5 τεχνικές για τη μνήμη και την πνευματική ευελιξία

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τις καλύτερες τεχνικές που θα ενδυναμώσουν τη μνήμη και την πνευματική σας ευελιξία. Θα δείτε πόσο μεγάλη διαφορά μπορούν να κάνουν καθημερινά.
5 τεχνικές για τη μνήμη και την πνευματική ευελιξία

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιανουαρίου, 2019

5 τεχνικές για τη μνήμη και την πνευματική ευελιξία. Ξεχάσατε πού έχετε βάλει το φορτιστή του κινητού; Ξεχάσατε ένα σημαντικό ραντεβού; Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι έχετε χάσει ένα μικρό μέρος από την πνευματική ευελιξία σας; Πλέον δεν είστε τόσο δημιουργικοί όπως παλιά; Μην ανησυχείτε! Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς τον οποίο μπορούμε να ενδυναμώσουμε με λίγη καθημερινή άσκηση.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τις καλύτερες τεχνικές που θα ενδυναμώσουν τη μνήμη και την πνευματική σας ευελιξία. Θα δείτε πόσο μεγάλη διαφορά μπορούν να κάνουν καθημερινά.

1. Να αποφεύγετε τη ρουτίνα, κάθε μέρα να κάνετε κάτι καινούριο

πνευματική ευελιξία

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της μνήμης και της πνευματικής ευελιξίας είναι να κάνουμε καθημερινά όλο τα ίδια και τα ίδια. Δουλειά, νοικοκυριό, ψώνια, κάνε αυτό, κάνε το άλλο… Σιγά σιγά καταλήγουμε σε μια ρουτίνα που δημιουργεί ένα είδος αισθητηριακής στέρησης, όταν ο εγκέφαλός μας δεν έχει πλέον κάποιο ερέθισμα για να την ενεργοποιήσει.

Η μονοτονία και η καθημερινή ρουτίνα που δεν αλλάζουν ποτέ, περιορίζουν τη δημιουργικότητά μας και δεν μας προσφέρουν νέες καταστάσεις από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε νέα πράγματα, να πειραματιστούμε και να διασκεδάσουμε. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε κάτι διαφορετικό κάθε μέρα, όποτε μπορείτε.

Ίσως σήμερα να μπορέσετε να κάνετε μερικές ασκήσεις γιόγκα όταν γυρίσετε στο σπίτι σας. Αύριο μπορεί να πάτε για περπάτημα, την επόμενη μέρα να παρακολουθήσετε μαθήματα χορού… οτιδήποτε μπορεί να σας αρέσει αλλά… να θυμάστε να σπάτε αυτή την κουραστική ρουτίνα!

2. Συγκεντρωθείτε στο εδώ και στο τώρα

πνευματική ευελιξία

Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι συνήθως σκεφτόμαστε χιλιάδες άλλα πράγματα ενώ παράλληλα προσπαθούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Είναι πολύ πιθανό όταν ετοιμάζετε το βραδινό σας γεύμα, να ξαναπερνούν από το μυαλό σας όλα όσα έχουν συμβεί από το πρωί: να σκέφτεστε τις συζητήσεις, τα προβλήματα, τι θα κάνετε αύριο και τι υποχρεώσεις έχετε για την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο, ξέρετε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Χάνετε το παρόν, “το εδώ και τώρα!” Και γι’ αυτό το λόγο δεν προσέξατε ότι δεν σβήσατε το φούρνο ή ότι ήσασταν με κάποιο φιλικό πρόσωπο όλο αυτό το διάστημα. Όταν δεν συγκεντρώνεστε σε αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή, το μυαλό σας θα περιφέρεται σε ένα τεράστιο σύννεφο χωρίς να μπορεί να επικεντρωθεί κάπου. Ξεκινήστε να νοιάζεστε περισσότερο για το παρόν!

3. Πηγαίνετε για περπάτημα και χαλαρώστε το μυαλό σας!

πνευματική ευελιξία

Το περπάτημα μπορεί να γίνει η καθημερινή σας βιταμίνη, το ηρεμιστικό σας, το θαυματουργό αντικαταθλιπτικό σας. Το περπάτημα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσετε τη μνήμη και την πνευματική σας ευελιξία ενώ παράλληλα είναι μια άσκηση που επικεντρώνει την προσοχή σας στο παρόν, που θα σας κάνει να αισθάνεστε τις κινήσεις του σώματός σας, τα πόδια σας να αγγίζουν το έδαφος, την καρδιά σας να αρχίζει να χτυπά δυνατά.

Επιπλέον, το περπάτημα σας βοηθά να ηρεμήσετε από την ένταση και να απελευθερωθείτε από οτιδήποτε σας βαραίνει. Όταν συμβαίνει αυτό, όταν αφήνουμε στην άκρη όλα τα προβλήματά μας τότε ο εγκέφαλός μας είναι ελεύθερος να σκεφτεί, να φανταστεί, να δημιουργήσει… Δοκιμάστε να το κάνετε πράξη!

Μάθετε ακόμα: Φυσικές τροφές για να καταπολεμήσετε την απώλεια μνήμης

4. Πείτε ναι στο γέλιο και στο χιούμορ και όχι στις επίμονες σκέψεις για την πνευματική ευελιξία σας

πνευματική ευελιξία

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυτή την παράλογη συνήθεια να θρέφουν το μυαλό τους συνεχώς με αρνητικές σκέψεις. “Δεν θα το καταφέρω αυτό”, “Είμαι χάλια, συνέχεια ξεχνάω πράγματα”, “Δεν μπορώ να στηριχτώ στην τόσο σύντομη μνήμη μου”, “Συνέχεια ξεχνάω τι θέλω να πω”…

Υπάρχει περίπτωση αυτές οι αρνητικές σκέψεις να προέρχονται από τους άλλους γύρω μας, εκείνους που προσπαθούν να μας υπενθυμίζουν, αρκετά αποτελεσματικά, ότι ξεχνάμε εύκολα. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό. Αν ακούμε αυτές τις ιδέες, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να περιορίζουμε ακόμη περισσότερο τη μνήμη μας και να μειώνουμε την αυτοεκτίμησή μας.

Σταματήστε να τους ακούτε. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις τρέχουσες αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σας για να μπορέσετε να δείτε τη ζωή με περισσότερο χιούμορ. Μάθετε να γελάτε και να βλέπετε τη θετική πλευρά της ζωής. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι δύσκολο, το ξέρουμε, αλλά το γέλιο χαλαρώνει την ένταση και περιορίζει το στρες. Όταν ο εγκέφαλος δεν βιώνει την ένταση, μπορεί να ανακαλεί πιο εύκολα μνήμες και να είναι περισσότερο ευέλικτος.

5. Να είστε δημιουργικοί: πλέξτε, γράψτε, χορέψτε, ζωγραφίστε

Για να βελτιώσετε τη μνήμη σας και την πνευματική σας ευελιξία εκτός από το να δημιουργείτε θετικά συναισθήματα και να βγαίνετε από τη καθημερινή σας ρουτίνα είναι σημαντικό να μην χάνετε ποτέ τη διάθεσή σας για να μαθαίνετε νέα πράγματα.

Πώς μπορούμε να μάθουμε νέα πράγματα; Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε σε μαθήματα πανεπιστημίου. Η ζωή είναι γεμάτη από μεγάλα και μικρά πράγματα από τα οποία μπορούμε να μάθουμε και μπορεί να σας φανεί απίστευτο αλλά δεν θα σας στοιχίσουν καθόλου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε θέληση και να αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο, μια με δυο ώρες.

Θέλετε να μάθετε μερικά απλά παραδείγματα;

 • Πλέξιμο ή κροσέ. Αυτή η πανάρχαια άσκηση προσφέρει απίστευτα οφέλη στη σωματική και πνευματική σας υγεία. Θα αναπτύξετε τη δημιουργικότητά σας, θα σας ανακουφίσει από το στρες, θα δημιουργήσετε περισσότερες κοινωνικές σχέσεις για την ανταλλαγή τεχνικών, θα επικεντρώσετε την προσοχή σας και θα πετύχετε τους στόχους σας. Σας προτείνουμε να ασχοληθείτε με το πλέξιμο με βελόνες ή με βελονάκι, που θα τα λατρέψετε.
 • Διαβάστε ή γράψτε. Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία, χιλιάδες νέοι κόσμοι για να ανακαλύψετε και θα σας βοηθήσουν χωρίς καμία αμφιβολία να αποκτήσετε περισσότερη πνευματική ευεξία και να βελτιώσετε τη μνήμη σας. Είναι σαν να εφοδιάζετε τον εγκέφαλό σας ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσουν να διατηρείστε νέοι και οι γνωστικές σας λειτουργίες θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
 • Τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο αποτελεί έναν ωκεανό μάθησης. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μάθετε ενδιαφέρουσες τεχνικές και να βελτιώσετε τη μνήμη σας. Υπάρχουν παιχνίδια και προγράμματα που είναι πολύ χρήσιμα και αποτελεσματικά τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της μνήμης και της πνευματικής ευελιξίας. Μην διστάσετε να τις δοκιμάσετε.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Aguado-Aguilar, L. (2001). Aprendizaje y memoria. In Revista de Neurologia. https://doi.org/10.1155/NP.1999.97
 • Tirapu-Ustárroz, J., & Muñoz-Céspedes, J. M. (2005). Memoria y funciones ejecutivas. Revista de Neurologia. https://doi.org/10.1021/ct400678g
 • Ballesteros, S. (2010). Memoria. Psicothema. https://doi.org/10.1038/nmeth.2836
 • Halbwachs, M. (1990). Espacio Y Memoria Colectiva. Estudios Sobre Las Culturas Contemporáneas. https://doi.org/10.2307/40183784
 • Etchepareborda, M., & Abad-Mas, L. (2005). Memoria de trabajo en los procesos básicos del aprendizaje. Revista de Neurologia.
 • Morgado, I. (2005, March). Psicobiología del aprendizaje y la memoria: Fundamentos y avances recientes. Revista de Neurologia.
 • Voss, M. W., Prakash, R. S., Erickson, K. I., Basak, C., Chaddock, L., Kim, J. S., … & Wójcicki, T. R. (2010). Plasticity of brain networks in a randomized intervention trial of exercise training in older adults. Frontiers in aging neuroscience, 2, 32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20890449
 • Gutman, S. A., & Schindler, V. P. (2007). The neurological basis of occupation. Occupational therapy international, 14(2), 71-85. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17623380
 • Zeidan, F., Johnson, S. K., Diamond, B. J., David, Z., & Goolkasian, P. (2010). Mindfulness meditation improves cognition: Evidence of brief mental training. Consciousness and cognition, 19(2), 597-605. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810010000681

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.