Αποκαλυπτικά πλάκας: Τύποι και πώς να χρησιμοποιείτε

Τα προϊόντα αποκάλυψης βακτηριακής πλάκας χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της οδοντικής υγιεινής. Σε αυτό το άρθρο σας λέμε ποια είδη είναι διαθέσιμα, καθώς και πώς και πότε να τα χρησιμοποιείτε.
Αποκαλυπτικά πλάκας: Τύποι και πώς να χρησιμοποιείτε

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2022

Ίσως να μην είστε σίγουροι για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται τα αποκαλυπτικά πλάκας και πώς να τα χρησιμοποιείτε. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές τις ουσίες που βάφουν το βιοφίλμ στα δόντια σας.

Η βακτηριακή πλάκα, που ονομάζεται επίσης βιοφίλμ, είναι μια λεπτή, ημιδιαφανή, κολλώδης μάζα που σχηματίζεται από βακτήρια και σάκχαρα που συσσωρεύονται και προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών. Όταν σχηματίζεται, μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Εάν δεν απομακρυνθεί σωστά με το βούρτσισμα, συσσωρεύεται, μετατρέπεται σε κιτρινωπό λευκό χρώμα και δίνει στην περιοχή μια τραχιά υφή. Συγκεντρώνεται κυρίως στο κάτω μέρος των δοντιών και γύρω από τις ορθοδοντικές συσκευές, δύο περιοχές στις οποίες είναι δύσκολη η πρόσβαση κατά τη διάρκεια της ρουτίνας οδοντικής υγιεινής.

Η παρουσία και η συσσώρευση της πλάκας μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στο στόμα σας, όπως, μεταξύ άλλων, κοιλότητες, ουλίτιδα και κακή αναπνοή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να απαλλαγείτε πλήρως από αυτήν. Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στο παιχνίδι τα αποκαλυπτικά πλάκας τα οποία μπορούν βοηθήσουν στην οδοντική υγιεινή.

Τι είναι τα αποκαλυπτικά πλάκας;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, όταν σχηματίζεται πλάκα στα δόντια σας είναι διαφανής. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διάκρισή της και μπορεί να κάνει το δόντι να φαίνεται ψευδώς καθαρό. Τα αποκαλυπτικά πλάκας είναι ουσίες που βάφουν το βιοφίλμ για να κάνουν ορατή την πλάκα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί.

Γνωρίζοντας πού βρίσκεται η πλάκα, είναι δυνατόν να γνωρίζετε ποιες περιοχές του στόματός σας χρειάζονται περισσότερη προσοχή και έτσι να βελτιώσετε τις τεχνικές υγιεινής σας. Αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ χρήσιμοι σε προληπτικές ρουτίνες και ως κίνητρο για τη σημασία της στοματικής φροντίδας.

Αποκαλυπτικά πλάκας: Χαρακτηριστικά

Τα αποκαλυπτικά της πλάκας περιέχουν ειδικές χρωστικές ουσίες που χρωματίζουν το βιοφίλμ κόκκινο, ροζ ή μοβ για να το κάνουν ορατό. Φτιάχνονται με διάφορες ουσίες, όπως η ερυθροσίνη, η φουχσίνη, η φλουορεσκεΐνη νατρίου, η φλοξίνη ή το πράσινο του μαλαχίτη, μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν σε διάφορες μορφές, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι:

 • Εύκολα στη χρήση.
 • Δεν ερεθίζουν το στόμα.
 • Βιοσυμβατά και υδατοδιαλυτά.
 • Δεν επηρεάζουν τα ούλα και δεν περιέχουν αλλεργιογόνα.
 • Έχουν ευχάριστη γεύση.
 • Χρωματική αντίθεση: η ένταση του χρώματος πρέπει να ποικίλλει για να διακρίνεται η νέα από την παλιά πλάκα.
 • Ο χρωματισμός διαρκεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Αφαιρούνται εύκολα μετά τη χρήση.
A dentist scrapes plaque off a tooth.
Η οδοντική πλάκα δεν είναι πάντα ορατή. Αυτό καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό και την απομάκρυνσή της.

Αποκαλυπτικά πλάκας: Τύποι

Όπως ήδη αναφέρθηκε, υπάρχουν στην αγορά διαφορετικοί τύποι αποκαλυπτικών πλάκας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε, αυτό που σας ταιριάζει. Εδώ θα σας ενημερώσουμε για τους πιο συνηθισμένους τύπους:

Αποκαλυπτικά δισκία

Πρόκειται για δισκία που μασάτε μέχρι να διαλυθούν πλήρως. Καθώς παράγεται σάλιο στο στόμα σας, θα πρέπει να ξεπλύνετε 3 ή 4 φορές με νερό. Στη συνέχεια ρίξτε μια ματιά στα δόντια σας.

Χρωματίζουν την πλάκα με κόκκινο χρώμα. Επιπλέον, υπάρχουν τα γνωστά δισκία δύο τόνων, τα οποία βάφουν την παλαιότερη πλάκα μπλε και την πιο πρόσφατη βιολετί-κόκκινη.

Σήμερα δεν χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως, επειδή το χρώμα παραμένει στα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, είναι δύσκολο να χρωματιστεί ολόκληρη η στοματική κοιλότητα- η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από την ικανότητα του ασθενούς στη χρήση τους.

A girl with braces brushing her teeth.

Μια καλή προσθήκη στη ρουτίνα της οδοντικής σας υγιεινής

Τώρα ξέρετε τι είναι τα αποκαλυπτικά πλάκας. Και παρόλο που δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιείτε κάθε μέρα, η οπτικοποίηση των σημείων όπου συσσωρεύονται τα βακτήρια θα σας επιτρέψει να βελτιώσετε τη στοματική σας υγιεινή.

Ο οδοντίατρός σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για το πώς να τα χρησιμοποιείτε και σε ποιες ώρες. Βρίσκονται εύκολα στα φαρμακεία και μπορείτε να επιλέξετε όποιον τύπο προτιμάτε.

Γνωρίζετε ήδη ότι η καλή φροντίδα της στοματικής υγείας προλαμβάνει πολλές ασθένειες και σας χαρίζει ένα λαμπερό χαμόγελο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Casado Gómez, Inmaculada, et al. “Entrenamiento del alumnado en la evaluación de la higiene oral con cultivos microbianos y revelador de placa previo y posterior al cepillado bucodental y para educación sanitaria.” (2019).
 • Ames Quincho, Gabriela Luz. “Eficacia del control de placa bacteriana de los pacientes con tratamiento ortodoncico que acuden a la especialidad de ortodoncia y ortopedia maxilar de la universidad privada Norbert Wiener-Lima 2017.” (2018).
 • Chiliquinga Macias, Jorge Adrian. Efectividad del cepillado escolar supervisado en el control de placa bacteriana. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • de Sousa, Rui Sérgio Henriques Mota. “Comparação da eficácia do revelador de placa com método físico de descolamento.” (2019).
 • Namrata, M., Nandhini G. Ashok, and Dhanraj Ganapathy. “A survey of knowledge, attitude, and practice toward disclosing agents among dental students: A prospective study.” International Journal of Orofacial Research 2.2 (2017): 48.
 • Datta, Dipayan, et al. “Disclosing solutions used in dentistry.” World J Pharm Res 6.6 (2017): 1648-56.
 • Mensi, Magda, et al. “Plaque disclosing agent as a guide for professional biofilm removal: A randomized controlled clinical trial.” International journal of dental hygiene 18.3 (2020): 285-294.
 • Fasoulas, Aristeidis, et al. “Detection of dental plaque with disclosing agents in the context of preventive oral hygiene training programs.” Heliyon 5.7 (2019): e02064.
 • Parry, Joshua A., et al. “Disclosing agents for the intraoperative identification of biofilms on orthopedic implants.” The Journal of arthroplasty 32.8 (2017): 2501-2504.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.