9 συμβουλές για να ενισχύσετε τον αργό μεταβολισμό

Ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας και να αδυνατίσετε με ασφάλεια χωρίς να ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε.
9 συμβουλές για να ενισχύσετε τον αργό μεταβολισμό
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

9 συμβουλές για να ενισχύσετε τον αργό μεταβολισμό. Ο μεταβολισμός σας είναι ένα σύνολο διεργασιών τις οποίες χρησιμοποιεί το σώμα για να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια προκειμένου να λειτουργεί σωστά.

Αν οι διεργασίες αυτές ολοκληρώνονται αργά, χρησιμοποιούνται λιγότερα θρεπτικά συστατικά και μετατρέπονται σε λίπος, το οποίο αυξάνει το σωματικό βάρος σας και θέτει την υγεία σας σε κίνδυνο.

Δεδομένου αυτού του κινδύνου, ο καλύτερος τρόπος για να αδυνατίσετε είναι να επιταχύνετε τον αργό μεταβολισμό. Απαιτείται μεγάλη πειθαρχία, προσπάθεια και κινητοποίηση για να φτάσετε σε αυτό, όμως η στρατηγική είναι αρκετά απλή.

Συμβουλές για να ενισχύσετε τον αργό μεταβολισμό

1. Να θυμάστε τα βασικά: να τρώτε πέντε γεύματα τη μέρα

αργό μεταβολισμό

Το πεπτικό σας σύστημα συνήθως αποθηκεύει ένα μέρος της τροφής που καταναλώνετε έτσι ώστε να διαθέτετε ένα απόθεμα ενέργειας σε περίπτωση που δεν φάτε για μεγάλη χρονική περίοδο.

Αυτό το εξελικτικό γνώρισμα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα σε μια κοινωνία στην οποία η τροφή είναι εγγυημένη, έτσι τα αποθέματα τροφής μετατρέπονται σε λίπος.

Ωστόσο, αν το σώμα σας συνηθίσει στην κατανάλωση πέντε γευμάτων τη μέρα, θα μάθει ότι δεν χρειάζεται να αποθηκεύει τίποτα, έτσι ο αργός μεταβολισμός θα επιταχυνθεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι καλύτερα να κάνετε διαλείμματα από τη δίαιτά σας πότε-πότε έτσι ώστε το σώμα σας να μη τη συνηθίσει. Όπως ισχύει για κάθε άλλη πτυχή της ζωής, η αλλαγή σας διατηρεί δραστήριους και συγκεντρωμένους.

2. Ακολουθήστε τις κλασικές συμβουλές: ασκηθείτε για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας

Άσκηση σημαίνει δαπάνη ενέργειας που διαφορετικά θα έμενε αχρησιμοποίητη, επομένως η άσκηση συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να διαφοροποιείτε την ένταση της άσκησης έτσι ώστε να μη δαπανάται πάντα η ίδια ενέργεια. Αν δεν το κάνετε αυτό, ο μεταβολισμός σας θα επιβραδυνθεί ξανά.

3. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό για τον αργό μεταβολισμό

αργό μεταβολισμό

Το νερό γεμίζει το στομάχι σας αλλά δεν περιέχει τίποτα που επιβραδύνει την πέψη σας. Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνει το μεταβολισμό σας.

Από αυτή την άποψη, όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο πιο γρήγορα θα μεταβολίζετε την τροφή. Παραμένετε πάντα μέσα στα υγιεινά όρια: δύο με τρία λίτρα τη μέρα.

4. Δοκιμάστε το έλαιο καρύδας

Πέρα από το ότι είναι πολύ γευστικό, το συγκεκριμένο έλαιο είναι περισσότερο δραστικό από το ελαιόλαδο. Μάλιστα μπορεί να κάψετε μέχρι και τρεις φορές περισσότερες θερμίδες από ό,τι με άλλα παρόμοια συστατικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή το έλαιο καρύδας πυροδοτεί μια κατάσταση που είναι γνωστή ως κέτωση, κατά την οποία χρησιμοποιείται ως καύσιμο το λίπος αντί για τα σάκχαρα.

Υπάρχουν πολυάριθμες συνταγές και τρόποι χρήσης του. Αν είστε αρχάριοι, μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε με ένα κουταλάκι του τσαγιού πριν το γεύμα ή να το χρησιμοποιείτε αντί για ελαιόλαδο.

5. Δώστε πικάντικη γεύση στα γεύματά σας με κανέλα

αργό μεταβολισμό

Περιέργως το μπαχαρικό αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να απορροφάτε τα σάκχαρα πιο γρήγορα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η απορρόφηση μπορεί να είναι μέχρι και 20 φορές πιο γρήγορη από το κανονικό.

Υπάρχουν πολλά πιάτα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε κανέλα, όμως συνιστούμε να τη χρησιμοποιείτε ως φυσικό γλυκαντικό στον καφέ ή στο τσάι. Θα αποφύγετε τη χρήση βλαβερών προϊόντων χωρίς να θυσιάσετε την ωραία γεύση.

6. Πιείτε καφέ με το πρωινό σας γεύμα

Η καφεΐνη όχι μόνο σας ξυπνάει αλλά και επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό σας. Η ενεργοποίηση της καρδιάς είναι σημαντική επειδή δίνει ώθηση σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού σας.

7. Συμπεριλάβετε τα λιπαρά ψάρια στη διατροφή σας

αργό μεταβολισμό

Η πρώτη ωφέλεια που θα προσέξετε είναι ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι πιο γρήγορα, έτσι θα τρώτε λιγότερο.

Επιπλέον το σώμα σας θα χρησιμοποιεί μόνο ό,τι χρειάζεται και θα αποβάλλει τα υπόλοιπα, επειδή τα ψάρια χωνεύονται εύκολα. Είναι ελαφρά και η διαδικασία θα είναι σύντομη, κάτι που θα σας βοηθήσει να αλλάξετε το μεταβολισμό σας.

8. Καταναλώνετε πικάντικες τροφές

Οι πικάντικες τροφές αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματός σας. Η θερμότητα συμβάλλει στην επιτάχυνση του αργού μεταβολισμού επειδή θέτει το σώμα σε εγρήγορση. Έτσι επεξεργάζεστε τα θρεπτικά συστατικά πιο γρήγορα και, όταν οι πικάντικες τροφές συνδυάζονται με ελαφρά συστατικά, όλες οι πεπτικές διεργασίες επιταχύνονται.

9. Βελτιώστε τα γεύματά σας για τον αργό μεταβολισμό

αργό μεταβολισμό

Μην παραιτήστε από τη γεύση. Αναμείξτε τις τροφές που σας αρέσουν με καινούργια συστατικά που θα σας βοηθήσουν να τις χωνεύετε γρηγορότερα και καλύτερα.

Επιπλέον είναι καλή ιδέα να τρώτε τα γεύματά σας στο τραπέζι και να αποφεύγετε τα πράγματα που αποσπούν την προσοχή. Όταν τρώτε βλέποντας τηλεόραση, συνήθως τρώτε περισσότερο.

Πρέπει να εντάξετε τις παραπάνω συνήθειες στην καθημερινότητά σας.

Το κλειδί είναι το εξής: πρέπει να είστε συνεπείς όταν προσπαθείτε να αλλάξετε το μεταβολισμό σας και είναι απαραίτητο να κάνετε αλλαγές τόσο στη διατροφή σας όσο και στην ένταση της άσκησής σας.

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε αυτές τις εκπληκτικές συμβουλές; Έχετε άλλες ιδέες που πιστεύετε ότι θα μας εκπλήξουν;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74 (4): 267-80.
  • Qin B., Panickar KS., Anderson RA., Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol, 2010. 4 (3): 685-693.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.