9 λόγοι που δεν πρέπει να πετάτε τα παλιά τζιν

Το μόνο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ράψετε ή να πειραματιστείτε με το ψαλίδι, τις βελόνες και τις κλωστές.
9 λόγοι που δεν πρέπει να πετάτε τα παλιά τζιν

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τα παλιά τζιν, που βρίσκονται ξεχασμένα μέσα στη ντουλάπα σας, πιθανότατα επειδή δεν σας χωράνε πλέον ή δεν είναι στη μόδα. Αν και ορισμένες φορές μια καλή επιλογή είναι να τα δίνουμε σε κάποιον άλλο που θα μπορούσε να τα φορέσει, υπάρχουν πολλές άλλες ιδέες για να εκμεταλλευτείτε το λεπτό ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένα και συνήθως αντέχει για πολλά χρόνια. Θα θέλατε να μάθετε πώς μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τα παλιά τζιν; Τότε συνεχίστε το διάβασμα!

Αν είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τη δημιουργικότητά σας και το ταλέντο σας στις χειροτεχνίες τότε με τις παρακάτω εξαιρετικές ιδέες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε όλα αυτά τα παλιά τζιν που έχετε. Το μόνο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ράψετε ή να πειραματιστείτε με το ψαλίδι, τις βελόνες και τις κλωστές.

Σορτσάκια τζιν

Αυτός είναι ένας από τους πιο εύκολους και κλασικούς τρόπους για την ανακύκλωση των παλιών τζιν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ιδέα αν το τζιν σάς χωράει ακόμη αλλά δεν είναι πλέον στη μόδα ή αν τα μπατζάκια έχουν φθαρεί. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σημαδέψετε το σημείο στο οποίο θέλετε να κόψετε το σορτς και στη συνέχεια το κόβετε με το ψαλίδι ανάλογα με το μάκρος που θέλετε. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια μικρή τρύπα με μια βελόνα και λίγη κλωστή ή μπορείτε να την αφήσετε και χωρίς στρίφωμα για μια πιο επαναστατική εμφάνιση.

Τζιν μίνι φούστες

Παλιά τζιν - Μίνι φούστα

Εκτός από μερικά όμορφα σορτς μπορείτε να φτιάξετε και χαριτωμένες μίνι φούστες για το καλοκαίρι ή για καθημερινές περιστάσεις. Αυτό είναι ένα ρούχο που δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα και κυρίως τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Για να φτιάξετε μια φούστα τζιν θα χρειαστείτε ένα παντελόνι τζιν μεγαλύτερου μεγέθους έτσι ώστε να μπορέσετε να ενώσετε τα δυο μπατζάκια του για να φτιάξετε μια μίνι φούστα.

Τσάντα ή πορτοφόλι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα παλιά τζιν και να φτιάξετε μια όμορφη τσάντα ή ένα πορτοφόλι. Μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας και να προσθέσετε τις λεπτομέρειες που προτιμάτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μια τσάντα χρησιμοποιώντας το ύφασμα από ένα παλιό σας τζιν και να προσθέσετε λεπτομέρειες όπως πετράδια, κουμπιά, πολύχρωμα υφάσματα, φερμουάρ ή άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να σας έρθουν στο μυαλό.

Ποδιά κουζίνας

Παλιά τζιν - Ποδιά κουζίνας

Μπορείτε να φτιάξετε πραγματικά πολύ εύκολα μια ποδιά κουζίνας η οποία θα σας φανεί και ιδιαίτερα χρήσιμα γιατί σίγουρα δεν θέλετε να λερώνονται τα ρούχα σας ενώ μαγειρεύετε. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξηλώσετε το παλιό σας τζιν έτσι ώστε να μπορεί να ανοίξει καλύτερα και στη συνέχεια κόβετε την ποδιά εκεί που θέλετε. Αν ένα από τα δυο κομμάτια δεν φτάνει για να δέσετε την ποδιά, μπορείτε απλά να προσθέσετε άλλο ένα κομμάτι. Αφού το κόψετε, μπορείτε να προσθέσετε ένα πολύχρωμο στρίφωμα από άλλο ύφασμα και τα απαραίτητα κορδόνια για να τη δέσετε πίσω στη μέση σας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μπορείτε να παίξετε με τη δημιουργικότητά σας προσθέτοντας και άλλες λεπτομέρειες όπως κουμπιά, πετράδια ή κομμάτια από πολύχρωμα υφάσματα.

Πορτοφόλι για κέρματα από παλιά τζιν

Σίγουρα δεν θέλετε να πέφτουν τα κέρματά σας οπουδήποτε. Λοιπόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παλιά σας τζιν για να φτιάξετε ένα όμορφο πορτοφόλι για κέρματα. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε το ύφασμα στο σχήμα που θα θέλετε να έχει το πορτοφόλι σας (τετράγωνο, στρόγγυλο, οβάλ, μισοφέγγαρο) και στη συνέχεια ράβετε τις άκρες και το κλείνετε με ένα φερμουάρ, με κούμπωμα ή με κουμπιά.

Ατζέντα

Παλιά τζιν - Αντζέντα από τζιν

Αν θέλετε να χαρίσετε μια ξεχωριστή και προσωπική πινελιά στην ατζέντα σας, πάρτε λίγο ύφασμα από ένα παλιό σας παντελόνι τζιν για να τυλίξετε το εξωτερικό μέρος της ατζέντας σας. Απλά κόβετε το ύφασμα στα ακριβή μέτρα και χρησιμοποιείτε λίγη κόλλα για να το κολλήσετε πάνω στο εξώφυλλο. Άλλη μια επιλογή είναι να το ράψετε αν και θα σας πάρει περισσότερο χρόνο και μπορεί να είναι πιο περίπλοκο.

Θήκη για κινητό τηλέφωνο

Μπορείτε να βρείτε θήκες για το κινητό σας σε καταστήματα με αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας για να μην γρατσουνιστούν. Όμως τι θα λέγατε αν μπορούσατε να φτιάξετε μόνοι σας μια θήκη; Είναι πραγματικά πολύ εύκολο και μπορείτε να τη φτιάξετε με τα κομμάτια που περίσσεψαν από την τσάντα σας ή το πορτοφόλι για τα κέρματα. Κόβετε το ύφασμα έτσι ώστε να είναι ένα με δυο εκατοστά μεγαλύτερο από το κινητό σας και στη συνέχεια ράβετε τις άκρες έτσι ώστε να υπάρχει μια τρύπα για να μπορείτε να βάζετε το κινητό σας μέσα. Μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικές λεπτομέρειες όπως πολύχρωμα υφάσματα, κουμπιά.

Ρούχα για κατοικίδια

Παλιά τζιν - Σκύλος με τζιν ρούχα

Σίγουρα είναι πολύ χαριτωμένα και αξιαγάπητα τα κατοικίδια, γάτες ή σκύλοι, όταν φοράνε ρούχα. Γιατί δεν δοκιμάζετε να τους φτιάξετε μερικά ρούχα μόνοι σας; Δοκιμάστε τη δημιουργικότητά σας χρησιμοποιώντας τα παλιά τζιν που θέλετε να ξεφορτωθείτε και φτιάξτε ρούχα με βάση κάποιο άλλο ρούχο που έχουν ήδη ή πάρτε εσείς τα μέτρα τους.

Μαξιλάρια

Αν θέλετε να ανανεώσετε τα παλιά σας μαξιλάρια και θέλετε να τους δώσετε ένα εντυπωσιακό στυλ, πάρτε τα παλιά τζιν που δεν χρειάζεστε πλέον και χρησιμοποιήστε το ύφασμά τους για να τα ντύσετε έτσι ώστε να μοιάζουν ολοκαίνουρια και να έχουν ένα ξεχωριστό στυλ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Giler Choez, J. Y. (2015). Reciclaje de tela en la elaboración de bolsos su incidencia en el aprendizaje de las estudiantes del décimo año básica de Corte y Confección, del Centro de Formación Artesanal “Armando Coronel Dreshner” del Cantón El Empalme Provincia del Guayas (Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2015).
  • Chumbi Rivera, K. V. (2016). Guía de procesos para la fabricación de objetos textiles para generar fuentes de trabajo desde una conciencia social y medioambiental (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Soto Marín, C. (2015). Sostenibilidad y reciclaje: elaboración de ropa hogar usando muestras sobrantes y residuos de lavandería, procesos y acabados del Dením de las empresas textilera de Medellín (Bachelor’s thesis, Escuela Arquitectura y Diseño).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.