Αντιβιόγραμμα: Ποιες είναι οι εφαρμογές του και τι είναι;

Το αντιβιόγραμμα είναι μια μέθοδος που καθορίζει τα καταλληλότερα αντιβιοτικά για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Το σημερινό άρθρο θα σας πει περισσότερα για τις χρήσεις του, οπότε διαβάστε παρακάτω.
Αντιβιόγραμμα: Ποιες είναι οι εφαρμογές του και τι είναι;

Τελευταία ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου, 2021

Ένα αντιβιόγραμμα παρέχει πληροφορίες σε έναν γιατρό, ώστε να γνωρίζει ακριβώς ποιο φάρμακο πρέπει να συνταγογραφήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διάφοροι τύποι βακτηρίων δεν ανταποκρίνονται εξίσου στα ίδια αντιβιοτικά. Ομοίως, τα φάρμακα είναι διαφορετικά και προσβάλλουν μόνο έναν συγκεκριμένο τύπο μολυσματικού παράγοντα.

Εντάξει, αλλά γιατί δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι μικροοργανισμοί από το ίδιο αντιβιοτικό; Αυτή είναι μια συνηθισμένη ερώτηση και η απάντηση βρίσκεται στην έννοια της εξέλιξης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μικροοργανισμοί εξελίχθηκαν για να έχουν μηχανισμούς αποφυγής ουσιών που τους εμποδίζουν να επιβιώσουν.

Πρέπει να γνωρίζουμε αυτές τις αντιστάσεις εκ των προτέρων για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την κατάλληλη θεραπεία στο μολυσμένο άτομο. Για το σκοπό αυτό, το αντιβιόγραμμα αποκαλύπτει την ευαισθησία ενός δεδομένου βακτηρίου σε ορισμένα αντιβιοτικά.

Αντοχή στα αντιμικροβιακά

Τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά με την πάροδο του χρόνου, με βάση την ανάγκη τους για επιβίωση. Η αντοχή στα φάρμακα, την οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε στα αντιβιογράμματα, έχει δύο κατηγορίες:

  • Έμφυτοι μηχανισμοί που μια οικογένεια βακτηρίων έχει εγγράψει στον γενετικό της κώδικα (το είχαν ήδη πριν από την εφαρμογή αντιβιοτικών)
  • Μηχανισμοί που αποκτήθηκαν εκ των υστέρων καθώς ορισμένα βακτήρια δημιούργησαν μεθόδους αντίστασης ή καταπολέμησης των αντιβιοτικών (από ευαισθησία σε αυτά τα φάρμακα έγιναν ανθεκτικά)
Τεχνικός εργαστηρίου στη δουλειά.
Ένα αντιβιόγραμμα αποκαλύπτει βακτηριακή αντίσταση, τόσο έμφυτη όσο και επίκτητη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: 3 θεραπευτικά smoothies για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ένα παράδειγμα επίκτητης αντίστασης

Ένα παράδειγμα επίκτητης αντίστασης είναι αυτό που συνέβη μετά την ανακάλυψη της πενικιλίνης από τον Alexander Fleming. Η πενικιλίνη ήταν το κύριο αντιμικροβιακό στη δεκαετία του 1940, αλλά ένα βακτήριο που ονομάζεται Staphylococcus aureus σύντομα ανέπτυξε αντοχή.

Η πενικιλίνη είναι ένα αντιβιοτικό που συνδέεται με ένα ένζυμο που δημιουργείται από το βακτηριακό τοίχωμα. Με άλλα λόγια, αυτή η ουσία αναστέλλει τη σύνθεση του βακτηριακού τοιχώματος, αφήνοντας τον μικροοργανισμό απροστάτευτο και οδηγώντας στο θάνατό του. Ωστόσο, ο Staphylococcus aureus δημιούργησε ένζυμα που ονομάζονται πενικιλλινάσες για να διασπάσουν το μόριο της πενικιλλίνης.

Κίνδυνοι αντιμικροβιακής αντοχής

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έγραψαν μια έκθεση του 2019 σχετικά με την απειλή αντοχής στα αντιβιοτικά στις ΗΠΑ, δείχνοντας ότι ο αριθμός των αντιστάσεων παραμένει υψηλός. Επί του παρόντος, υπάρχουν 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Κοιτάζοντας όλα αυτά τα δεδομένα, η απειλή που προκαλεί η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι ανησυχητική και τρομακτική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η χρήση και η κατάχρηση αντιμικροβιακών ουσιών αύξησε τον αριθμό και τους τύπους ανθεκτικών μικροοργανισμών τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι το αντιβιόγραμμα;

Αυτή είναι μια δοκιμή που μας βοηθά να προσδιορίσουμε το καταλληλότερο αντιβιοτικό για τη θεραπεία συγκεκριμένων μολυσματικών βακτηρίων. Ένας γιατρός εξάγει ένα δείγμα από το επίκεντρο της λοίμωξης για να απομονώσει τον αιτιολογικό μικροοργανισμό όταν ένα άτομο έχει λοίμωξη.

Στη συνέχεια, ο μικροοργανισμός αναπτύσσεται σε ένα ελεγχόμενο μέσο, μια καλλιέργεια, για να καθορίσει τι τύπος βακτηρίων είναι και σε ποια οικογένεια ανήκει. Μόλις γίνει αυτό το βήμα, οι τεχνικοί εργαστηρίου το καλλιεργούν σε άλλο μέσο με δισκία που απελευθερώνουν αντιβιοτικά.

Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε αυτή τη νέα καλλιέργεια, αλλά τα ευαίσθητα στα αντιβιοτικά αφήνουν ένα φωτοστέφανο γύρω από το δισκίο. Αυτό το φωτοστέφανο δείχνει ότι τα βακτήρια δεν ήταν σε θέση να αναπαραχθούν επειδή το αντιβιοτικό το απέτρεψε.

Ένα άτομο που κρατά πέντε φουσκάλες κάψουλας
Η αδιάκριτη χρήση αντιβιοτικών έχει αυξήσει την αντίσταση των βακτηρίων. Έτσι, το αντιβιόγραμμα είναι πλέον πολύτιμο από ό, τι πριν από δεκαετίες.

Θεραπεία σύμφωνα με αντιβιόγραμμα

Μια πολύ σοβαρή λοίμωξη δεν αφήνει χρόνο να περιμένουμε για τα αποτελέσματα ενός αντιβιογράμματος. Με βάση τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, το επίκεντρο της λοίμωξης και το εάν η λοίμωξη έχει μολυνθεί έξω ή μέσα στο νοσοκομείο, ο ασθενής αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.

Αυτά τα φάρμακα ευρέως φάσματος δεν μπορούν να εφαρμοστούν σκόπιμα σε όλους όσους έχουν λοίμωξη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ένδειξή τους συνεπάγεται τον κίνδυνο αντίστασης. Φυσικά, υπάρχει πρόβλημα αν γίνουν ανθεκτικά καθώς δεν θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε το ίδιο αντιβιοτικό σε σοβαρές λοιμώξεις.

Από την άλλη, η στοχευμένη θεραπεία είναι αυτή που είναι προσαρμοσμένη στα εν λόγω βακτήρια. Καθορίζεται από το αντιβιόγραμμα, το οποίο δείχνει το αντιβιοτικό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Αποφυγή βακτηριακής αντοχής

Η πρόληψη της βακτηριακής αντοχής είναι απαραίτητη και ζωτική για την ανθρωπότητα. Επιπλέον, τα θεραπευτικά μέσα θα είναι αναποτελεσματικά και οι συνέπειες σοβαρές εάν οι μικροοργανισμοί γίνουν πολύ ανθεκτικοί.

Η νούμερο ένα συμβουλή είναι να πάρετε τη σωστή δόση του συνταγογραφούμενου αντιβιοτικού σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα, ούτε μπορείτε να τροποποιήσετε την ποσότητα ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο.

Η χρήση αντιβιογράμματος θα είναι ο κανόνας εάν συναντήσετε ένα ανθεκτικό βακτήριο, παρά τις τυχόν προφυλάξεις που μπορεί να λάβετε. Είναι ένα ισχυρό βιοχημικό εργαλείο για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.