5 τροφές που δίνουν ενέργεια και διώχνουν την κόπωση

11 Φεβρουάριος, 2020
Πέρα από το ότι ρυθμίζουν το νευρικό μας σύστημα και μας δίνουν άφθονη ενέργεια, οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο προλαμβάνει την ένταση και τις κράμπες στους μύες.

Τροφές που δίνουν ενέργεια. Για να μπορούμε να επιδιδόμαστε στις καθημερινές μας δραστηριότητες, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια. Όμως πολλές φορές αισθανόμαστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Οι αιτίες είναι πολλές, όμως ανεξάρτητα από αυτές είναι πάντα καλή ιδέα να καταναλώνετε τροφές που αυξάνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Πολλές φορές επιλέγουμε τροφές που στην πραγματικότητα δεν είναι καλές για μας, ειδικά εκείνες που περιέχουν πολλή ζάχαρη ή άλλα βλαβερά συστατικά. Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε πέντε υγιεινές τροφές που δίνουν ενέργεια άμεσα.

Ποιες είναι οι τροφές που δίνουν ενέργεια

1. Βρώμη

Η βρώμη μπορεί να ενισχύσει άμεσα τον οργανισμό σας. Για το λόγο αυτό, συνιστάται ως τροφή για το πρωινό, αφού μας εξασφαλίζει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την ημέρα και να δραστηριοποιηθούμε. Η βρώμη είναι εξαιρετική επειδή περιέχει πολλές ίνες και καλούς υδατάνθρακες, που αποτελούν πηγές υγιεινής ενέργειας. Το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορείτε να τρώτε βρώμη κάθε μέρα χωρίς παρενέργειες. Μπορείτε να μαγειρέψετε τη βρώμη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: ως δημητριακό με γάλα, βρασμένη ή μέσα σε σμούθι.

2. Μπανάνες

Τροφές που δίνουν ενέργεια- μπανανα

Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή ενέργειας χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο. Σας εξασφαλίζουν με φυσικό και άμεσο τρόπο υγιεινή ενέργεια, ενώ το κάλιο είναι επίσης καλό για τους μύες -ειδικά για τους ανθρώπους που αθλούνται και σηκώνουν βάρη. Το κάλιο προλαμβάνει τις κράμπες και ορισμένους μυϊκούς τραυματισμούς, ενώ επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Δύο μπανάνες το πρωί σας βοηθούν πολύ να παραμείνετε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι όλη τη μέρα.

Μάθετε πώς να φτιάχνετε γευστικές ψητές γεμιστές μπανάνες.

3. Ψάρι

Το ψάρι είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, ειδικά ο τόνος, ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες. Τα λιπαρά οξέα αποτελούν τέλεια πηγή ενέργειας και δρουν γρήγορα. Επιπλέον, μια διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι είναι καλή για τη μνήμη και το νευρικό σύστημα, ενώ επίσης μειώνει τα επίπεδα άγχους. Με αυτό τον τρόπο καταπολεμάμε την κατάθλιψη και αυξάνουμε τα επίπεδα συγκέντρωσης. Ένα σάντουιτς με τόνο για πρωινό αποτελεί θαυμάσια πηγή ενέργειας στο ξεκίνημα της ημέρας.

4. Τροφές που δίνουν ενέργεια: Αβγά

αβγα - Τροφές που δίνουν ενέργεια

Αν και συνήθως θεωρείται ότι τα αβγά δεν μας κάνουν καλό, η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά υγιεινά και καλά για το σώμα. Μεταξύ άλλων, τα αβγά περιέχουν πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όλα τα παραπάνω είναι ουσιαστικά για την κανονική λειτουργία του σώματος, επομένως τα αβγά εξασφαλίζουν πολλή ενέργεια και μας βοηθούν να παραμείνουμε εστιασμένοι και συγκεντρωμένοι. Η κατανάλωση ενός αβγού το πρωί αποτελεί ένα θαυμάσιο τρόπο να ξεκινήσετε την ημέρα καθώς είναι μια από τις καταπληκτικές τροφές που δίνουν ενέργεια.

Μάθετε πώς να ξεχωρίζετε τα μπαγιάτικα αβγά από τα φρέσκα.

5. Νερό

Όσο κι αν μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη, το νερό αποτελεί ένα από τα στοιχεία που εξασφαλίζουν την περισσότερη ενέργεια. Το άγχος και η σωματική δραστηριότητα προκαλούν αφυδάτωση και το νερό αποτελεί τον τέλειο τρόπο ανάκτησης της ενέργειας που χάσαμε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό όποτε αισθανόμαστε πραγματικά εξαντλημένοι. Και, φυσικά, μην ξεχνάτε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό κάθε μέρα.

  • Ortega, R. M., Carvajales, P., Requejo, A. M., López, A. M., Redondo, M. R., & González, M. (1996). Hábitos alimentarios e ingesta de energía y nutrientes en adolescentes con sobrepeso en comparación con los de peso normal. Anales Españoles De Pediatría.
  • Zamora S, J. D. (2007). ANTIOXIDANTES: MICRONUTRIENTES EN LUCHA POR LA SALUD. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182007000100002
  • Moreno-Altamirano, L., Silberman, M., Hernández-Montoya, D., Capraro, S., Soto-Estrada, G., García-García, J. J., & Sandoval-Bosh, E. (2015). Diabetes tipo 2 y patrones de alimentación de 1961 a 2009: Algunos de sus determinantes sociales en México. Gaceta Medica de México.
  • Fundación Española de la Nutrición. Avena. https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
  • National Institutes of Health. Potassium. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
  • Nutrients. (2018). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357022/
  • Fundación Española de la Nutrición. Huevo. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/huevos.pdf