Οι χρήσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου στο σπίτι

Ψάχνετε πάντα οικολογικές εναλλακτικές για το καθάρισμα του σπιτιού σας; Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι καταπληκτικές ιδιότητες του υπεροξειδίου του υδρογόνουέχει μπορούν να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.
Οι χρήσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου στο σπίτι

Τελευταία ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου, 2018

Οι ιδιότητες του υπεροξειδίου του υδρογόνου το καθιστούν ένα από τα πιο ασφαλή φυσικά απολυμαντικά που υπάρχουν. Αυτό το προϊόν μπορεί να εξαλείψει ολοκληρωτικά μικροοργανισμούς μέσω της οξείδωσης, μια ελεγχόμενης διαδικασίας καύσης.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου χρησιμοποιείται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς. Έχει και πολλές άλλες χρήσεις στον καθαρισμό του σπιτιού αλλά και σε άλλες οικιακές εργασίες. Ψάχνετε πάντα οικολογικές εναλλακτικές για το καθάρισμα του σπιτιού σας; Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι καταπληκτικές ιδιότητες του υπεροξειδίου του υδρογόνουέχει μπορούν να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Οι χρήσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου στο καθάρισμα του σπιτιού

Οι χρήσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου στο σπίτι
 • Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα πολύ οικονομικό προϊόν και μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σας για το καθάρισμα του σπιτιού. Διαλύετε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού ίσα μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου (3% συγκέντρωση) με μεταλλικό νερό. Το χρησιμοποιείτε σαν μείγμα για να απολυμάνετε το μπάνιο, τους πάγκους, τις κεραμικές εστίες, τις βάσεις κοπής και πολλές άλλες επιφάνειες. Αυτό το προϊόν είναι πολύ αποτελεσματικό και αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική σε όλα τα χημικά προϊόντα καθαρισμού τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας.
 • Για να καθαρίσετε το πλυντήριο πιάτων σας, προσθέστε λίγο υπεροξείδιο του υδρογόνου στη μικρή σαπουνοθήκη.
 • Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα εξαιρετικό λευκαντικό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ενισχυτικό πλύσης σε ασπρόρουχα. Αυτό το προϊόν μπορεί να εξαφανίσει λεκέδες από τα άσπρα ρούχα, από αναψυκτικά, κόκκινο κρασί, αίμα ή άλλους λεκέδες. Αν υπάρχει λεκές από αίμα, απλά ρίχνετε λίγο υπεροξείδιο του υδρογόνου απευθείας πάνω στο λεκέ. Το αφήνετε να σταθεί για μερικά λεπτά, το τρίβετε καλά και στη συνέχεια το πλένετε όπως συνήθως.
 • Μουλιάζετε τις οδοντόβουρτσές σας σε λίγο υπεροξείδιο του υδρογόνου. Θα εξοντώσετε ολοκληρωτικά τυχόν ιούς και βακτήρια που συγκεντρώνονται σε αυτές με την πάροδο του χρόνου.
 • Έχουν οι κατσαρόλες και τα τηγάνια σας λεκέδες από υπολείμματα λίπους ή από καμένα φαγητά; Τότε φτιάξτε μια πάστα με μαγειρική σόδα (διττανθρακινό νάτριο) και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Τρίψτε τις λεκιασμένες περιοχές με αυτό το μείγμα. Το αφήνετε να δράσει για μερικά λεπτά και τέλος το ξεπλένετε καλά.
 • Αναμειγνύετε ένα μέρος υδρογόνο με δυο μέρη νερό για να απολυμάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν τα καταναλώσετε.

Διαβάστε σχετικά: Οι καλύτεροι τρόποι για να απολυμάνετε το μπάνιο σας

Οι χρήσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου στην προσωπική υγιεινή

Οι χρήσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου - νύχια
 • Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα πανίσχυρο στοματικό διάλυμα για την πρόληψη προβλημάτων που προκαλούν τα βακτήρια ή οι ιοί. Αυτό το προϊόν είναι οικονομικό και αποτελεσματικό και με την πάροδο του χρόνου θα συμβάλλει και στη λεύκανση των δοντιών σας. Χρησιμοποιείτε υπεροξείδιο του υδρογόνου με συγκέντρωση 3%.
 • Αν θέλετε να φτιάξετε φυσική οδοντόκρεμα που να προσφέρει και φυσική λεύκανση των δοντιών, αναμειγνύετε 3 μέρη μαγειρική σόδα με ένα μέρος υπεροξείδιο του υδρογόνου και βουρτσίζετε τα δόντια σας με το μείγμα.
 • Το υπεροξείδιο του υδρογόνου δεν είναι φυσικό παυσίπονο . Μπορεί όμως να περιορίσει τον πόνο των δοντιών χάρη στην αντιική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση του. Παράλληλα καταπολεμά τη λοίμωξη.
 • Η τακτική χρήση του υπεροξειδίου του υδρογόνου δρα επίσης και ως φυσικό λευκαντικό για τα δόντια.
 • Θέλετε να ανοίξετε το χρώμα των μαλλιών σας με φυσικό τρόπο; Φτιάξτε ένα μείγμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου και νερό σε αναλογία 50/50. Ψεκάζετε αυτό το διάλυμα σε βρεγμένα μαλλιά εφόσον βγείτε από το ντους. Η αλλαγή δεν είναι δραστική αλλά σταδιακά θα ανοίξει το χρώμα των μαλλιών σας, αν το χρησιμοποιείτε συχνά.
 • Το δέρμα σας παρουσιάζει κηλίδες ή σημάδια; Το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψή τους.  Εφαρμόστε το απευθείας στην πάσχουσα περιοχή με λίγο βαμβάκι.

Δείτε επίσης: Αφαιρέστε την οδοντική πλάκα με 6 φυσικές λύσεις

Οι χρήσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου ως σπιτική θεραπεία

 • Αναμειγνύετε ίσα μέρη υπεροξείδιο του υδρογόνου με νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Μουλιάζετε τα πόδια σας για 10 λεπτά και έπειτα τα στεγνώνετε απευθείας. Αυτή η απλή σπιτική θεραπεία βοηθά στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των μυκήτων στα πόδια και στα νύχια.
 • Προσθέτετε δυο ίσα μέρη υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ζεστό απιονισμένο νερό και χρησιμοποιήστε το στο μπάνιο σας για να εξαλείψετε τις λοιμώξεις των ζυμομυκήτων.
 • Σε περίπτωση εκδορών ή γδαρσιμάτων καλό είναι να το εφαρμόζετε δυο φορές την ημέρα προκειμένου να εμποδίσετε τις λοιμώξεις και να προωθήσετε την επούλωση.
 • Αναμειγνύετε ίσα μέρη υπεροξείδιο του υδρογόνου (3%) με μεταλλικό νερό και ψεκάζετε το μείγμα, όπου χρειάζεται, για να εξοντώσετε τα ακάρεα.
 • Το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της ιγμορίτιδας. Για αυτή τη θεραπεία, αναμειγνύετε ίσα μέρη υπεροξείδιο του υδρογόνου με νερό. Εφαρμόζετε το μείγμα στο εσωτερικό της μύτης σας και το αφήνετε να δράσει για 4 λεπτά. Τέλος, φυσάτε τη μύτη σας σε ένα χαρτομάντηλο.
 • Για να θεραπεύσετε το οίδημα (πρήξιμο), αναμειγνύετε μια κουταλιά της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου 3% με 1 λίτρο ζεστό απιονισμένο νερό.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.