Έπιπλα rattan: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα έπιπλα rattan είναι ιδανικά για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Αυτή η ευελιξία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που θα εκθέσουμε εδώ.
Έπιπλα rattan: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 25 Απριλίου, 2023

Ένα από τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή επίπλων είναι το rattan. Αρχικά, αυτό το στυλ χρησιμοποιήθηκε για βεράντες, κήπους και άλλους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού. Ωστόσο, τα έπιπλα από rattan γίνονται πλέον δημοφιλή και για μέσα στο σπίτι.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση του φυσικού rattan βελτιώνονται με τον καιρό, αλλά είναι αρκετά συνηθισμένο να χρησιμοποιείται και συνθετικό. Προσφέρει παρόμοιο φινίρισμα και χαμηλότερους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Πότε πρέπει να επιλέγουμε έπιπλα από φυσικό rattan και πότε είναι καλό να χρησιμοποιούμε τον τεχνητό τύπο; Ας το μάθουμε εξετάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Το rattan και η χρήση του στα έπιπλα

Το Rattan Species Profile αναφέρει ότι η λέξη “rattan” προέρχεται από τη λέξη rotan της Μαλαισίας και αναφέρεται στους τοπικούς αναρριχώμενους φοίνικες. Τους περιγράφουν ως αγκαθωτούς φοίνικες κατάλληλους για βιομηχανοποίηση, χάρη στο σημαντικότερο προϊόν τους – το καλάμι.

Αυτό το καλάμι, που διαχωρίζεται από τα φύλλα, χρησιμοποιείται ως σκελετός για διάφορα είδη επίπλων, καθώς και για την καλαθοπλεκτική και τα χαλιά. Το καλάμι αυτό είναι ομοιόμορφο και δυνατό, αλλά, ταυτόχρονα, είναι εύπλαστο.

Τα έπιπλα rattan μοιάζουν, κατά κάποιο τρόπο, με τα έπιπλα που κατασκευάζονται από μασίφ ξύλο. Oι διαφορές είναι στα σχέδια, και αυτά που κατασκευάζονται με rattan είναι φτιαγμένα με περισσότερο φινίρισμα. Εκτός αυτού, τα ξύλινα είναι πιο ακριβά.

Τα έπιπλα από rattan μπορούν να χωριστούν σε 3 βασικές γραμμές σχεδιασμού:

  1. Αποικιακή κοπή: Αυτό συνδυάζει την υφαντή δομή της ίνας με φλοράλ παπλώματα.
  2. Οικολογική κοπή: Σε αυτόν τον τύπο, μόνο φυσικά υλικά χρησιμοποιούντα για την κατασκευή των επίπλων.
  3. Εθνοτική κοπή: Αυτό συμπληρώνει τη διακόσμηση με οργανικά στοιχεία τυπικά μιας χώρας, που αντιπροσωπεύονται μέσω τραπεζιών, μπαούλων και ντόπιων λαμπτήρων, για παράδειγμα.
A plant to make rattan furniture.
Calamus rotang. Ένα από τα είδη φυτών από τα οποία προέρχεται το rattan.

Έπιπλα rattan: Πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με το International Journal of Forestry and Forest Industries (Unasylva), τα συμπαγή και στρογγυλά χαρακτηριστικά των καλαμιών του rattan είναι χρήσιμα για τη δημιουργία του σκελετού του επίπλου, κάτι που δεν συμβαίνει με τα κοίλα καλάμια φυτών όπως το μπαμπού. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι, ως κύριο κατασκευαστικό στοιχείο, μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε υλικά όπως μέταλλο, το γυαλί και το πλαστικό. Αυτή η ιδιότητα ευνοεί την κατασκευή τραπεζιών και ορισμένων τύπων ραφιών.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Ας δούμε μερικά πλεονεκτήματα:

Είναι φιλικά προς το περιβάλλον

Όχι μόνο έχετε όμορφα έπιπλα, αλλά μειώνετε και τη ρύπανση που παράγεται κατά την κατασκευή άλλων ειδών επίπλων. Το φυτό αυτό αναπτύσσεται γρήγορα στους τροπικούς, έχει υψηλά ποσοστά αναπαραγωγής και έχει πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες φυτείες όπου το προϊόν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κατασκευή τραπεζιών, καρεκλών και ραφιών.

Εξαιρετική αντοχή

Εκτός από άνετα, είναι και ανθεκτικά. Άλλες ίνες, όπως η λυγαριά, δεν είναι τόσο ανθεκτικές όσο το rattan.

Σταθερά και ασφαλή

Είναι ελαφριά έπιπλα, γεγονός που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μεγάλων ατυχημάτων ή σκληρών χτυπημάτων κατά τη μεταφορά, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί με τα ξύλινα έπιπλα.

Κατάλληλα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Το rattan επιβιώνει σε εξωτερικούς χώρους καθώς περιέχει φυσικά έλαια που βοηθούν στην προστασία του από τη φθορά λόγω των στοιχείων της φύσης και  στη μείωση των ρωγμών. Ωστόσο, μέσα στο σπίτι, είναι πιο απλή η φροντίδα τους και εξακολουθούν να φαίνονται υπέροχα.

Προσαρμογή

Τα υφάσματα από rattan μπορούν να προσαρμοστούν, όπως και η ταπετσαρία, κατά περίπτωση. Είναι δυνατόν να επιλέξετε το ύφασμα, το μοτίβο και τα χρώματα σύμφωνα με το γούστο σας. Η αλλαγή της ταπετσαρίας μεταμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ενός δωματίου.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τα καλύτερα δέντρα και θάμνοι για να τοποθετήσετε δίπλα σε μια πισίνα

Έπιπλα rattan: Μειονεκτήματα

Το rattan είναι παραδοσιακό και ζεστό. Αλλά είναι καλό να γνωρίζετε ορισμένα μειονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν με αυτό:

  • Σκλήθρες: Αυτό δεν είναι πολύ σοβαρό, αλλά θα μπορούσατε να πάρετε μια σκλήθρα από παλαιότερα και πιο παραμελημένα έπιπλα.
  • Κίνδυνος φθοράς: Το φυσικό rattan που εκτίθεται στα στοιχεία της φύσης τείνει να προσελκύει έντομα όταν δεν συντηρείται σωστά.
  • Δεν μπορούν να αποσυναρμολογηθούν: Σε αντίθεση με το ξύλο, εκτός από το γυαλί ενός τραπεζιού και τα μαξιλάρια του επίπλου, το έπιπλο από rattan δεν μπορεί να αποσυναρμολογηθεί. Στα συνέδρια IOP: Materials Science and Engineering ασχολήθηκαν με αυτή την ιδιαιτερότητα των επίπλων που κατασκευάζονται με φοίνικες. Είπαν ότι η ευκολία χρήσης, παράδοσης, αποθήκευσης και συναρμολόγησης είναι απαραίτητη στην αγορά επίπλων. Όμως, ο σχεδιασμός στερείται ενός συστήματος για τη σύνδεση των εξαρτημάτων.
Building furniture.
Μέχρι στιγμής, τα έπιπλα από rattan δεν υποστηρίζουν τη συναρμολόγηση. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα σε σύγκριση με το κοινό ξύλο.

Πώς να συντηρήσετε τα έπιπλα rattan;

Οι κύριες ανάγκες για τη φροντίδα των επίπλων από rattan αφορούν τον καθαρισμό. Θα πρέπει να σκουπίζετε τη σκόνη και να χρησιμοποιείτε ένα μείγμα σαπουνόνερου για τον καθαρισμό του, σκουπίζοντας την πλέξη με ένα υγρό πανί. Εάν η βρωμιά έχει επικαθίσει, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα και έναν συνδυασμό νερού και αλατιού. Ξεχάστε τα απορρυπαντικά, καθώς διαβρώνουν την επίστρωση. Ως τελευταία συμβουλή, μην τοποθετείτε ποτέ καυτό αντικείμενο πάνω σε έπιπλα rattan και σίγουρα ποτέ φωτιά ή θερμάστρα, καθώς είναι εύφλεκτο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.