8 καταστάσεις που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία. Ωστόσο, είναι δυνατόν να λάβουμε κάποια μέτρα για να τις αποτρέψουμε από το να μας επηρεάσουν. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
8 καταστάσεις που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκληθούν το καλοκαίρι. Ειδικά όταν υπάρχουν καύσωνες.

Είναι δυνατόν να παρουσιαστούν ποικίλα συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:

 • Υπερβολική εφίδρωση.
 • Αφυδάτωση.
 • Κράμπες.
 • Αίσθημα εξάντλησης.
 • Ζάλη.
 • Ταχυκαρδία.
 • Λιποθυμικά επεισόδια

Έτσι, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις όταν το θερμόμετρο πλησιάζει ή υπερβαίνει τους 40° Κελσίου. Εάν εκδηλωθούν τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή επιπλοκών.

Συμπτώματα που προκαλούνται από τη ζέστη

Είτε στο βόρειο είτε στο νότιο ημισφαίριο, με την άφιξη του καλοκαιριού η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει. Ωστόσο, ορισμένες χρονιές είναι πιο ζεστές από άλλες, λόγω διαφόρων κλιματικών φαινομένων.

Είναι φυσιολογικό το σώμα να δροσίζεται μέσω της εφίδρωσης. Μερικές φορές, όμως, το σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από την υπερφόρτωση θερμότητας με αρκετά γρήγορο ρυθμό και χάνεται η θερμική ισορροπία.

Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται τότε σε επίπεδα που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα:

 • Ζάλη.
 • Ταχυκαρδία
 • Παραλήρημα και σύγχυση.
 • Δίψα που δύσκολα σβήνεται.
 • Αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας.
 • Δερματικά εξανθήματα και ερυθρότητα.
 • Ολιγουρία (μειωμένη παραγωγή ούρων).
 • Ξαφνικές αυξήσεις και μειώσεις της αρτηριακής πίεσης.
 • Άνυδρωση ή υπερίδρωση (μείωση ή υπερβολική παραγωγή ιδρώτα, αντίστοιχα).
climate change
Οι κλιματικές αλλαγές που διέρχεται η εποχή μας χαρακτηρίζονται από θερμές εποχές που είναι ισχυρές και επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Καθώς οι βαθμοί που σημειώνει το θερμόμετρο ανεβαίνουν, αυξάνεται η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τη ζέστη. Από τους 35° C και μετά, μπορεί να γίνει αισθητή η δυσφορία.

Η δυσφορία συνεχίζει να αυξάνεται όταν εκτίθεστε στη ζέστη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, όταν εργάζεστε ή γυμνάζεστε σε εξωτερικούς χώρους ή αν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο εργαλείο που βοηθάει στη διάχυση ή τη μείωση της θερμοκρασίας.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι. Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου αναφέρονται οι εξής:

 • Πρόσληψη αλκοόλ.
 • Άτομα με παχυσαρκία
 • Χαμηλή ή ανεπαρκής ενυδάτωση.
 • Άτομα συνηθισμένα σε ψυχρά κλίματα.
 • Πολύ μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι ενήλικες.
 • Ασθενείς με υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.
 • Κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων (β-αποκλειστές, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά).

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Οι συνέπειες της αφυδάτωσης

Καταστάσεις που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες

Ορισμένα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να είναι κοινά στις διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, η καθεμία έχει τη δική της ιδιαιτερότητα. Ας δούμε.

1. Θερμική εξάντληση

Οι όροι θερμοπληξία και θερμική εξάντληση χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί που διαπιστώνουν διαφορές μεταξύ των δύο, επισημαίνοντας ότι η θερμική εξάντληση είναι συνήθως ο πρόδρομος της θερμοπληξίας και ότι δεν προκαλεί γνωστικές αλλοιώσεις.

Η θερμική εξάντληση είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο και χαρακτηρίζεται από ευαισθησία του δέρματος και δερματικές βλάβες. Υπάρχει επίσης αφυδάτωση, γενική κακουχία, πονοκέφαλος, ναυτία, ταχυκαρδία και ευερεθιστότητα.

2. Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μία από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Εμφανίζεται όταν το σώμα ξεπεράσει το όριο των 40° C.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο βασικοί τύποι θερμοπληξίας:

 • Εξαντλητική: είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης σωματικής δραστηριότητας σε πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον. Αναπτύσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, σε έναν αγώνα μαραθωνίου.
 • Μη εξαντλητική: εμφανίζεται όταν η αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος συνδυάζεται με άλλες καταστάσεις, όπως η ηλικία ή υποκείμενα προβλήματα υγείας. Αναπτύσσεται σε διάστημα αρκετών ημερών.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν αφυδάτωση, κόπωση, αίσθημα σύγχυσης, ταχυκαρδία και ζάλη. Εάν αφεθούν χωρίς φροντίδα, μπορεί να εμφανιστούν σπασμοί, λιποθυμία, ακόμη και κώμα και θάνατος.

3. Καταστάσεις που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες: Αφυδάτωση

Για να καταπολεμήσει τις υψηλές θερμοκρασίες, το σώμα παράγει ιδρώτα. Και αν η κατάσταση διατηρηθεί, θα υπάρξει περισσότερη εφίδρωση. Όταν αυτό δεν αντισταθμίζεται με επαρκή αντικατάσταση υγρών, ακολουθεί αφυδάτωση.

Όλα αυτά οδηγούν σε άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως ξηρά και σκασμένα χείλη, αποπροσανατολισμός και σύγχυση, ταχυκαρδία, δυσκοιλιότητα και νεφρικά προβλήματα.

4. Αίσθημα κόπωσης

Μετά από ένα χρονικό διάστημα έκθεσης στη ζέστη, το άτομο μπορεί να αισθανθεί ένα αίσθημα κόπωσης που μεταφράζεται σε δυσκολία στην εκτέλεση οποιασδήποτε δραστηριότητας, νιώθοντας ότι η παραμικρή κίνηση απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

5. Κράμπες

Με την εφίδρωση, το σώμα χάνει επίσης άλατα και μέταλλα που απαιτούνται για τη φυσιολογική λειτουργία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το χλώριο, το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των μυών

Εξαιτίας αυτού, μπορεί να εμφανιστούν μυϊκοί σπασμοί και κράμπες στα χέρια και τα πόδια, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος- ακόμη και στην κοιλιά. Αυτό συμβαίνει επίσης συχνά μετά από έντονη σωματική άσκηση.

6. Δερματικές παθήσεις

Το εξάνθημα είναι μια δερματική πάθηση που μοιάζει με κόκκινα εξογκώματα ή μικρές φουσκάλες. Είναι πιο συνηθισμένο στις πτυχές (μασχάλες, βουβωνική χώρα).

Προκαλείται συνήθως από κάποια ουσία που ερεθίζει το δέρμα, καθώς και από υπερβολική εφίδρωση και φραγμένους πόρους. Είναι συχνή στα παιδιά, ιδίως όταν το περιβάλλον είναι ζεστό και υγρό.

Προκαλεί φλεγμονή, ερεθισμό, κνησμό, κάψιμο, ξηρότητα και απολέπιση. Εκτός από την ενόχληση που δημιουργεί, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές λόγω λοιμώξεων.

7. Γαστρεντερικές παθήσεις στις υψηλές θερμοκρασίες

Οι γαστρεντερικές παθήσεις είναι συχνότερες σε ζεστό καιρό. Τα τρόφιμα αποσυντίθενται ταχύτερα, αυξάνοντας τα βακτήρια σε αυτά.

Ομοίως, οι μύγες και άλλα έντομα τείνουν να πολλαπλασιάζονται περισσότερο σε ζεστό καιρό. Ειδικά σε μέρη όπου δεν υπάρχουν επαρκείς συνθήκες υγιεινής.

8. Νεφρικά προβλήματα

Με την απώλεια υγρών, μειώνεται η συχνότητα ούρησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες συνέπειες, όπως αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση επί του θέματος, έχει διαπιστωθεί ότι οι καύσωνες αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, με τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία και τους ασθενείς με διάφορες χρόνιες παθήσεις να επηρεάζονται περισσότερο.

conditions related to high temperatures
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στις συνέπειες των καύσωνων, γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνουν ακραίες προφυλάξεις.

Συνέπειες και πιθανές επιπλοκές από τις υψηλές θερμοκρασίες

Όταν το σώμα υπερθερμαίνεται, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, αναγκάζοντας την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και με περισσότερη δύναμη. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει τους μύες και τη λειτουργία ζωτικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με την αυξημένη θερμοκρασία περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Υπεραερισμός.
 • Οξεία αναπνευστική δυσχέρεια.
 • Νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια.
 • Μεταβολική δυσλειτουργία.
 • Υποογκαιμικό σοκ.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να επιδεινωθούν από τη ζέστη, όπως οι δερματικές παθήσεις (ακμή, ροδόχρους ακμή), οι αναπνευστικές παθήσεις (ΧΑΠ, άσθμα), ο σακχαρώδης διαβήτης και ο λύκος.

Πρόληψη των καταστάσεων που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες

Εάν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αυτές οι καταστάσεις που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία μπορούν να αποφευχθούν ή να προληφθούν. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορες συστάσεις.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, να πίνουμε αρκετά υγρά και να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής. Είναι ιδανικό να καλύπτεστε με καπέλο όταν βγαίνετε έξω και να μένετε σε δροσερά και αεριζόμενα περιβάλλοντα.

Το να κάνετε ένα ντους αν ζεσταίνεστε πολύ είναι βέλτιστο. Η μείωση της άσκησης και η μη χρήση πολύ ζεστών ρούχων βοηθούν επίσης.

Όσον αφορά τα γεύματα, μην τρώτε φαγητό στο δρόμο, απολυμαίνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά και αποφύγετε τα μεγάλα, πολύ ζεστά ή λιπαρά γεύματα.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης.

Στο σπίτι, χρησιμοποιήστε τις απαραίτητες συσκευές για ψύξη, όπως ανεμιστήρες και κλιματιστικά. Χρησιμοποιήστε το φούρνο όσο το δυνατόν λιγότερο.

Πότε να πάτε στο γιατρό;

Θα πρέπει να ζητηθεί ιατρική βοήθεια εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και υπάρχουν πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα. Μέχρι να φτάσουν οι πρώτες βοήθειες, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση της θερμοκρασίας του ατόμου εφαρμόζοντας παγοκύστες ή κομπρέσες πάγου σε περιοχές όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και ο λαιμός.

Αν είναι δυνατόν, κάντε μπάνιο ή τουλάχιστον ψεκάστε το άτομο με νερό. Βοηθήστε επίσης στην αφαίρεση των ρούχων. Ένα άλλο σημαντικό μέτρο είναι η ενυδάτωση με ισοτονικά ποτά.

Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη όταν συμβεί θερμοπληξία. Εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, δεν χρειάζεται να φοβάστε τυχόν επιπλοκές. Όταν έχετε μέλη της οικογένειάς σας που ζουν μόνα τους, θα πρέπει να διατηρείτε μόνιμη επαφή μαζί τους για να ξέρετε πώς είναι η κατάστασή τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fleta Zaragozano J, González García G, Muñoz Jalle E, Faci Alcalde E, Aurensanz Clemente E. Golpe de calor. Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria. 2013; 43(2): 53-59.
 • Kovats R. El Niño and human health. Bulletin of the World Health Organization. 2000; 78 (9): 1127-1135.
 • Lorenzo, A, Liano F. High temperatures and nephrology: The climate change problem. Nefrología (Madr.). 2017; 37(5): 492-500.
 • Peña R, Valdés M, Nazzal C. Efecto de las temperaturas extremas en la incidencia de enfermedades cardiovasculares: revisión bibliográfica 2016-2022. Rev Chil Cardiol. 2022;  41(1): 51-64.
 • Piñeiro Sande N, Martínez Melgar J, Alemparte Pardavilla E, Rodríguez García J. Golpe de Calor. Revisión. Emergencias. 2004; 16: 116-125.
 • Villamil Cajoto I, Díaz Peromingo J, Villacian Vicedo G, Sánchez Leira J, et al. Impacto de la ola de calor de 2003 en el Hospital de Riveira (A Coruña). An. Med. Interna (Madrid). 2005;  22(1): 15-20.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.