Αιτίες και πιθανές θεραπείες για τις επιδερμοειδείς κύστες

Οι επιδερμοειδείς κύστες είναι εξογκώματα στο δέρμα, μπορεί να εμφανίζονται συχνά αλλά δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία και έχουν λίγα συμπτώματα. Ποια είναι η αιτία; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.
Αιτίες και πιθανές θεραπείες για τις επιδερμοειδείς κύστες
Maria del Carmen Hernandez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από δερματολόγο Maria del Carmen Hernandez.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι επιδερμοειδείς κύστες είναι μικρά, καλοήθη εξογκώματα στο δέρμα. Η θέση τους ποικίλλει, αλλά εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και την πλάτη.

Αυτοί οι τύποι κύστεων αναπτύσσονται αργά και σπάνια είναι επώδυνοι. Σπάνια υπάρχει δυσφορία και γι ‘αυτό δεν χρειάζονται θεραπεία. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τις κύριες αιτίες και τις διαθέσιμες θεραπείες για αυτές τις δυσάρεστες δερματικές κηλίδες.

Τι προκαλεί τις επιδερμοειδείς κύστες;

Η επιδερμίδα, το πιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, αποτελείται από μια λεπτή επιφάνεια που προστατεύει τα κύτταρα που αλλάζουν συνεχώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κύστεις της επιδερμίδας αναπτύσσονται όταν τα κύτταρα της επιδερμίδας παραμένουν στο δέρμα και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Μπορεί ακόμη και να βρίσκονται βαθύτερα μέσα στο δέρμα. Μια άλλη αιτία της εμφάνισής τους είναι μια δερματική βλάβη ή ερεθισμός του πιο επιφανειακού τμήματος ενός θυλακίου των μαλλιών.

Τα τοιχώματα αυτού του είδους της κύστης σχηματίζονται από τα κύτταρα της επιδερμίδας και η κερατίνη εκκρίνεται στη συνέχεια στην κύστη. Έτσι, οποιαδήποτε βλάβη στο θυλάκιο των μαλλιών ή στο σμηγματογόνο αδένα στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη ανάπτυξη των επιδερμικών κυττάρων.

Συμπτώματα από τις επιδερμοειδείς κύστες

Οι επιδερμοειδείς κύστες δεν εκδηλώνονται με πάρα πολλά συμπτώματα, αλλά έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά όπως:

 • Ένα ορατό μικρό στρογγυλό κομμάτι κάτω από το δέρμα του προσώπου, του λαιμού ή της πλάτης
 • Το κεντρικό άνοιγμα της κύστης εμποδίζεται από ένα μαύρο σπυράκι
 • Η περιοχή του δέρματος μπορεί να κοκκινίσει εάν η κύστη είναι μολυσμένη ή υπάρχει φλεγμονή και αυξημένη ευαισθησία
 • Μπορεί να αποστραγγίζεται ένα παχύ, κίτρινο, δύσοσμο υγρό
κύστη στο μέτωπο
Εάν τα κύτταρα του δέρματος δεν φύγουν κανονικά, μπορεί να αναπτυχθεί μια επιδερμοειδής κύστη.

 

Πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό;

Οι περισσότερες κύστες δεν οδηγούν σε περαιτέρω προβλήματα υγείας και δεν χρειάζονται θεραπεία. Ζητήστε άμεση προσοχή εάν παρατηρήσετε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Γρήγορη ανάπτυξη
 • Υπάρχει ρήξη και οδηγεί σε πόνο ή άλλα σημάδια μόλυνσης
 • Η επιδερμοειδής κύστη εμφανίζεται σε μια περιοχή που είναι πάντα ερεθισμένη
 • Προκαλεί δυσφορία για αισθητικούς λόγους
 • Βρίσκεται σε ασυνήθιστο μέρος του σώματός σας, όπως τα δάχτυλα
 • Τέλος, εάν οδηγεί σε πυρετό

Παράγοντες κινδύνου για τις επιδερμοειδείς κύστες

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει μία ή περισσότερες επιδερμοειδείς κύστες, αλλά η εφηβεία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να τις αναπτύξουν, όπως και εκείνοι με σύνδρομο Gardner, σύνδρομο βασικού κυττάρου, ή pachyonychia congenita τύπου II.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων:

 • Φλεγμονή
 • Επώδυνη λοίμωξη και αποστήματα
 • Η ρήξη που προκαλείται από τραύμα ή από βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από σταφυλόκοκκο, Escherichia coli και ομάδα A στρεπτόκοκκου
 • Καρκίνος του δέρματος (μια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1% των κύστεων υφίσταται κακοήθη μεταμόρφωση προς καρκίνωμα βασικών κυττάρων ή καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων)

Διάγνωση

Οι γιατροί πρέπει να είναι σε θέση να διαγνώσουν απλά αξιολογώντας την κύστη. Μοιάζει με σμηγματογόνο, αλλά δεν οφείλονται στην ίδια παθολογία. Η αιτία των επιδερμοειδών κύστεων είναι η βλάβη στα θυλάκια των τριχών ή στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Έτσι, ένας γιατρός θα ζητήσει βιοψία για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις εάν δεν εμπιστεύονται τη διάγνωσή τους.

Διαφορική διάγνωση

 • Δερμοειδείς κύστεις
 • Λιπώματα
 • Ψευδοκύστες της ακμής
 • Μυξοειδείς ψευδοκύστες

Θεραπεία για τις επιδερομοειδείς κύστες

Οι επιδερμοειδείς κύστεις συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία, μόνο εκείνες που προκαλούν δυσφορία λόγω της τοποθεσίας, για αισθητικούς λόγους ή επειδή προκαλούν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποιες είναι οι κύριες θεραπευτικές επιλογές.

κύστη στην πλάτη
Η τομή-αποστράγγιση είναι μια από τις πρώτες επιλογές θεραπείας για επιδερμοειδείς κύστεις.

Τομή και αποστράγγιση

Αυτή η θεραπεία συνίσταται στην αποκοπή της επιδερμοειδούς κύστης. Στη συνέχεια, θα ασκηθεί μικρή χειροκίνητη πίεση για να συμπιεστεί το υγρό. Αυτή η διαδικασία είναι γρήγορη και εύκολη, αλλά η κύστη μπορεί να επαναληφθεί με την πάροδο του χρόνου, εάν ο γιατρός δεν το κάνει σωστά.

Πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να εξαχθεί το περιεχόμενο του όγκου και, με τη σειρά του, το καψάκιο που το περιέχει. Διαφορετικά, η κύστη θα επανεμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.

Μικρή χειρουργική επέμβαση στις επιδερμοειδείς κύστες

Αυτή η θεραπεία απαιτεί έναν ειδικό που μπορεί να αφαιρέσει ολόκληρη την κύστη, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής του κάψουλας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Sciences αναφέρει λεπτομερώς τη σημασία της κοπής ολόκληρης της επένδυσης αυτού του όγκου προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός υποτροπής.

Ένας ασθενής που υποβάλλεται σε αυτήν τη διαδικασία πιθανότατα θα πρέπει να επιστρέψει λίγες μέρες αργότερα για να αφαιρεθούν τα ράμματα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι μικρή, αλλά αποτρέπει την αναγέννηση στην ίδια περιοχή. Ωστόσο, σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει φλεγμονή ή λοίμωξη, ένας γιατρός θα πρέπει να πραγματοποιήσει την αντίστοιχη θεραπεία και στη συνέχεια να προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση.

Διήθηση

Μια άλλη θεραπεία συνίσταται στην ένεση κορτικοστεροειδούς φαρμάκου στην περιοχή της κύστης εάν υπάρχει πρήξιμο ή φλεγμονή. Μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να το καθορίσει, ωστόσο.

Αντιβιοτική θεραπεία

Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες η παρουσία μιας λοίμωξης είναι εμφανής. Έτσι, ένας γιατρός θα συστήσει μια από του στόματος αντιβιοτική θεραπεία ως πρώτη επιλογή. Θα αξιολογήσουν άλλες θεραπευτικές επιλογές μόλις υποχωρήσει η λοίμωξη.

Ένας όγκος δεν είναι απαραίτητα κακοήθης

Οι επιδερμοειδείς κύστες είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ συνηθισμένες και δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα. Προσπαθήστε να μην τις απομακρύνετε για να αποφύγετε μόλυνση ή περαιτέρω επιπλοκές.

Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτό το άρθρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Zito PM, Scharf R. Cyst, Epidermoid (Sebaceous Cyst) [Updated 2020 Apr 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499974/
 • Habif TP. Benign skin tumors. In: Habif TP, ed. Clinical Dermatology: A Color Guide to Diagnosis and Therapy. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016
 • Weir CB, St.Hilaire NJ. Epidermal Inclusion Cyst. [Updated 2020 May 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532310/
 • Wollina U, Langner D, Tchernev G, França K, Lotti T. Epidermoid Cysts – A Wide Spectrum of Clinical Presentation and Successful Treatment by Surgery: A Retrospective 10-Year Analysis and Literature Review. Open Access Maced J Med Sci. 2018;6(1):28-30. Published 2018 Jan 10. doi:10.3889/oamjms.2018.027
 • Hoang VT, Trinh CT, Nguyen CH, Chansomphou V, Chansomphou V, Tran TTT. Overview of epidermoid cyst. Eur J Radiol Open. 2019;6:291-301. Published 2019 Sep 5. doi:10.1016/j.ejro.2019.08.003
 • Weir CB, St.Hilaire NJ. Epidermal Inclusion Cyst. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020.
 • Zuber TJ. Minimal excision technique for epidermoid (sebaceous) cysts. Am Fam Physician. 2002;65(7):1409-1420.
 • Hoang VT, Trinh CT, Nguyen CH, Chansomphou V, Chansomphou V, Tran TTT. Overview of epidermoid cyst. Eur J Radiol Open. 2019;6:291-301. Published 2019 Sep 5. doi:10.1016/j.ejro.2019.08.003

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.