Απώλεια σοκ μετά από μεταμόσχευση μαλλιών: Γιατί συμβαίνει;

Η απώλεια σοκ είναι συνηθισμένο φαινόμενο μετά από μεταμόσχευση μαλλιών. Αυτή η απώλεια μαλλιών είναι προσωρινή. Μάθετε γιατί συμβαίνει εδώ.
Απώλεια σοκ μετά από μεταμόσχευση μαλλιών: Γιατί συμβαίνει;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 17 Απριλίου, 2023

Η απώλεια μαλλιών μετά από μεταμόσχευση μαλλιών αποκαλείταιαπώλεια σοκ ” (shock loss) και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ασθενείς.  Αυτή η απώλεια μαλλιών κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η επέμβαση δεν λειτούργησε και ότι τα μαλλιά δεν θα ξαναφυτρώσουν ή ότι αν φυτρώσουν θα είναι πολύ αδύναμα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο σκοπός της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι να μεταφερθούν μαλλιά σε φαλακρές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής και ότι, μερικές εβδομάδες αργότερα, είναι φυσιολογικό να πέσουν οι τούφες. Πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση, τα αίτια της οποίας θα διερευνήσουμε τώρα λεπτομερέστερα.

Τι είναι η “απώλεια σοκ”;

Η απώλεια σοκ, γνωστή και ως αποβολή ή τελογενές εξάνθημα, είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από τις αλλαγές στις φυσικές φάσεις ανάπτυξης των μαλλιών. Σύμφωνα με την Ένωση Αισθητικής Ιατρικής της Μαδρίτης, το φαινόμενο εμφανίζεται μόλις οι θύλακες της τρίχας περάσουν από το στάδιο ανάπτυξης στο στάδιο ηρεμίας.

Η απώλεια είναι προσωρινή και συχνή μετά από μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Annals of Dermatology αναφέρει ότι αυτή η έκχυση είναι χαρακτηριστική της δικτυωτής αλωπεκίας και μερικές φορές σχετίζεται με φυσιολογικά στρεσογόνα γεγονότα και οξείες ή χρόνιες ασθένειες.

Η έκχυση τείνει να εμφανίζεται στην περιοχή του δότη των μαλλιών και στην περιοχή του λήπτη, αλλά είναι πιο συχνή στη νεομεταμοσχευμένη περιοχή. Καθώς δεν πρόκειται για οριστική κατάσταση, αυτό δεν θα πρέπει να γίνει αιτία ανησυχίας, διότι οι τούφες ξαναγεννιούνται με μεγαλύτερη δύναμη.

Η τριχόπτωση λόγω της απώλειας σοκ αρχίζει να γίνεται εμφανής 2 εβδομάδες μετά το μόσχευμα. Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και 12 εβδομάδες μετά τη διαδικασία. Όσον αφορά το χρόνο που απαιτείται για την ανανέωση των μαλλιών, υπολογίζεται ότι είναι περίπου 4 μήνες μετά την αποκόλληση.

Αιτίες για την “απώλεια σοκ” μετά από μεταμόσχευση μαλλιών

Ο κύκλος αντικατάστασης των μαλλιών περιλαμβάνει μια φάση ανάπτυξης, μια φάση ανάπαυσης και μια τελική φάση μετάβασης. Είναι στην τελευταία φάση που τελευταία τα μαλλιά πέφτουν για να δώσουν χώρο στις νέες τούφες.

Στους ασθενείς με μεταμόσχευση μαλλιών, το ίδιο πράγμα συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο, με έμφαση στο τραύμα που αντιλαμβάνεται το τριχωτό της κεφαλής όταν παραλείπεται η φάση της ανάπτυξης, πηγαίνοντας κατευθείαν στην ανάπαυση και συνεχίζοντας με τη μετάβαση. Με άλλα λόγια, τα μοσχεύματα δέχονται αμέσως τις τρίχες κατά την περίοδο ανάπαυσης, αλλά στη συνέχεια τις χάνουν κατά την περίοδο πτώσης, το στάδιο αυτό ακολουθείται από τη φυσική αναγέννηση.

Εκτός από την αποδυνάμωση που υφίσταται το δέρμα λόγω της μεταμόσχευσης, υπάρχουν ξεχωριστές αιτίες που επιταχύνουν την πτώση των μαλλιών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα θυλάκια μπορεί να υποφέρουν και οι τομές μπορεί να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους ή πολύ μεγάλες. Επίσης, η πίεση που προκαλείται από το μόσχευμα επηρεάζει την ευθραυστότητα των προϋπαρχόντων θυλάκων.

Τυχαία μικροτρυπήματα που βλάπτουν την υγιή τρίχα είναι επίσης αιτίες του μεταμοσχευτικού εξανθήματος.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Έλαιο καρύδας για εκθαμβωτικά μαλλιά.

Πώς να αποκαταστήσετε την υγεία των μαλλιών μετά την αποβολή

Η διατήρηση της υγείας των μαλλιών μετά τη διάχυτη αλωπεκία περιλαμβάνει την τήρηση των οδηγιών που έδωσε ο χειρουργός μετά την επέμβαση. Μεταξύ των τρόπων που προτείνουν οι ειδικοί για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των μαλλιών, ξεχωρίζουν τα τοπικά διεγερτικά που προάγουν την αφθονία των τριχών. Ομοίως, η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή είναι σχετική προκειμένου να πυκνώσουν τα μαλλιά και να ρυθμίσουν το έργο των ορμονών που συνδέονται με την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ορισμένες συνταγές περιλαμβάνουν την κατανάλωση μινοξιδίλης και φιναστερίδης, αλλά κάθε φάρμακο για τη συνέχιση της εξέλιξης του εμφυτεύματος πρέπει να συνταγογραφείται αυστηρά από το γιατρό.

Συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε, μαζί με εκείνες του συμπλέγματος Β, είναι επίσης ευεργετικά κατά της τριχόπτωσης. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συμβουλεύει διάφορες μεθόδους για έναν υγιεινό τρόπο ζωής που συμβάλλει στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης.

  • Ήπια τεχνική styling
  • Αποφυγή χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των βαφών μαλλιών
  • Σεβασμός στην υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής
  • Εφαρμογή προϊόντων με επανορθωτικές ιδιότητες
  • Υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει σίδηρο, θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες.
  • Περιορισμός της χρήσης θερμικών συσκευών στα μαλλιά ή ψεκασμός με θερμοπροστατευτικό μαλλιών πριν από τη χρήση.
  • Μη κάπνισμα, καθώς αυτό προκαλεί φλεγμονή του οργανισμού, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση των μαλλιών.

Μπορεί να προληφθεί η “απώλεια σοκ” μετά από μεταμόσχευση μαλλιών;

Η έκδοση Facial Plastic Surgery Clinics of North America τονίζει ότι πολλές από τις επιπλοκές που σχετίζονται με την αποκατάσταση των μαλλιών μπορούν να προληφθούν. Υποστηρίζουν ότι ο ιατρός μπορεί να ελέγξει την απόδοση της τεχνικής, μειώνοντας την πιθανότητα αποτυχίας της χειρουργικής επέμβασης στα μαλλιά και επιτυγχάνοντας φυσική αντικατάσταση των μαλλιών.

Ωστόσο, μια απώλεια σοκ είναι σχεδόν αναπόφευκτη- μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών δεν την εμφανίζει. Βασικό μέρος της διαδικασίας είναι η υπομονή και η κατανόηση ότι σε λίγους μήνες θα έχετε νέα δυνατά μαλλιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.