7 λόγοι που πρέπει να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί είναι μια από τις υγιεινότερες τροφές της φύσης. Μας παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε 7 λόγους για τους οποίους πρέπει να καταναλώνετε συχνότερα και περισσότερους ξηρούς καρπούς.
7 λόγοι που πρέπει να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

7 λόγοι που πρέπει να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί θεωρούνται μια από τις πληρέστερες πηγές ενέργειας και διατροφής. Είναι μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων για τον οργανισμό στοιχείων όπως λιπαρών οξέων, βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών. Για όλους αυτούς τους λόγους όλοι οι διατροφολόγοι συνιστούν πως το να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία σας.

Οι ξηροί καρποί αποτελούνται από πολλά διαφορετικά είδη, όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και φιστίκια.

Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη πως η κατανάλωση ξηρών καρπών οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ο λόγος είναι επειδή περιέχουν λιπαρά και έναν σημαντικό αριθμό θερμίδων.

Τουναντίον, έχει αποδειχθεί πως ωφελούν πολύ τον οργανισμό μας και στην πραγματικότητα βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών.

Αυτό οφείλεται στα υγιεινά λιπαρά που περιέχουν, τα οποία πράγματι αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού μέσα στην ημέρα.

Επιπλέον, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Αυτές είναι που βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας και εμποδίζουν την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που πρέπει να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς συστηματικά. Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε 7 από τους πιο σημαντικούς από αυτούς.

1. Οι ξηροί καρποί βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία

τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς
Η υψηλή περιεκτικότητα στα απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς τούς καθιστά έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους στη βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Περιέχουν α-λινολενικό οξύ, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής αρρυθμίας και τη συσσώρευση της χοληστερίνης στις αρτηρίες.

Η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών έχει αποδειχθεί πως έχει εφάμιλλη αξία με αυτή του ελαιόλαδου σε σχέση με τη μείωση των λοιμώξεων και τον καθαρισμό του αίματος μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε λιπαρά.

Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες μειώνουν τα λιπίδια που απορροφώνται από το παχύ έντερο και διευκολύνουν την εκκένωσή του.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν αργινίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που διατηρεί τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων ελαστικά και εμποδίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

2. Να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς γιατί προστατεύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα φιστίκια και τα καρύδια προσφέρουν σημαντική ποσότητα απαραίτητων αμινοξέων και αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τη μνήμη και τη γενική εγκεφαλική λειτουργία.

Το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Α και Ε στους ξηρούς καρπούς ενισχύουν το νευρικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ.

3. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους ξηρούς καρπούς σχετίζονται με τον έλεγχο και τη μείωση των φλεγμονών στον οργανισμό.

Πολλοί γιατροί και ειδικοί υγείας επιβεβαιώνουν πως οι περισσότερες ασθένειες πηγάζουν από την έλλειψη ικανού ελέγχου στην ανταπόκριση που έχει το σώμα μας απέναντι στις λοιμώξεις.

Η κατανάλωση αυτών των τροφών είναι το κλειδί για την αποτροπή διάφορων κοινών και χρόνιων παθήσεων.

4. Βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Το κύριο πλεονέκτημα που προσφέρει η συγκεκριμένη τροφή είναι η διασφάλιση της πεπτικής σας υγείας χάρη στις διαιτητικές φυτικές ίνες που περιέχει.

Βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο έντερο και διευκολύνει την εκκένωση και αποβολή των περιττωμάτων.

Αν τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς μειώνεται η δυσπεψία και τρέφονται τα ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου ώστε να ρυθμίζουν κατάλληλα το pH του οργανισμού.

5. Να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς γιατί εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση

καταπολέμηση πρόωρης γήρανσης
Όλα τα είδη των ξηρών καρπών συνιστώνται για τη βελτίωση της υγείας τους δέρματος μιας και περιέχουν βιταμίνη Ε. 

Αυτή η αντιοξειδωτική ουσία επανορθώνει τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει την πρώιμη εμφάνιση των ρυτίδων.

6. Βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες. Αυτό το γεγονός τούς καθιστά εξαιρετική επιλογή για να ανταποκριθεί το σώμα στις καθημερινές διατροφικές ανάγκες κατά τη διάρκεια μιας έντονης σωματικής εξάσκησης.

Κάποιοι διατροφολόγοι συστήνουν την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας πριν πέσουμε για ύπνο. Οι φυτικές ίνες και τα υγιεινά λιπαρά εμποδίζουν τη χαλάρωση των μυϊκών ιστών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

7. Να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς γιατἰ καταπολεμούν την παχυσαρκία

καταπολέμηση παχυσαρκίας
Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιττών κιλών ή είναι παχύσαρκοι μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από τους ξηρούς καρπούς.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες υποστηρίζει τη διαδικασία του σώματος να καίει τις θερμίδες, με αποτέλεσμα την απώλεια κιλών.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους αμύγδαλα, καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς έχει αποδειχθεί πως χάνουν ευκολότερα βάρος σε σχέση με αυτούς που δεν τα καταναλώνουν.

Όπως είδατε, λοιπόν, υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Μπορείτε εύκολα να τους καταναλώνετε ωμούς ή να τους προσθέτετε στις αγαπημένες σας μαγειρικές παρασκευές.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Philpott JD., Bootsma NJ., Rodriguez Sánchez N., Hamilton DL., et al., Influence of fish oil derived n 3 fatty acid supplementation on changes in body composition and muscle strenght during short term weight loss in resistance trained men. Front Nutr, 2019.
  • Martí del Moral A., Fortique F., Omega 3 fatty acids and cognitive decline: a systematic review. Nutr Hosp, 2019. 36 (4): 939-949.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.