Λουλούδι καγιέν για τα μαλλιά: Έχει οφέλη;

Λόγω της σύνθεσής του, το λουλούδι καγιέν χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση και την αναζωογόνηση των μαλλιών. Αλλά λειτουργεί πραγματικά; Θα σας δώσουμε την απάντηση εδώ.
Λουλούδι καγιέν για τα μαλλιά: Έχει οφέλη;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Οι θεραπείες με λουλούδι καγιέν για τα μαλλιά είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό. Αυτό το φυτό, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Hibiscus rosa-sinensis, ανήκει στην οικογένεια της μολόχας και κατάγεται από την Ασία. Ενώ χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς για τις αναλγητικές του ιδιότητες, έχει επίσης εφαρμογές στα καλλυντικά.

Στην πραγματικότητα, όπως δείχνει μελέτη στο περιοδικό Plants, πρόκειται για ένα είδος που αφθονεί σε βιοενεργές φαινολικές ενώσεις, των οποίων η αντιοξειδωτική δράση βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και άλλων αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Θα σας πούμε περισσότερα για τα οφέλη του σε αυτό το άρθρο.

Λουλούδι καγιέν: Σύνθεση

Το λουλούδι καγιέν ξεχωρίζει στα καλλυντικά για την άφθονη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών. Σύμφωνα με μια μελέτη που μοιράστηκε στο Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, τα εκχυλίσματα αυτού του φυτού περιέχουν φλαβονοειδή, καθώς και γαλλικό οξύ και μορφές φυσικής αλκοόλης.

Επιπλέον, παρέχει μικρές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, όπως τα ακόλουθα:

 • Ασβέστιο
 • Σίδηρος
 • Φώσφορος
 • Άζωτο
 • Βιταμίνη C
 • Βιταμίνη Β1 και Β2

Τα πιθανά οφέλη του λουλουδιού καγιέν για τα μαλλιά σας

Το λουλούδι καγιέν διακρίνεται και με άλλες ονομασίες, όπως “ιβίσκος” ή “κινέζικο λουλούδι”. Οι ιδιότητές του αξιοποιούνται εδώ και καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως συμπλήρωμα για την προαγωγή της ευεξίας. Πέρα από αυτό, όμως, είναι ένα πολύτιμο συστατικό στα καλλυντικά για τα μαλλιά.

Ο λόγος; Τα εκχυλίσματά του συνδέονται με ορισμένα οφέλη για την υγεία των μαλλιών, όπως η τόνωση της υγιούς ανάπτυξης, η ενυδάτωση και η αποβολή της περίσσειας λιπαρότητας. Τι λέει, λοιπόν, η επιστήμη γι’ αυτό; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Healthy hair
Τα άνθη καγιέν μπορούν να ενυδατώσουν και να απομακρύνουν την περίσσεια λιπαρότητα από τα μαλλιά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πιο υγιή μαλλιά.

Το λουλούδι καγιέν για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών

Μία από τις κύριες εφαρμογές των λουλουδιών καγιέν έχει να κάνει με την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών. Τα εκχυλίσματα από αυτά τα λουλούδια συνδέονται θετικά με τη μείωση της υπερβολικής τριχόπτωσης.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που αναφέρθηκε στο International Journal of Current Research ανέφερε ότι το δραστικό συστατικό του Hibiscus rosa-sinensis έχει δυνατότητες για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή έγινε σε ζώα. Ως εκ τούτου, εξακολουθούν να απαιτούνται μελέτες που να αποδεικνύουν το ίδιο αποτέλεσμα στον άνθρωπο.

Προς το παρόν, η λαϊκή βιβλιογραφία κάνει λόγο για ελπιδοφόρα αποτελέσματα αυτού του φυτού στην ανάπτυξη των τριχών. Η τοπική χρήση του σχετίζεται με πιο υγιή και δυνατά μαλλιά.

Επίδραση κατά της πιτυρίδας

Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα άνθη καγιέν συνδέονται επίσης με θετική επίδραση στον έλεγχο της πιτυρίδας. Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρθηκε στο International Journal of PharmTech Research, η αντιμυκητιακή του ικανότητα βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης του μύκητα Malassezia furfur, που ευθύνεται για αυτό το πρόβλημα των μαλλιών.

Έλεγχος της περίσσειας λιπαρότητας

Χάρη στην ενδιαφέρουσα συγκέντρωση βιοδραστικών ενώσεων, τα άνθη καγιέν έχουν στυπτική δράση στο τριχωτό της κεφαλής. Η τοπική εφαρμογή τους βοηθά στη ρύθμιση του pH και στην ελαχιστοποίηση της υπερβολικής παραγωγής λιπαρότητας σε αυτή την περιοχή. Το αποτέλεσμα; Μια καθαρή και υγιής όψη της κεφαλής των μαλλιών.

Ενυδάτωση και λάμψη

Οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη C και τα μέταλλα σε αυτό το λουλούδι έχουν ευεργετική επίδραση στην ενυδάτωση και την αποκατάσταση των κλώνων της τρίχας. Εξ ου και οι εφαρμογές του στην καταπολέμηση της υπερβολικής ξηρότητας, του σπασίματος και της ψαλίδας.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι τα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη του λουλουδιού καγιέν για τα μαλλιά είναι ακόμη περιορισμένα. Τα περισσότερα από τα αποτελέσματά του περιγράφονται σε δεδομένα που δεν έχουν εκδοθεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και μόνο ως συμπλήρωμα.

Θεραπείες με το λουλούδι καγιέν για τα μαλλιά

Αυτή τη στιγμή, είναι δυνατόν να βρείτε θεραπείες για τα μαλλιά με το λουλούδι καγιέν μεταξύ των συστατικών του. Ωστόσο, υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν να χρησιμοποιούν το φυτό στη φυσική του μορφή. Στην τελευταία περίπτωση, καλό είναι να κάνετε πρώτα ένα patch test για να αποκλείσετε πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Λοιπόν, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε το σκεύασμα σε μια μικρή περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις παρενεργειών μετά από δύο ώρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα σε όλα τα μαλλιά σας.

1. Ξέπλυμα μαλλιών με το λουλούδι καγιέν

Ο παραδοσιακός τρόπος χρήσης του λουλουδιού καγιέν στα μαλλιά είναι η παρασκευή ενός αφεψήματος που χρησιμοποιείται ως ξέπλυμα. Αυτό χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τις τούφες των μαλλιών και να προσθέσει λάμψη και ενυδάτωση.

Συστατικά

 • 7 άνθη καγιέν
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Οδηγίες χρήσης

 1. Βάλτε τα άνθη καγιέν σε μια κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι νερό.
 2. Στη συνέχεια, αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
 3. Σε αυτό το σημείο, όταν το υγρό αποκτήσει σκούρο τόνο και πηχτή υφή, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά.
 4. Στη συνέχεια, σουρώστε το ρόφημα και χρησιμοποιήστε το υγρό για να ξεπλύνετε τα μαλλιά.
 5. Αφού το εφαρμόσετε, αφήστε το να σταθεί για 30 λεπτά και λούστε τα μαλλιά σας ως συνήθως.
cayenne flower for hair
Η προετοιμασία ενός αφεψήματος με το λουλούδι είναι παρόμοια με αυτή που θα κάνατε για να το πιείτε. Στη συνέχεια, μπορεί να εφαρμοστεί στα μαλλιά.

2. Θεραπεία επιδιόρθωσης με το λουλούδι καγιέν

Ο συνδυασμός του λουλουδιού καγιέν με άλλα υγιεινά συστατικά επιτρέπει την απόκτηση πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τα μαλλιά. Σε αυτή την περίπτωση, παρασκευάζεται με αλόη βέρα, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά λόγω των θρεπτικών και επανορθωτικών ιδιοτήτων του.

Συστατικά

 • 10 φύλλα από λουλούδι καγιέν
 • 2 στελέχη αλόης βέρα
 • 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας
 • 1/2 φλιτζάνι ήπιο ουδέτερο σαμπουάν (100 ml)

Οδηγίες χρήσης

 1. Καθαρίστε και ξεφλουδίστε τα άνθη καγιέν. Με τον ίδιο τρόπο, κόψτε την αλόη βέρα και εξάγετε τον πολτό της.
 2. Στη συνέχεια, σε ένα μπλέντερ, προσθέστε και τα δύο συστατικά συν το φυτικό έλαιο.
 3. Αφού πάρετε ένα λείο μείγμα, συνδυάστε το με το ουδέτερο σαμπουάν.
 4. Τώρα, εφαρμόστε τη θεραπεία και αφήστε την για 10 λεπτά πριν ξεπλύνετε.

3. Θεραπεία με άνθη καγιέν, γιαούρτι και έλαιο δεντρολίβανου

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη θεραπεία είναι ιδανικά για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών. Είναι επίσης μια καλή επιλογή για την καταπολέμηση της ξηρότητας και του σπασίματος της τρίχας.

Συστατικά

 • 10 άνθη καγιέν
 • 5 κουταλιές της σούπας φυσικό γιαούρτι
 • 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (15 γραμμάρια, προαιρετικά)

Οδηγίες χρήσης

 1. Πλύνετε καλά τα άνθη καγιέν και βάλτε τα στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
 2. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να έχετε μια λεία, ομοιόμορφη πάστα.
 3. Εφαρμόστε σε νωπά μαλλιά και αφήστε τα για 15-20 λεπτά.
 4. Ξεπλύνετε ως συνήθως. Μπορείτε να επαναλάβετε την εφαρμογή 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με το λουλούδι καγιέν για τα μαλλιά

Η εφαρμογή προϊόντων με λουλούδι καγιέν έχει γίνει μια εναλλακτική λύση για την υγεία των μαλλιών. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι προάγει την ανάπτυξη, την ενυδάτωση και την ανακούφιση από την πιτυρίδα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ποιοτικές μελέτες που να το αποδεικνύουν.

Προς το παρόν, οι θεραπείες που περιέχουν αυτό το λουλούδι χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα για την αύξηση της λάμψης και της ενυδάτωσης των μαλλιών. Και παρόλο που αυτή η θεραπεία είναι συνήθως ασφαλής, είναι καλύτερο να κάνετε προηγουμένως ένα μικρό patch test για να αποκλείσετε πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Dos Santos Nascimento LB, Gori A, Raffaelli A, Ferrini F, Brunetti C. Phenolic Compounds from Leaves and Flowers of Hibiscus roseus: Potential Skin Cosmetic Applications of an Under-Investigated Species. Plants (Basel). 2021 Mar 10;10(3):522. doi: 10.3390/plants10030522. PMID: 33802222; PMCID: PMC8000889.
 • Khan ZA, Naqvi SA, Mukhtar A, Hussain Z, Shahzad SA, Mansha A, Ahmad M, Zahoor AF, Bukhari IH, Ashraf-Janjua MR, Mahmood N, Yar M. Antioxidant and antibacterial activities of Hibiscus Rosa-sinensis Linn flower extracts. Pak J Pharm Sci. 2014 May;27(3):469-74. PMID: 24811803.
 • Adhirajan N, Ravi Kumar T, Shanmugasundaram N, Babu M. In vivo and in vitro evaluation of hair growth potential of Hibiscus rosa-sinensis Linn. J Ethnopharmacol. 2003 Oct;88(2-3):235-9. doi: 10.1016/s0378-8741(03)00231-9. PMID: 12963149.
 • Deviha, Meena & Sivaraja, Pavithra. (2015). Antifungal activity by ethanolic extracts of medicinal plants against Malassezia furfur: A potential application in the treatment of Dandruff. International Journal of PharmTech Research. 8. 974-4304.
 • Arif, & Fatema, Samreen & Basa’ar, Ola & Farooqui, Mazahar & Pathan, Mohd Arif Ali Khan. (2018). PHYTOCHEMICAL AND PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF HIBISCUS ROSA SINENSIS LEAVES EXTRACT: A COMPARISON BETWEEN CONVENTIONAL AND MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION.
 • Surjushe A, Vasani R, Saple DG. Aloe vera: a short review. Indian J Dermatol. 2008;53(4):163-6. doi: 10.4103/0019-5154.44785. PMID: 19882025; PMCID: PMC2763764.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.