Έρευνες σε φάρμακο κατά του καρκίνου στην Ισπανία

Ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου χρησιμοποιείται δοκιμαστικά σε ασθενείς με όγκους προχωρημένου σταδίου, όμως θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για καρκίνο σε αρχικά στάδια.
Έρευνες σε φάρμακο κατά του καρκίνου στην Ισπανία

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, δύο ισπανικά νοσοκομεία δοκιμάζουν ένα φάρμακο κατά του καρκίνου που είναι 100% ισπανικό.

Σύντομα η νέα θεραπεία θα δοκιμαστεί το πολύ σε 24 ασθενείς οι οποίοι έχουν όγκους με κακή πρόγνωση.

Το πρώτο στάδιο της μελέτης του φαρμάκου κατά καρκίνου

Φάρμακο κατά του καρκίνου

Η μελέτη πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο Gregorio Marañon και στην Πανεπιστημιακή Κλινική Navarra.

Κατά το πρώτο στάδιο της μελέτης του φαρμάκου κατά του καρκίνου, πέντε ασθενείς με όγκους που δεν ανταποκρίθηκαν σε άλλες θεραπείες έχουν ήδη ξεκινήσει την αγωγή με το νέο φάρμακο (ΒΟ-112).

Αυτοί οι πέντε ασθενείς θα είναι οι πρώτοι μιας ομάδας 12 ως 24 καρκινοπαθών που θα συμμετέχουν στην πρώτη φάση της κλινικής μελέτης.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Κρυοπηξία: μια καινούργια αντιμετώπιση για τον καρκίνο του μαστού.

 

Ένα ισπανικό φάρμακο κατά του καρκίνου

Το συγκεκριμένο φάρμακο κατά του καρκίνου άρχισε να αναπτύσσεται από το Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas, ή CNIO (Εθνικό Κέντρο Ογκολογικών Ερευνών). Σήμερα το φάρμακο αναπτύσσεται στα προαναφερθέντα κέντρα υγείας στη Μαδρίτη και στην Παμπλόνα.

Αν και το φάρμακο είναι ισπανικό, σύντομα θα διατίθεται σε όλον τον κόσμο.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα της μελέτης, τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα τον Ιούνιο.

Το επόμενο συνέδριο της American Cancer Society (Αμερικανική Εταιρεία κατά του Καρκίνου) θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Σε αυτό παρουσιάζονται οι σημαντικές πρόοδοι στην ογκολογία.

Το νέο φάρμακο κατά του καρκίνου θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά σε τρία ως τέσσερα χρόνια.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία είναι μια διαδικασία που φέρνει επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Αντί να καταπολεμώνται άμεσα τα καρκινικά κύτταρα, όπως με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία, η επίθεση στον καρκίνο γίνεται χρησιμοποιώντας τις φυσικές άμυνες του ίδιου του σώματος.

Σε αυτήν την περίπτωση το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ενεργοποιείται απλώς, αλλά και διδάσκεται να αναγνωρίζει τα κακοήθη κύτταρα.

Με τη σωστή εκπαίδευση, οι φυσικές άμυνες του σώματος μπορούν να καταπολεμήσουν τον όγκο. Η ανοσοθεραπεία συρρικνώνει τους όγκους με λιγότερες παρενέργειες. Έτσι, μειώνονται οι παράπλευρες βλάβες σε υγιείς ιστούς.

Χάρη σε αυτές τις προόδους, αλλάζει σταδιακά η πρόγνωση για όγκους όπως το μελάνωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Τυπολογία των όγκων κατά των οποίων δρα το νέο φάρμακο κατά του καρκίνου

Φάρμακο κατά του καρκίνου

Υπάρχουν ήδη στην αγορά φάρμακα ανοσοθεραπείας και το νέο ισπανικό φάρμακο θα προστεθεί στη λίστα.

Αρχικά το φάρμακο αυτό προοριζόταν για την αντιμετώπιση συμπαγών όγκων, που είναι και οι πιο συνηθισμένοι (καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, των ωοθηκών, του ήπατος και ενδοκρινολογικοί καρκίνοι, μελάνωμα, σάρκωμα κ.λπ.).

Ωστόσο, στις δοκιμές επιλέχθηκαν ασθενείς με ψηλαφητούς και προσβάσιμους όγκους με κακή πρόγνωση (συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος με δερματική μετάσταση).

Το φάρμακο θα εισάγεται με ένεση απευθείας στον όγκο, με τη βοήθεια υπερήχου, ώστε να εφαρμόζεται τοπικά.

Λεπτομέρειες για το νέο φάρμακο κατά του καρκίνου

Το συγκεκριμένο ισπανικό φάρμακο κατά του καρκίνου θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους που έχουν ακολουθήσει μη επιτυχημένες αγωγές με τις υπάρχουσες θεραπείες καθώς και άλλες μορφές ανοσοθεραπείας.

Πρώτα πρέπει να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου. Έπειτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα πρώιμα στάδια της νόσου, ακόμα και πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Η ονομασία του φαρμάκου πριν τη διάθεσή του στην αγορά, ΒΟ-112, δείχνει ότι βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση. Ωστόσο οι προσδοκίες είναι υψηλές.

Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που συνδυάζει δύο πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις στην καταπολέμηση του καρκίνου: την ανοσοθεραπεία και την αυτοφαγία. Το 2016, το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στον Ιάπωνα επιστήμονα Yoshinori Ohsumi για τις ανακαλύψεις του πάνω σε αυτόν τον μηχανισμό.

Το συγκεκριμένο φάρμακο κατά του καρκίνου δεν χρειάζεται να δρα μόνο του. Στο μέλλον μπορεί να συνδυάζεται με άλλες ανοσοθεραπείες. Οι επιλογές αυτές επίσης ελέγχονται σε κλινικές μελέτες.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Προσοχή: Μερικές εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές.

 

Μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Φάρμακο κατά του καρκίνου

Οι μελέτες αυτές αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το 2010, το Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas, ή CNIO, χορήγησε την άδεια του φαρμάκου σε μια ισπανική νεοσύστατη εταιρεία. Επρόκειτο για τη Bioncotech, μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας που γεννήθηκε ακριβώς χάρη στη συγκεκριμένη συνεργασία.

Επικεφαλής των μελετών ήταν η Marisol Soengas, υπεύθυνη της Ομάδας Μελανώματος της Bioncotech:

Όπως λέει η ίδια:

“Οι επιστήμονες γενικά έχουν λίγες ευκαιρίες να δουν πώς τα εργαστηριακά αποτελέσματα προσεγγίζουν άμεσα τους ασθενείς. Η συγκεκριμένη κλινική μελέτη είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ερευνητών από πολλούς διαφορετικούς κλάδους με επικεφαλής τη φανταστική ομάδα της Bioncontech. Εμείς εδώ στο CNIO είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό το μεγάλο βήμα”.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών θα παρουσιαστούν στο μεγαλύτερο ογκολογικό συνέδριο στον κόσμο, το American Society of Clinical Oncology Conference (ASCO), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο από τη 1 ως τις 5 Ιουνίου.

 

Ευγενική παραχώρηση κύριας εικόνας: wikiHow.com

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Anel, A., Martínez-Lostao, L., & Pardo, J. (2015). Second meeting of the Spanish Immunotherapy Group GEIT (Grupo Español de Inmunoterapia), January 16, 2015, in Zaragoza, Spain.
  • Misra, R., Acharya, S., & Sahoo, S. K. (2010). Cancer nanotechnology: Application of nanotechnology in cancer therapy. Drug Discovery Today. https://doi.org/10.1016/j.drudis.2010.08.006
  • Gottesman, M. M. (2002). Mechanisms of Cancer Drug Resistance. Annual Review of Medicine. https://doi.org/10.1146/annurev.med.53.082901.103929

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.