Χειρουργική επέμβαση αύξησης του ύψους: Είναι επικίνδυνη;

Η χειρουργική επέμβαση αύξησης του ύψους είναι μια διαδικασία προοδευτικής επιμήκυνσης των άκρων. Πρόκειται για μια αργή διαδικασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία.
Χειρουργική επέμβαση αύξησης του ύψους: Είναι επικίνδυνη;

Τελευταία ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου, 2022

Η χειρουργική επέμβαση αύξησης του ύψους πραγματοποιείται για την επιμήκυνση των άκρων. Όμως, παρά το τι μπορεί να νομίζετε από την ονομασία, το μικρό ανάστημα δεν είναι ο κύριος λόγος για να την κάνετε.

Γενικά, η χειρουργική επέμβαση αύξησης του ύψους συνιστάται συνήθως σε άτομα που έχουν ασυμμετρίες στα άκρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμα προβλήματα στις αρθρώσεις, που σχετίζονται με πόνο στη μέση και χρόνιο πόνο στο γόνατο και το ισχίο. Συνεπώς, μπορεί να γίνει διόρθωση.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια αργή διαδικασία ανάρρωσης και είναι συχνά πολύ επώδυνη. Επιπλέον, η τεχνική είναι πολύπλοκη και μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτήν.

Χειρουργική επέμβαση αύξησης ύψους: τι είναι και γιατί γίνεται

Είναι επίσημα γνωστή ως τεχνική επιμήκυνσης των οστών. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στα οστά των άκρων.

Αν και επιτρέπει επίσης σε άτομα με κοντό ανάστημα να αυξήσουν το ύψος τους, ο κύριος σκοπός της έχει να κάνει με τη διόρθωση προβλημάτων όπως οι οστικές παραμορφώσεις ή η δυσμετρία (διαφορές στο μήκος μεταξύ των άκρων), καθώς και η απώλεια οστού λόγω τραυματισμού ή όγκων.

Σε γενικές γραμμές, εκτός από αυτές που αναφέρονται παραπάνω, η διαδικασία αυτή συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Σκελετική δυσπλασία: Πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλείται από διάφορες συγγενείς ανωμαλίες, όπου υπάρχει μεταβολή στην ανάπτυξη των οστών.
  • Αυτή είναι συνήθως η αιτία πίσω από παραμορφωμένα άκρα και κοντό ανάστημα.
  • Ατελής οστεογένεση: Μια γενετική διαταραχή κατά την οποία τα οστά είναι πιο εύθραυστα από το φυσιολογικό. Αυτό τα κάνει να σπάνε εύκολα σε περίπτωση οποιουδήποτε τραύματος.
  • Επίσης, η χειρουργική επέμβαση αύξησης του ύψους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αχονδροπλασίας.

Η επιμήκυνση των οστών μπορεί να γίνει σε παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, είναι απαραίτητο ο ασθενής να είναι υγιής και απαλλαγμένος από λοιμώξεις και μεταβολικές ασθένειες.

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία επιμήκυνσης των οστών;

Όπως υπονοείται, η τεχνική αυτή επιτρέπει την επιμήκυνση ή το τέντωμα των άκρων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται συνήθως εσωτερικές συσκευές επιμήκυνσης.

Πρόκειται για ένα είδος ράβδου, με ένα σύστημα γραναζιών που τοποθετείται στο εσωτερικό του οστού (είτε της κνήμης είτε του μηριαίου οστού), ανάλογα με το άκρο.

Από την άλλη πλευρά, ένας εξωτερικός σταθεροποιητής τοποθετείται στο άκρο στο οποίο πραγματοποιείται η επιμήκυνση των οστών. Σε αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιούνται βελόνες ή βίδες μέσω του δέρματος και των μυών.

Επίσης, προστίθεται μια συσκευή στο δέρμα για τον έλεγχο της έκτασης της ράβδου, προκειμένου να επιμηκύνεται αργά και σταδιακά το άκρο. Είναι σημαντικό να επιμηκύνεται σταδιακά ο σταθεροποιητής καθημερινά.

Αυτές οι συσκευές διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το πόσα εκατοστά επιθυμείτε να επιμηκυνθεί το άκρο. Συνήθως, διατηρούνται για τουλάχιστον 3 μήνες.

Σε γενικές γραμμές, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι τα εξής:

  1. Το άκρο αναισθητοποιείται ή χρησιμοποιείται γενική αναισθησία. Έτσι, όταν γίνεται η τομή στο δέρμα, ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο.
  2. Τοποθετείται η συσκευή επιμήκυνσης και κόβεται το προς επιμήκυνση οστό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας χώρος στον οποίο θα αναπτυχθεί νέα οστική μάζα.
  3. Χρησιμοποιούνται βίδες για τη στερέωση της συσκευής και προσαρμόζεται στο τηλεχειριστήριο που λειτουργεί με μαγνήτες.
  4. Τέλος, το τραύμα κλείνει με ράμματα.
Height-increasing surgery.
Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι πολύπλοκη, καθώς περιλαμβάνει τη διέγερση του σχηματισμού νέου ιστού.

Μετεγχειρητική φροντίδα

Η χειρουργική επέμβαση αύξησης του ύψους θα προκαλέσει πόνο και μυϊκούς σπασμούς. Θα απαιτηθεί ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάρρωσης.

Τόσο ο ασθενής όσο και οι φροντιστές πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με ολόκληρο το πρωτόκολλο φροντίδας του τραύματος και της συσκευής. Αυτό είναι απαραίτητο τόσο για την αποφυγή λοιμώξεων όσο και αστοχιών του μηχανισμού, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία της επέμβασης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάρρωσης, ενώ τα οστά επιμηκύνονται, δεν θα είναι δυνατό να περπατήσετε κανονικά: το άκρο ή τα άκρα που επιμηκύνονται θα είναι πρακτικά άχρηστα. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η επιβάρυνσή τους με βάρος.

Ως αποτέλεσμα, το άτομο δεν θα είναι σε θέση να εκτελεί τις συνήθεις δραστηριότητές του, αλλά θα πρέπει να εξαρτάται από κάποιον άλλον. Είναι σύνηθες να χρειάζονται βοήθεια για όλες τις απλές καθημερινές εργασίες, όπως το ντύσιμο ή το ντους. Επομένως, συνιστάται καλή ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης της συσκευής επιμήκυνσης, παρόλο που συνήθως προγραμματίζεται για κάθε άτομο με συγκεκριμένο τρόπο.

Είναι επίσης απαραίτητο να τονιστεί ότι οι επισκέψεις στο γιατρό θα είναι συχνές. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, πιθανότατα θα λαμβάνονται ακτινογραφίες για να ελέγχεται η κατάσταση των οστών.

Επιπλέον, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, με την έννοια της επαρκούς πρόσληψης βιταμινών και μετάλλων για τη θρέψη του υπό διαμόρφωση οστού .

Τέλος, στο τέλος της φάσης ανάρρωσης, η φυσικοθεραπεία, οι διατάσεις και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, συμπεριλαμβανομένης της κινητικής επανεκπαίδευσης, θα είναι απαραίτητες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ξανά τα άκρα.

Αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης αύξησης του ύψους

Physio on the knee.
Η αποκατάσταση είναι ένα αναπόφευκτο βήμα στην ανάρρωση, δεδομένου ότι η ακινησία παρατείνεται.

Μετά την επέμβαση αύξησης του ύψους, απαιτείται μια μακρά διαδικασία και πολλή υπομονή. Δεν είναι μια επέμβαση με άμεσα αποτελέσματα καθώς η μετεγχειρητική περίοδος μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες.

Ωστόσο, η επιμήκυνση των οστών δεν είναι τέλεια. Δεν μπορεί να αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα είναι κατά παραγγελία. Στην πραγματικότητα, κάθε οστό έχει μια μέγιστη επιμήκυνση. Η κνήμη μπορεί να επιμηκυνθεί περίπου 4 εκατοστά και, στην περίπτωση του μηριαίου οστού, μπορεί να επιμηκυνθεί 6 εκατοστά.

Πιθανοί κίνδυνοι

Εάν το άτομο αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή την επέμβαση, είναι απαραίτητο να απευθυνθεί σε έναν ειδικό σε αυτή την τεχνική. Οποιαδήποτε αποτυχία μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία. Γι’ αυτό είναι πάντα απαραίτητο να επιλέγετε το κατάλληλο άτομο για να την εκτελέσει.

Αν και είναι αρκετά ασφαλής, η χειρουργική επέμβαση για την αύξηση του ύψους ενέχει επίσης κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι η εμβολή λίπους, η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι ορισμένα σωματίδια λίπους που συνθέτουν το οστό μπορεί να απελευθερωθούν και να αποφράξουν ένα αιμοφόρο αγγείο.

Πρόκειται για έναν κίνδυνο που αναλαμβάνεται σε κάθε κάταγμα ή ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση. Άλλες παρόμοιες επιπλοκές είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή.

Από την άλλη πλευρά, η πρόωρη επούλωση των οστών μπορεί επίσης να συμβεί μετά από χειρουργική επέμβαση για την αύξηση του ύψους. Στην περίπτωση αυτή, ο οστίτης ιστός κλείνει πρόωρα, καθιστώντας αδύνατη την περαιτέρω επιμήκυνση.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αποτυχία παγίωσης. Σε αντίθεση με όσα μόλις εξηγήσαμε, το νέο οστό μπορεί να μη σχηματιστεί στο χώρο που δημιουργήθηκε γι’ αυτό. Αυτό σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και το κάπνισμα.

Σκέψεις σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση αύξησης του ύψους

Πριν από τη διενέργεια αυτού του είδους της χειρουργικής επέμβασης, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε υπόψη σας ορισμένες πτυχές. Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η τεχνική αυτή προκαλεί πόνο, δυσφορία και αναπηρία.

Είναι επίσης μια αργή διαδικασία που απαιτεί υπομονή. Πρέπει να περιμένετε να περάσετε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, απαιτείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να είστε αδρανείς και να ξεκουράζεστε.

Στα παιδιά, η επέμβαση αυτή θα απαιτήσει, κατά πάσα πιθανότητα, να εγκαταλείψουν το σχολείο κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας. Έτσι, το ιδανικό είναι να προσπαθήσουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους από το σπίτι και να μην παραμελήσουν το σχολείο τους. Από αυτή την άποψη, συνιστάται συνήθως να ζητούν βοήθεια από ειδικό δάσκαλο.

Δεν θα μπορέσουν όλοι να υποβληθούν και να αντέξουν αυτή τη χειρουργική επέμβαση. Είναι απαραίτητο να είστε πολύ πρόθυμοι και πειθαρχημένοι, καθώς η τήρηση των οδηγιών του γιατρού θα είναι απαραίτητη προκειμένου να έχετε καλά αποτελέσματα και να αποφύγετε επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.