moya B y Martín Jiménez MT. Factores nutricionales en la prevención de la osteoporosis. Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe, España y Portugal. Nutr Hosp. 2015;32(1):49-55. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/9480.pdf
 • Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M.. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 100(1), 29-34. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
 • Liu, L., & Zhu, G. (2018). Gut-Brain Axis and Mood Disorder. Frontiers in psychiatry, 9, 223. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2018.00223
 • Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F. The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease. Cell Host Microbe. 2018;23(6):705‐715. doi:10.1016/j.chom.2018.05.012
 • Pincelli, C., Fantini, F., Romualdi, P. et al. Skin levels of vasoactive intestinal polypeptide in atopic dermatitis. Arch Dermatol Res 283, 230–232 (1991). https://doi.org/10.1007/BF01106107
 • Singal, A., & Arora, R. (2015). Nail as a window of systemic diseases. Indian dermatology online journal, 6(2), 67–74. https://doi.org/10.4103/2229-5178.153002
 • Guzmán Calderón, Edson, Montes Teves, Pedro, & Monge Salgado, Eduardo. (2012). Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta Médica Peruana, 29(2), 92-98. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009&lng=es&tlng=es.
 • Elizabeth Rajan. Heces pálidas: ¿debería preocuparme? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/white-stool/expert-answers/faq-20058216

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.