Πώς να φτιάξετε ένα σπιτικό καθαριστικό ταπετσαρίας επίπλων

Λευκό ξύδι, απορρυπαντικό πιάτων και μαγειρική σόδα είναι μερικά στοιχεία για να φτιάξετε ένα σπιτικό καθαριστικό ταπετσαριών. Μάθετε πώς εδώ!
Πώς να φτιάξετε ένα σπιτικό καθαριστικό ταπετσαρίας επίπλων

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Απριλίου, 2023

Έπιπλα, τοίχοι, δάπεδα και τζάμια λεκιάζουν. Αυτό είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός κατά την καθημερινή χρήση όλων των χώρων του σπιτιού. Ο γενικός καθαρισμός συμβάλλει στη διατήρηση των στοιχείων σε καλή κατάσταση, αλλά υπάρχουν λεκέδες που απαιτούν ειδική επεξεργασία. Ειδικά όταν πρόκειται για υφάσματα. Είναι δυνατόν να φτιάξετε ένα σπιτικό καθαριστικό ταπετσαρίας επίπλων με υλικά που υπάρχουν συχνά στο σπίτι σας.

Παρόλο που υπάρχουν εμπορικές επιλογές, οι χημικές φόρμουλες μπορεί να περιέχουν στοιχεία που είναι ανεπιθύμητα για τα διάφορα υφάσματα ή επικίνδυνα για την ανθρώπινη επαφή. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ίνα κάθε ταπετσαρίας: δεν χρειάζονται όλες τις ίδιες μεθόδους απολύμανσης.

Ανακαλύψτε τους ευκολότερους τρόπους για να φτιάξετε ένα σπιτικό καθαριστικό ταπετσαρίας και να αφαιρέσετε λεκέδες από τρόφιμα, μελάνι ή κατοικίδια ζώα.

Μάθετε για τα υφάσματα για να φτιάξετε ένα προσαρμοσμένο σπιτικό καθαριστικό ταπετσαρίας επίπλων

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε την ταπετσαρία είναι να γνωρίζετε ποια προϊόντα είναι κατάλληλα για να τα εφαρμόσετε στην επιφάνειά της και ποια να αποφύγετε. Οι πληροφορίες αυτές αναγράφονται ρητά στο ίδιο το ύφασμα. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μια σήμανση με γράμματα στο κάτω μέρος της ταπετσαρίας.

Σε περιπτώσεις που δεν βρίσκεται, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε στο διαδίκτυο ανάλογα μοντέλα. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή σε μια δυσδιάκριτη περιοχή για να αξιολογήσετε πώς αντιδρά στο νερό ή σε άλλους διαλύτες.

Επιλέξτε ένα κομμάτι και ψεκάστε με το προϊόν. Αφήστε το να στεγνώσει και, αν δεν υπάρχουν σημάδια, συνεχίστε τη διαδικασία.

Οι ενδείξεις στην ταπετσαρία επισημαίνονται με ένα ή δύο γράμματα:

 • W. Αυτό το γράμμα σημαίνει ότι μπορεί να απολυμανθεί με καθαριστικά με βάση το νερό. Πρόκειται για τις πιο εύκολες ίνες, στις οποίες είναι κατάλληλες όλες οι φόρμουλες.
 • S. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με ξηρούς διαλύτες. Δηλαδή, να μην έχουν χρησιμοποιηθεί διαλύτες με βάση το νερό. Οι ίνες δεν αντιδρούν καλά σε αυτό το υγρό.
 • WS ή SO. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατή η εφαρμογή τόσο προϊόντων με βάση το νερό όσο και διαλυτών ξηρού καθαρισμού.
 • X. Ένα σπάνιο αλλά καθοριστικό σήμα. Υποδηλώνει ότι το προϊόν δεν πλένεται, επομένως δεν πρέπει να εφαρμόζεται καμία φόρμουλα και συνιστάται να αφήσετε τον καθαρισμό σε επαγγελματία.

Πώς να φτιάξετε ένα σπιτικό καθαριστικό ταπετσαρίας επίπλων

Τα σπιτικά καθαριστικά σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε λύσεις προσαρμοσμένες σε κάθε τύπο ίνας ή στη δυσκολία του λεκέ. Επιπλέον, αποφεύγουν τη χρήση βιομηχανικών προϊόντων, στα οποία μπορεί να είναι περίπλοκο να ανακαλύψετε τα συστατικά τους και τη μέθοδο παρασκευής τους.

Σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Ένωσης Τοξικολογίας, μπορεί να είναι επικίνδυνα αν τα μπερδέψετε με πόσιμα υγρά. Ως εκ τούτου, είναι πάντα σκόπιμο να επισημαίνεται κάθε δοχείο για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή ενός σπιτικού καθαριστικού για ταπετσαρίες

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την παρασκευή καθαριστικών για ταπετσαρίες στο σπίτι. Η επεξεργασία του δέρματος δεν είναι η ίδια με εκείνη των μικροϊνών.

Ομοίως, οι λεκέδες που δημιουργούνται από τα κατοικίδια ζώα δεν καθαρίζονται με τον ίδιο τρόπο με εκείνους που δημιουργούνται από μελάνι ή τρόφιμα. Για όλες τις περιπτώσεις, είναι βολικό να έχετε τα ακόλουθα υλικά:

 • Μια βούρτσα
 • Μια ηλεκτρική σκούπα
 • Στεγνές πετσέτες
 • Ελαιόλαδο
 • Σαπούνι καστίλης
 • Ανθρακούχο νερό
 • Νιφάδες σαπουνιού
 • Ισοπροπυλική αλκοόλη
 • Ζεστό ή χλιαρό νερό
 • Διττανθρακικό νάτριο
 • Απορρυπαντικό πιάτων
 • Ψεκαστήρα
 • Αποσταγμένο λευκό ξύδι
 • Αιθέριο έλαιο λεμονιού
 • Πανί μικροϊνών για ύγρανση

Φτιάξτε ένα γενικό σπιτικό καθαριστικό για ταπετσαρίες

Μια αποτελεσματική φόρμουλα για κάθε ύφασμα και κάθε λεκέ είναι αυτή που βασίζεται σε σαπούνι. Αν δεν έχετε το χρόνο να αξιολογήσετε ένα συγκεκριμένο διάλυμα, αναμείξτε πέντε κουταλιές της σούπας νιφάδες σαπουνιού με μισό λίτρο ζεστό νερό. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί πολύς αφρός.

Πάρτε μια βούρτσα και απλώστε τον αφρό στην ταπετσαρία. Είναι σημαντικό να παίρνετε τις φυσαλίδες και τον αφρό, χωρίς το υγρό. Τρίψτε πάνω στον λεκέ και στη συνέχεια αφαιρέστε την περίσσεια με ένα υγρό πανί.

Jabón en escamas para hacer un limpiador de tapicería casero.
Οι νιφάδες σαπουνιού μπορούν να χρησιμεύσουν ως συστατικό για ένα καθαριστικό ευρείας εφαρμογής.

Ταπετσαρία μικροϊνών

Για ταπετσαρίες από μικροΐνες ή συνθετικό δέρμα, συνιστάται επίσης ένα αφρώδες διάλυμα που χρησιμοποιεί λιγότερο υγρό. Το πρώτο βήμα είναι η απολύμανση της περιοχής με ηλεκτρική σκούπα για να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη και βρωμιά. Αυτό επεκτείνεται σε κάθε ταπετσαρισμένη επιφάνεια.

Τοποθετήστε μισό λίτρο ζεστό νερό σε ένα μπολ και αυτή τη φορά αναμείξτε το με πέντε μεγάλες κουταλιές της σούπας σαπούνι πιάτων. Κατά το χτύπημα, θα προκαλέσετε αφρό, οπότε επαναλάβετε την ενέργεια περνώντας φυσαλίδες και τρίβοντας πάνω από την ταπετσαρία.

Καθαρίστε τη βούρτσα με καθαρό νερό και ξαναγεμίστε την με αφρό όσες φορές χρειαστεί. Τέλος, αφαιρέστε την περίσσεια με ένα υγρό πανί μικροϊνών και αφήστε το να στεγνώσει.

Φόρμουλα για δερμάτινες ταπετσαρίες

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά προϊόντα, καθώς πρόκειται για ένα ειδικό υλικό. Σε γενικές γραμμές, οι δερμάτινες ταπετσαρίες αντιδρούν καλά με το αποσταγμένο λευκό ξύδι.

Επομένως, αναμείξτε έξι μεγάλες κουταλιές της σούπας με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Φτιάξτε το σκεύασμα σε δοχείο ψεκασμού.

Με αυτόν τον τρόπο, αφού ανακατέψετε καλά, ψεκάστε το σκεύασμα στο δέρμα σε συγκεκριμένους τομείς. Εφαρμόστε το προϊόν και στη συνέχεια σκουπίστε με ένα στεγνό πανί μικροϊνών. Επαναλάβετε την ενέργεια σε ολόκληρη την ταπετσαρία.

Φτιάξτε ένα σπιτικό καθαριστικό ταπετσαρίας για αυτοκίνητα

Οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο μέσα στο αυτοκίνητο. Ορισμένοι μάλιστα μεταφέρουν κατοικίδια ή τρώνε μέσα σε αυτό.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει παρόμοιους λεκέδες όπως και στις ταπετσαρίες του σπιτιού. Ωστόσο, υπάρχει ένα ειδικό μείγμα για την αντιμετώπιση της βρωμιάς στα χαλιά και τα υφάσματα στην οροφή, τα καθίσματα και ολόκληρο το όχημα.

Σημειώστε ότι δεν ισχύει για τις δερμάτινες ταπετσαρίες. Σε αυτή την περίπτωση, αναμείξτε πέντε κουταλιές της σούπας ξύδι, δύο κουταλιές της σούπας απορρυπαντικό πιάτων και μισό φλιτζάνι ανθρακούχο νερό.

Προαιρετικά, προσθέστε σταγόνες αιθέριου ελαίου με το αγαπημένο σας άρωμα για να βελτιώσετε την εσωτερική μυρωδιά του αυτοκινήτου. Ανακατέψτε και ψεκάστε με ένα μπουκάλι σπρέι σε όλες τις ταπετσαρίες.

Αφήστε το για πέντε λεπτά και στη συνέχεια ψεκάστε με νερό. Ολοκληρώστε με σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα για να απορροφήσετε τους ρύπους και την υγρασία.

Limpiador casero para tapicería de coche.
Οι ταπετσαρίες του αυτοκινήτου μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτές τις σπιτικές συνταγές.

Καθαριστικό για υφάσματα και δερματίνες

Πολλά έπιπλα διαθέτουν υφάσματα από συνθετικό δέρμα, λινό, βαμβάκι, βινύλιο ή ένα μείγμα ινών. Για αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να εφαρμόσετε μισό φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι, υγρό σαπούνι Καστίλης και ζεστό νερό.

Προκαθαρίστε με ηλεκτρική σκούπα και, αφού χτυπήσετε το μείγμα στο ψεκαστήρα, ψεκάστε την ταπετσαρία από πάνω προς τα κάτω. Τελειώστε με ένα ελαφρώς υγρό πανί μικροϊνών και αφήστε το να στεγνώσει.

Διάλυμα με προπανόλη

Οι ταπετσαρίες που φέρουν το γράμμα “S” στον κωδικό καθαρισμού τους έχουν ειδική μεταχείριση. Για αυτές, χρησιμοποιήστε δύο φλιτζάνια ισοπροπυλικής αλκοόλης ή προπανόλης χυμένα σε ένα ψεκαστήρα.

Εφαρμόστε στην ταπετσαρία πάντα με την προφύλαξη να μην υπάρχει κοντά φωτιά ή εξαερισμός, καθώς σε αυτή την περίπτωση εργάζεστε με ένα εύφλεκτο στοιχείο.

Ψεκάστε λίγο σε κάθε τομέα της ταπετσαρίας και τρίψτε απαλά με μια βούρτσα με μαλακή τρίχα. Καθαρίστε την με νερό, αλλά αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην βρέξετε τόσο πολύ την επιφάνεια. Αφήστε το να στεγνώσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε το με ηλεκτρική σκούπα.

Φτιάξτε ένα σπιτικό καθαριστικό ταπετσαρίας επίπλων για επίμονους λεκέδες

Υπάρχουν κάποιοι λεκέδες που είναι πολύ επιζήμιοι για την ταπετσαρία. Για παράδειγμα, τα ούρα κατοικίδιων ζώων.

Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να τα αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατό, για να μην διεισδύσει στο ύφασμα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να στεγνώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, είτε με στεγνά πανιά είτε με ηλεκτρική σκούπα, χωρίς να πιέσετε ή να επεκτείνετε τον λεκέ.

Στη συνέχεια, αραιώστε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι σε μισό φλιτζάνι νερό και βρέξτε την περιοχή. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, στεγνώστε το ξανά.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα, καθώς εξουδετερώνει το οξύ. Για τους λεκέδες από μελάνι, συνιστάται να ψεκάσετε ένα μείγμα προπανόλης και λευκού ξιδιού και στη συνέχεια να τρίψετε με ένα σφουγγάρι.

Αν έχετε ταπετσαρία με το γράμμα “Χ” ή υπάρχουν λεκέδες που είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία του χώρου
[/atomik-in-text].


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Almarza E, Martínez M, , Sánchezde la Torre C.  Análisis químicos realizados en casos de intoxicaciones por detergentes y limpiadores. Revista de Toxicología [Internet]. 2002;19(2):79-84. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=91919205
 • Cáceres Espitia JJ, Caycedo Lozano L, Trujillo Suárez DM. Efecto bactericida del ácido acético presente en el vinagre, una alternativa a desinfectantes sintéticos o químicos. Revisión sistemática. bol.redipe [Internet]. 13 de enero de 2022 [citado 20 de enero de 2023];11(1):440-51. Disponible en: https://revista.redipe.org/index.php/1/article/view/1653
 • Graziano MU, Graziano KU, Pinto FMG, Bruna CQM, Queiroz RQ. Lascala CA. Eficacia de la desinfección con alcohol al 70% (p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Rev. Latino-Am. Enfermagem [Internet]. mar.-abr. 2013. Disponible en: https://www.scielo.br/j/rlae/a/CfZMMxxqFn6mgd74MK8m8Sh/?lang=es&format=pdf
 • José Manuel Perdigones Hita. Limpieza del mobiliario interior. IC Editorial, 2021. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=KI40EAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=limpieza+tapizados&ots=oEbg9VMK8z&sig=3zZ6dbQqq0jhObz6iNsbAOLQ8V0#v=onepage&q=limpieza%20tapizados&f=false
 • López-Naranjo F, Sosa-Martínez A. B, Altagracia- Martínez M, Ochoa-Chico J. M, , Córdova-Moreno R.  Modelo educativo para el estudio toxicológico de  productos de limpieza de uso comercial. Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas [Internet]. 2015;46(1):33-40. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57946147004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.