Ολιγουρία: Αιτίες, θεραπείες και συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ολιγουρίας είναι στην πραγματικότητα συμπτώματα μιας υποκείμενης πάθησης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ολιγουρία από μόνη της δεν είναι ασθένεια. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Ολιγουρία: Αιτίες, θεραπείες και συμπτώματα

Τελευταία ενημέρωση: 07 Αυγούστου, 2022

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΕ) είναι η προοδευτική, μόνιμη και μη αναστρέψιμη απώλεια του ρυθμού σπειραματικής διήθησης των νεφρών σε μεταβλητό χρονικό διάστημα. Η ολιγουρία είναι ένα από τα συμπτώματα της ΧΝΕ και σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα αίτια, τις θεραπείες και τα συμπτώματα της ολιγουρίας.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, το 17,8% των ενηλίκων μπορεί να πάσχει από αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 45% στους ηλικιωμένους. Η ολιγουρία ορίζεται γενικά ως μείωση της παραγωγής ούρων (διούρηση).

Εκτός από τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη οξείας νεφρικής νόσου, αφυδάτωσης, οξείας σωληναριακής νέκρωσης και πολλών άλλων αιτιολογικών παραγόντων.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για αυτή την κλινική κατάσταση.

Τι είναι η ολιγουρία;

Ένα άτομο που πίνει 2 λίτρα νερό την ημέρα θα πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα, κατά μέσο όρο, κάθε τέσσερις ώρες για να ουρήσει. Τα νεφρά τους εργάζονται συνεχώς για να καθαρίσουν το αίμα, οπότε το σώμα μας παράγει περίπου 700 ml με 2 λίτρα ούρων την ημέρα.

Σύμφωνα με την Πανεπιστημιακή Κλινική της Ναβάρα, η ολιγουρία είναι η μείωση του όγκου των ούρων κάτω από το απαραίτητο επίπεδο. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για κλινικό ζήτημα όταν παράγετε μόνο 400 ml ανά 24ωρο.
Φυσικά, αυτό το όριο αφορά το “μέσο” άτομο.  Σύμφωνα με την πύλη MSDmanuals, οι ειδικοί ταξινομούν την ολιγουρία σε τρεις διαφορετικούς τύπους:

 1. Προνεφρική: σχετίζεται με τη ροή του αίματος
 2. Νεφρική: προκαλείται από καταστάσεις που είναι εγγενείς στα σπειράματα και σε άλλες δομές των νεφρών.
 3. Μετανεφρική: απόφραξη στις δομές όπου τα ούρα εξέρχονται από το σώμα

Επίσης, υπάρχει ένα στάδιο μετά την ολιγουρία που ονομάζεται ανουρία. Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει καθόλου παραγωγή ούρων. Οι γιατροί θεωρούν ότι η κατάσταση είναι ανουρία όταν ο ασθενής παράγει λιγότερα από 80 ml ούρων σε 24 ώρες. Αυτή είναι η πιο σοβαρή μορφή αυτής της κατάστασης.

Γενικοί όροι

Σύμφωνα με τις παραμέτρους στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα των Ιατρικών Πυλών και άλλες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ειδικοί, αυτά είναι τα κλινικά στάδια όταν πρόκειται για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος:

 • Φυσιολογική παραγωγή ούρων: 700 ml με 2 λίτρα την ημέρα
 • Ολιγουρία: μεταξύ 80 ml και 400 ml την ημέρα
 • Ανουρία: λιγότερο από 80 ml την ημέρα
 • Απόλυτη ανουρία: καθόλου παραγωγή ούρων. Εάν δεν αποδειχθεί το αντίθετο, θα πρέπει να υποθέσετε ότι το ουροποιητικό σας σύστημα είναι φραγμένο.

Τα συμπτώματα για την ολιγουρία

Ολιγουρία: Αιτίες, θεραπείες και συμπτώματα

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η ολιγουρία δεν αποτελεί από μόνη της ασθένεια. Αντίθετα, είναι ένα κλινικό σημάδι μιας άλλης πάθησης. Τα συμπτώματα της ολιγουρίας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά και εξαρτώνται από την υποκείμενη νόσο. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής νόσου:

 • Ολιγουρία: μείωση του όγκου των ούρων που εγκαταλείπουν το σώμα, αλλά μπορεί να παραμείνει σταθερός σε ορισμένες περιπτώσεις.
 • Η έλλειψη ούρησης έχει ως αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών που προκαλεί πρήξιμο των ποδιών, των αστραγάλων και των ποδιών.
 • Δύσπνοια, κόπωση και αποπροσανατολισμός.
 • Ναυτία και αδυναμία.
 • Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί.
 • Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος.
 • Κώμα και απώλεια αισθήσεων στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Όλα τα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας. Επιπλέον, προκαλείται ανισορροπία στη σύνθεση του αίματος. Επίσης, ο ασθενής θα χάσει την ομοιοστατική του ισορροπία.

Πιθανές επιπλοκές

Εάν τα νεφρά δεν φιλτράρουν καλά, μπορεί να προκληθεί συσσώρευση υγρού στις πνευμονικές κυψελίδες. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καταβεβλημένοι, μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια ή ακόμη και θάνατο, εάν ο ασθενής δεν δράσει γρήγορα.

Επιπλέον, λόγω των υποκείμενων διεργασιών, μπορεί να εμφανίσετε φλεγμονή του περικαρδίου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος ή αλλαγή στον καρδιακό σας ρυθμό. Τελικά, όλες αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο. Ως εκ τούτου, πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας.

Οι κύριες αιτίες για την ολιγουρία

Όπως είπαμε, η ολιγουρία μπορεί να είναι προνεφρική, νεφρική ή μετανεφρική. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές αιτίες αυτής της κατάστασης και οι αιτίες αυτές εξαρτώνται από τα όργανα και τις δομές που επηρεάζονται.

Αφυδάτωση

Εάν δεν υπάρχουν υγρά στο σώμα, τα νεφρά δεν μπορούν να παράγουν ούρα. Η παρατεταμένη διάρροια ή ο επανειλημμένος εμετός λόγω μιας μολυσματικής νόσου μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών από το σώμα σας. Ως εκ τούτου, η ολιγουρία είναι ένα σαφές σημάδι αφυδάτωσης.

Απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος

Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα έχετε να κάνετε με έναν μετανεφρικό αιτιολογικό παράγοντα. Η πύλη MSDmanuals αναφέρει ότι οι αιτίες απόφραξης του ουροποιητικού συστήματος στους ενήλικες είναι γενικά οι πέτρες στα νεφρά, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο καρκίνος του προστάτη.

Νεφροπάθεια

Εάν τα νεφρά σας δεν φιλτράρουν σωστά το αίμα, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα ολιγουρίας. Η χρόνια νεφρική νόσος, η οξεία νεφρική νόσος (ΟΝΝ ), η σπειραματονεφρίτιδα ή το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι κλινικές καταστάσεις που μπορούν να μειώσουν δραστικά τους ρυθμούς ούρησης.

Χαμηλή καρδιακή παροχή

Η καρδιακή παροχή είναι η ποσότητα αίματος που αποβάλλει η κοιλία σε ένα λεπτό. Εάν η καρδιά δεν αντλεί αρκετό αίμα, τα νεφρά φιλτράρουν λιγότερο και παράγουν λιγότερα ούρα. Επιπλέον, η αναιμία, η αιμορραγία και η υπέρταση μπορεί να προκαλέσουν προνεφρική ολιγουρία.

Διάγνωση της ολιγουρίας

Η ολιγουρία δεν είναι ασθένεια, οπότε η διάγνωση θα αφορά την πάθηση που την προκαλεί. Αρχικά, ο ειδικός θα επικοινωνήσει με τον ασθενή. Στη συνέχεια, εάν ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη να ουρήσει, αλλά δεν μπορεί, η ολιγουρία είναι πιθανότατα αποτέλεσμα απόφραξης στο ουροποιητικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, αν ο ασθενής διψάει πολύ, αλλά δεν αισθάνεται την ανάγκη να πάει, είναι πιθανότατα αφυδατωμένος. Επίσης, η σταδιακή μείωση της ποσότητας των ούρων που παράγει ο οργανισμός σε διάστημα ημερών (ή μηνών) μπορεί να υποδηλώνει οξεία σωληναριακή νέκρωση ή προνεφρική αιτία.

Μετά από αυτές τις αρχικές διακρίσεις, ο γιατρός θα αποφασίσει ποιες εξετάσεις θα πραγματοποιήσει. Επιπλέον, είναι αυτονόητο ότι ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι το ίδιο με τη μειωμένη καρδιακή παροχή λόγω υπέρτασης. Κάθε κλινική κατάσταση θα απαιτήσει μια σειρά ειδικών εξετάσεων για τη διάγνωση.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για την ολιγουρίας

Μερικές φορές, είναι πολύ φυσιολογικό να ουρείτε λιγότερο από το κανονικό. Μπορεί απλώς να μην ενυδατώνεστε αρκετά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Ωστόσο, εάν αυτή η έλλειψη ούρησης συνοδεύεται από κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό:

 1. Δεν ουρείτε αρκετά και τα άκρα σας είναι πρησμένα.
 2. Αισθάνεστε κουρασμένοι, αποπροσανατολισμένοι και δυσκολεύεστε να πάρετε ανάσα.
 3. Νιώθετε ναυτία και έχετε πόνο/πίεση στο στήθος σας.

Θεραπείες

Ολιγουρία: Αιτίες, θεραπείες και συμπτώματα

Σύμφωνα με τις ιατρικές πύλες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, η θεραπεία θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την αιτία της ολιγουρίας. Πριν αποφασίσει για οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία, ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να θέσει τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 1. Έχετε φυσιολογική αρτηριακή πίεση;
 2. Είναι πιθανό να έχετε νεφρική νόσο;
 3. Υπάρχουν ενδείξεις απόφραξης του ουροποιητικού συστήματος;

Με βάση αυτές τις 3 ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους, ο γιατρός σας θα σας προτείνει θεραπευτικές επιλογές. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες προσεγγίσεις ανάλογα με τον τύπο της ολιγουρίας.

1. Εάν η αιτία είναι προνεφρική

Εάν η ολιγουρία οφείλεται σε δυσλειτουργία της αρτηριακής πίεσης (και επομένως της καρδιακής παροχής), μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Αυτό θα απαιτήσει κατάλληλη θεραπεία και έγκαιρη αναγνώριση της κατάστασης. Αρχικά, θα δοκιμάσουν ενδοφλέβια θεραπεία με υγρά, ακολουθούμενη από τα απαραίτητα φάρμακα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

2. Αν η αιτία είναι νεφρική

Σύμφωνα με το Kidney Foundation, η θεραπεία για τα νεφρικά προβλήματα θα εξαρτηθεί από το τι προκάλεσε το πρόβλημα εξ αρχής. Για να σταθεροποιηθεί ο ασθενής, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αιμοκάθαρση και φάρμακα για τον έλεγχο του αριθμού των βιταμινών και των μετάλλων στο αίμα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιήσει φάρμακα που θα σταθεροποιήσουν τον όγκο των υγρών στο σώμα.

3. Εάν η αιτία είναι μετανεφρική

Εάν η αιτία της απόφραξης του ουροποιητικού συστήματος είναι πέτρες στα νεφρά, ο γιατρός θα δοκιμάσει συνήθως λιθοτριψία με κρουστικά κύματα. Τα κύματα αυτά θα σπάσουν το ίζημα σε μικρά κομμάτια, ώστε ο ασθενής να μπορέσει να απαλλαγεί από αυτά πιο εύκολα.

Τα συμπτώματα της ολιγουρίας είναι στην πραγματικότητα συμπτώματα μιας υποκείμενης πάθησης

Συμπερασματικά, η ολιγουρία δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της, αλλά μάλλον μια κλινική κατάσταση. Είναι ένα σημάδι ότι αντιμετωπίζετε ανεπάρκεια σε επίπεδο αγγείων, νεφρών ή ουροποιητικού συστήματος.

Επίσης, η θεραπεία θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από την υποκείμενη αιτία. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε μια νεφρική βλάβη με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζατε τον καρκίνο του προστάτη. Έτσι, εάν έχετε παρατηρήσει μείωση των επιπέδων ούρων σας, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.