Candida Auris: Ένας μύκητας που μπορεί να σκοτώσει

Το Candida auris είναι ένας μύκητας που έχει προβληματίσει πολλούς ιατρικούς ερευνητές. Οι λοιμώξεις συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και είναι συχνά ανθεκτικές στη συνήθη θεραπεία. Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε τα πάντα.
Candida Auris: Ένας μύκητας που μπορεί να σκοτώσει

Τελευταία ενημέρωση: 24 Ιανουαρίου, 2021

Το Candida auris είναι το όνομα ενός μύκητα από την οικογένεια candida. Έχει γίνει διάσημο στην επιστημονική κοινότητα επειδή είναι ανθεκτικό σε κοινά αντιμυκητιακά φάρμακα.

Οι εστίες αυτού του μύκητα εμφανίζονται σχεδόν πάντα σε νοσοκομεία ή σε γηροκομεία. Επιπλέον, μπορεί να είναι πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις του, ακόμα και να οδηγήσουν σε σημείο της σήψης. Δηλαδή, η εξάπλωση της λοίμωξης από το αίμα του ασθενούς.

Οι ερευνητές ταυτοποίησαν για πρώτη φορά αυτόν τον οργανισμό το 2009. Στην πραγματικότητα, το ονόμασαν auris επειδή ήταν σε ένα δείγμα από το κανάλι του αυτιού ενός ασθενούς, που καταγόταν από τη Νότια Κορέα. Στη συνέχεια, τα κρούσματα στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ραγδαία το 2016 και το 2017.

Τα πιο σοβαρά κρούσματα συνέβησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό οδήγησε σε ακραία μέτρα για τον έλεγχο της μετάδοσης. Ωστόσο, οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι αυτός ο μύκητας είναι εξαιρετικά ανθεκτικός.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ζώντας σε νοσοκομεία, έγιναν ανθεκτικοί στη φαρμακευτική αγωγή. Δείγματα από πατώματα νοσοκομείου, έπιπλα από αίθουσες κλινικών, ακόμη και υπολογιστές βρέθηκα θετικά στον Candida auris.

Περιπτώσεις Candida auris στον κόσμο

Αφού επιβεβαίωσαν την πρώτη περίπτωση Candida auris το 2009, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι προηγούμενες μη αναγνωρισμένες λοιμώξεις οφείλονταν πιθανώς σε αυτό το παθογόνο. Μία περίπτωση συγκεκριμένα από το 2008, επίσης στη Νότια Κορέα, θα μπορούσε να ήταν από αυτόν.

Από εκεί, οι επιστήμονες καταμέτρησαν περιπτώσεις στην Ινδία, τη Νότια Αφρική, τη Βενεζουέλα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι δύο τελευταίες χώρες, μαζί με την Ισπανία και την Κολομβία, το αναγνώρισαν ως μύκητα το 2016. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν ποικίλες επιδημίες το ίδιο έτος.

Υπάρχουν δύο σημαντικές περιπτώσεις νοσηλείας. Η πρώτη συνέβη στο Νοσοκομείο Royal Brompton του Λονδίνου το 2015. Η άλλη ήταν στο Νοσοκομείο La Fe στη Βαλένθια της Ισπανίας το 2016. Κάθε εστία εμφάνισε σημαντικό αριθμό νέων ασθενών για νοσηλεία.

candida auris απεικόνιση

Παράγοντες κινδύνου του Candida auris

Δεν μολύνονται όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τον Candida auris. Επίσης, δεν θα έχουν όλοι σοβαρά συμπτώματα. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που φέρουν τον μύκητα στο σώμα τους και δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα. Αυτό ονομάζεται αποικισμός. Αν και δεν είναι σοβαρό για τους μεταφορείς, μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα άτομα.

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για λοίμωξη είναι η νοσηλεία. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστείτε έναν καθετήρα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Καραντίνα σε γηροκομείο
  • Πολλά αντιμυκητιακά φάρμακα
  • Πολλές επισκέψεις στο νοσοκομείο

Αντίσταση στα φάρμακα

Ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό είναι η ικανότητά του να αντιστέκεται στα αντιμυκητιακά φάρμακα. Στην πραγματικότητα, αυτό ανησυχεί τους ειδικούς των μολυσματικών ασθενειών. Τα κρούσματα στο νοσοκομείο προκαλούν ανησυχία, επειδή δεν γνωρίζουμε πόσο δύσκολο θα είναι να απαλλαγούμε από τον μύκητα.

Σχεδόν όλες οι ποικιλίες Candida είναι ευαίσθητες στη φλουκοναζόλη. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες να αντιμετωπίζετε τον Candida albicans με αυτό το φάρμακο. Ωστόσο, ο Candida auris είναι ανθεκτικός σε αυτό το φάρμακο.

Είναι ανθεκτικό σε άλλα αντιμυκητιακά, όπως η αμφοτερικίνη Β και η βορικοναζόλη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, περίπου το 90% των καταχωρημένων στελεχών Candida auris είναι ανθεκτικά σε μία κατηγορία αντιμυκητιακών. Επιπλέον, το ένα τρίτο από αυτούς είναι ανθεκτικοί σε περισσότερα από δύο διαφορετικά φάρμακα.

βακτήριο σε εργαστήριο

Θεραπεία

Μέχρι στιγμής, υπάρχει μια ειδική ομάδα φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στη θανάτωση του Candida auris. Αυτά τα φάρμακα είναι οι εχινοκανδίνες.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι πάντα διαθέσιμα. Επίσης, ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά και σε αυτά. Εάν συμβεί αυτό, οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα μείγμα αντιμυκητιακών σε υψηλότερες δόσεις από το κανονικό.

Επίσης, αυτοί οι ασθενείς είχαν προηγουμένως μια ασθένεια που απαιτούσε νοσηλεία. Επομένως, το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν αδύναμο. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι είχαν πολλές ασθένειες ταυτόχρονα. Οι γιατροί πρέπει να καταλάβουν πώς να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα.

Αυτή η κρίσιμη κατάσταση με τον Candida auris μας θυμίζει ότι πρέπει να είμαστε συνετοί όταν παίρνουμε φάρμακα. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες συνταγογράφησης για να αποφύγουν την ανθεκτικότητα στα φάρμακα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jeffery-Smith A, Taori SK, Schelenz S, et al. Candida auris: a review of the literature. Clin Microbiol Rev. 2017;31(1). PMID: 29142078.
  • Schelenz, Silke, et al. “First hospital outbreak of the globally emerging Candida auris in a European hospital.” Antimicrobial Resistance & Infection Control 5.1 (2016): 35.
  • Clancy, Cornelius J., and M. Hong Nguyen. “Emergence of Candida auris: an international call to arms.” (2017): 141-143.
  • Sherry, Leighann, et al. “Biofilm-forming capability of highly virulent, multidrug-resistant Candida auris.” Emerging infectious diseases 23.2 (2017): 328.
  • Kordalewska M, Perlin DS. Identification of Drug Resistant Candida aurisFront Microbiol. 2019;10:1918. Published 2019 Aug 20. doi:10.3389/fmicb.2019.01918

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.