10 λόγοι για τη φαγούρα στη βουβωνική χώρα

Ο κνησμός της βουβωνικής χώρας ως τέτοιος δεν αποτελεί σοβαρό σύμπτωμα, αλλά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικός για όσους υποφέρουν από αυτόν. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες; Μάθετε εδώ!
10 λόγοι για τη φαγούρα στη βουβωνική χώρα

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η φαγούρα στη βουβωνική χώρα μπορεί να προκληθεί από πάρα πολλούς λόγους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται σε καλοήθεις αιτίες και μπορεί να λυθεί με απλές σπιτικές θεραπείες. Ωστόσο, μερικές φορές είναι απαραίτητη η χρήση ορισμένων φαρμάκων για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Αν και ο κνησμός οδηγεί στο ξύσιμο της περιοχής, είναι καλύτερο να αποφεύγεται αυτή η ενέργεια για να μην επιδεινωθεί ο ερεθισμός. Αντ’ αυτού, καλό είναι να προσδιορίσετε τι προκαλεί το σύμπτωμα, προκειμένου να βρείτε την καλύτερη θεραπεία. Ποιες είναι λοιπόν οι πιθανές αιτίες; Ας ρίξουμε μια ματιά στους 10 πιο συνηθισμένους λόγους.

10 λόγοι για μια φαγούρα στη βουβωνική χώρα

Συχνά, η φαγούρα στη βουβωνική χώρα προκαλείται από παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν ή να εξαλειφθούν χωρίς πρόβλημα. Άλλες φορές, υπάρχει μια ελαφρώς πιο σοβαρή κατάσταση, όπως μια λοίμωξη.

1. Αποτρίχωση και τριχοφυΐα

Είναι σύνηθες η αποτρίχωση ή το ξύρισμα να έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό στην περιοχή. Αυτό οδηγεί σε φαγούρα στη βουβωνική χώρα. Από την άλλη πλευρά, μόλις οι τρίχες αρχίσουν να ξαναβγαίνουν, ένας ή περισσότεροι πόροι μπορεί να φράξουν, γεγονός που εντείνει τον κνησμό.

Reasons for an itchy groin: razor blades and shaving
Το ξύρισμα και άλλες μέθοδοι αποτρίχωσης τείνουν να ερεθίζουν τη βουβωνική χώρα. Αυτό οδηγεί σε κνησμό.

2. Λόγοι για φαγούρα στη βουβωνική χώρα: Ξυσίματα

Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που οδηγούν στο να τρίβεται το δέρμα μεταξύ του, συνήθως στην περιοχή των μηρών. Πρόκειται για δραστηριότητες όπου υπάρχει τριβή, όπως το τρέξιμο.

Μερικές φορές, αυτό διαταράσσει το φράγμα του δέρματος και οδηγεί στην εμφάνιση μικρών ρωγμών. Αυτό ακολουθείται από ένα εξάνθημα που καίει και προκαλεί φαγούρα. Είναι επίσης πιθανό να δημιουργηθεί ξεφλούδισμα.

3. Προβλήματα με τα εσώρουχα

Υπάρχουν ορισμένα εσώρουχα, ιδίως συνθετικά, που προκαλούν ερεθισμό και κνησμό. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά είναι κατασκευασμένα από υλικά που δυσκολεύουν το δέρμα να αναπνεύσει και να συσσωρεύσει ιδρώτα. Μάλιστα, η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει μικρές φουσκάλες, ερυθρότητα και απολέπιση.

4. Λόγοι για τη φαγούρα στη βουβωνική χώρα: Δερματίτιδα εξ επαφής

Η δερματίτιδα εξ επαφής σχετίζεται με το προηγούμενο σημείο. Ωστόσο, αλλεργική αντίδραση μπορεί επίσης να προκληθεί από τα συστατικά των απορρυπαντικών που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο των εσωρούχων ή από τη χρήση χημικών ουσιών στην περιοχή.

5. Κνησμός στη βουβωνική χώρα

Η μεσοδερματίτιδα είναι μια φλεγμονή που εμφανίζεται στις πτυχές του δέρματος και είναι πιο συχνή μεταξύ των υπέρβαρων ατόμων. Προκαλείται από την υγρασία και την παρουσία μικροοργανισμών σε αυτές τις περιοχές. Όταν η περιοχή είναι πολύ υγρή, το δέρμα διασπάται και παράγει άσχημη οσμή. Συνήθως προκαλεί κνησμό και δυσφορία.

6. Μυκητίαση

Η μυκητίαση είναι η πιο συχνή αιτία κνησμού στη βουβωνική χώρα. Η ονομασία αυτή δίνεται στις λοιμώξεις που προκαλούνται από μύκητες. Η πιο συνηθισμένη είναι η tinea cruris ή η φαγούρα του σκαντζόχοιρου. Η πάθηση αυτή είναι πιο συχνή σε άτομα που ασκούν συχνή σωματική δραστηριότητα. Προκαλεί μια κόκκινη ή καφέ κηλίδα, κνησμό και απολέπιση.

7. Λόγοι για φαγούρα στη βουβωνική χώρα: Καντιντίαση

Πρόκειται για μια λοίμωξη που προκαλείται από τον μύκητα Candida. Συχνά προκαλεί κνησμό στην ευαίσθητη περιοχή και στη βουβωνική χώρα. Προκαλεί επίσης άλλα συμπτώματα όπως ερυθρότητα, φλεγμονή, παρουσία λευκωπών εκκρίσεων (τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες) και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

8. Ηβικές ψείρες

Οι ψείρες του εφηβαίου είναι παράσιτα που εγκαθίστανται στις τρίχες και προκαλούν έντονο κνησμό στη βουβωνική χώρα. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν λευκές ή κιτρινωπές κηλίδες στη βάση των μαλλιών λόγω των αυγών τους. Προκαλούνται από την κακή υγιεινή ή από την κοινή χρήση προσωπικών ρούχων ή πετσετών.

9. Λόγοι για φαγούρα στη βουβωνική χώρα: Έρπης

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Εκτός του ότι προκαλεί κνησμό στη βουβωνική χώρα, προκαλεί κάψιμο, ερεθισμό και μικρές φουσκάλες. Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευση στο National Center for Biotechnology Information, προκαλείται κυρίως από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 ή τύπου 2. Μπορεί να πρόκειται για πρωτογενή ή υποτροπιάζουσα λοίμωξη.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με μια φυσική μέθοδο αποτρίχωσης με καραμέλα

10. Μυρμηγκιές των γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούν συνήθως ήπιο κνησμό. Η παρουσία τους είναι ένα κοινό σύμπτωμα του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Οι βλάβες είναι συνήθως μαλακές στην αφή και έχουν σχήμα κουνουπιδιού. Έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα και είναι αρκετά μεταδοτικές.

Τι να κάνετε για να καταπραΰνετε τη φαγούρα στη βουβωνική χώρα

Η θεραπεία για τη φαγούρα στη βουβωνική χώρα εξαρτάται από την αιτία της. Όποια και αν είναι η αιτία, καλό είναι να μην ξύνεστε, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα ή να το περιπλέξει.

Αν δεν είστε σίγουροι για το τι την προκαλεί, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να διαπιστωθεί η αιτία. Σε περίπτωση λοίμωξης, ο επαγγελματίας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ανάλογα με τον υπεύθυνο μικροοργανισμό (αντιμυκητιασικά για μύκητες ή αντιβιοτικά για βακτήρια, για παράδειγμα).

Γενικά, τα φάρμακα κυκλοφορούν με τη μορφή κρεμών, αλοιφών ή τζελ για τοπική χρήση. Ωστόσο, μερικές φορές ενισχύονται με θεραπείες από το στόμα, ειδικά για λοιμώξεις όπως η καντιντίαση ή ο έρπης. Συνήθως συνταγογραφούνται επίσης αντιισταμινικά για τη μείωση της αίσθησης κνησμού.

Comezón ingle
Οι μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις είναι οι πιο συχνές αιτίες φαγούρας στη βουβωνική χώρα.

Τι πρέπει να θυμάστε για τη φαγούρα στη βουβωνική χώρα

Η φαγούρα στη βουβωνική χώρα είναι δυσάρεστη και μπορεί να προειδοποιεί για την παρουσία λοίμωξης. Εάν το σύμπτωμα δεν βελτιωθεί από μόνο του σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να ζητήσετε ιατρική συμβουλή για διάγνωση. Ανάλογα με την προέλευσή του, μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση τοπικών ή από του στόματος φαρμάκων.

Επιπλέον, καλό είναι να συμπληρώνεται με μέτρα αυτοφροντίδας, όπως η καλή υγιεινή, η χρήση βαμβακερών εσωρούχων, η καλή διατροφή και η απομάκρυνση ερεθιστικών ουσιών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.