Εμβόλιο πνευμονίας: υπάρχει ή όχι; Τι πρέπει να ξέρετε

Υπάρχει πράγματι εμβόλιο για την πνευμονία και υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές του: Το PPSV23 στοχεύει σε 23 τύπους βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και ο PCV13 είναι για άλλους 13.
Εμβόλιο πνευμονίας: υπάρχει ή όχι; Τι πρέπει να ξέρετε
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Δεν είναι εύκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα αν υπάρχει εμβόλιο πνευμονίας ή όχι. Η πιο απλή απάντηση είναι ναι, κατά κάποιο τρόπο… Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πνευμονίας και κανένα εμβόλιο δεν τους στοχεύει σε όλους.

Η πνευμονία είναι η κύρια αιτία θανάτου από μόλυνση παγκοσμίως. Είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να γίνει θανατηφόρα υπό ορισμένες συνθήκες. Παράγει πάντα φλεγμονή στους πνεύμονες και βλάβη στον ιστό αυτών των οργάνων, μερικές φορές βλάπτει την ποιότητα ζωής μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι γιατροί επιμένουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντίστασης στην ασθένεια είναι μέσω του εμβολιασμού κατά της πνευμονίας και της γρίπης. Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν κανένα εμβόλιο επειδή δεν γνωρίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχουν αυτές οι ασθένειες.

Οι κίνδυνοι της πνευμονίας

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θανάτων παγκοσμίως από πνευμονιοκοκκική πνευμονία κάθε χρόνο. Αυτή η ασθένεια στοιχίζει τη ζωή ενός στους 20 ανθρώπους που προσβάλλονται από αυτήν. Επιπλέον, είναι η πιο κοινή μορφή πνευμονίας και οφείλεται σε βακτήρια που εισέρχονται στις κυψελίδες των πνευμόνων.

Μια άλλη μόλυνση που προκύπτει από πνευμονία είναι η πνευμονιοκοκκική βακτηριαιμία, η οποία προκαλεί το θάνατο ενός στους πέντε ανθρώπους που προσβάλλονται από αυτήν. Η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα έχει τις ίδιες αναλογίες και έχει την ίδια σοβαρότητα. Όλες αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται σε βακτήρια όπως ο Streptococcus pneumoniae, του οποίου το κοινό όνομα είναι ο πνευμονιόκοκκος.

Αυτά τα βακτήρια προκαλούν από ήπιες έως σοβαρές λοιμώξεις που εξαπλώνονται μέσω επαφής, κοντά σε μολυσμένα άτομα και σταγονίδια που εξαπλώνονται με βήχα και φτέρνισμα.

Μερικοί ασυμπτωματικοί άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, έτσι πολλοί από τους πομπούς δεν έχουν στην πραγματικότητα εμφανή σημάδια πνευμονίας. Επομένως, είναι απαραίτητο να πλένετε τα χέρια σας όσο πιο συχνά μπορείτε.

Ακτινογραφία πνευμόνων.
Οι πνεύμονες είναι το όργανο -στόχος της πνευμονίας.

Εμβόλιο πνευμονίας

Το εμβόλιο της πνευμονίας προσφέρει προστασία έναντι όλων των μορφών πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης – εκτός από εκείνες που προκαλούνται από μύκητες. Είναι, επομένως, ένα αποτελεσματικό μέτρο για τη φροντίδα της αναπνευστικής υγείας.

Το εμβόλιο της πνευμονίας που διατίθεται επί του παρόντος είναι το εμβόλιο πολυσακχαρίτη πνευμονιόκοκκου ή PPSV23. Προστατεύει από 23 τύπους βακτηρίων που προκαλούν πνευμονιοκοκκική νόσο. Διατίθενται επίσης τα δεκατρία σθενή συζευγμένα εμβόλια πνευμονιόκοκκου (PCV13).

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μία δόση PPSV23 κάθε πέντε χρόνια για να προστατευτούν από τη νόσο. Μόνο στην περίπτωση ασθενών υψηλού κινδύνου συνιστάται η δεύτερη δόση του εν λόγω εμβολίου πριν ή σε συνδυασμό με τον PCV13.

Επιπλέον, πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστον ένας χρόνος μεταξύ των δόσεων. Επίσης, ένας γιατρός πρέπει να υποδείξει ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο για κάθε ασθενή και πόσες δόσεις απαιτούνται, ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση της υγείας του.

Ποιος χρειάζεται εμβόλιο πνευμονίας;

Γιατρός που ετοιμάζει μια σύριγγα.
Άτομα άνω των 65 ετών χρειάζονται εμβόλιο κατά της πνευμονίας.

Η πνευμονία μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και κατάστασης. Ωστόσο, κατ ‘αρχήν, οι ενήλικες άνω των 65 ετών πρέπει να κάνουν εμβόλιο καθώς είναι ο πληθυσμός με τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Είναι συνηθισμένο για τους ηλικιωμένους να λαμβάνουν πρώτα PCV13, ακολουθούμενο από PPSV23 ένα χρόνο αργότερα. Αν έλαβαν PCV13 σε νεότερη ηλικία, δεν πρέπει να λάβουν άλλο. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα αποφασίσει τι είναι καλύτερο για κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, παιδιά κάτω των 5 ετών και ενήλικες με χρόνιες αναπνευστικές, καρδιακές ή ηπατικές παθήσεις πρέπει να κάνουν εμβόλιο. Είναι επίσης χρήσιμο σε άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή, έχουν κοχλιακά εμφυτεύματα, καπνίζουν τσιγάρα ή πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στο εμβόλιο είναι σπάνιες. Γενικά, μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί ερυθρότητα ή ήπιο πρήξιμο στο χέρι. Ωστόσο, εκείνοι με προηγούμενες αλλεργικές αντιδράσεις σε οποιοδήποτε από τα συστατικά δεν πρέπει να το κάνουν.

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη

Η ύπαρξη αυτών των παραλλαγών εμβολίου για πνευμονία είναι μια πρόσκληση για την πρόληψη της νόσου. Η διαθεσιμότητά τους επιτρέπει στα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών μορφών της νόσου να την αποφύγουν. Οι επαγγελματίες υγείας θα το υποδείξουν όταν είναι απαραίτητο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Benedicto, R. M., Ordóñez, M. A. G., González, J. L., & Castillo, J. C. (2003). Bacteriemia neumocócica en el adulto en un hospital de tercer nivel. In Anales de medicina interna (Vol. 20, No. 11, pp. 563-568). Arán ediciones.
  • Biagini, L., Pezzani, M., Rojas, R., & Fuentealba, F. (2018). Cost-Utility Study of PCV13 Versus PPSV23 in Adults in Chile. Value in health regional issues, 17, 194-201.
  • Jover Díaz, F., Andreu Giménez, L., Roig Rico, P., Cañizares Navarro, R., Ortiz de la Tabla, V., & Cuadrado Pastor, J. M. (2003, May). Factores pronósticos, mortalidad e indicaciones de vacunación en la neumonía neumocócica bacteriémica. In Anales de Medicina Interna (Vol. 20, No. 5, pp. 55-56). Arán Ediciones, SL.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.