Συμπτώματα από λοίμωξη στα νεφρά στις γυναίκες

Όταν έχετε λοίμωξη στα νεφρά, η κούραση εγκαθίσταται σιγά-σιγά και παρατηρείτε ότι η κόπωσή σας προοδευτικά επιδεινώνεται.
Συμπτώματα από λοίμωξη στα νεφρά στις γυναίκες

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιουνίου, 2019

Λόγω της ανατομίας τους, οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στη λοίμωξη στα νεφρά. Μία απλή ουρολοίμωξη μπορεί να έχει επιπλοκές, να μεταφερθεί σε ένα από τα νεφρά και να οδηγήσει στις δυσάρεστες συνέπειες που μερικές από εμάς είχαν ήδη την ατυχία να βιώσουν.

1. Τι προκαλεί λοίμωξη στα νεφρά;

Λοίμωξη στα νεφρά - Ψηφιακή αναπαράσταση νεφρών

Τα συμπτώματά σας πιθανώς εμφανίζονται πολύ ξαφνικά, αλλάζοντας από τη μια μέρα την άλλη χωρίς προειδοποίηση. Οι περισσότερες γυναίκες εκπλήσσονται όταν διαγιγνώσκονται με λοίμωξη στα νεφρά. Οι λοιμώξεις στα νεφρά μπορεί να έχουν πολλές αιτίες. Δώστε προσοχή στα εξής:

 • Η συνηθέστερη αιτία είναι μια κυστίτιδα που δεν θεραπεύτηκε ποτέ σωστά. Μερικές φορές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ακολουθείτε τη σωστή αγωγή. Πολλές γυναίκες προσπαθούν να αυτοθεραπευτούν, για παράδειγμα, και φυσικά δεν είναι καλή ιδέα. Υπάρχει το κατάλληλο αντιβιοτικό για κάθε είδος βακτηρίων που προκαλούν λοίμωξη -δεν είναι όλα τα ίδια. Είναι επομένως σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας, προκειμένου η κυστίτιδά σας να θεραπευτεί εντελώς πριν να έχει την ευκαιρία να μεταφερθεί στα νεφρά.
 • Λόγω της ανατομίας τους, οι γυναίκες τείνουν να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις λοιμώξεις. Λόγω αυτού, είναι σημαντικό να τηρείτε μια σωστή υγιεινή για να τις αποφύγετε. Προσοχή όμως –το υπερβολικό πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να εξαλείψει τα ωφέλιμα βακτήρια που συνεισφέρουν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του σώματος. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας ώστε να μην μολυνθείτε.
 • Τα πολυκυστικά νεφρά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μολύνσεις αυτού του είδους.
 • Ο διαβήτης αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που πρέπει να έχετε υπόψη.
 • Το ιστορικό λίθων στα νεφρά αποτελεί οπωσδήποτε δείκτη λοιμώξεων στα νεφρά.
 • Οι μειωμένες άμυνες ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος αποτελούν ακόμα έναν παράγοντα κινδύνου.

2. Συμπτώματα της λοίμωξης στα νεφρά

Λοίμωξη στα νεφρά - Γυναίκα με πόνο στους νεφρούς

Παρακάτω θα δούμε ορισμένα συμπτώματα όπως μας τα αναφέρει και το Ινστιτούτο Διαβήτη και Παθήσεων του Πεπτικού και των Νεφρών των ΗΠΑ.

1. Ανεξήγητη κούραση

Η κόπωση εγκαθίσταται σιγά-σιγά. Σίγουρα είναι φυσικό κάποιες μέρες να αισθανόμαστε περισσότερο κουρασμένες από ότι συνήθως: κατά τη διάρκεια της περιόδου μας, όταν έχουμε ημικρανία… Όμως στην περίπτωση μιας λοίμωξης στα νεφρά θα διαπιστώσετε ότι με τον καιρό χάνετε όλη σας τη δύναμη. Σχεδόν νιώθετε σαν να σας πάτησε τρένο και βρίσκετε ανακούφιση μόνο όταν μπορείτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε.

 • Η κόπωση έρχεται προοδευτικά, κάτι που σημαίνει ότι κάθε μέρα χειροτερεύει και δεν υπάρχει μέρα που να αισθάνεστε ξαφνικά καλύτερα.
 • Δεν συνδέεται με άγχος ή με το βαθμό της σωματικής δραστηριότητας στην οποία επιδίδεστε.
 • Κανένα φάρμακο δεν σας προσφέρει ανακούφιση και δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

2. Διαφορετικά είδη πόνου

Η λοίμωξη στα νεφρά συνήθως προκαλεί διαφορετικές ενοχλήσεις που θα πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε:

 • Πόνος και στις δύο πλευρές της κοιλιάς.
 • Πόνος που μερικές φορές ακτινοβολεί στους βουβώνες, ενώ η πίεση πάνω στην περιοχή ανακουφίζει προσωρινά.
 • Σοβαρός πόνος στη μέση, συνήθως στη μία πλευρά. Η αίσθηση μοιάζει σαν να υπάρχει στο σημείο αυτό ένας καυτός δίσκος.
 • Έντονοι πονοκέφαλοι που έρχονται και φεύγουν.

3. Αλλαγές στα ούρα

 • Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της λοίμωξης στα νεφρά είναι η συνεχής έντονη επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα. Κάθε φορά που ουρείτε, μετά από λίγο έχετε την ανάγκη να ξαναπάτε.
 • Τα ούρα αποκτούν διαφορετικό χρώμα, σαν αυτό της κόκα-κόλα. Αυτό είναι σημάδι ότι υπάρχει αίμα ή πύον σε αυτά.
 • Η ίδια η πράξη της ούρησης είναι ιδιαίτερα οδυνηρή.

4. Προσοχή στον πυρετό

Μερικές παραπάνω γραμμές στο θερμόμετρο μπορεί να αποτελούν προειδοποίηση ότι κάτι συμβαίνει στον οργανισμό, ειδικά όταν πρόκειται για λοίμωξη. Αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με πυρετό, επισκεφτείτε το γιατρό σας άμεσα. Ο πυρετός είναι συνήθως ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι έχετε λοίμωξη στα νεφρά.

5. Απώλεια όρεξης

Πολλές φορές η υπερβολική σας κούραση συνοδεύεται από απώλεια όρεξης. Δεν επιθυμείτε να φτιάξετε τίποτα -ούτε μια απλή σαλάτα. Ακόμα πιο συνηθισμένη είναι η υπερβολική αίσθηση δίψας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λοιμώξεις αφυδατώνουν το σώμα περισσότερο και σας κάνουν να αισθάνεστε την επιθυμία για υγρά.

6. Γρήγορος σφυγμός

Ο γρήγορος καρδιακός παλμός, ή η ταχυκαρδία, είναι άμεση συνέπεια του πυρετού και της λοίμωξης. Το σώμα αντιδρά άμεσα στην επίθεση και αυτό κάνει την καρδιά σας να δουλεύει πιο γρήγορα. Το γεγονός αυτό συνεισφέρει επίσης στην κόπωση.

7. Ναυτία και εμετοί

Αν έχετε φτάσει στο στάδιο της ναυτίας και των εμετών, αυτό είναι σημάδι μιας πιο προχωρημένης λοίμωξης των νεφρών. Θα αρχίσετε να έχετε προβλήματα με την πέψη και να μην ανέχεστε ορισμένες τροφές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αδυναμία, τρεμούλα, κόπωση και άλλα…

Προσπαθήστε να μη φτάσετε σε αυτό το σημείο. Συνήθως μπορείτε να καταλάβετε εγκαίρως ότι πάσχετε από λοίμωξη των νεφρών, επειδή έχετε πυρετό, αισθάνεστε κούραση, πονάτε στη μέση σας και υπάρχει αίμα στα ούρα σας.

Λοίμωξη στα νεφρά - Γυναίκα πιάνει το στομάχι της

Να θυμάστε πάντα ότι ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα ορίσει την πλέον αρμόζουσα και κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Κανονικά χρειάζονται αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης των νεφρών. Σε κάθε περίπτωση, να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός γιατρού.

Στο μεταξύ βεβαιωθείτε ότι τρώτε σωστά, ξεκουράζεστε επαρκώς και μην απελπίζεστε. Θα αναρρώσετε πλήρως!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.