Δράση της ασεκλοφενάκης για την αρθρίτιδα!

Η ασεκλοφενάκη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (NSAID) το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου που προκαλούν η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, και η αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα.
Δράση της ασεκλοφενάκης για την αρθρίτιδα!
Sara Viruega

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sara Viruega.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας μιλήσουμε για τη δράση της ασεκλοφενάκης. Πρόκειται για ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, ή NSAID, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με τις ρευματοπάθειες. Έχει αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, και αντιρρευματική δράση.

Με όρους χημείας, πρόκειται για ένα παράγωγο οξικού οξέος. Έχει παρόμοια δομή με αυτή ενός άλλου αναλγητικού φαρμάκου, τη δικλοφενάκη.

Οι γιατροί χορηγούν αυτό το φάρμακο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο/η ασθενής χρήζει αντιμετώπισης για φλεγμονώδεις και επίπονες παθήσεις όπως πόνο στη μέση, πονόδοντο, και πόνο στις αρθρώσεις.

Επίσης, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και της φλεγμονής που σχετίζεται με τις χρόνιες διεργασίες των αρθρώσεων: οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, και σπονδυλίτιδα.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες αυτοάνοσο νόσημα. Επηρεάζει πολλαπλές αρθρώσεις και έχει διάφορα γενικά και αόριστα συμπτώματα.

Αν δεν αντιμετωπίσετε σωστά αυτή την ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς φυσικούς περιορισμούς, χειροτερεύοντας ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής.

Από πλευράς συμπτωμάτων, η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται με πόνο και δυσκαμψία, καθώς και δυσκολία της μετακίνησης διαφορετικών μικρών και μεγάλων αρθρώσεων.

Στα γενικά συμπτώματα, τα οποία κάποιες φορές προηγούνται των αρθρικών εκδηλώσεων, και έχουν την τάση να επιμένουν όσο προχωρά η ασθένεια, συμπεριλαμβάνονται:

 • Η κόπωση
 • Ο ελαφρύς πυρετός
 • Το γενικό αίσθημα αδιαθεσίας
 • Η απώλεια όρεξης
 • Η απώλεια βάρους

Ωστόσο, το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η πρωινή δυσκαμψία, ειδικά σε χέρια και πόδια.

Τα αίτια πρόκλησης της ασθένειας μάς είναι ακόμη άγνωστα. Όμως, όπως αναφέραμε παραπάνω, γνωρίζουμε ότι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια και άλλες αιτίες καθώς και γενετικοί και μη γενετικοί παράγοντες, οδηγούν στην εκδήλωσή της.

Η δράση της ασεκλοφενάκης – Οστεοαρθρίτιδα

Η δράση της ασεκλοφενάκης συνιστάται από τους γιατρούς και γι’ αυτή την πάθηση. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ακόμη μια ρευματοειδής ασθένεια που προκαλεί βλάβη στους χόνδρους των αρθρώσεων.

Οι αρθρώσεις περιέχουν ένα υγρό γνωστό ως αρθρικό υγρό το οποίο παράγεται από την αρθρική μεμβράνη. Οι απολήξεις των οστών που έρχονται σε επαφή για να σχηματίσουν μια άρθρωση, καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο.

Όταν τραυματίζεται αυτός ο χόνδρος, προκαλείται πόνος, δυσκαμψία, και δυσλειτουργία. Έτσι, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί από την αρθρίτιδα. Η τελευταία αναπτύσσεται εξαιτίας φλεγμονής στις αρθρώσεις, και όχι λόγω φθοράς του χόνδρου.

Παρόλα αυτά, καθώς και οι δύο προκαλούν πόνο, η ασεκλοφενάκη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των δύο ασθενειών.

Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα

Ανατομία της σπονδυλικής στήλης

Η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα είναι ακόμη μία ρευματοπάθεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη και τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Παρότι η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, οι ειδικοί τη συνδέουν, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με τη γενετική κληρονομικότητα.

Συνήθως εκδηλώνεται στην εφηβεία ή τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και είναι συχνότερη στους άνδρες. Αντιθέτως, στις γυναίκες μπορεί να εκδηλωθεί μια πιο ήπια μορφή της ασθένειας, πράγμα που δυσκολεύει τη διάγνωσή της.

Η εκδήλωσή της γίνεται με επεισόδια πόνου στη μέση τα οποία επηρεάζουν ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη και τις περιφερειακές αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο αλλά και δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης, απώλεια κίνησης, και σταδιακή παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Η δράση της ασεκλοφενάκης

Η δράση της ασεκλοφενάκης

Η αντιφλεγμονώδης δράση της ασεκλοφενάκης είναι αποτέλεσμα της αναστολής της προσταγλανδίνης εξαιτίας της αναστολής του ενζύμου κυκλοοξυγενάσης (COX).

Οι προσταγλανδίνες είναι πρωτεϊνικές δομές που συμβάλλουν σε πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως στο αίσθημα πόνου. Έτσι, αναστέλλοντας τη σύνθεσή τους, μειώνεται το αίσθημα πόνου.

Η ασεκλοφενάκη έχει και αντιπυρετική δράση, η οποία ίσως οφείλεται στην περιφερειακή αγγειοδιαστολή προερχόμενη από μια κεντρική δράση στον υποθάλαμο. Υπάρχουν και άλλες δράσεις που είναι αποτέλεσμα της αναστολής της σύνθεσης προσταγλανδίνων:

 • Μειωμένη προστασία της γαστρικής βλεννογόνου. Η ασεκλοφενάκη μπορεί να προκαλέσει γαστρικά έλκη.
 • Προβληματική νεφρική λειτουργία.
 • Αναστολή συσσώρευσης αιμοπεταλίων.

Συμπέρασμα

Η ασεκλοφενάκη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (NSAID), το οποίο, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση επεισοδίων πόνου που προκαλούνται από τη ρευματοαρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα, και την αγκυλωτική σπονδυλίτιδα.

Όμως, όπως και με άλλα φάρμακα, έχει αρκετές παρενέργειες οι οποίες θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο, όπως γαστρεντερικές διαταραχές και περιστασιακή ζάλη. Γι’ αυτό, θα πρέπει να μιλήσετε στον/ην γιατρό σας ή τον/ην φαρμακοποιό σας αν έχει απορίες σχετικά με το φάρμακο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chandrasekharan, N. V. (2011). Aceclofenac. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61154-7
 • Brogden, R. N., & Wiseman, L. R. (1996). Aceclofenac : A Review of its Pharmacodynamic Properties and Therapeutic Potential in the Treatment of Rheumatic Disorders and in Pain Management. Drugs Drugs.
 • Legrand, E. (2004). Aceclofenac in the management of inflammatory pain. Expert Opinion on Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1517/14656566.5.6.1347

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.