Μπορείτε να εξαλείψετε τον μύκητα των νυχιών με φυσικές θεραπείες;

Πριν καταφύγετε σε φυσικές θεραπείες, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στο γιατρό για να λάβετε τις καταλληλότερες θεραπευτικές επιλογές. Αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αυτές οι συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν.
Μπορείτε να εξαλείψετε τον μύκητα των νυχιών με φυσικές θεραπείες;

Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαΐου, 2022

Είναι δυνατόν να εξαλείψετε τον μύκητα των νυχιών με φυσικό τρόπο;

Ο μύκητας των νυχιών είναι αντιαισθητικός και πολύ ενοχλητικός. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να προλάβετε αυτό το είδος μύκητα με κάποια μέτρα υγιεινής και με προσωπική φροντίδα. Για παράδειγμα, το πολύ καλό στέγνωμα των ποδιών σας μετά το μπάνιο είναι μια απλή συνήθεια που συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των λοιμώξεων των ποδιών.

Η εμφάνιση του μύκητα των νυχιών ή ονυχομυκητίαση, είναι μια μεταδοτική λοίμωξη της επιφάνειας των νυχιών. Συνήθως δεν προκαλεί πόνο, αλλά τα νύχια μπορεί να έχουν μη φυσιολογική υφή, πάχος και χρώμα. Έτσι, τα νύχια παίρνουν ένα κιτρινωπό ή υπόλευκο χρώμα. Γίνονται επίσης παχύτερα και πιο εύθραυστα από το κανονικό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί τόσο στα νύχια των ποδιών όσο και στα νύχια των χεριών.

Αν και ο μύκητας των νυχιών δεν είναι επικίνδυνος, οι μύκητες προκαλούν μεγάλη δυσφορία και μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την αυτοεκτίμηση του ατόμου, για αισθητικούς λόγους. Αν και είναι αλήθεια ότι η καλύτερη θεραπεία είναι πάντα η πρόληψη, μόλις εμφανιστεί η μόλυνση, καλό είναι να γνωρίζετε τι μπορεί να γίνει και σε ποιο σημείο είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Φυσικές θεραπείες για την εξάλειψη του μύκητα των νυχιών

Ο μύκητας των νυχιών είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φυσικές θεραπείες σε πρώτη φάση, καθώς αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν προκαλεί πόνο, πάχυνση και παραμόρφωση των νυχιών.

Όταν η μόλυνση είναι ήπια και δεν προκαλεί δυσφορία, η ιατρική θεραπεία συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσο, όταν είναι επώδυνη και προκαλεί άλλα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να πάτε στο γιατρό για έλεγχο, διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Εκτός από τη συνταγογράφηση μιας συγκεκριμένης θεραπείας, είναι πιθανό ο επαγγελματίας να εγκρίνει τη χρήση κάποιας φυσικής θεραπείας ως συμπλήρωμα. Ωστόσο, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της διατήρησης καλής υγιεινής ακόμη και πάνω από την εφαρμογή του φαρμάκου.

Οι παρακάτω φυσικές θεραπείες είναι μερικές από τις πιο γνωστές επιλογές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι 100% αποτελεσματικές ή αλάνθαστες.

Σημαντική σημείωση: Αν έχετε κάποια δερματική διαταραχή, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία για την εξάλειψη του μύκητα των νυχιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν περιλαμβάνουν μείγματα με πολύ λειαντικές ουσίες.

1. Έλαιο τεϊόδεντρου για τους μύκητες των νυχιών

Μπορείτε να εξαλείψετε τον μύκητα των νυχιών με φυσικές θεραπείες;
Η αντιβακτηριακή χρήση του ελαίου τεϊόδεντρου φαίνεται να είναι καλή για την ανακούφιση προβλημάτων όπως η ακμή ή η υπερβολική πιτυρίδα, οπότε μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών.

Παρά την τρέχουσα έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για καλά αποτελέσματα στο μολυσμένο νύχι, η θεραπεία αυτή δεν είναι επικίνδυνη. Εφόσον δεν το καταπίνετε και δεν μπαίνει σε ανοιχτές πληγές, η αντιβακτηριακή του χρήση φαίνεται να είναι καλή για την ανακούφιση προβλημάτων όπως η ακμή ή η υπερβολική πιτυρίδα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Mayo Clinic.

 • Για να το εφαρμόσετε, πρέπει πρώτα να πλύνετε τα πόδια σας. Πλύντε τα σε ζεστό νερό για 20 λεπτά. Στεγνώστε τα καλά και, στη συνέχεια, κόψτε και λιμάρετε το νύχι για να αφαιρέσετε το κατεστραμμένο μέρος.
 • Στη συνέχεια, μουλιάστε ένα αποστειρωμένο βαμβάκι εμποτισμένο με έλαιο τεϊόδεντρου και εφαρμόστε το στο νύχι και γύρω από τις άκρες του νυχιού.
 • Στη συνέχεια, τοποθετήστε μια καθαρή γάζα πάνω από το εμποτισμένο βαμβάκι. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται το έλαιο σε επαφή με το προσβεβλημένο νύχι. Θα πρέπει να εφαρμόζετε αυτή τη θεραπεία για τουλάχιστον μία ώρα και να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα.
 • Συνεχίστε αυτή τη θεραπεία μέχρι να εξαφανιστεί ο μύκητας.

2. Έλαιο ρίγανης για την εξάλειψη του μύκητα των νυχιών

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε θυμόλη, το έλαιο ρίγανης λέγεται ότι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, συχνά θεωρείται μια καλή επιλογή για τη θεραπεία του μύκητα των ποδιών.

Για να το χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει απλώς να τρίψετε μερικές σταγόνες έλαιο ρίγανης στο προσβεβλημένο νύχι δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Πρόκειται για ένα ισχυρό προϊόν, γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν γιατρό πριν το εφαρμόσετε, ειδικά αν πάσχετε από κάποια δερματική διαταραχή (δερματίτιδα, ψωρίαση κ.λπ.).

Μπορείτε να εξαλείψετε τον μύκητα των νυχιών με φυσικές θεραπείες;
Καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν γιατρό πριν εφαρμόσετε το έλαιο ρίγανης, ειδικά αν πάσχετε από κάποια δερματική διαταραχή.

3. Ξύδι

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μούλιασμα των ποδιών τους σε ξύδι μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του μύκητα των νυχιών. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 δείχνει ότι η χρήση του ξυδιού δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει κάποιο αποτέλεσμα σε περιπτώσεις ονυχομυκητίασης. Ως εκ τούτου, δεν υποστηρίζει την αντιβακτηριακή ικανότητα του ξυδιού.

Παρ’ όλα αυτά, αν εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε να προετοιμάσετε αυτή τη θεραπεία, δείτε πώς θα το κάνετε:

 • Βάλτε σε μια λεκάνη ένα μέρος ξύδι και δύο μέρη νερό.
 • Τα πόδια σας θα πρέπει να βυθίζονται στο μείγμα για λίγα λεπτά την ημέρα.

Σε περίπτωση ερεθισμού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, καθώς μπορεί να οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση.

4. Έγχυμα Pau d’Arco για την εξάλειψη του μύκητα των νυχιών

Linden tea: uses, benefits and contraindications.
Το Pau d’arco (Tabebuia impetiginosa) είναι ένα δέντρο που κατάγεται από τον Αμαζόνιο. Ο φλοιός και το ξύλο του έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλές παθήσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα οφέλη του.

Πρόκειται για μια θεραπεία που πολλοί έχουν δοκιμάσει. Για να το χρησιμοποιήσετε, ετοιμάστε ένα έγχυμα με ένα φακελάκι τσαγιού Pau d’Arco και αφήστε το να μουλιάσει για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το βρεγμένο φακελάκι τσαγιού απευθείας στο προσβεβλημένο νύχι. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια στεγνώστε καλά τα πόδια σας με μια πετσέτα.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου για να εξαλείψετε τον μύκητα των νυχιών

Εάν το εγκρίνει ο γιατρός σας, είναι δυνατόν να καταφύγετε στις προαναφερθείσες θεραπείες ως μέρος της φροντίδας σας για την εξάλειψη του μύκητα των νυχιών. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η ιατρική περίθαλψη, αλλά σε άλλες όχι. Όλα θα εξαρτηθούν από την αιτία και τη σοβαρότητα του προβλήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Acevedo, Diofanor, Navarro, Mario, & Monroy, Luis. (2013). Composición Química del Aceite Escencial de Hojas de Orégano (Origanum vulgare). Información tecnológica, 24(4), 43-48. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642013000400005
 • Fungal nail infections. (2014, September 30)
  cdc.gov/fungal/nail-infections.html
 • Marchese, A., Orhan, I. E., Daglia, M., Barbieri, R., Di Lorenzo, A., Nabavi, S. F., … Nabavi, S. M. (2016, November 1). Antibacterial and antifungal activities of thymol: A brief review of the literature [Abstract]. Food Chemistry, 210: 402-414
  sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616306392
 • Woods-Panzaru, S., Nelson, D., McCollum, G., Ballard, L. M., Millar, B. C., Maeda, Y., … Moore, J. E. (2009, January). An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents described in traditional Ulster cures and remedies. Ulster Medical Journal, 78(1), 13-15
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2629014/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.