7 σοβαρές συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μια σειρά από μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία.
7 σοβαρές συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου

Τελευταία ενημέρωση: 09 Μαρτίου, 2019

Αρκετοί από εσάς, κάποια στιγμή στη ζωής σας, έχετε βιώσει τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ύπνου. Ξέρετε όμως και τις σοβαρές συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου; Αν δεν κοιμάστε καλά ή αν κοιμάστε πολύ λιγότερες ώρες απ’ ότι χρειάζεστε, τότε μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα συγκέντρωσης, αδεξιότητα, υπνηλία και φυσική κόπωση. Επιπλέον, το επόμενο πρωί θα φαίνεται στο πρόσωπό σας ότι περάσατε μια άσχημη νύχτα. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μια σειρά από μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο μέσος άνθρωπος πρέπει να κοιμάται περίπου 7 με 8 ώρες το βράδυ, προκειμένου να έχει μια καλή φυσική, συναισθηματική και πνευματική υγεία. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία και ο τρόπος ζωής έχουν οδηγήσει στη μείωση των ωρών που κοιμόμαστε το βράδυ και όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου.

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνταν τουλάχιστον τις συνιστώμενες ώρες το βράδυ, μετά από 7 συνεχείς βραδιές παρουσίαζαν γενετικές μεταβολές οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, απώλεια μνήμης και πολλά άλλα. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων που κοιμούνται 6 ώρες ή και λιγότερο, τότε είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη ύπνου για την υγεία σας.

Συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου

Συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου - Διαφορές εγκεφαλικών επεισοδίων

Μια μελέτη που διεξήχθη από την Κλινική Μάγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ενήλικες που κοιμούνται 6 ώρες ή και λιγότερο το βράδυ είναι ακόμη και 4 φορές περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου: Κίνδυνος παχυσαρκίας

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ ή που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες συνήθως, έχουν περισσότερη όρεξη για φαγητό και αποζητούν περισσότερο τροφές με πολλές θερμίδες. Η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουν από μια σειρά ορμονικών αλλαγών οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την όρεξή τους για φαγητό.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις και πιο συγκεκριμένα να προκαλέσει την εμφάνιση παχυσαρκίας. Σύμφωνα με σειρά μελετών, η έλλειψη του ποιοτικού ύπνου προκαλεί σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα της γκρελίνης και της πεπτίνης του σώματος· αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της όρεξης για φαγητό.

Συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη

Συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου - Συκώτι

Μια μελέτη που διεξήγαγε το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών ανακάλυψε ότι ο μη ποιοτικός ύπνος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ  ενώ οι άνθρωποι με μη ποιοτικό ύπνο είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη.

Συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου: Απώλεια μνήμης

Είναι γνωστό ότι ο μη ποιοτικός ύπνος το βράδυ μπορεί να σας κάνει να ξεχνάτε πιο εύκολα και να συγκεντρώνεστε πιο δύσκολα. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι αυτό το γεγονός μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γνωστικά προβλήματα λόγω της έλλειψης ύπνου.

Ακόμη και αν δεν κοιμάστε το βράδυ μια στο τόσο, μπορεί να προκαλέσει την απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν δεν κοιμόμαστε η ποσότητα του αίματος που βρίσκεται στα μόρια του εγκεφάλου μας αυξάνεται με αποτέλεσμα να προκαλείται εγκεφαλική βλάβη. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην “εγκεφαλική βλάβη”.

Συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ενός κρυολογήματος

Συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου - Γυναίκα με πυρετό

Όταν κοιμάστε λιγότερο από τον απαιτούμενο αριθμό ωρών, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποδυναμώνεται και έτσι είστε περισσότερο επιρρεπείς στα κρυολογήματα ή στη γρίπη. Αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από μια μελέτη που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Κάρνετζι Μέλον.

Καρδιακές παθήσεις

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά το σώμα σας παράγει περισσότερες χημικές ουσίες και ορμόνες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Αυτό το συμπέρασμα προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, η οποία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες το βράδυ είναι μέχρι και 48% πιο πιθανό να πάσχουν από κάποια καρδιακή πάθηση.

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δηλώνει ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, φραγμένες αρτηρίες και καρδιακή ανεπάρκεια.

Συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου: Πιθανός αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

Συνέπειες της ανεπάρκειας ύπνου - Καρκινικά κύτταρα

Μια μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία έδειξε ότι η ανεπάρκεια ύπνου θα μπορούσε να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού ή του εντέρου. Αυτή η μελέτη που εφαρμόστηκε σε 1.240 ανθρώπους έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμήθηκαν λιγότερο από 6 ώρες το βράδυ ήταν δυο φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν πολύποδες του εντέρου, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου μπορούν να μετατραπούν σε κακοήθεις όγκους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.