Άγχος: 10 αρνητικές επιδράσεις στην εμφάνισή σας

Γνωρίζατε ότι πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή σας σχετίζονται με το άγχος; Προσπαθήστε να ελέγχετε τους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν το άγχος για να μην του επιτρέψετε να βλάψει την εμφάνισή σας.
Άγχος: 10 αρνητικές επιδράσεις στην εμφάνισή σας
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Άγχος: 10 αρνητικές επιδράσεις στην εμφάνισή σας. Το άγχος είναι μια αίσθηση σωματικής και συναισθηματικής έντασης που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα καταστάσεων απογοήτευσης, θυμού ή νευρικότητας.

Σε μικρή ποσότητα το άγχος θεωρείται φυσιολογικό και θετικό, επειδή μπορεί μερικές φορές να σας βοηθήσει να αποφύγετε επικίνδυνες ή δυσάρεστες καταστάσεις.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες, επειδή γίνεται ανεξέλεγκτο και εμφανίζεται με τέτοιο τρόπο που δεν σας επιτρέπει να ακολουθείτε έναν υγιεινό και ποιοτικό τρόπο ζωής.

Αν και τείνει να εκδηλώνεται με μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων, έχει αποδειχτεί ότι το άγχος προκαλεί επίσης ορατά σωματικά συμπτώματα που αντιμετωπίζονται δύσκολα.

Εξαιτίας της αύξησης ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, το σώμα σας υπόκειται σε ορισμένες αλλαγές που γίνονται αισθητές τόσο στην υγεία όσο και στην ομορφιά σας.

Το δέρμα σας, ειδικότερα, τείνει να υπόκειται σε αλλαγές που επηρεάζουν την εμφάνιση του προσώπου και του σώματός σας γενικά. Μάθετε περισσότερα παρακάτω!

Ποιες είναι οι αρνητικές επιδράσεις του άγχους;

1. Σακούλες κάτω από τα μάτια

αρνητικές επιδράσεις στα μάτια

Το άγχος, η αϋπνία και οι αλλαγές στο πρόσωπό σας έχουν αρκετά ισχυρή σχέση μεταξύ τους.

Οι έγνοιες, τα προβλήματα με το/τη σύντροφό σας ή οι ατελείωτες λίστες πραγμάτων που πρέπει να κάνετε μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του ύπνου σας και να κάνουν αυτές τις αντιαισθητικές σακούλες κάτω από τα μάτια ν α εμφανιστούν. Διαβάστε την μελέτη του Χάρβαρντ σχετικά με την επίδραση του άγχους εδώ.

Αυτό κάνει το δέρμα και τα μάτια σας να δείχνουν γερασμένα και κουρασμένα και φανερώνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει πρόβλημα κατακράτησης υγρών.

2. Ξηρό δέρμα

Η ένταση που οφείλεται στο άγχος διαταράσσει επίσης τη σωστή ενυδάτωση του δέρματός σας. Αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας να πίνετε νερό και να αυξήσει την τάση σας να επιλέγετε αντί αυτού καφέ και αναψυκτικά.

Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ότι χρειάζεται μια υγιής ποσότητα νερού για να παραμείνει το σώμα σας ενυδατωμένο και το δέρμα σας επαρκώς οξυγονωμένο.

3. Ακμή, από τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους

αρνητικές επιδράσεις ακμη

Έχει αποδειχτεί ότι το άγχος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση ακμής, εκζέματος και άλλων κοινών δερματικών προβλημάτων.

Η απελευθέρωση κορτιζόλης προκαλεί ορμονική ανισορροπία, η οποία εκδηλώνεται μέσω ξεσπασμάτων ακμής και μέσω αλλαγών τόσο στο πρόσωπο όσο και σε άλλα σημεία του σώματός σας.

Το άγχος μπορεί επίσης να μεταβάλει τη μικροβιακή χλωρίδα των εντέρων σας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματός σας.

4. Εξανθήματα και κνίδωση

Τα εξανθήματα και η κνίδωση οφείλονται σε μια ανισορροπία στα έντερα που είναι γνωστή ως δυσβίωση.

Αυτή προκύπτει όταν βλαβερά βακτήρια αποικούν το έντερο και αναστέλλουν τη λειτουργία των ωφέλιμων μικροβίων που προστατεύουν την υγεία σας.

5. Υπερβολική τριχόπτωση

αρνητικές επιδράσεις τριχοπτωση

Μερικές φορές η υπερβολική τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσης σε αγχογόνους παράγοντες.

Το άγχος διαταράσσει την ανάπτυξη του θύλακα της τρίχας και την αποδυναμώνει, κάτι που οδηγεί σε τριχόπτωση.

6. Πρόωρες ρυτίδες

Αν δεν προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας, θα παράγετε υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης, η οποία οδηγεί σε συμπτώματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση του βάρους και απώλεια κολλαγόνου.

Αυτή η τελευταία συνέπεια κάνει το δέρμα σας να χάνει την ελαστικότητά του και να εμφανίζει πρόωρες ρυτίδες σε σημεία όπως το πρόσωπο, ο λαιμός ή τα χέρια.

7. Γκρίζα μαλλιά

αρνητικές επιδράσεις

Τα μαλλιά επίσης μπορεί να γεράσουν πρόωρα λόγω άγχους. Αν έχετε τη γενετική προδιάθεση να εμφανίσετε πρόωρα γκρίζα μαλλιά, το άγχος θα μειώσει περαιτέρω την παραγωγή μελανίνης, έτσι οι γκρίζες ή λευκές τρίχες θα αυξηθούν εύκολα.

Καταναλώνοντας περισσότερη βιοτίνη, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε μπορείτε να μειώσετε αυτές τις αρνητικές επιδράσεις και να διατηρήσετε τα μαλλιά σας δυνατά και νεανικά.

8. Γραμμές στα νύχια των χεριών

Η εμφάνιση κάθετων γραμμών στα νύχια των χεριών σας είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και συνδέεται τόσο με τη φυσική διαδικασία της γήρανσης όσο και με διατροφικές ελλείψεις.

Όταν όμως οι γραμμές εκτείνονται από τη βάση ως την άκρη του νυχιού, αυτό αποτελεί σαφές σημάδι ότι το άγχος έχει αρχίσει να επιδρά στο σώμα σας.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Συμβουλές για πιο δυνατά νύχια.

9. Φουσκάλες στα χέρια σας, από τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους

αρνητικές επιδράσεις φουσκαλές

Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες στα χέρια σας και να τις θεωρήσετε λανθασμένα ως μυκητίαση ή κάτι παρόμοιο.

Ωστόσο πρόκειται στην πραγματικότητα για μια τοπική διαταραχή γνωστή ως δυσιδρωσία, η οποία συνδέεται στενά με παρατεταμένες περιόδους άγχους.

10. Απροστάτευτο δέρμα

Το δέρμα που δέχεται την επίδραση του άγχους είναι επίσης περισσότερο επιρρεπές σε ερεθισμούς και μολύνσεις, που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία του. Το ανεξέλεγκτο άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μυκητιάσεις, επιφανειακά εγκαύματα, δερματικές κηλίδες και άλλες ατέλειες που κάνουν το δέρμα να δείχνει γερασμένο.

Όπως βλέπετε, το άγχος είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια συναισθηματική κατάσταση και μπορεί να καταλήξει να σας επηρεάζει με τρόπους που δύσκολα θα φανταζόσασταν.

Αν και υπάρχουν καλλυντικά προϊόντα που μπορούν να μειώσουν και να αντιστρέψουν τις παραπάνω επιδράσεις του άγχους, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα στη ρίζα του έτσι ώστε να μη συνεχίσει να σας επηρεάζει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.