Τι λέει το χρώμα των ούρων σας για την υγεία σας

Τα ούρα περιέχουν νερό και άχρηστες ουσίες. Αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο σώμα σας, τα ούρα σας μπορεί να αλλάξουν χρώμα. Είτε αυτό οφείλεται στη διατροφή σας, είτε σε φλεγμονή, είτε σε κάποια φάρμακα που παίρνετε, πρέπει να έχετε υπόψη τις αλλαγές αυτές που μπορεί να προκύψουν.
Τι λέει το χρώμα των ούρων σας για την υγεία σας

Τελευταία ενημέρωση: 04 Φεβρουαρίου, 2019

Όλοι το γνωρίζουν. Δεν πρόκειται για ευχάριστο θέμα. Μπορεί να είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που πηγαίνουν στην τουαλέτα και δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στην όψη των ούρων τους, όμως οι γιατροί λένε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζετε το χρώμα τους. Δεν είναι σημαντικό μονάχα να προσέξετε αν έχετε πόνο ή όχι. Το χρώμα των ούρων μπορεί να σας δώσει ορισμένα σημάδια: ανεπαρκής δίαιτα, αρρώστιες, ενυδάτωση…

 Ας δούμε όλα τα στοιχεία σχετικά με την υγεία σας.

Η υγεία σας και το χρώμα των ούρων σας

το χρώμα των ούρων

Πρώτα πρέπει να γνωρίζετε το εξής: τα ούρα είναι προϊόν του φιλτραρίσματος που πραγματοποιείται στα νεφρά. Μετά τη διαδικασία αυτή, ένα μείγμα νερού και τοξινών που το σώμα σας δεν χρειάζεται φτάνει στην κύστη και πρέπει να απεκκριθεί. Ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνετε και με το πώς λειτουργεί το σώμα σας, για παράδειγμα ανάλογα με την εφίδρωση και την αναπνοή, ουρείτε περισσότερο ή λιγότερο. Το χρώμα εξαρτάται από τα παρακάτω:

Ανοιχτό χρώμα

Η πρώτη πληροφορία που μας δίνει το χρώμα των ούρων μας είναι η κατάσταση της ενυδάτωσης μας. Τα ούρα με ανοιχτό χρώμα είναι καλή ένδειξη. Σημαίνει ότι είστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Όταν πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού, τα νεφρά φιλτράρουν τα ούρα ευκολότερα και έτσι αυτά έχουν πολύ ανοιχτότερη απόχρωση. Είναι καλό σημάδι.

 

Διαβάστε επίσης: Τα 15 καλύτερα φυσικά διουρητικά

 

Έντονο κίτρινο χρώμα

το χρώμα των ούρων

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Σημαίνει ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά και ότι τα νεφρά σας πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να φιλτράρουν τα ούρα. Υπάρχει μεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών στοιχείων και πρέπει να ενυδατώνεστε καλύτερα. Δεν πρόκειται για κάτι κακό. Το χρώμα αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται σε υπερβολική εφίδρωση, στην πολλή δουλειά ή στην εντατική άσκηση.

Σκούρο κίτρινο χρώμα

Το χρώμα αυτό είναι ένα ακόμα πιο σοβαρό σύμπτωμα. Είναι ένα σαφές σημάδι ότι πρέπει να πάτε στο γιατρό. Το σκούρο κίτρινο χρώμα σάς λέει ότι υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι και ίσως να πάσχετε από ίκτερο. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κοιτάξτε τα μάτια σας. Δείτε αν και αυτά έχουν κιτρινωπό χρώμα. Θα αισθάνεστε κουρασμένοι και άσχημα γενικότερα. Η κατάσταση αυτή κανονικά συνδέεται με άλλα συμπτώματα που γρήγορα θα αντιληφθείτε.

Κοκκινωπό καστανό χρώμα

το χρώμα των ούρων

Αυτό μπορεί να είναι το συνηθέστερο αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στα νεφρά. Αυτό το κοκκινωπό καστανό χρώμα οφείλεται στο ότι πάσχετε από φλεγμονή και υπάρχουν ίχνη αίματος στα ούρα σας. Είναι πιθανό να υπάρχουν πέτρες και οι ουροφόρες οδοί σας να υποφέρουν επειδή αυτές φράσσουν οδυνηρά την κύστη. Μπορεί οι πέτρες να βρίσκονται στα νεφρά, προκαλώντας τους βλάβη. Σε αυτή την περίπτωση, το χρώμα των ούρων είναι πολύ χαρακτηριστικό. Επίσης, αν το πρόβλημα βρίσκεται στα νεφρά, θα υποφέρετε από πόνο.

Πορτοκαλί χρώμα

Το χρώμα αυτό δεν είναι και τόσο φυσιολογικό αλλά μπορεί να παρατηρηθεί. Τι κάνει τα ούρα πορτοκαλί; Μια υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C στο σώμα σας. Υπάρχει πολλή από αυτή και τα νεφρά σας φιλτράρουν το πλεόνασμα, με αποτέλεσμα αυτό το πολύ χαρακτηριστικό χρώμα. Αν σας συμβεί κάποια μέρα, απλώς μειώστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με βιταμίνη C για τουλάχιστον πέντε μέρες. Μειώστε τα, αλλά ποτέ μην τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.

Μπλε χρώμα

το χρώμα των ούρων

Εκπλήσσεστε; Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτό οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα ασβεστίου ή σε κάποιο είδος βακτηριακής λοίμωξης. Αυτό τείνει να συμβαίνει σε ανθρώπους που παίρνουν συμπληρώματα βιταμινών. Προκαλείται πλεόνασμα ή μικρή επιμόλυνση από άλλες ουσίες και το σώμα σας επηρεάζεται. Προσοχή με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα βιταμινών που λαμβάνετε. Αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές, ρωτήστε το γιατρό σας.

 

 

Κόκκινο χρώμα

το χρώμα των ούρων

Τα ούρα με κόκκινο χρώμα δείχνουν δύο πράγματα. Το πρώτο μπορεί να είναι σοβαρό, επειδή μπορεί να οφείλεται στην παρουσία αίματος και θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με το γιατρό σας. Είναι πιθανό να έχετε κάποιο πρόβλημα με την κύστη ή τα νεφρά σας. Μια σωστή διάγνωση δίνει πάντα την απάντηση. Η δεύτερη αιτία αυτού του συμπτώματος είναι εντελώς άκακη. Αν φάγατε πολλά παντζάρια, μούρα ή βατόμουρα, ή ακόμα και τροφές με πολύ χρωστική τη συγκεκριμένη μέρα, είναι πιθανό τα ούρα σας να πήραν το χρώμα. Είναι ουσιαστικό να παρατηρήσετε αν το χρώμα αυτό επιμένει για αρκετές ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, μη διστάσετε να επισκεφθείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.