5 Ασκήσεις για να έχετε καλύτερη κυκλοφορία αίματος

Νιώθετε τα άκρα σας κουρασμένα; Παρατηρήσατε τις φλέβες σας να είναι μελανιασμένες ή με φλεγμονές; Δοκιμάστε τις παρακάτω ασκήσεις!
5 Ασκήσεις για να έχετε καλύτερη κυκλοφορία αίματος

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Συγκεκριμένες υγιεινές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν για να έχετε καλύτερη κυκλοφορία αίματος έτσι ώστε να μειωθεί ο πόνος και να αποφύγετε τις αρρώστιες. Η σωματική άσκηση, για παράδειγμα, βοηθάει να κυκλοφορεί το αίμα στα πόδια σας για να αποφύγετε τις φλεγμονές ή τους κιρσούς.

Η τακτική άσκηση βοηθάει το αίμα να κυκλοφορεί σε όλο το σώμα σας, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τις αρτηρίες και τις φλέβες σας. Επιπλέον, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τη χοληστερίνη και να απομακρύνετε τις τοξίνες, καθώς και τα δύο συνδέονται με κυκλοφορικές παθήσεις.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δε χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο για να επωφεληθείτε. Υπάρχει μια σειρά ασκήσεων που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι χωρίς να έχετε ανάγκη τα μηχανήματα.

Θα σας ενδιέφερε να μάθετε για αυτές; Σε αυτό το άρθρο, θα πούμε γιατί είναι σημαντικό να έχετε καλύτερη κυκλοφορία αίματος και θα μιλήσουμε για μερικές απλές ασκήσεις που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας.

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε καλή κυκλοφορία αίματος;

κυκλοφορία αίματος

Όλα τα όργανα του σώματός σας εξαρτώνται από την καλή κυκλοφορία αίματος για να δουλεύουν καλύτερα. Για να γίνει αυτό, όταν υπάρχει κάποιο θέμα ή παρεμπόδιση, μπορούν να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα ή αρρώστιες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Η καλή κυκλοφορία αίματος βοηθάει τη ροή οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων χωρίς εμπόδια. Εξαιτίας αυτού, είναι βασικό στοιχείο για τη μεταφορά της ενέργειας που είναι απαραίτητη για τις λειτουργίες του σώματος.

Τι προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία; Υπάρχουν πολλοί λόγοι:

Επαναφέρετε την κυκλοφορία αίματος με αυτές τις 5 ασκήσεις

Οι κινήσεις που κάνει το σώμα σας ενώ γυμνάζεται είναι εξαιρετικές για να ενεργοποιήσετε τη ροή αίματος. Εξαιτίας αυτού, είναι καλό να αρχίσετε να γυμνάζεστε ως μέρος της καθημερινής σας συνήθειας.

1. Σηκώστε ψηλά τα πόδια σας

άσκηση πόδια

Το ανασήκωμα των ποδιών είναι μια απλή άσκηση που βοηθάει στην ενδυνάμωση των μυών σας ενώ παράλληλα βελτιώνει την κυκλοφορία αίματος στο κάτω μέρος. Προτείνεται ως ένας τρόπος να βοηθήσετε τους κιρσούς επειδή βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από πίεση.

Τι πρέπει να κάνετε για να έχετε καλύτερη κυκλοφορία αίματος;

 • Ξαπλώστε στο πάτωμα ή στο κρεβάτι, σηκώστε τα πόδια σας στο ταβάνι και προσπαθήστε να τα τεντώσετε όσο περισσότερο μπορείτε.
 • Μείνετε σε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα, λυγίστε τα γόνατά σας και μετά τεντώστε και πάλι τα πόδια σας.
 • Κάντε 15 με 20 επαναλήψεις, μέχρι να αισθανθείτε χαλαροί.

2. Κάντε ποδήλατο καθιστοί

Αν και η συχνή άσκηση με το ποδήλατο είναι ένας υπέροχος τρόπος να ενεργοποιήσετε και πάλι την κυκλοφορία του αίματος, το να κινείτε τα πόδια σας σαν να κάνετε ποδήλατο έχει επίσης πολλά πλεονεκτήματα. Κάνοντας αυτή την άσκηση δυναμώνετε τους κοιλιακούς σας ενώ βελτιώνετε τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Ξαπλώστε κάτω με το πρόσωπο προς τα επάνω, τα χέρια στο κεφάλι ή στο λαιμό και με τα πόδια τεντωμένα.
 • Σηκώστε τα πόδια σας λίγο και αρχίστε να μιμείστε τις κινήσεις που κάνετε στο ποδήλατο για ένα λεπτό.
 • Σφίξτε τους κοιλιακούς σας ώστε τα πόδια σας να μην πέφτουν στο πάτωμα.
 • Κάντε 2 ή 3 επαναλήψεις, 1 λεπτό τη καθεμία.

3. Ανασηκώστε τις φτέρνες

φτέρνες άσκηση

Όπως λέει και το όνομα, αυτή η άσκηση περιλαμβάνει να ανασηκώσετε τις φτέρνες σας ώστε τα πόδια να στηρίζονται στα δάχτυλα. Αυτή η κίνηση ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και με τον καιρό ενδυναμώνει τους μυς σας.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Σταθείτε ευθεία με τα χέρια σας στο πλάι κρατώντας μικρά βάρη.
 • Σηκώστε τις φτέρνες από το έδαφος ώστε η πίεση να είναι στις άκρες των ποδιών σας.
 • Μείνετε σε αυτή τη θέση για 3-5 δευτερόλεπτα και μετά επιστρέψτε στην αρχική σας θέση.
 • Κάντε 15-20 επαναλήψεις.

4. Steps (Βήματα)

steps άσκηση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι υγείας για να κάνετε steps. Πρώτα από όλα, είναι μια καρδιαγγειακή άσκηση που σας βοηθάει να χάσετε βάρος και μειώνει την πίεση στις φλέβες σας. Επίσης, βοηθάει με τη ροή του αίματος και μειώνει τη φλεγμονή στα πόδια σας.

Τι πρέπει να κάνετε για να έχετε καλύτερη κυκλοφορία αίματος;

 • Ψάξτε για ένα παγκάκι ή κάτι που να μοιάζει με σκαλοπάτι για να μπορείτε να ανεβείτε.
 • Όταν το βρείτε, βάλτε το ένα πόδι επάνω και το άλλο αφήστε το στο έδαφος με τα χέρια στο πλάι. Μεταφέρετε το βάρος σας και δυναμώστε το μπροστινό σας πόδι καθώς σηκώνεστε.
 • Εναλλάξτε τα πόδια σας και επαναλάβετε την κίνηση 15 φορές.

5. Διαχωρισμός ποδιών

πόδια άσκηση κυκλοφορία αίματος

Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει στο πάτωμα ή σε μια άνετη επιφάνεια όπως στο κρεβάτι ή σε ένα στρώμα για γιόγκα. Λόγω της κίνησης που θα κάνετε, η ροή του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος προς την καρδιά θα βελτιωθεί, και αυτό θα μειώσει την εμφάνιση κιρσών.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Ξαπλώστε σε όποια επιφάνεια θέλετε κοιτάζοντας προς το ταβάνι.
 • Έχοντας τα πόδια ευθεία σηκώστε τα και χωρίστε τα χωρίς να τα αφήσετε να αγγίξουν το πάτωμα.
 • Ενώστε τα και πάλι και επαναλάβετε την κίνηση 15-20 φορές.

Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις ασκήσεις ακόμη κι αν δεν υποφέρετε από κυκλοφορικά προβλήματα. Είναι ωφέλιμες, εύκολες και γρήγορες.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.