9 κόλπα για να λούζετε τα μαλλιά σας λιγότερο!

Αν γίνονται εύκολα βρώμικα τα μαλλιά μας, αισθανόμαστε άβολα και τα λούζουμε συχνότερα. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως θα παραμείνουν καθαρά περισσότερο. Σ' αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς μπορείτε να διατηρήσετε καθαρά τα μαλλιά σας.
9 κόλπα για να λούζετε τα μαλλιά σας λιγότερο!
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα από τα πιο άβολα προβλήματα ομορφιάς είναι το να έχετε βρώμικα μαλλιά. Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφάλεια και δυσφορία, καθώς τα μαλλιά μας είναι ένα από τα πιο παρατηρήσιμα πράγματα στην εικόνα μας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να λούζετε τα μαλλιά σας όσο συχνά νομίζετε.

Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε πώς μπορείτε να διατηρήσετε καθαρά τα μαλλιά σας περισσότερο και, κατ’ επέκταση, να λούζετε τα μαλλιά σας λιγότερο.

1. Λούζετε τα μαλλιά σας με βρασμένο ή φιλτραρισμένο νερό

γυναικα με σαμπουαν

Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να λούζετε λιγότερο τα μαλλιά σας και να τα διατηρείτε καθαρά για περισσότερο, είναι να τα ξεβγάζετε με βρασμένο ή φιλτραρισμένο νερό στους 38 ºC περίπου.

2. Μη το παρακάνετε με τα προϊόντα για μαλλιά

Ορισμένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την ενίσχυση της εμφάνισης των μαλλιών μας, όπως η κερατίνη, ή ορισμένα προϊόντα όπως τα ξηρά σαμπουάν, τα σπρέι μαλλιών και τα ζελέ, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βρωμιά γρήγορα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, αν θέλετε να λούζετε τα μαλλιά σας λιγότερο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μικρότερες ποσότητες αυτών των προϊόντων, μια ή δυο φορές την εβδομάδα το πολύ.

3. Βουρτσίστε τα λιγότερο και χρησιμοποιήστε χτένα

χτένισμα όχι βούρτσισμα
Αντίθετα με το τι πιστεύετε, όταν βουρτσίζουμε πολύ συχνά τα μαλλιά μας, τότε εκείνα δε φαίνονται καθαρά και λαμπερά. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο αγγίζετε τα μαλλιά σας, τόσο πιο γρήγορα γίνονται βρώμικα.

Γι’ αυτό, θα πρέπει να τα βουρτσίζετε το πολύ δύο ή τρεις φορές την ημέρα, κατά προτίμηση με χτένα και όχι με βούρτσα. Έτσι, θα έχετε λιγότερη ψαλίδα, και τα μαλλιά σας θα φαίνονται λαμπερά και υγιή.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Φυσικοί τρόποι για λαμπερά μαλλιά

4. Χρήση αφρού για styling

Για να διατηρήσετε πιο φυσικά τα μαλλιά σας, μια γρήγορη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αφρό για styling αντί σπρέι ή ζελέ, τα οποία θα κάνουν τα μαλλιά σας πιο βρώμικα.

5. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν χωρίς θειικό άλας

σαμπουάν χωρίς θειικό άλας

Το λαυρυλοθειικό νάτριο, γνωστό ως SLS, είναι μια μη τοξική ουσία που προστίθεται στα σαμπουάν. Είναι γνωστό πως προκαλεί ξηροδερμία, και σε ορισμένους ανθρώπους αυξάνει το λάδι στα μαλλιά. Αν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες, επιλέξτε ένα σαμπουάν το οποίο δεν περιέχει αυτού του είδους συστατικά, και χρησιμοποιήστε μάσκες μαλλιών και λάδια.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα δικά σας απολεπιστικά τονωτικά ή σπιτικές μάσκες μαλλιών με διάφορα φυσικά συστατικά.

6. Μειώστε τη θερμοκρασία

Όταν χρησιμοποιείτε πιστολάκια για τα μαλλιά και σίδερα ισιώματος συχνά, τα μαλλιά σας θα υποφέρουν και θα γίνουν βρώμικα γρηγορότερα. Για να το αποφύγετε αυτό, μειώστε τη θερμοκρασία από το πιστολάκι και το σίδερο ισιώματος στους 150 με 180 βαθμούς.

7. Παρασκευάστε μια θεραπεία πήλινγκ για το τριχωτό της κεφαλής

γυναικα με κοκκινα μαλλια

Παρασκευάζοντας μια θεραπεία πήλινγκ για το τριχωτό της κεφαλής περιστασιακά, σας βοηθά ν’ απαλλαγείτε από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ν’ αφαιρέσετε τις ακαθαρσίες, και να ενδυναμώσετε επίσης τους θύλακες της τρίχας ώστε να μπορέσουν τα μαλλιά σας ν’ αναπτυχθούν δυνατότερα και πιο υγιή.

8. Αλλάζετε συχνά τις μαξιλαροθήκες σας

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνουν βρώμικα τα μαλλιά σας συχνά, είναι χρησιμοποιώντας για πολλές νύχτες τις ίδιες μαξιλαροθήκες.

Η μαξιλαροθήκη μας απορροφά το λάδι και τα προϊόντα που βάζουμε στα μαλλιά, όπως και το λάδι του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζει με βακτήρια και ακαθαρσίες. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό ν’ αλλάζετε τη μαξιλαροθήκη σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

9. Προστατεύστε τα μαλλιά σας από το κρύο και τον ήλιο

Τέλος, είναι απαραίτητο να προστατεύετε τα μαλλιά σας τον χειμώνα και το καλοκαίρι, όταν είναι χαμηλές και υψηλές οι θερμοκρασίες. Ο λόγος είναι πως αυτές οι συνθήκες διεγείρουν την παραγωγή λαδιού στο κρανίο σας και οδηγούν σε λιπαρές ρίζες.

Το καλύτερο μέτρο που μπορείτε να λάβετε είναι να φοράτε καπέλο ή κάποιο σκουφί για να προστατεύετε τα μαλλιά σας από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, και χειμερινά καπέλα για να θωρακίσετε τα μαλλιά σας ενάντια στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Με αυτόν τον τρόπο τα μαλλιά σας θα γίνουν πιο υγιή και πιο λαμπερά. Είναι απλό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.