Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: Συμπτώματα και διάγνωση

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια οδηγεί σε υψηλή πίεση, κούραση, αναιμία, και φτωχή διατροφή. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τα συμπτώματά της και πώς γίνεται η διάγνωσή της από τους γιατρούς.
Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: Συμπτώματα και διάγνωση

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαΐου, 2021

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μια σταδιακή διεργασία κατά την οποία αυτά τα όργανα σταματούν να δουλεύουν σωστά. Μάλλον γνωρίζετε ήδη πόσο σημαντικά είναι και ότι είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του αίματος και την έκκριση αποβλήτων μέσω των ούρων.

Πέραν αυτών, εκτελούν και ορμονικές, ηλεκτρολυτικές, και μεταβολικές λειτουργίες. Έτσι, όταν προχωρά η ασθένεια και η λειτουργικότητα χάνεται ανεπανόρθωτα, αν δεν ξεκινήσετε άμεση θεραπεία τότε η κατάσταση γίνεται απειλητική για τη ζωή σας.

Αυτή η πάθηση είναι συνήθως ασυμπτωματική στην αρχή και έτσι η διάγνωση μπορεί να γίνει πολύπλοκη. Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν και πώς ένας γιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια – Συμπτώματα

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, και αυτό επειδή, όπως προαναφέραμε, τα νεφρά εκτελούν πολλές λειτουργίες.

Η ανορεξία είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα και έπειτα είναι η ναυτία και ο εμετός. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Revista de Nefrología, αυτά τα σημάδια προκαλούνται από την αύξηση της ουρίας στο αίμα. Δυστυχώς, μπορεί να παραμείνει και μετά τη θεραπεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο του υποσιτισμού.

Η υψηλή πίεση, η κόπωση, και η δυσκολία στον ύπνο είναι άλλες εκδηλώσεις της πάθησης. Υπάρχει γενική κατακράτηση υγρών όταν σταματούν να λειτουργούν τα νεφρά, και αυτό οδηγεί σε δύσπνοια, πρήξιμο στα πόδια, και πόνο στο στήθος.

Γυναίκα πιάνει τη μέση της
Η έλλειψη όρεξης, η αναιμία, και ο πόνος στη μέση είναι αρχικά σημάδια πιθανής νεφρικής ανεπάρκειας.

Διαταραχές στους ηλεκτρολύτες

Αυτές οι αλλαγές εμφανίζονται συνήθως όταν τα νεφρά έχουν υποστεί ήδη αρκετή ζημιά. Οι ηλεκτρολύτες που επηρεάζονται περισσότερο είναι η μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο), το νάτριο, και το κάλιο. Το κάλιο έχει την τάση να αυξάνεται στο αίμα οδηγώντας σε διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό.

Το όξινο ανθρακικό νάτριο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των επιπέδων της εσωτερικής οξύτητας του σώματος. Η μεταβολική οξείδωση λαμβάνει χώρα όταν έχει προχωρήσει αρκετά η νεφρική ανεπάρκεια.

Καρδιαγγειακές εκδηλώσεις της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Anales de Cirugía Cardiaca y Vascular δηλώνει ότι η νεφρική ανεπάρκεια έχει παρόμοιους παράγοντες κινδύνου με τις καρδιαγγειακές παθήσεις: ηλικία, κάπνισμα, και δυσλιπιδαιμία.

Τα υψηλά επίπεδα ουρίας στο αίμα προκαλούν επιτάχυνση της αθηροσκλήρωσης. Αυτή είναι ο σχηματισμός πλακών χοληστερίνης στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος. Έτσι, ο κίνδυνος ισχαιμικής καρδιακής νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερος.

Αιματολογικές ανωμαλίες

Η αναιμία είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας. Για την ακρίβεια, αυτή η διαταραχή επιδεινώνει τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Προκαλείται από μια ανεπάρκεια ερυθροποιητίνης, μιας ουσίας που συνθέτουν τα νεφρά και η οποία διεγείρει τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οστεομυϊκές διαταραχές εξαιτίας της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

Η νεφρική οστεοδυστροφία αναφέρεται σε όλα τα σκελετικά συμπτώματα. Δυσμορφίες σε ορισμένα οστά, όπως τα δάκτυλα, και αυξημένος αριθμός καταγμάτων είναι κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα. Επιπλέον, υπάρχει πόνος στον ιστό των οστών στους περισσότερους ασθενείς με αυτή την πάθηση.

Ορμονικές αλλαγές

Υπάρχουν αλλοιώσεις σεξουαλικής φύσης τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Σύμφωνα με το Clinica de la Universidad de Navarra, οι γυναίκες έχουν την τάση να παρουσιάζουν αλλαγές στην εμμηνόρροια, ενώ οι άνδρες έχουν στυτική δυσλειτουργία και παρουσιάζουν μειωμένο αριθμό σπέρματος.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια – Δερματολογικά προβλήματα

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια οδηγεί και σε αλλαγές του δέρματος. Ακριβέστερα, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της αιμοκάθαρσης. Παραδείγματος χάρη, ίσως υπάρξει κνησμός, ξηρότητα, και αλλαγές στα μαλλιά. Επίσης, η αναιμία προκαλεί χλωμάδα.

Άτομο κάνει αιμοκάθαρση
Η αιμοκάθαρση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, έτσι, πολλά συμπτώματα προέρχονται από τη θεραπεία.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια – Διάγνωση

Τα συμπτώματα εμφανίζονται εφόσον προχωρήσει αρκετά η ασθένεια. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε μια σειρά εξετάσεων ώστε να γίνει η διάγνωση με τα πρώτα σημάδια της νεφρικής ανεπάρκειας.

Αρχικά, οι γιατροί ίσως κάνουν εξετάσεις αίματος οι οποίες δείχνουν τα επίπεδα ουρίας και κρεατινίνης. Και οι δύο ουσίες είναι δείκτες της λειτουργίας των νεφρών. Ίσως, επίσης, κάνουν ανάλυση ούρων ώστε να δουν την ποσότητα που αποβάλλετε σε μια μέρα.

Εξετάσεις απεικόνισης όπως υπέρηχοι ή μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να συμπληρώσουν τη διάγνωση. Τα νεφρά έχουν την τάση να μικραίνουν, όπως και η ποσότητα των ούρων που εκκρίνετε. Ένας γιατρός θα μπορέσει να το αποτυπώσει αυτό στις εξετάσεις απεικόνισης.

Μια πολύπλοκη ασθένεια

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μια ασθένεια την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσετε όσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε, ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους. Συνήθως, η αιμοκάθαρση είναι η μέθοδος που επιλέγεται περισσότερο, αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι επηρεάζει πολλές πτυχές του σώματος.

Ομοίως, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, και τις πιθανότητες καρδιαγγειακών και νεφρικών επιπλοκών. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να το λάβετε και αυτό υπόψιν σας.

Θα πρέπει ν’ ακολουθείτε τις συστάσεις του νεφρολόγου για τον τρόπο αντιμετώπισης. Η ποιότητα της ζωής σας εξαρτάται από αυτές τις οδηγίες, καθώς και από την τήρηση μιας συγκεκριμένης διατροφής και από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Insuficiencia renal crónica: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. CUN. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/insuficiencia-renal-cronica
 • Insuficiencia renal crónica. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=s1018-130×2003000100001&script=sci_arttext
 • Cabo, H., Donatti, L., Allevatto, M., Ferro, M., Ledesma, C., Pastorale, P., … Woscoff, A. (1996). Manifestaciones cutáneas en pacientes dializados por insuficiencia renal crónica. Dermatol. Argent, 2(4), 307–311.
 • Puigvert Barcelona, F., -, C., & -e, H. H. (2004). Enrique Andrés Ribes Servicio de Nefrología. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular (Vol. 10).
 • La anorexia urémica. | Nefrología. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from https://www.revistanefrologia.com/es-la-anorexia-uremica–articulo-X0211699598010631
 • González, Verónica Benítez. “Enfermedad renal oculta en adultos con hipertensión arterial.” Revista Virtual de la Sociedad Paraguaya de Medicina Interna (2018): 36-41.
 • Cohen-Solal, M., and P. Ureña-Torres. “Fragilidad ósea e insuficiencia renal.” EMC-Aparato Locomotor 53.1 (2020): 1-9.
 • Vernaza Guerra, Cristina Paola. Variabilidad biológica intra-individual e inter-individual de calcio total, urea y creatinina en pacientes adultos con insuficiencia renal crónica pre-diálisis y post-diálisis. Quito-Ecuador. BS thesis. Quito: UCE, 2018.
 • de Mier, MV Pendón Ruiz, et al. “Protocolo diagnóstico de la insuficiencia renal crónica.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.79 (2019): 4702-4704.
 • Mojena-Roblejo, Maricelis, et al. “Complicaciones más frecuentes en pacientes con insuficiencia renal crónica terminal sometidos a hemodiálisis.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 43.3 (2018).
 • De Rosa, Graciela, Roberto Ocariz, and Florencia von Stecher. “Tabaquismo y glomeruloesclerosis.” Revista de Nefrología, Diálisis y Trasplante 36.4 (2016): 241-245.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.