Πώς να ετοιμάσετε ένα νόστιμο ασπίκ στο σπίτι

Το ασπίκ είναι ένα πολύ εξωτικό και νόστιμο πιάτο. Βασικά, είναι ένα αλμυρό ζελέ από κρέας και κονσομέ ή ζωμό οστών. Ωστόσο, αν και φαίνεται απλό, η συνταγή αυτή είναι αρκετά περίπλοκη, καθιστώντας το ένα γαστρονομικό κόσμημα.
Πώς να ετοιμάσετε ένα νόστιμο ασπίκ στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το ασπίκ είναι ένα πολύ εξωτικό και νόστιμο πιάτο. Βασικά, είναι ένα αλμυρό ζελέ από κρέας και κονσομέ ή ζωμό οστών. Ωστόσο, αν και φαίνεται απλό, η συνταγή αυτή είναι αρκετά περίπλοκη, καθιστώντας το ένα γαστρονομικό κόσμημα.

Εκτός από ζελέ, το πιάτο γίνεται με απόλυτη αφοσίωση και φροντίδα ώστε να είναι γευστικό αλλά και όμορφο στο μάτι. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω, γιατί θα σας πούμε πώς να ετοιμάσετε ένα σπιτικό νόστιμο ασπίκ.

Η ιστορία του ασπίκ κρύβει το μεγαλύτερο μυστικό του

Το ασπίκ είναι ένα αγγλικό πιάτο που ξεκίνησε από τον Μεσαίωνα και σκοπός του ήταν να διατηρήσει τα τρόφιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Την περίοδο αυτή ήταν πολύ συνηθισμένο να παρασκευάζονται ζελέδες από ψάρι και κρέας.

Οι ντόπιοι ανακάλυψαν ότι η ζελατίνη βοηθούσε στη διατήρηση των πρωτεϊνών, περισσότερο από άλλες μεθόδους, πράγμα που σήμαινε ότι το φαγητό διατηρούνταν για αρκετές ημέρες. Ωστόσο, για να φτιάξουν ζελατίνη χρησιμοποιούσαν οπλές μοσχαριού, το κολλαγόνο των οποίων έδινε τη σωστή συνοχή.

Στην περίπτωση των ψαριών, χρησιμοποιούσαν και κόκαλα ψαριών για να διατηρήσουν τη γεύση. Τώρα, λοιπόν, ξέρετε: το μυστικό του ασπίκ βρίσκεται στη βάση που χρησιμοποιείται για τη ζελατίνη.

Πρέπει να αναφερθεί ότι, με την πάροδο των χρόνων και με τη μαζικοποίηση της συνταγής, εμφανίστηκαν ποικιλίες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λαχανικά.
El áspic también puede hacerse, mayoritariamente, de verduras.
Το ασπίκ μπορεί επίσης να έχει λαχανικά μεταξύ των συστατικών του. Αν και πρόκειται για μεταγενέστερη παραλλαγή του αρχικού.

Πώς να προετοιμάσετε το ζελέ;

Για την παρασκευή του ζελέ ασπίκ υπάρχουν διαφορετικές συνταγές και υλικά. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους καλύτερους μάγειρες του κόσμου, η παρασκευή του δεν είναι εύκολη..

Το να φέρετε τα κόκαλα στο απαιτούμενο σημείο απαιτεί πολύ χρόνο. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο, μια χύτρα ταχύτητας είναι καλός σύμμαχος για να το πετύχετε.

Αν η αναμονή δεν είναι το φόρτε σας, τότε μπορείτε να φτιάξετε έναν καθαρό ζωμό και να προσθέσετε ζελατίνη χωρίς άρωμα. Αποφασίστε πώς αισθάνεστε πιο άνετα στην προετοιμασία του ασπίκ σας και στη συνέχεια προμηθευτείτε τα παρακάτω υλικά.

Συστατικά

 • Οστά με χόνδρους: Χοιρινά πόδια ή πόδια κοτόπουλου, μοσχαρίσιες ή χοιρινές αρθρώσεις.
 • Βότανα και λαχανικά: Θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, σέλινο και καρότα.
 • Μπρόκολο, αρακάς, καλαμπόκι ή λάχανο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
 • Κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, με λίπος σε τετράγωνα.
 • Αλάτι κατά βούληση.

Οδηγίες βήμα προς βήμα

 1. Επιλέξτε τα κόκαλα που θα χρησιμοποιήσετε για το ζελέ σας.
 2. Μαγειρέψτε τα κόκαλα και όταν φτάσουν σε σημείο βρασμού, προσθέστε τα μυρωδικά και τα λαχανικά.
 3. Αφήστε το περιεχόμενο να βράσει για αρκετές ώρες.
 4. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα κόκαλα ή ό,τι έχει απομείνει από αυτά και σουρώστε με τη βοήθεια μιας γάζας ή ενός πολύ λεπτού σουρωτηριού. Κάντε το αυτό μέχρι η ζελατίνη να είναι πολύ καθαρή.
 5. Αφήστε την να κρυώσει λίγο και ρίξτε το ζωμό στα καλούπια που έχετε για να παρουσιάσετε το πιάτο σας.
 6. Προσθέστε, στρώμα προς στρώμα, τα επιπλέον υλικά που θα συμπληρώσουν τη συνταγή σας.

Μετά από αυτά τα βήματα, το ασπίκ σας θα είναι έτοιμο και θα πρέπει να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο για να αποκτήσει την τελική του υφή. Ανάλογα με το χρόνο που σας απομένει μεταξύ της προετοιμασίας του και της προσφοράς του στους καλεσμένους σας, μπορείτε να το διατηρήσετε για αρκετές ημέρες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Φυσικά, θα πρέπει να καλύψετε το καλούπι με πλαστική μεμβράνη ή καπάκι για να μην μολυνθεί η συνταγή από τις μυρωδιές των άλλων φαγητών που έχετε εκεί, αλλά και για να διατηρήσετε το σχήμα που του έχετε δώσει.

Πώς είναι η γεύση του ασπίκ;

Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν δοκιμάσει το πιάτο, αλλά είναι περίεργοι, συχνά αναρωτιούνται πώς είναι η γεύση του. Αυτή είναι μια εύλογη ερώτηση βλέποντας ότι έχει μια μεγάλη ποικιλία συστατικών.

Πρέπει να πούμε ότι η κύρια γεύση του θα κριθεί από το ζωμό, είτε είναι κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. Ωστόσο, όταν η ζεστή ζελατίνη αναμειγνύεται με τα άλλα συστατικά, προσθέτει τις γεύσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, η γεύση του είναι νόστιμη και πολύ ευχάριστη.

Some aspic.
Το ασπίκ μπορεί να σερβιριστεί σε ατομικά δοχεία ή σε μερίδες, ανάλογα με την προτίμηση.

Τολμήστε και ετοιμάστε ένα νόστιμο ασπίκ στο σπίτι

Το ασπίκ είναι ένα πιάτο που είναι γεμάτο γεύση και οφέλη για την υγεία. Η παρασκευή του απαιτεί πολλή αφοσίωση, γι’ αυτό συνήθως διατίθεται μόνο σε εστιατόρια υψηλού μαγειρικού επιπέδου. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα για εσάς, γιατί τώρα ξέρετε πώς να το φτιάξετε στο σπίτι!

Μην αποθαρρύνεστε αν, στην αρχή, δεν βγει τόσο καλό όσο περιμένατε. Η εξάσκηση θα σας κάνει να τελειοποιήσετε τη συνταγή και αξίζει να προσπαθήσετε μέχρι να πετύχετε ένα νόστιμο πιάτο. Δεδομένου ότι έχει τόσο πολύ κολλαγόνο, είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε αυτή την ουσία στη διατροφή σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.